Kövess minket!

Médiapiac

Növelte bevételeit és tovább innovál a TV2

A TV2-csoport sajtótájékoztatón mutatta be őszi műsorstruktúráját, az idei év eddigi eredményeit, valamint a közeljövő terveit.

Yvonne Dederick társ-ügyvezető számok helyett ezúttal a csoport vízióit osztotta meg a közönséggel. A múltba révedés helyett az innovációra helyezik a hangsúlyt: a stúdióberuházások, a friss műsorok és a megújuló kereskedelmi tevékenység mellett tervezett akvizíciókról is beszélt, melyekről egyelőre annyit tudni, hogy nem korlátozódnak majd a televíziós szektorra. Hazai gyártású műsorokra is többet költenek majd – jelenleg a tartalomjellegű kiadásokon belül ezek aránya 58 százalék. Egyúttal beszámolt arról is, hogy az Aon Hewitt felmérése alapján a tulajdonosváltás óta a munkavállalói elköteleződés és a menedzsmenttel szembeni elégedettség is növekedett az alkalmazottak körében.

Még férnek logók a táblára

Simon Zsolt a tavasszal ismertetett három sikerkritérium mentén értékelte a TV2 teljesítményét. Nézettség terén piacvezetőnek tekintik a TV2-t, január-augusztusban a 18-59 éves korosztályban 13,2 százalékos nézettségről számoltak be. A kissé késve induló kábelcsatornák nézettsége pedig a tavalyi 2,9%-ról idén 4,5%-ra, egyes napokon akár 5% fölé is növekedett, így a csoport teljes nézettsége a tavalyi 16,5%-ról 17,1%-ra nőtt – mondta a vezérigazgató.

Üzleti eredmények terén az éves teljes bevételben 7,7%-os növekedést prognosztizálnak 2013-hoz viszonyítva. A reklámbevételek eddigi bővülése 7,5%-os (a kábelcsatornákon 26,5%, a non-spot megoldásoknál 50% a növekedés), míg a kábelcsatornák terjesztési bevételei 15%-kal emelkedtek. Utóbbi tétel jövőre lesz igazán jelentős, amikor a tervek szerint a TV2-ért is elkezdenek majd díjat szedni.

A harmadik kritérium a kiegyensúlyozottság: ennek kapcsán Simon Zsolt kiemelte, hogy a választási időszakban és azon kívül is tartották magukat a BBC ajánlásai szerinti kormánypárt-ellenzék arányhoz a megjelenések terén.

A 18-59 éves korcsoportra váltás nem csak a nézettségi adatokban csapódik le, de a csatornák arculatát, kommunikációját és tartalmát is érinti majd. Heteken belül érkezik a csatornák új imázsa, melyről egyelőre egy hangulatklipet mutattak be. Ennek alapján csinibabás jellegű retróra és pőre férfihátsókra számíthatunk…

Kissé még homályos az új arculat…

A csoport a képernyőn kívül is törődne a célcsoporttal és gondoskodna szórakoztatásáról. Ennek jegyében öt mozifilm (köztük az Argo 2 és a Mancs) gyártásában is részt vesznek, valamint a valós és eltolt idejű OTT tartalmakat is egyre több szolgáltatón keresztül fogják kínálni.

Az őszi programkínálatról György Bence programigazgató beszélt. A Paramount és a Fox stúdiókkal kötött megállapodás alapján 2-3 éves sikerfilmek kerülnek majd képernyőre (pl. a Prometheus, a Transformers III, a Mission:Impossible – Fantom protokoll vagy A diktátor). Telenovella-fronton az új A macska mellett várhatóak további sorozatok is. A Jóban Rosszban megújul: új szerzőkkel, nézői felmérés alapján más utakon folytatódik a történet a 19:30-as műsorsávba visszakerült sorozatnál. A TV2 új, modern stúdiójában már próbálnak a Sztárban sztár második évadára. November 9-én végre elindul a Rising Star, és arról is lehullt a lepel, hogy ennek műsorvezetője lesz a csatornához nemrég átigazolt Ördög Nóra. A másik új formátum a Bumm! című vetélkedő, amely október 29-én debütál.

A Pro4 sportvonalon erősít, kézilabda-közvetítésekkel, míg a Pimaszúr ottalszik új házigazdái közül a Rippel fivérek, Klausmann Viktor és Dukai Regina neve hangzott el.

Teszteltük a Bumm!-ot. Ilyen, amikor felrobban a bomba

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom