Kövess minket!

Médiapiac

Párhuzamos valóság: így tudósított a BBC a budapesti pápalátogatásról

Miért, miért nem, a brit médiaszolgáltató a katolikus egyházfőnek a leselkedő antiszemitizmusról szóló üzenetét emelte ki beszámolójában.

Borítókép: A British Broadcasting Corporation (BBC) brit közszolgálati műsorszolgáltató londoni központjának bejárata, fotó: MTI/EPA/Will Oliver

“Miközben Ferenc pápa a százezres tömeg előtt tartott szentmisén köszönetet mondott a »nagy magyar keresztény családnak«, amelyet – mint mondta – szeretne magához ölelni »különböző rítusaival, történelmével, a katolikus és a más felekezetekhez tartozó testvérekkel, akik valamennyien a teljes egység irányába haladnak«, a BBC budapesti tudósításában a címlapján arról ír, hogy a pápa a leselkedő antiszemitizmusról beszélt a magyarországi útján” – mutatott rá közösségi oldalán az erősen torzító tudósításra Varga Judit igazságügyi miniszter.

A magyar politikus hangsúlyozta, mindezt akkor írta a brit műsorszolgáltató, amikor Ferenc pápa így búcsúzott Budapesten: “Amikor újfent hálámat fejezem ki az engem fogadó állami és vallási vezetőknek, szeretném kimondani: köszönöm nektek, Magyarország népe. Áldásom innen, ebből a nagyvárosból szeretnék mindenkit elérni, főként a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket. Veletek és értetek mondom: Isten, áldd meg a magyart!”

“Ne higgyünk az álhírgyáraknak! Isten áldd meg a magyart!”

– írta Facebook-posztjában az igazságügy miniszter.

A BBC visszás híradását szóvá tette közösségi oldalán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán is, azt írva: „Jóllehet, Magyarország a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus révén ismét egy világszínvonalú eseménynek adott otthont Ferenc pápa és több százezer zarándok részvételével, a független-objektív BBC antiszemitizmusos szalagcímmel tudósít az eseményről.”

A The New York Times pápalátogatásról szóló tudósítása sem sikeredett sokkal hitelesebbre, miután óriási bakit követtek el azzal, hogy a 17 millió követővel rendelkező Facebook-oldalukra kiposztolt írásukban a pápa romániai látogatásáról számoltak be.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom