Kövess minket!

Médiapiac

Ők nyerték a Goldenblog versenyt

Több mint 1100 blogra szavazhattak augusztus 20. és szeptember 6. között a netezők és a zsűritagok az évente megrendezett blogversenyen. Íme a nyertesek.

Az olvasók augusztus 9-ig nevezhették be kedvenc blogjukat. Az előző évhez hasonlóan idén is versenyezhettek a Tumblren, Facebookon, Twitteren vagy más közösségi oldalon vezetett naplók is, de a zsűri és a közönség csak a magyar nyelvű, rendszeresen frissülő blogokat értékelhette.

A szavazás augusztus 20-án indult. Szeptember 6-ig több mint 48 ezer szavazat érkezett. Egy kategória kivételével mindegyikben két nyertest hirdettek: a közönségdíjasok listáját szeptember 7-e óta bárki megnézheti a goldenblog.hu-n, ahogy a zsűri top 10-es rangsorait is. A legjobb blogok szerzőinek szeptember 19-én, az A38 rendezvényhajón adták át a díjakat.

Hírblogok

A 2012-es Goldenblog egyik nagy meglepetése a hírblog kategória győztese lett: a zsűritagok és az olvasók is a Hírcsárdára szavaztak. „Ha az ország csak annyira lenne hírcsárdás, mint a Hírcsárda, már akkor is vidám lenne az élet errefelé. Mivel azonban a valóság sokszor ezerszer hírcsárdásabb még a Hírcsárdánál is, a blog abban segít, hogy elviseljük az egyébként halálos adagban ránk zúduló jókedvet” – mondta Mong Attila újságíró, a Napifix bloggere.

Életmód

A zsűri értékelése alapján az életmód kategóriában az Annenn blog lett az első helyezett. Rác András, a hvg.hu Utazás alrovatának szerkesztője szerint azért döntöttek az Annenn mellett, mert az oldal letisztult és elegáns, a képek is központi szerepet kapnak, a posztok pedig soha nem terjedelmesebbek, mint amit „a belefoglalt információ” igényel. A legtöbb közönségszavazatot Hozleiter Fanni blogja, a Goldenblogon már többször top 10-es helyezést szerző Mosolyka kapta.

Gasztroblogok

Több mint 140 blog közül választották ki a gasztro kategória zsűritagjai a 2012-es győztest, a Vegasztromániát. „Nem téríteni akar, hanem egy lehetséges életformára felhívni a figyelmet. Szó szerint jóízűen, gusztusosan, könnyedén” – értékelte a blogot Gyimesi Zsuzsa, a hvg.hu Gasztro alrovatának szerkesztője. A közönségdíjat a gasztrozseni.hu kapta.

Kult-szórakozás

„Már nem is blogról van szó, hanem egy önálló arculattal rendelkező szájtról. Jó arányban és ritmusban keverednek az események, az ajánlók és a véleménycikkek, a tematikus összeállítások” – mondta a kult-szórakozás kategória idei győzteséről, a kultblog.hu-ról Ligeti Nagy Tamás, a hvg.hu Élet+Stílus rovatának vezetője. A 2012-es közönségdíjas a Hollywood Hírügynökség lett.

IT-blogok

Az IT-blogok közül idén az IDDQD-t találta a legjobbnak a szakmai zsűri. „Az IDDQD blogot olvasva az embernek folyton az jár az eszében, hogy vajon a szerzők mikor csajoznak/dolgoznak? Egészen kimagasló játékismeret süt a szerzőkből, és látszik, hogy nem ma kezdték az ipart” – mondta Lippai Gergő (lipilee). A legtöbb közönségszavazatot ebben a kategóriában az FPS blog kapta.

Szakértői blogok

A kategóriák közül idén a szakértői volt a legnépszerűbb, az olvasók több mint kétszáz blogot neveztek, a győztes a Puli Space lett. „Egy olyan bloggal szemben, amelynek csapata a 30 millió dolláros Google Lunar X PRIZE nevű befektetésért van versenyben, komolyak az elvárások. Bár én gyakrabban olvasnék a konkrét fejlesztésekről vagy a tervezésről, a szórakoztató posztok kiváló marketinget jelentenek a csapatnak” – mondta a blogról Bánóczy Zoltán online marketing szakember. A közönségdíjat a Gerilla Önéletrajz kapta.

Helyi.érték

Helyi.érték kategóriában a Panamericana kapta a legtöbb zsűriszavazatot. Az On The Spot filmesei, Cseke Eszter és S. Takács András szerint a Panamericana bloggerével, Bede Mártonnal utazni pont olyan, mint backpackerként járni a világot. „Hajszálpontosan adja vissza a hátizsákos utazás szabad, semmihez sem hasonlítható élményét, ráadásul stílusosan, informatívan, személyesen, mégsem öncélúan” – mondták. A közönségdíjat az Urbanista blog kapta.

Fotóblogok

Idén több mint kilencven fotóblog közül választotta ki a zsűri a 2012-es győztest – Kálló Péter blogját. „Nem ma kezdte a fotózást, se a blogolást, mi sem tegnap óta nézzük a munkáit. Viszont régóta nem éreztünk ilyen friss lendületet, ilyen sok és ilyen jó anyagot, ennyi kísérletezést, hol jót, hol még jobbat” – mondta Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere. A legtöbb olvasói – nézői – szavazatot a Mai Manó Ház blogja szerezte.

Egyéb és mobil

Az előző évekhez hasonlóan az Egyéb kategóriában idén is csak közönségdíjast hirdettek, a legtöbb szavazat a Tekasztorik blogra érkezett, míg a mobil különdíjat a Be Social kapta meg – erre a blogra érkezett a legtöbb szavazat mobilról.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom