Kövess minket!

Médiapiac

Nemzeti összetartozás napja a közmédia csatornáin

A Trianonhoz kapcsolódó filmek mellett közéleti emberek, valamint határon innen és túl élő magyarok beszélnek arról, mit jelent számukra az összetartozás.

MTI/Varga György

A Duna Televízión pénteken a 14.20-kor kezdődő Almáriumban Ligeti Dávid történész a Trianon családokra gyakorolt hatásáról fog beszélni. A műsor vendége lesz továbbá Zsuráfszky Zoltán táncművész, aki nagyapja révén személyesen is kötődik a trianoni békeszerződéshez.

Este 20.40-kor kerül adásba A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című dokumentumfilm, amely a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszédét és megszületésének körülményeit dolgozza fel.

Ezt követően 21.40-től Áder János ünnepi köszöntőjét ismétli meg a csatorna, ami 2020-ban, a trianoni békediktátum centenáriumi évfordulóján hangzott el.

A Duna World pénteken 18 órától tűzi műsorára Az Énekes madár című tévéjátékot Pártos Géza 1966-os rendezésében. Tamási Áron gyönyörű története a tiszta és őszinte szerelem erejéről és az emberi jellem visszásságairól szól.

Az M5 kulturális csatorna 18 órától élőben közvetíti Balog Zoltán református püspök beszédét a Nemzeti Színházból, majd egy interjút láthatnak a nézők Vidnyánszky Attilával, a teátrum igazgatójával. Pénteken este 22.15-kor kerül adásba Jókai Mór népszerű regényéből, a Szegény gazdagokból készült 1959-es játékfilm. A nemzedékek sora által olvasott regény egyike a magyar irodalom legismertebb mesterműveinek, filmváltozata pedig színjátszásunk legjavát vonultatja fel.

Az M2 Petőfi TV-n 22.15-kor lesz látható a Hétköznapi Trianon című dokumentumfilm, amelyben két fiatal a trianoni békediktátum okai után kutat Versailles-ban és az erdélyi Bonchidán. Az alkotás bemutatja az 1920 utáni, a jelen korban is érvényes tanulságokat tartalmazó nemzetfejlődést, valamint a velünk élő trianoni következményeket.

A Kossuth Rádió összes műsora kapcsolódik valamiképpen a fájó évfordulóhoz.

Pénteken este 22 óráig minden órában a Krónika előtt felzeng a templomharang egy határon innen vagy túl lévő magyarlakta vidékről. A hallgatók többek között megismerhetik Csíksomlyó, Kassa, Pozsony, Beregszász, Szabadka, Székesfehérvár és Esztergom egy-egy templomának történelmünk szempontjából jelentős szerepét.

Délután 15.10-tól a Trendidők és az Édes anyanyelvünk című műsorok helyett az ünnepre való tekintettel Veszteségeink Trianonban – és a közös jövőnk lesz hallható, amelyből kiderül, hogy közigazgatásilag, politikailag és gazdaságilag mit vesztett a trianoni békediktátum következtében a Felvidék. Bemutatnak három, Trianont megszenvedett települést – Komáromot, Sátoraljaújhelyet és Szabadkát –, és szó lesz arról is, hogy e három város lakói miként élték meg a történelmi tragédiát mindennapi életükben. 18 órától a Határok nélkülben pedig a Kárpát-medencei, és a diaszpórában élő magyarok megemlékezéseiről ad összeállítást a csatorna.

Borítókép: Hagyományőrző katonák a nagykanizsai Nagy-Magyarország-emlékműnél, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen 2020. június 4-én.

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom