Kövess minket!

Médiapiac

Nyitott az együttműködésre a MÚK újraválasztott elnöke

Az etikus újságírás elvei melletti kiállást, a nemzeti érzés erősítését, a magyar nyelv és kultúra
értékeinek ápolását folytatná a Magyar Újságírók Szövetségének újraválasztott elnöke a
következő években.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Lovas Dániel a szervezet alapelvei között említette az antikommunizmust és a sajtótisztességet, s arról számolt be, hogy a felelős újságírás jegyében a Magyar Nemzeti Médiaszövetséggel igyekeznek szorosabbra fűzni az együttműködést.

Újraválasztották Lovas Dánielt a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnökeként, s a szervezet
vezetését 2016-ban átvevő szakembert az előző négy évben elért eredményekről és a jövőre
vonatkozó terveikről kérdezte a Médiapiac.

– A MÚK-kal kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a rendszerváltás után elsőként megalakult nem baloldali újságíró szervezet vagyunk. Közösségünk az úttörő szerepet játszó Sajtószabadság Klubra alapozva jött létre, amelynek tagjai között olyan neves kollégák voltak, mint Chrudinák Alajos, Illés Sándor, Balaskó Jenő – fogalmazott Lovas Dániel,

hozzátéve: az 1992-ben érdekvédelmi szövetségként létrehozott civil szervezet tagsága azokból az újságírókból verbuválódott, akik szakítani kívántak az állampárti múltú, baloldali kötődésű újságíró-szövetséggel.

A túlerővel szembeszálló újrakezdés

Az újraválasztott elnök hangsúlyozta: a rendszerváltást a sajtóban megjelenítő új szakmai szervezet fennállása kezdetétől szembefordult a létező szocializmussal, annak egész elvrendszerével. – Az antikommunizmus közösségünk egyik elvi alappillére. Szervezetünk nevének az akronímája – MÚK – az 1956-os forradalom leverését követő hónapok jelszavát idézi: Márciusban ÚjraKezdjük! Közösségünk létrehozását is merész, a túlerővel szembeszálló újrakezdésként éltük át – hangsúlyozza Lovas Dániel, hozzátéve: a MÚK tagságát egységbe fogó másik alapelv kezdettől fogva a sajtótisztesség volt. Ahogy – folytatta – Benedek István professzor, a MÚK első tiszteletbeli elnöke többször is hangsúlyozta: a sajtótisztességből következik minden további dolog.

– Önmagában, etikai normák és erkölcsi elvek nélkül a sajtószabadság sem ér semmit. Hiába próbálták Benedek professzor kijelentését a baloldali média megmondóemberei az első pillanattól kezdve kiforgatni az eredeti értelméből, próbálkozásuk kudarcra volt ítélve. A sajtótisztesség mint elvi kiindulópont érvényessége az elmúlt évtizedekben tökéletesen bebizonyosodott. Ma is elmondhatjuk: ahhoz, hogy a médiának rangja és hitelessége legyen, tisztességes sajtóra van szükség – fejtette ki Lovas Dániel.

Precedenst teremtő együttműködés

A közösség elnöke az elmúlt napokban elért fontos eredményként kiemelte, hogy első alkalommal ünnepelte közösen március 15-én a Magyar Sajtó Napját két, egymással rokon szellemiséget képviselő újságíró-szervezet, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) és a MÚK. – Megállapodtunk abban, hogy szorosabbra fűzzük a két szervezet együttműködését, valamint, hogy erőinket egyesítve küzdünk a sajtószakma becsületéért, a felelősségteljes újságírásért, az etikai normák jobb érvényesüléséért a média világában – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: az 1992 óta folyamatosan működő szakmai közösségben, amelyet az első 24 évben – 2016-ban bekövetkezett haláláig – Kósa Csaba publicista vezetett, a kezdetektől fontos volt a magyar nyelv és kultúra, ezen belül a magyar sajtó múltjának tisztelete.

– A hagyományainkhoz való ragaszkodás a harmadik elvi alapvetésünk – jelentette ki Lovas Dániel, hangsúlyozva, hogy a 2016-ban összeállt, és most megújult elnökség az előző évtizedekben lefektetett irányvonal mentén halad tovább.

Az elnök az immár 29 éve folyamatosan zajló műhelymunka szerves részeként emelte ki az elkötelezett nemzeti érzés, a magyar kultúra értékeinek őrzését, valamint a magyar nyelv ápolását. Ennek jegyében biztosítottak helyet Bartók Béla úti székházukban a tavaly létrejött Magyar Nemzeti Írószövetségnek, amelynek elnöke, Madár János József Attila-díjas költő egyben a MÚK alelnöke is.

Közösségépítés folyóirattal és kiállításokkal

– Negyedévenként jelenik meg a Magyar Múzsa nevű kulturális folyóiratunk, amely a legbeszédesebb kifejezése annak, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és milyen elveket követünk –fogalmazott az elnök, aki felhívta a figyelmet, hogy folyóiratban az elmúlt években több fontos, a hazai kulturális életre komoly hatást gyakorló tanulmány jelent meg. Kiemelte, hogy Bán János tollából 2017-ben látott napvilágot a folyóiratban a Miért nem készülnek magyar történelmi filmek? című írás, amely kiindulópontjává vált a hazai történelmifilm-gyártás újraindításának. 2019-ben pedig a Kásler Miklós professzor által vezetett kutatócsoport elsőként a Magyar Múzsában publikálta az Árpád-házi uralkodók eredetének tudománytörténeti jelentőségű vizsgálati eredményeit.

– Ugyancsak a folyóirat hasábjain kerültek elsőként a közönség elé fejezetek Domonkos Lászlónak, a MÚK tagjának megjelenés előtt álló, Gúzsbantánc című könyvéből, amelyben a szerző nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy újraértékelje a magyar irodalom történetét 1956-tól napjainkig – sorolta a MÚK elnöke, aki arra is kitért, hogy folyamatosan bővítik, erősítik a képzőművészeti tagozatukat is. – A karantén időszakát kivéve minden évben megrendezzük az országos kitekintésű Tavaszi Tárlatot, amelynek eddigi díjazottjai között olyan neves művészek szerepelnek, mint Aknay János, Serényi H., Zsigmond, Szkok Iván.

A MÚK újraválasztott elnökségének céljai között szerepel a következő négy évre a közösség további erősítése, az előző ciklusban elindított kezdeményezések végigvitele. A járvány leküzdése után szeretnék újraindítani a közösségi rendezvényeket Bartók Béla úti székházukban.

Lovas Dániel beszámolója szerint következetesen keresik a kapcsolatot a hasonló értékeket követő újságíró- szervezetekkel is.

– Szervezeti életünk tagjainak öntevékenységére épül. Ennek támogatása, a feltételek megteremtése a legfontosabb feladatunk. Szeretnénk továbbra is valódi, eleven közösségként összefogni és képviselni a médiával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek és a lokális sajtóban kulcsszerepet játszó, alapelveink iránt elkötelezett, változatos foglalkozású értelmiségiek minél szélesebb körét – foglalta össze a következő évekre kitűzött céljaikat Lovas Dániel.

Médiapiac

Visszavették az élő adásban illetlenkedő kommentátort

A CNN amerikai hírtelevízió visszavette kommentátorát, akit azért függesztettek fel állásából, mert egy videókonferencián, élő adásban illetlenül önmagát simogatta.

Közzétéve:

Flickr

A 61 éves Jeffrey Toobintól nyolc hónappal ezelőtt váltak meg, mert a videón tartott konferencián, amelyet fő munkaadója, a The New Yorker című lap szervezett, a szünetben azt hitte, lekapcsolták a kamerákat, senki nem látja, és a nadrágjába nyúlt. Akkor, 2020 októberében a The New Yorkertől elbocsátották, de a CNN-nél csak felfüggesztették. Elsősorban jogi és napi politikai kérdésekkel foglalkozott.

Toobin jogász, publicista és több politikai könyv szerzője is. Csütörtöki visszatérésekor arról beszélt a publikumának, hogy “védhetetlen és rendkívül idióta dolog volt”, amit tett, és bocsánatot kért. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban “megpróbált jobb ember lenni”, terápiára iratkozott be, és jótékonykodik egy élelmiszerbanknál.

A CNN szóvivője bejelentette, hogy Jeffrey Toobin nemsokára ismét rendszeresen jelen lesz a képernyőn.

Honlapján a hírtelevízió azt állította: több műsorvezető és vendég is említette, hogy szívesen látná Toobint megint a műsorokban.

Az amerikai sajtóban többen is ellenérzésekkel reagáltak Toobin visszatérésére. A konzervatív National Review munkatársa, Pradheep J. Shanker azt írta:

a CNN legalább abban tisztességes, hogy nincsenek újságírói normái.

Meghan McCain, a néhai republikánus szenátor, John McCain lánya, akinek rendszeres műsora van az ABC televízióban, a műsorában ostorozta a CNN-t. “Ez egy moslék. (…) Miért védi a média ezeket az öreg, fehér dinoszauruszokat? A kerek világon nincs olyan nő, akit egy televízió visszavett volna, miután azon kapják, hogy a kollegái szeme láttára önkielégítést végez” – mondta csütörtöki élő műsorában McCain.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Hajdú B. István szokatlan munkát kapott (videó)

A Jamie, a focicsoda című angol ifjúsági tévéfilmsorozat egyik szinkronhangja lesz.

Közzétéve:

MTI Fotó: Czagány Balázs

Új sorozatot tűzött műsorára a közmédia, amelynek első epizódját június 12-én, a foci Eb alatt láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán – írja az Origo.

Európa ismét focilázban ég a pályán és a képernyő előtt is, azonban ezúttal nemcsak a legnagyobb csapatok világsztárjait láthatjuk a közmédián, hisz a fiatalabb korosztálynak bemutatkozik Jamie Johnson is.

A hazájában már az ötödik évadban járó Jamie, a focicsoda Magyarországon most látható először, az M2 gyerekcsatorna június 12-től minden hétvégén adja Jamie, a 12 éves kiskamasz történetét, akinek álma, hogy egyszer profi labdarúgó legyen.

Az eredeti sorozatban nem kisebb név alakítja a kommentátort, mint Conor McNamara, a BBC sportkommentátora, aki a Premier League mérkőzései mellett több Európa-bajnokságról és világbajnokságról közvetített. A magyar változatban Hajdú B. István kölcsönzi a kommentátor autentikus hangját, akit július 10-én hallhatnak először a sorozatban.

“Az eredeti sorozat alapján adta magát, hogy itthon is kommentátor szinkronizálja a jeleneteket, hiszen fontos átadni a mérkőzések alatti hangulatot. A kerületi bajnokságot megnyerni legalább olyan fontos ezeknek a srácoknak, mint a profiknak a világbajnokságot. McNamara is közvetített már vb-döntőről, így mindketten hasonló tapasztalattal tudtuk venni ezt a feladatot, ez is adott a helyzetnek egy plusz különlegességet” – mondta Hajdú B. István.

Borítókép: Hajdú B. István

Tovább olvasom

Médiapiac

CNN-es botrányok: Ágyban szerzett hírek

A Tűzfalcsoport A CNN legnagyobb agyonhallgatott botrányai címmel Indított sorozatot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kedves Olvasóink bizonyára tisztában vannak azzal, hogy a „függetlenobjektív” újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak – írja bevezetőjében a Tűzfalcsoport

Azonban mind tudjuk jól, hogy ez csupán a látszat, egy mítosz, amit ezek a gigászi médiacégek kiépítettek saját magukról. Aki a hitelességüket megkérdőjelezi, azt félnótásnak állítják be: láthattuk, mi történt Donald Trumppal. A volt amerikai elnök hivatali idejének négy éve alatt folyamatos hadban állt az általa „fake news” médiának bélyegzett baloldali, fősodratú sajtóval.

Mégis ki merte mondani az igazságot, hogy ezek a sajtóorgánumok tulajdonképpen bármit mondhatnak, a többség nem mer ellentmondani nekik. Cikksorozatunkban lerántjuk a leplet a morális felsőbbrendűségérzetükben lubickoló, erkölcsi hullákról a „függetlenobjektív” médiumoknál.

Veszedelmes viszonyok

Adott egy rendkívül csinos és ambiciózus riporterhölgy. Kifinomult, elegáns, és gyönyörű fizikummal áldotta meg a sors, ezt az ajándékot pedig nem fél kihasználni. Egy amerikai viszonylatban kicsinek számító, harmincezer lelket számláló New Jersey-i kisvárosból, Willingboroból küzdötte fel magát a CNN egyik top újságírójává.

Miamiban volt tudósító, ahol már 2005 és 2009 között olyan jól keresett, hogy egy 5,6 millió dolláros kacsalábon forgó palotát tudott venni magának. Innen az NBC News külföldi tudósítójává lépett elő, Londonba költözött 2010-ben. A későbbiekben még meglátják, igen szoros kötődése van azóta is a britekhez… Ezután a CNN-hez igazolt, ahol 2014 és 2019 között vezető diplomáciai tudósító és a csatorna Fehér Házba akkreditált újságírója volt.

Fényes, feltörekvő karrierjében még az sem okozott törést, hogy annak kezdetén, 2005-ben kellemetlen botrányba keveredett: mikor New Jerseyben egy áradásról tudósított egy kenuban ülve – azt állítva, hogy ilyen magas a vízállás – hirtelen elsétáltak mellette ketten. Így derült fény arra, hogy csupán néhány ujjnyi vízben pózolt. Hát mit is vártunk egy „függetlenobjektív” újságírótól?

Michelle-re akkor talált rá a szerelem, mikor Londonban dolgozott: itt ismerkedett meg az özvegy, kétgyermekes gazdag filantróppal, Kimbell Duncannel. 2014-ben házasodtak össze: csodálatos – és rendkívül költséges – esküvőjükről még az amerikai háziasszonyok egyik példaképe, Martha Stewart is beszámolt.

Londonban telepedtek le, annak is az előkelő Notting Hill negyedében, olyan szomszédokkal, mint a divattervező Stella McCartney, vagy az énekes Robbie Williams. Olyan jól érezték magukat a brit fővárosban, hogy hangos bulijukra még a rendőrséget is ki kellett hívni.

A történet másik szereplője Kosinskin kívül Kim Darroch, Kew bárója. Darroch jelenleg a brit parlament felsőházának tagja lordként, korábban David Cameron konzervatív miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként. 1978 óta házas, kétgyermekes édesapa. Több évtizedes diplomáciai közszolgálata azután ért véget, hogy az Egyesült Királyság washingtoni nagyköveteként tevékenykedett 2016 és 2019 között. 2019 júliusában azért kellett lemondania tisztségéről, mert számos, a brit külügyminisztériumnak küldött diplomáciai jelentése kiszivárgott.

A jelentésekben élesen bírálta az Egyesült Államok akkori elnökét, Donald Trumpot és adminisztrációját. Nem ez volt azonban az első alkalom, már 2016-ban kiszivárgott egy üzenete, melyben a frissen megválasztott elnökről úgy nyilatkozott, hogy a brit kormány könnyűszerrel tudná befolyásolni Trumpot. Tehát, egy pár hónapja kinevezett nagykövet ezt megúszta és maradhatott a pozíciójában, a 2019-es eset után azonban lemondásra kényszerült, és a Scotland Yard bűnügyi nyomozást is indított az ügyben. Mégis mi volt a különbség a két szivárogtatás között?

Nos, az, hogy felröppent a pletyka, miszerint Darrochnak 2018-ban több hónapon át tartó, szenvedélyes viszonya volt egy amerikai újságírónővel. Történetesen a híresztelések szerint ez a hölgy Michelle Kosinski volt, aki ekkor már szintén házasságban élt. Természetesen a CNN tudósítója tagadta a házasságtörés vádját, és William herceg ügyvédjét bérelte fel a jogi csatározásokhoz (bár tudjuk, hogy ő is gazdag, bizonyára a belé vakon szerelmes milliárdos férje is beszállt pár ezer vagy millió dollárral).

Az ügyben – nem világos, hogy pontosan mikor – az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, miután furcsállni kezdték, hogy az annyira azért nem jól bekötött Kosinski 2018-ban igencsak bizalmas Fehér házi információkról közölt cikkeket. A hírek szerint Darrochot gyanították amögött, hogy Kosinski megírta: a CIA igazgatóját, Mike Pompeót nevezik ki külügyminiszternek, ami később meg is történt. Állítólag arról is tudott, hogy Pompeo Észak-Koreába látogat – noha erről nem írt cikket, a Fehér Ház érdeklődését felkeltette a CNN újságírónője.

Az érzékeny információk tehát szivárogtak Kosinskihez, de jó darabig nem tudták, hogy honnan származik a jólértesültsége. A gyanút az terelhette a brit nagykövetre, hogy a CNN újságírója megtudta, hogy az USA kemény szankciókat tervez bevezetni Oroszországgal szemben. A titkosított tervezetről privátban egyeztetett az USA Franciaországgal, Németországgal és az Egyesült Királysággal, mielőtt nyilvánosságra hozták volna.

Egy forrás szerint Kosinski már a bejelentés előtt tisztában volt a szankciókkal. Miután a kör valamelyest leszűkült erre a pár szövetséges országra, tovább erősítette a gyanút, hogy a riporterhölgy az egyébként zárt ajtók mögött, Trump és az USA ENSZ-hez delegált nagykövete, Nikki Haley közötti vitáról is tudomást szerzett.

A brit The Sun cikkében (mely már nem elérhető, de a Daily Mail írása hivatkozik rá itt!)azt állította, hogy látta azokat az „intim” üzenetváltásokat, melyekben Darroch és Kosinski találkozót beszéltek meg. Bár házasként mindketten tagadták, hogy viszonyuk lett volna, Darroch távozása után öt hónappal Kosinski is otthagyta a CNN-t. Ugyan nem perdöntő bizonyíték, de azért árulkodó…

Így szereznek tehát információkat a CNN top újságírói. Jusson eszükbe, mikor arra „vetemednek”, hogy tőlük értesüljenek a friss hírekről.

Tovább olvasom