Kövess minket!

Médiapiac

Ördög Nóra: ″Láthatnak ébredés után, smink nélkül″

Ördög Nóráék az utazós tartalmaknál húzták meg a határt, ennél jobban nem szeretnék a közönséget beengedni a privát szférájukba. A műsorvezetővel a YouTube-trendekről, a szponzorokról, az influencer marketingről és a TV2 politikai szerepvállalásáról is beszélgettünk. A Médiapiac május-júniusi számában megjelent interjú most teljes terjedelmében online.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg az influencer-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

Hosszú évek óta blogol. Hol jött el az a pont, amikor úgy érezte, a szöveg nem elég, videós bejelentkezésekre is szüksége van?

Amikor az Ázsia Expresszt elvállaltam, és a férjemmel (Nánási Pál, fotós – a szerk.) közösen úgy döntöttünk, hogy családostul vágunk neki ennek az utazásnak, akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy egy ilyen rendhagyó útinapló a családunknál és a barátainknál talán szélesebb közönségnek is szólhat. Ráadásul számunkra is izgalmas, új kihívást jelentett, hogy négyünk életét és kalandjait ilyen módon dokumentáljuk.

Mielőtt belevágott, tájékozódott arról, hogy mik a trendek a YouTube-on?

Nem kerestünk piaci rést, volt egy ötletünk, amit hamar megszerettek az emberek. A titok talán az őszinteségben rejlik: valóban azt mutatjuk, ami spontán történik, a boldog pillanatok mellett a nehezebbekből is láttatunk, nem csinálunk úgy, mint ha mi sosem hibáznánk, vagy a gyerekeink sosem hisztiznének.

Engem is láthatnak ébredés után, smink nélkül, és úgy tűnik, ez a fajta őszinteség elnyerte a nézők tetszését.

Sok televíziós személyiség dönt a vlogolás mellett. Mennyire játszik közre ebben az, hogy sokan lehetőséget látnak a lineáris csatornán futó műsoraik népszerűsítésében?

Nagyon sokan gondolták azt, hogy a Nánázsiát a TV2 felkérésére készítjük, promóciós céllal, ám ez igazából pont fordítva történt. Hálásak vagyunk, hogy a TV2 engedte megvalósítani az ötletünket. A Nánázsia óta három tematikus videósorozat is készült, egyiknek sem volt semmilyen tévés kapcsolódása, de a jövőben lehet, hogy újra lesz ilyen.

Mit gondol, mi a könnyebb: a mainstream médiában ismerté vált személyiségként betörni az influencerek világába vagy fordítva, többmilliós nézettségű vloggerként sikeressé válni a „hagyományos” képernyőn?

Arra hirtelen nem tudnék hazai példát mondani, hogy valaki a vloggervilágból „hagyományos” tévés karriert épített volna. Természetesen jó alap, ha az embert ismerik, és emiatt többen kattintanak a videóira, de ha a kontentet nem szeretik, akkor akármilyen híres lehet az illető, kidobja magából ez a közeg. A vlogolás teljesen más nyelvezetet kíván, mint a televíziózás. Az ismertség önmagában szerintem nem garancia a sikerre.

A Nánásiék most leginkább egy „utazócsatorna”, gondolkodik más tartalmak szer kesztésén is?

Egyelőre azért is vagyunk utazós vlog, mert itt húztuk meg azt a határt, amenynyire be szeretnénk engedni a privát szféránkba a nyilvánosságot. A Nánásiék a mi családi „vállalkozásunk”, ám szakmai karrierünkkel kapcsolatos új YouTube-csatornák elindításával már vannak terveink, errefelé szeretnénk nyitni.

Mennyi idejüket emészti fel a vlog készítése? Tavaly ősszel azt mondta, „a Ná názsiába egy kicsit belehalunk”.

Folyamatosan tanuljuk ezt a műfajt. A Nánázsia esetében a vlog is igazodott a képernyőn látottakhoz, nem volt mozgástér, követnünk kellett a reality napi ritmusát. Az I Lapp Younál az ünnepek szóltak közbe, voltak kisebb-nagyobb kihagyások egy-egy új rész között. A Bajusztriánál hosszabb epizódokkal készültünk, amelyeket két-három naponta tettünk közzé. A legutóbbi sorozat, a Nektek Szöul egyes részei már 25–30 percesek voltak. Erről utóbb kiderült, hogy nem túl szerencsés, mert sokan már nem tudják egy szuszra megnézni őket.

A 10–12 perces hosszúság az, amit a felhasználók leginkább kedvelnek. Ezekből okulva az elkövetkező szériát már úgy készítjük, hogy újra rövidebb, naponta frissülő videókkal jelentkezünk, és úgy indítjuk el az első részt, hogy az összes utána következő is már adáskész állapotban van.

Így üzembiztosan vállalható, hogy minden este hétkor új tartalom kerül ki Nánásiékhoz. Mindebben a szerkesztői múltam, a férjem kreativitása hatalmas előny.

A Google által a videókra ráengedett hirdetések csak nagyon nagy nézőszám után hoznak komolyabb összegeket, a meghatározó bevétel idehaza az influencer marketingből származik. Általában milyen márkák keresik meg önt?

Mivel a vlogunk témája az utazás, ez erősen befolyásolja, hogy milyen cégek keresnek meg minket. A legkomolyabb támogatónk a Samsung, velük valóban nagyon szoros együttműködésben vagyunk. Ők technikai eszközökkel is ellátnak minket, a videóimat leggyakrabban a tőlük kapott telefonnal forgatom. A K&H bankként és biztosítóként is köthető az utazáshoz, de említhetném akár a Samsonite-ot is, mely cég a bőröndjeinket biztosítja. Utazási iroda és légitársaság is van a támogatóink közt, de kerestek már meg külföldi ország magyarországi képviseletétől is, hogy utazzunk hozzájuk, és népszerűsítsük hazájukat a magyaroknak. Ezeket a megkereséseket, mint az összes többit, a menedzserem, Törköly Erika kezeli, aki több mint húsz éve a legjobb barátnőm, maximálisan bízom benne, és közösen döntjük el, mit válla lok, és mit nem. Utasítottuk már vissza például ékszercég ajánlatát, mert nem volt életszerű, hogy beleforgassuk a vlogunkba.

Ha már megkeresések, ön az egyik legkeresettebb médiaszemélyiség, sok brand – SPAR, Avon, Belvita – termékéhez adta az arcát. Mi alapján szelektál?

Nincs stratégia és előre lefektetett, kőbe vésett szabályok. Érzetek vannak, és időszakok, amikor ezek alapján többet vagy kevesebbet vállalok. Sokszor a menedzserem se tudja követni, hogy mit igen, és mit nem. Az alapvetés, hogy csak olyasmihez adom a nevem, amit hitelesen képviselhetek, olyan termékhez, amit valóban használok.

Az influencer marketinget sokan lufinak tartják, amely csak egy most jól működő trend, aztán majd kipukkan. Meg lehet belőle élni, vagy ahhoz kevés?

Mi nem a megélhetés miatt kezdtük el ezt az egészet. Nem tudom, hogy merrefelé tart ez a piac, mi mindenesetre a tartalomgyártás felől közelítettük meg a vlogolást, minőségi anyagot szerettünk volna létrehozni. Tévésként is azt gondolom, hogy teljesen mindegy, menynyire fragmentálódik a piac, jó műsorokra mindig lesz igény.

Áttérve a tévés tevékenységére: menynyire rögös az út az RTL Kölyökklubjának kukalakójától a TV2-s MasterChefig?

Nehéz lenne a több mint tizenöt éves szakmai pályát egyetlen válaszba sűríteni. Nem mondanám rögösnek, sokkal inkább munkás, jóleső izgalmakkal teli folyamatos tanulásnak. A mai napig hatalmas kíváncsisággal várom az előttem álló új feladatokat. Az elmúlt pár évben jó néhány olyan formátum talált meg, amiben korábban még nem dolgoztam. Vetélkedő, reality, gasztroműsor, hálás vagyok ezekért a lehetőségekért.

Műsorvezetőként nagyszabású, minőségi produkciókban szerepelni bizonyára nagy kihívás és megtiszteltetés, a TV2-t – leginkább a hírműsorait – ugyanakkor számos kritika érte az utóbbi időben a tartalma, illetve a politikai állásfoglalása miatt. Utólag, visszatekintve nem bánta meg a váltást?

A legkevésbé sem. Szeretek a TV2-nél dolgozni, és nem is mondanék róla soha rosszat. A csatorna tulajdonos váltása az én feladataimon a világon semmit nem változtatott. Műsorvezető vagyok, aki a szórakoztatásért felel. Az emberek pedig a munkám alapján ítélnek meg, és nem aszerint, hogy hol dolgozom.

Ez azért is lehet, mert nem politizáltam soha, és mert a szórakoztató műsoroknál még mindig a tartalom a lényeg, és nem az, hogy milyen logó van a képernyő sarkában.

A sok felkérése mellett mennyi ideje marad arra, hogy amatőr színészi pályáját egyengesse?

Sajnos ez már a múlté. A színjátszókör sem működik már a korábbi formájában, és amióta édesanya lettem, időm sem jutott arra, hogy színpadra álljak. A nap sajnos még mindig csak huszonnégy órából áll, és ebbe kell belesűríteni mindent.

A Médiapiac kapható ezeken a standokon, illetve előfizethető ezen az oldalon.

Médiapiac

Meghalt Bencze Izabella, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja

Fáradhatatlanul küzdött a közjóért.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A 72 éves Bencze Izabella pénteken hunyt el, halálhírét szombaton a családja közölte az MTI-vel.

2007 és 2010 között a Magyar Rádió Közalapítvány Ellenőrző Testületének elnöke, 2010-től a magyar közszolgálati médiumok tulajdonosi testületének, a Közszolgálati Közalapítványnak a parlament által választott kurátora volt.

Alapító tagja volt a nemzeti értékeket képviselő Civil Összefogás Fórumnak (CÖF).

A CÖF az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében méltatta, hogy

Bencze Izabella “fáradhatatlanul” küzdött a közjóért.

A szovjet csapatkivonás gazdasági háttértárgyalásainak vezető jogásza volt. Feltárta a magyarországi rablóprivatizáció körülményeit. Székelyföld villámcsapástól megsemmisült atyhai templomának újjáépítését szervezve is szolgálta Isten országát – írták.

“Publicisztikáit emberek tízezrei várták és olvasták. Szavait, mondatait, amelyekkel mindenkor az Isten, a haza és a szeretet parancsának követésére hívta a magyarságot, megőrizzük” – közölte a CÖF.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) átadta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést Bencze Izabella jogásznak, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen, a Várkert Bazár rendezvénytermében 2019. augusztus 16-án

Tovább olvasom

Médiapiac

A kettős médiamérce csak leleplezi a politikai indítékokat

Az Egyesült Államok sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezek számonkérésében érdekelt – figyelmeztet a XXI. Század Intézet elemzése.

Közzétéve:

MTI / EPA / Oleg Petraszjuk

Lengyelország és Magyarország ismét a nyugati kritikák célkeresztjébe került a média szabadságára leselkedő, állítólagos veszélyek miatt. Mindeközben Lettországban és Ukrajnában az „információs tér biztonságára hivatkozva” rendeleti úton tiltottak be egy sor televíziós csatornát, ami nemcsak felháborodást nem váltott ki a szólásszabadság iránt máskor elkötelezett körökben, de még a tetszésüket is elnyerte – idézi Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatójának legújabb elemzését a Magyar Nemzet. A cikk a nyugati diplomácia és sajtó által alkalmazott kettős mércét mutatja be.

Az elmúlt években Lengyelország és Magyarország is számos bírálatot kapott az Európai Unió intézményeitől különféle ügyek kapcsán, Joe Biden megválasztásával pedig a kritikusok sorához Washington is csatlakozott, pontosabban visszatért közéjük. Ezek a bírálatok önértelmezésük szerint a jogállamisággal, a demokráciával és a szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatos „aggodalmakhoz” kapcsolódtak, a gyakorlatban azonban a szuverenitás kérdése körül forogtak – hívja fel a figyelmet Kosztur András.

Alaptalan félelmek

Februárban a lengyel és a magyar vezetést is a szólásszabadság és a média korlátozására irányuló lépések miatt érték kritikák az Európai Bizottság és az amerikai külügy részéről. A magyar kormányt a Klubrádió – egyébként könnyen lehet, hogy csupán ideiglenes – frekvenciaengedélyének elvétele miatt bírálták, míg Lengyelország egy reklámadó-tervezet miatt került célkeresztbe.

A Klubrádióval kapcsolatos, bürokratikus huzavonát sikerült Washingtonban a „szólásszabadság visszaszorulásaként” értelmezni, de az Európai Bizottság tisztségviselőit is arra késztette az ügy, hogy egy sor Twitter-bejegyzésben elevenítsék fel a magyar sajtószabadság kapcsán táplált félelmeiket. Némileg nagyobb jelentőséggel bíró ügynek tűnhet Lengyelország esete, ahol a teljes médiaszektor reklámjövedelmeire vetne ki egy új adót a kormányzat, tekintettel azonban arra, hogy tulajdonképpen még hivatalos törvényjavaslatról szó sincs, csupán egy tervről, amelynek megvitatása még hátravan, a „nemzetközi aggodalom” ebben az esetben is túlzónak – és jócskán tendenciózusnak – tűnik.

A lengyel kormány tervei szerint a reklámokból származó jövedelmeket a cégek éves összbevételétől függően 2–15 százalék közötti adóval sújtanák, az így keletkező adóbevételek felét pedig a koronavírus elleni védekezésre, a többi részét pedig kulturális örökségvédelemre költenék.

A lengyel sajtó ellenzéki része szerint egy ilyen adó ellehetetlenítené működésüket, a kormány ezzel szemben azt állítja, a törvény célja elsősorban a gyakran külföldi médiaóriások bevételeikkel arányos adózásának a kivívása. Egy sor sajtóorgánum nyílt levélben tiltakozott a javaslat ellen, egyes tévécsatornák egy napra elnémultak, számos hírlap pedig fekete címlappal jelent meg.

Az oroszok ellen szabad

Kosztur András kijelenti, hogy az Egyesült Államok sajtószabadsággal – illetve általában a demokráciával és az emberi jogokkal – kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezeknek a számonkérésében érdekelt. Egy héttel azelőtt, hogy Ned Price amerikai külügyi szóvivő a Klubrádióval kapcsolatban azt mondta, hogy „újabb csapás volna a média sokszínűségére nézve”, ha az elvesztené frekvenciáját,

az ukrán elnök rendeleti úton vonta vissza három ellenzéki tévécsatorna engedélyét, Lettországban pedig a helyi médiatanács döntése alapján tucatnyi orosz csatorna sugárzását szüntették meg.

Az USA kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán vezetés döntését, és Lettországgal szemben sem merültek fel aggályok, az EU részéről pedig egy semmitmondó nyilatkozattal tudták le a három ukrajnai televízió bezárását.

Mindkét országban régóta nagy nyomás nehezedik az orosz vagy oroszbarátnak tekintett médiára, amelyek azonban a helyi médiapiac jelentős részét lefedik.

Lettországban például a nézettség több mint egyötöde esik azokra a csatornákra, amelyeket február folyamán különböző okokra hivatkozva ellehetetlenített a lett médiahatóság.

Riga persze elsősorban az orosz hírműsorok propagandisztikus jellegét, a műsorok „gyűlöletkeltő” tartalmát és egyéb hasonló, alapvetően politikai indokokat hozott fel a csatornák bezárására, formailag azonban több esetben a lett médiaszabályozás azon passzusára hivatkoztak, miszerint a külföldi csatornák közvetítése csak egy helyi, a lett törvények előtt felelős jogi személy bevonásával lehetséges – magyarázza Kosztur András. Az orosz NTV csoport ezen bukott el – az indiai sorozatokra vagy gyerekmesékre specializálódott csatornákat az orosz propagandára hivatkozva nehezen lehetett volna lekapcsolni –, az orosz állami tévéadó csatornái viszont a hírműsorok tartalma miatt lettek felfüggesztve.

A kettős mérce annyira nyilvánvalóvá vált, hogy lassan hatékonysága is elvész, hiszen a szelektív felháborodás leleplezi az „aggodalmak” politikai indíttatását, és ezáltal lerombolja az azokat körüllengő morális felsőbbrendűség pátoszát

– összegzi cikke tanulságait Kosztur András.

A XXI. Század Intézet elemzése teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Borítókép: Az oroszbarátnak tartott ukrán Nas hírtelevízió bezárását követelő ultranacionalista tüntetőt vesznek őrizetbe rohamrendőrök a tévé kijevi épülete előtt 2021. február 4-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Drámai eseményekkel jön a Doktor Balaton évadzárója

Ma este első évadának utolsó epizódjához érkezik a TV2 teljes egészében hazai fejlesztésű napi sorozata.

Közzétéve:

TV2

A kíváló színészekkel és izgalmas történettel indult széria hétről-hétre számtalan nem várt fordulattal lepte meg a nézőket – idézi fel az Origo.

A történet ma esti része is tartogat meglepetéseket, így hát érdemes lesz most is Balatonmeggyesre látogatni, méghozzá olyan népszerű színészek tarsaságában, mint például Mészáros András, Gula Péter, Pálfi Kata, Horváth Alexandra, Kőszegi Ákos, Gazsó György, Király Attila vagy Bezerédi Zoltán.

A Doktor Balaton forgatása sokat adott mind emberileg, mind szakmailag. Nagyon örültem a lehetőségnek, érdekes munkának ígérkezett, és az is volt, tanultam türelmet, pontosságot, amik mind hasznomra válnak

– mondta el Mészáros András, a sorozat címszereplője.

Doktor Balaton azzal fogott meg igazán, ahogy cipeli a maga puttonyát. Érdekes megmutatni, hogyan birkózik meg azzal, ami neki jutott. Jó azt láttatni, hogy a doki őszinte, egyenes. Tudja, hogy nem hibátlan, de egy megoldásra törekvő ember. A történetnek hála pedig jócskán van mit megoldania majd a folytatásban is, legyen szó a magánéletéről, a családi titkokról vagy épp a hivatásáról – tette hozzá a színész.

A sorozat folytatása még idén látható lesz.

Borítókép: Mészáros András, a sorozat címszereplője

Tovább olvasom