Kövess minket!

Médiapiac

Párbeszéd a megbízóval

Az idén Budapestre visszaköltözött Médiapiac-Kutatás-PR hármas konferencián ez alkalommal is több mint négyszázan vettek részt, média- és ügynökségi szakemberek, kutatók, és igen nagy arányban a megbízói oldal képviselői. A konferencia két napján hat szekcióban közel száz előadó lépett fel. A konferencia „a megbízó hangját” kereste és tolmácsolta a kölcsönös jobb megértés jegyében, a média-ügynökség-megbízó háromszögben.

Stílusos helyszínen, az egykori Sajtóház helyén működő Courtyard Marriott hotelben rendeztük meg az idei Médiapiac-Kutatás-PR nagykonferenciát. A rendezvényen a 100 legnagyobb hazai vállalat közül 40 vezetői képviseltették magukat az előadók között.

Az előadások nem csupán a jelenlegi gazdasági és médiahelyzetet vázolták, de áttekintették az elmúlt évtized hirdetői mozgásait, illetve kitekintettek a (közel)jövő technológiáira és fogyasztóira is.

A konferenciára időzítette nagy bejelentését a Nielsen Közönségmérés: az év második felétől Magyarországon is elérhető lesz a DAR, a Digital Ad Ratings, amely közös számot ad a reklámok televíziós és az online nézettségéről, ráadásul a már ismert tévés metrikák felhasználásával. Ehhez a panelt és az online mérést közös nevezőre kell hoznia az ügynökségnek, de tucatnyi piacon már működik a rendszer.

Az őszinte hangú kerekasztal-beszélgetések egyik visszatérő témája volt a párbeszéd iránti igény. Az ügynökségek saját tapasztalatukból arra hívták fel a figyelmet, hogy addig kell kérdezni az ügyfeleket, amíg a valós céljaik ki nem derülnek, míg utóbbiak a megbízói szempontok előtérbe helyezését kérték számon partnereiken. Az egyre innovatívabb és sikeresebb tartalmi együttműködések pedig a megbízó és a média közötti aktív párbeszédet követelik meg.

Az ügynökségek egyébként sincsenek könnyű helyzetben: többször is megkérdőjeleződött a szükségességük (elsősorban a kreatív oldalon), míg saját részről a szakértők, friss szakismeretek hiányáról beszéltek. Azt pedig a kutatók és a PR-esek is kiemelték, hogy a munkájuk anyagi elismertségének helyreállítása nélkül nem lesznek képesek az elvárt minőségű szolgáltatásokat nyújtani.

A hazai, illetve regionális és a multicégek között is kirajzolódott egy erős választóvonal: míg az utóbbiak esetében egyre gyakoribbak a központba összevont, akár mélyebb piacismeret nélkül születő döntések, az előbbi vállalati kör szorosabb kapcsolatot ápol a tulajdonosokkal és gyorsabb, rugalmasabb döntésekre képes – ezzel az ügynökségek és a médiumok szemében is felértékelődik.

 

A konferencia hangulatát képválogatással illusztráltuk a Médiapiac Facebook-oldalán. Az ünnepek után, valamint a Médiapiac 2017/5-6. számában jövünk a részletes konferencia-beszámolóval!

Médiapiac

Még lehet jelentkezni a Mediaworks tehetséggondozó programjára

November 15-ig még beadhatók a jelentkezések.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A nagy érdeklődésre tekintettel november 15-ig meghosszabbították a Mediaworks Tehetséggondozó Programjának jelentkezési határidejét. A képzésre elsősorban főiskolásokat, egyetemistákat várnak.

Ahogyan arról korábban a Médiapiac is beszámolt, gyakorlatorientált tehetséggondozó programot indít a Mediaworks Hungary Zrt., hazánk legnagyobb médiavállalata. A képzés résztvevői a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadói és mentori gárdával dolgozhatnak együtt.

Utóbbiak rövid megszólalásait az alábbi videóban tekintheti meg:

A jelentkezés részleteiről a program Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Tovább olvasom

Médiapiac

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

Közzétéve:

Pixabay

A Kínai Kibertér Felügyelet (Cyberspace Administration of China, CAC) hivatalos internetes oldalán közzétett közlemény szerint az új listán szereplő források száma mintegy négyszeresére nőtt az előző, 2016-ban kiadott listához képest. Újdonságként ismertették továbbá, hogy

a szerdán közzétett, 1358 elemet tartalmazó listán most először szerepelnek a közösségi média hivatalos oldalai, valamint okoseszköz-applikációk.

A közlemény szerint azokat a hírközlőket, akik a listán kívüli forrásból vesznek át híranyagot, büntetésben részesítik. Hozzátették továbbá: a hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak “megtisztítására” helyezték át a hangsúlyt.

Szeptember közepén a kiberhatóság új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az “egészségtelennek” ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is. A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat – írta egy szeptemberi cikkében a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását. A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Kirúgták a Bild főszerkesztőjét

Julian Reichelt többek között női kollégáit zaklatta szexuálisan.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kirúgták Németország egyik legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztőjét. Julian Reicheltről kiderült, hogy a vádak szerint visszaélt a hatalmával, szexuálisan zaklatott női kollégákat, viszonyt folytatott egy kezdő újságíróval, akit aztán olyan pozícióba helyezett, amelyet a nő maga is túl nagy feladatnak tartott – írja a New York Times nyomán a Mandiner

A Bild kiadója, az Axel Springer hétfőn jelentette be, hogy kirúgta a Bild főszerkesztőjét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem tudta meghúzni a határt a privát és a szakmai dolgai között.

A kiadóvállalat egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy kivizsgálja a Reichelt ellen felhozott vádakat. Először nem találtak kirúgást megalapozó bizonyítékokat a viselkedésére, nemrég azonban ez megváltozott. Az Axel Springer szóvivője ugyanakkor nem akarta részletezni, hogy milyen bizonyítékokról van szó.

A New York Times cikke szerint Reichelt viszonyt folytatott a lap egyik kezdő újságírójával – a főszerkesztő akkor 36, az újságíró 25 éves volt.

A nőnek hamarosan vezető newsroomos pozíciót adott, a nyomozás során adott vallomásában azonban a nő azt mondta, nem állt készen erre a feladatra. Mindeközben a főszerkesztő rendszeresen hotelszobákba rendelte.

Tovább olvasom