Kövess minket!

Médiapiac

Népszabi – célegyenesben

Legalábbis erről beszélt a minap az anno legnépszerűbb napilap értelmiségi teadélutánba ojtott torán az október elején leállított Népszabadság utolsó főszerkesztője.

A furcsa hangulatú összejövetlen Murányi András arra emlékeztetett: a leállítás első hónapfordulóján, november 8-án azt mondta,

e hónap végére eldől, hogy „ez a szellemi műhely tud-e tovább létezni egyben”.

Ehhez most azt tette hozzá, a döntést nem szeretné elhúzni; „bármi más, az már nem megoldás, nem opció”.

Mint azt a 168 Óra Online videójában is elmondta, a lap leállása által megnyitott lehetőség iránt számos befektető érdeklődött, de „ezek hetven százaléka nem volt valós igény”, merthogy nem akart pénzt rakni a Népszabadságba. Megjegyezte: voltak nagyon komoly tárgyalások is, amelyek közül kettő már a finisébe fordult.

Hogy alakzatban mekkora csapat maradhat együtt, az kérdéses, noha a 444.hu információja szerint lassan a lap minden munkatársától elköszönt a tulajdonos Mediaworks. Kérdéses ugyanis, hogy hová állhatna be ekkora csapat úgy, hogy eddig vállalt baloldali identitása se sérüljön.

Mosolygós gyászolók

Kissé szürreális rendezvényre sikerült amúgy a csütörtöki Népszabi-búcsú, a felszólalók szinte kivétel nélkül azt magyarázták, hogy így vagy úgy ott voltak a halál pillanatában, de őket semmiféle felelősség nem terheli a történtekért.

De mielőtt munkatársunk a Muppet Show két oktondi vénemberének szerepébe helyezkedhetne, el kell ismernie: abban teljes volt az egyetértés, hogy a Népszabadsággal nagyot vesztett a köz, merthogy mindenkinek van olyan jobbos ismerőse, aki ebben a lapban is beleolvasott. Ráadásul olyan közönségképző ereje volt a Népszabadságnak, ami a bezárással elveszett – a baloldal pedig keresi ezt a középpontot.

Pedig – ahogy erre a rendszerváltás hajnalától másfél évtizeden át főszerkesztősködő Eötvös Pál is utalt – a lap a kilencvenes évek rendkívül komoly stabilizáló tényező volt az országban és az (akkor balos) ellenzéki oldalon. Ő arról beszélt: a rendszerváltás nevű vágtában nem volt ideje ars poeticát alkotni, sokkal inkább a kihívásoknak való megfeleléssel foglalkozott. Hogy ez mennyire sikerült, az hivatali utódának szavai mutatták: Vörös T. Károly most úgy emlékezett, anno azt tűzte maga elé, hogy

„amit a Pali megcsinált, folytatni kell”.

A sort záró Murányi András viszont kerek perec kijelentette: noha korábban megcsillogtatta szervezői és változásmenedzselő képességeit, tavaly nyári pajzsra emelését „vészmegoldásnak” tartotta.

Ugyanakkor, mint mondta, az általa hisztérikus döntésnek nevezett leállítás idejére sikerült tekintélyes eredményt elérniük. Minimálisra esett például a példányszámesés, ami azt jelezte, hogy valami új minőséget jelenítettek meg a hazai lappiacon.

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom