Kövess minket!

Médiapiac

Nyitott az együttműködésre a MÚK újraválasztott elnöke

Az etikus újságírás elvei melletti kiállást, a nemzeti érzés erősítését, a magyar nyelv és kultúra
értékeinek ápolását folytatná a Magyar Újságírók Szövetségének újraválasztott elnöke a
következő években.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Lovas Dániel a szervezet alapelvei között említette az antikommunizmust és a sajtótisztességet, s arról számolt be, hogy a felelős újságírás jegyében a Magyar Nemzeti Médiaszövetséggel igyekeznek szorosabbra fűzni az együttműködést.

Újraválasztották Lovas Dánielt a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnökeként, s a szervezet
vezetését 2016-ban átvevő szakembert az előző négy évben elért eredményekről és a jövőre
vonatkozó terveikről kérdezte a Médiapiac.

– A MÚK-kal kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a rendszerváltás után elsőként megalakult nem baloldali újságíró szervezet vagyunk. Közösségünk az úttörő szerepet játszó Sajtószabadság Klubra alapozva jött létre, amelynek tagjai között olyan neves kollégák voltak, mint Chrudinák Alajos, Illés Sándor, Balaskó Jenő – fogalmazott Lovas Dániel,

hozzátéve: az 1992-ben érdekvédelmi szövetségként létrehozott civil szervezet tagsága azokból az újságírókból verbuválódott, akik szakítani kívántak az állampárti múltú, baloldali kötődésű újságíró-szövetséggel.

A túlerővel szembeszálló újrakezdés

Az újraválasztott elnök hangsúlyozta: a rendszerváltást a sajtóban megjelenítő új szakmai szervezet fennállása kezdetétől szembefordult a létező szocializmussal, annak egész elvrendszerével. – Az antikommunizmus közösségünk egyik elvi alappillére. Szervezetünk nevének az akronímája – MÚK – az 1956-os forradalom leverését követő hónapok jelszavát idézi: Márciusban ÚjraKezdjük! Közösségünk létrehozását is merész, a túlerővel szembeszálló újrakezdésként éltük át – hangsúlyozza Lovas Dániel, hozzátéve: a MÚK tagságát egységbe fogó másik alapelv kezdettől fogva a sajtótisztesség volt. Ahogy – folytatta – Benedek István professzor, a MÚK első tiszteletbeli elnöke többször is hangsúlyozta: a sajtótisztességből következik minden további dolog.

– Önmagában, etikai normák és erkölcsi elvek nélkül a sajtószabadság sem ér semmit. Hiába próbálták Benedek professzor kijelentését a baloldali média megmondóemberei az első pillanattól kezdve kiforgatni az eredeti értelméből, próbálkozásuk kudarcra volt ítélve. A sajtótisztesség mint elvi kiindulópont érvényessége az elmúlt évtizedekben tökéletesen bebizonyosodott. Ma is elmondhatjuk: ahhoz, hogy a médiának rangja és hitelessége legyen, tisztességes sajtóra van szükség – fejtette ki Lovas Dániel.

Precedenst teremtő együttműködés

A közösség elnöke az elmúlt napokban elért fontos eredményként kiemelte, hogy első alkalommal ünnepelte közösen március 15-én a Magyar Sajtó Napját két, egymással rokon szellemiséget képviselő újságíró-szervezet, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) és a MÚK. – Megállapodtunk abban, hogy szorosabbra fűzzük a két szervezet együttműködését, valamint, hogy erőinket egyesítve küzdünk a sajtószakma becsületéért, a felelősségteljes újságírásért, az etikai normák jobb érvényesüléséért a média világában – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: az 1992 óta folyamatosan működő szakmai közösségben, amelyet az első 24 évben – 2016-ban bekövetkezett haláláig – Kósa Csaba publicista vezetett, a kezdetektől fontos volt a magyar nyelv és kultúra, ezen belül a magyar sajtó múltjának tisztelete.

– A hagyományainkhoz való ragaszkodás a harmadik elvi alapvetésünk – jelentette ki Lovas Dániel, hangsúlyozva, hogy a 2016-ban összeállt, és most megújult elnökség az előző évtizedekben lefektetett irányvonal mentén halad tovább.

Az elnök az immár 29 éve folyamatosan zajló műhelymunka szerves részeként emelte ki az elkötelezett nemzeti érzés, a magyar kultúra értékeinek őrzését, valamint a magyar nyelv ápolását. Ennek jegyében biztosítottak helyet Bartók Béla úti székházukban a tavaly létrejött Magyar Nemzeti Írószövetségnek, amelynek elnöke, Madár János József Attila-díjas költő egyben a MÚK alelnöke is.

Közösségépítés folyóirattal és kiállításokkal

– Negyedévenként jelenik meg a Magyar Múzsa nevű kulturális folyóiratunk, amely a legbeszédesebb kifejezése annak, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és milyen elveket követünk –fogalmazott az elnök, aki felhívta a figyelmet, hogy folyóiratban az elmúlt években több fontos, a hazai kulturális életre komoly hatást gyakorló tanulmány jelent meg. Kiemelte, hogy Bán János tollából 2017-ben látott napvilágot a folyóiratban a Miért nem készülnek magyar történelmi filmek? című írás, amely kiindulópontjává vált a hazai történelmifilm-gyártás újraindításának. 2019-ben pedig a Kásler Miklós professzor által vezetett kutatócsoport elsőként a Magyar Múzsában publikálta az Árpád-házi uralkodók eredetének tudománytörténeti jelentőségű vizsgálati eredményeit.

– Ugyancsak a folyóirat hasábjain kerültek elsőként a közönség elé fejezetek Domonkos Lászlónak, a MÚK tagjának megjelenés előtt álló, Gúzsbantánc című könyvéből, amelyben a szerző nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy újraértékelje a magyar irodalom történetét 1956-tól napjainkig – sorolta a MÚK elnöke, aki arra is kitért, hogy folyamatosan bővítik, erősítik a képzőművészeti tagozatukat is. – A karantén időszakát kivéve minden évben megrendezzük az országos kitekintésű Tavaszi Tárlatot, amelynek eddigi díjazottjai között olyan neves művészek szerepelnek, mint Aknay János, Serényi H., Zsigmond, Szkok Iván.

A MÚK újraválasztott elnökségének céljai között szerepel a következő négy évre a közösség további erősítése, az előző ciklusban elindított kezdeményezések végigvitele. A járvány leküzdése után szeretnék újraindítani a közösségi rendezvényeket Bartók Béla úti székházukban.

Lovas Dániel beszámolója szerint következetesen keresik a kapcsolatot a hasonló értékeket követő újságíró- szervezetekkel is.

– Szervezeti életünk tagjainak öntevékenységére épül. Ennek támogatása, a feltételek megteremtése a legfontosabb feladatunk. Szeretnénk továbbra is valódi, eleven közösségként összefogni és képviselni a médiával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek és a lokális sajtóban kulcsszerepet játszó, alapelveink iránt elkötelezett, változatos foglalkozású értelmiségiek minél szélesebb körét – foglalta össze a következő évekre kitűzött céljaikat Lovas Dániel.

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom