Kövess minket!

Médiapiac

Pápalátogatás az olasz sajtóban: óriási szeretetről írtak

Nem maradt visszhang nélkül a nemzetközi sajtóban a pápa vasárnapi budapesti látogatása. A legtöbb beszámoló Ferenc pápa és Orbán Viktor találkozóját emeli ki, de található leírás az Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmiséről is, amit a szentatya celebrált. Egy jobboldali napilap a magyar miniszterelnök pápának átadott ajándékára is kitért.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar főváros óriási szeretettel fogadta a szentatyát, mintegy százezer hívő vett részt a nemzetközi eseményt záró szentmisén

– számol be az Avvenire katolikus napilap Ferenc pápa budapesti útjáról. Az olasz püspöki kar sajtóorgánuma részletes tájékoztatást adott a szentatya 34. nemzetközi apostoli utazásáról. 

Budapest volt az első külföldi város, melyet kórházi tartózkodása után meglátogatott a pápa. 

A sűrű program és a nagy meleg ellenére a szentatya jó egészségi állapotban tudott részt venni a budapesti találkozókon. „Az oltáriszentség kegyelme gyógyítsa szívünk keménységét – üzente a pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, emeli ki a pápa beszédéből a napilap. Európa szívében felcsendült a szentatya ajkáról a kérdés: „Mi, keresztények elveszítettük volna lelkesedésünket az evangélium hirdetésére?” A katolikus egyház feje felszólította a híveket a testvériség építésére, valamint a gyűlölet, a bezártság és az antiszemitizmus elleni harcra. A szentmisén elhangzó szavaiban arra buzdított, hogy nyissuk ki szívünk „a megfeszített és feltámadt Isten újdonsága előtt” – számol be az katolikus lap.

A sajtóorgánum megemlíti a magyar püspöki kar tagjaival való találkozót, melyen a szentatya azt kérte a püspököktől, hogy a papokkal és a világi lelkipásztori munkatársakkal együtt mindig „mutassák meg az Egyház valódi arcát, amely mindenkit, a kívülről érkezőket is elfogadja” – emeli ki a pápa beszédéből az Avvenire. A magyar keresztény egyházak és a zsidóság képviselőihez szóló szavaiban a szentatya a Lánchíd képét hívta segítségül, mely nem olvasztja össze, de összekapcsolja a város két részét.

Az ország vezetőivel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel a Szépművészeti Múzeum zárt kapui mögött tartott találkozóról a Szentszék szóvivője, Matteo Bruni így nyilatkozott a vatikáni médiáknak: „A köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel való találkozó az előre meghatározott program szerint zajlott. Jelen volt Pietro Parolin bíboros államtitkár és Paul Gallagher érsek, a Vatikán külkapcsolatokért felelős titkára is. A találkozón a felek a teremtett világ megóvásáról, a családok védelméről és támogatásáról, valamint az egyház szerepéről beszéltek.” 

Az Osservatore Romano vatikáni napilap vezércikkben foglalkozott a pápa magyarországi látogatásával. 

Az előzményekben kiemeli, hogy nemcsak lelkiségi, ökumenikus, és vallásközi párbeszéd jegyében megrendezett útról van szó, hanem politikai színezettel is bír. Nagy várakozás előzte meg ugyanis a Róma püspöke, valamint a magyar miniszterelnök, és a köztársasági elnök találkozóját.

Az olasz sajtó reflektorfénye Budapestre vetült

– írja a La Bussola Quotidiana Ferenc pápa és Orbán Viktor találkozójáról. – A pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárószentmiséjének celebrálására utazott a magyar fővárosba, az olasz sajtó azonban tudomást sem vett az esemény spirituális jelentőségéről – írja neheztelve a Bussola az olasz lapokban megjelent cikkekről, akik napokon keresztül azon spekuláltak, létre jön-e – és ha igen, akkor milyen keretek között – a találkozó. 

A napilapok beszámolói valóban elsősorban a magyar kormányfő és a római főpásztor találkozójára koncentráltak. 

A pápa találkozott Orbánnal

– írja a La Repubblica. – Negyven percet töltött a pápa Orbánnal – hozza az Il Corriere della Sera. A La Stampa szerint a pápa feddő szavakkal szólt Orbánhoz, az Úrangyala imádságot követő üzenetben arra buzdította a magyar kormányfőt, hogy nyissa meg szívét napjaink szomjazói előtt. A napilap értelmezése szerint a fenti szavak egyértelmű üzenettel bírnak több ezer afgán menekült befogadására – írta a Magyar Nemzet. 

Az Il Tempo jobboldali napilap szerint

Orbán sokatmondó gesztussal élt, amikor átnyújtotta Ferenc pápának IV. Béla király levelének másolatát. A XIII. századi írásban a magyar király segítséget kért IV. Ince pápától a keresztény földet fenyegető tatár veszély megfékezésére. 

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Reim Károly, az Index újságírója

Hosszan tartó betegség után, életének 31. évében meghalt Reim Károly újságíró, a Bors, a Csakfoci.hu korábbi munkatársa, az Index szerkesztő-riportere.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tudtuk, hogy nagy a baj, hónapok óta szorítottunk, drukkoltunk neki. Fiatal volt, dolgozni akart, miért ne gyógyulhatott volna meg? Vártuk, hogy betoppan közénk, hozza a fantasztikus házi palacsintáit, hoz egy exkluzív infót vagy egy rövid írást. Októberben még cikkeket küldött otthonról, s bíztunk benne, hogy újra a régi lesz: visszatértek zseniális Insta-posztjai, rövid telefonüzeneteiben már örök szerelméről, a Juventusról viccelődtünk…” – olvasható az Index nekrológjában.

“Néhány hete egy cikk kapcsán még beszéltünk Karesszel, akkor elárulta, hogy nagy a baj, de ő és mi is bíztunk a gyógyulásában. Sajnos ezt a mérkőzést végül igazi harcosként, de elveszítette” – emlékezett meg korábbi munkatársáról a Csakfoci.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom