Kövess minket!

Médiapiac

Parázs médiavita az MCC Feszten

Magyarországon igenis van sajtószabadság, az ellenzéki politikusokat nehéz szóra bírni, de a Facebook mindenkinek az ellensége. Dull Szabolcs, Rónai Egon, Lánczi Tamás és Szalai Zoltán vitáztak.

Fotó: Facebook.com/MCC.Feszt

A sajtószabadság és az újságírói függetlenség témájában tartott vitával folytatódtak az MCC Feszt szakmai programjai, a beszélgetés résztvevői Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója, továbbá Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, Rónai Egon, az ATV műsorvezetője és Lánczi Tamás voltak, a moderátor Nagy Károly volt.

Nagy provokatív kérdésére, miszerint egyáltalán elfogadják-e egymást újságírókként, Dull hibásnak nevezte a megközelítést. A pártpolitikai logikát, a megosztottságot nem lehet a médiára értelmezni. Szerinte mindenkinek van felelőssége abban, hogy ne ágyazzuk be a médiumokat a pártlogikába, ezt a Telex sem követi, ők sem pártpolitikai logika alapján működnek.Az az újságíró, aki kielégíti az olvasói kíváncsiságot, nem pedig egy párt érdekeit szolgálja ki, magyarázta Dull.

Az utóbbi PR-tevékenységnek nevezhető, és nem újságírás, jegyezte meg.

Lánczi magát nem tartja újságírónak, és mivel az önmeghatározás korát éljük, nem akarta megmondani, beszélgetőpartnerei azok-e. Szerinte Dull válasza önmagában politikai küzdelem volt, diszkreditálja konkurenseit. Ez a módszer szerinte 2010 óta erősen megy, néha dehumanizálják a jobboldali újságírókat. Ez egy álvita, amerikai techcégek már rég elvitték a piacunkat, ebből van a magyar sajtó minden nyűge, mivel elviszik a hirdetési pénzek nagy részét. Erről kéne beszélni, nem arról, hogy ki minek tartja magát.

Rónai szerint mindenki minősítse magát, ő magát mindenesetre újságírónak tartja. Szerinte ez egy szakmai kérdés, nem politikai. Szerinte a fő kritérium, hogy aláírjuk-e a cikket: aki vállalja a leleplező anyagát, az újságíró. Az ellenzéki politikusok befolyása túl van becsülve, míg a másik oldalon érzékelhető a kormánypárti gondolat jelenléte.

Szalai szerint a vita hangulata, hogy van a „független, objektív” újságírás, és máshol más zajlik. De az emberi lény sajátossága, hogy saját gondolatain keresztül érzékeli a dolgokat; a tények átfutnak egy újságírón, aki saját meglátásai, története, tudásai hálóján szűri át ezeket, és ebből lesz a cikk.Nem lehet azt mondani, hogy ha valaki erre vagy arra a következtetésre jut, akkor nem független.

Hogyan kezelik a lapok, ha egy politikus szereplésért lobbizik? Dull szerint a politikai döntéseket a döntéshozók hozzák, ilyen értelemben teljesen mindegy, mit írnak a lapok. Lánczi szerint mást mutat a gyakorlat, az emberek fejében létezik egy ilyen kategória, és a baloldali sajtónak nagy hatása van a saját oldalára. Az ellenzék abban a kelepcében vergődik, folytatta, hogy bizonyos sajtótermékek mentén manipulálják a politikai teret, majd ebbe a baloldal belepusztul.

A jobboldalnál nem a farok csóválja a kutyát, míg a túloldalon stratégiai kérdéseket is a sajtó határoz meg. Az előválasztást a sajtó erőltette, a pártok pedig elvéreztek ennek során, sőt, két potens jelölt is elvérzett. A média talán azt hitte, most segít a szegény, alkalmatlan politikusoknak, de a sajtó nincsen tisztában a politika természetével – vélte Lánczi a Mandiner tudósítása szerint.

Rónai ezt vitatta, szerinte ezért van, hogy a következő választásra is előválasztással készül az ellenzék. Rónai kritizálta, hogy nem hívnak ellenzéki politikust a közmédiába.

Lánczi riposztja: két éve hívja az ellenzéki politikusokat, tehát nem csak a tavaszi választások óta, de nem reagálnak rá. Az ellenzék oldalán az a narratíva, hogy nem hívják be őket, csakhogy ez egy politikai termék, amit nem akarnak elengedni.

Rónai közbeszúrta, hogy Karácsony Gergelyt behívták, de komolytalan kérdéseket kapott. Lánczi szerint ne akarják egymás orgánumait szerkeszteni: kitartott amellett, hogy most már „ciki” az ellenzéki politikusoknak elfogadni a meghívást. Ő is a vitában hisz, de nem könnyű a helyzet, mert az ellenzéki politikusok az irányított vitát szeretik.

Az MCC Fesztre nem jött például DK-s politikus, mert nem szokták elfogadni a meghívást – tette hozzá Szalai. De ők a Mandinernek sem felelnek a megkeresésekre. „Nehéz rávenni ellenzéki politikusokat az érdemi vitára”. Rónai azt tette hozzá, hogy ők pedig a fideszes politikusokat nem tudják elérni. „Nyilván ennek is megvan a magyarázata”.

Lánczi szerint az újságírók elkezdtek a Facebooknak cikkeket írni, öncenzúrát gyakorolnak, és elviszi a Facebook a hirdetéseket. Dull hozzátette, hogy a Facebook algoritmusa ismeretlen, meglepő, hogy bizonyos dolog népszerű, más pedig nem. Rónai felidézte, hogy az ő oldalának a követőszáma nem nőtt tovább egy pontnál, amíg nem fizetett. A Facebook-buborékot ő is szidta, tapasztalatlan szerzők sok lájkot kapnak a buborékon belül, és emberek innen tájékozódnak.

Szalai szerint a nagy cégek által elvitt reklámbevétel a teljes sajtó gazdasági fenntarthatóságát veszélyeztetheti. Magyarországon sok embernek van internetes hozzáférése, sokan Facebook-használók, és sokan híreket olvasnak rajta. A Facebooknak olvasó-elosztó szerepe lett, ebbe nehéz beleszólni, és a Facebook algoritmusa visszanyomja azokat, akik nem költenek. Ezen kívül van ideológiai cenzúra, a Mandiner oldalát is korlátozták, amikor Rod Drehert mertük idézni. Ráadásul visszamenőlegesen is érvényes büntetéseket is csinálnak, két évvel korábbi cikkekért büntetnek új szabályok alapján.

Lánczi is utalt rá, hogy nyugaton cenzúra van, példaként idézte a Hunter Biden-történetet. Ezzel szemben Lánczi frontszövetséget javasolt az ellenzéki médiának.

Szerinte A Facebook ellenében közösen kell fellépni, mert„tönkreteszik az életünket”,„tönkreteszik a gyerekeinket”, és „a helyzet napról napra durvább”.

A sajtószabadságra vonatkozó kérdésről Dull elmondta, tetten lehet érni a szabadság zsugorodását, de sajtószabadság van, mert a Telexet is létre lehetett hozni és virágoztatni lehet. Mégis csak 2020 Magyarországán történt meg, hogy emberek megjelentek, és rászóltak, hogy politikai érdekek mentén szervezze át a szerkesztőséget – jegyezte meg.

Szalai szerint a rendszerváltozás óta nem volt ilyen sokszínű a média, 1990-ben a privatizált cégek megtartották a korábbi főszerkesztőket, így a média egyoldalú volt 2010-ig – ecsetelte eszmefuttatását Szalai, aki szerint mára mindez kiegyenlítettebb lett.

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom