Kövess minket!

Médiapiac

Nyomtatott sajtó: növekvő reklámbevétel, csökkenő piaci részesedés

2008-ban 200,6 milliárd forintot költöttek a hirdetők a magyar piacon, 13,6 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban, mely 7 százalékos növekedést jelent. Mindezek a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) adatai, melyeket a Napi Gazdaság Konferencián hoztak nyilvánosságra.
Az egyes médiatípusok között a mozi kivételével mindenhol nőttek a bevételek. A tévés reklámköltések összege 78,31 milliárd forint volt (4,48 százalékos növekedés a 2007-es összeghez képes). A nyomtatott sajtó 69,27 milliárd forintot ért el (2,39 százalékos emelkedés). A közterületi piacon 20,4 milliárd forintot költöttek el 2008-ban (2,36 százalékos növekedés), a rádióknál 11,71 milliárd volt a bevétel (2,08 százalékos emelkedés). A mozis hirdetésekből 740 millió forint folyt be tavaly (-12,95 százalék).
A legdinamikusabban az internetes költések nőttek 2008-ban is, ugyanúgy, mint egy évvel korábban. Az MRSZ szerint 20,13 milliárd forintot költöttek el ebben a szektorban a hirdetők, (+43,68 százalék).
A reklámtortából a legnagyobb mértékben a nyomtatott sajtó részesedése csökkent, 34,5 százalékra (-1,7 százalék). A televízió részesedése hibahatáron belüli csökkenést hozott: 2008-ban 39 százalék volt (-1,1 százalék). A közterületi piacon is csökkenés tapasztalható (-0,5 százalék), a „tortaarány” 2008-ban 10,2 százalék volt. A Mozi részesedése stagnál, ugyanazt a 0,4 százalékot hozta 2008-ban, mint 2007-ben.
Az internetes költések 2008-ban már kereken 10 százalékos részesedéssel büszkélkedhettek a reklámpiacon (+2,5 százalék). A rádiós piac 5,8 százalékot hozott (+0,7 százalék).
A MRSZ becslésének nyilvánosságra hozatala után idén először az Internet Advertising Bureau (IAB) elnökeként Novák Péter saját számaikat is közölte az internetes költésekről. Az IAB szerint az internetes költés 21,8 milliárd forint volt, ami 48 százalékkal több, mint az MRSZ 2007-es becslése. A két szervezet számainak eltérése abból adódik, hogy ameddig az MRSZ-becslés elkészítése során a többi médium szakértői is megbecsülik a másik számait, addig az IAB-n belül csak az online piac szereplői teszik ezt meg.

Forrás: Kreatív Online

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom