Kövess minket!

Médiapiac

Összevonják a közmédiumokat az EBU tagságért?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a napokban találkozott Ingrid Deltenrével, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU – European Broadcasting Union) főigazgatójával.

A találkozót Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke kezdeményezte, hogy az EBU főigazgatójával személyesen is egyeztessenek a magyar médiaszabályozásról, jogalkalmazói tapasztalatokról, és az új médiatörvényből adódóan a magyar közszolgálati médiaszolgáltatók, illetve a Médiaszolgáltatás támogató- és Vagyonkezelő Alap lehetséges jövőbeli EBU-tagságának kérdéseiről, ugyanis a magyar közmédiumok közül jelenleg a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak van teljes jogú EBU tagsága, míg a Duna Televízió csak úgynevezett jóváhagyott résztvevő státusszal rendelkezik.

Az NMHH elnöke – a találkozóról kiadott tájékoztató szerint – bemutatta a közmédia rendszer felépítését és működését.  Szalai Annamária leszögezte, hogy szerinte a magyar közmédiumok működésük során tiszteletben tartják az EBU alapszabálya által is megfogalmazott célokat, hozzájárulnak a szabad véleménynyilvánítás és információs szabadság megőrzéséhez; a kulturális sokszínűség fenntartásához; a társadalmi kohézió megerősítéséhez. Hozzátette, a teljes jogú EBU-tagság nem csak az európai szervezet, hanem Magyarország számára is fontos. A médiahatóság első embere reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi szervezet, illetve a magyar fél szakértőinek bevonásával hamarosan megnyugtató megoldás születik minden magyarországi közmédium teljes jogú tagságát illetően.

A két fél a találkozón ezután áttekintette a magyar tagság alternatíváit. Ingrid Deltenre az egyik lehetséges megoldásként a közmédiumok és a Médiaszolgáltatás Támogató- és Vagyonkezelő Alap (MTVA) teljes összevonását említette, melynek eredményeként a magyar közmédia-rendszer minden tagja egységes struktúraként lehetne része az európai szövetségnek.

Az egyeztetésen mind az NMHH, mind az EBU vezetése egyetértett abban, hogy hasznosak a közvetlen, személyes eszmecserék, és szorgalmazták, hogy a jövőben rendszeresen szervezzenek hasonló találkozókat az eredményes információáramlás érdekében.

Az EBU a világ legnagyobb, közmédiumokat tömörítő nemzetközi szakmai szervezete. Az 56 országból származó 75 aktív, 35 társult tag mellett 9, úgynevezett jóváhagyott résztvevő is csatlakozott a szervezethez.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom