Kövess minket!

Médiapiac

Nemzeti Médiaszövetség: felháborító, hogy Bayer Zsolt felkerült az ukrán szélsőségesek halállistájára

Az ismert publicista úgy kommentálta a listára kerülését: “Ezen a listán fent lenni erkölcsi kötelesség. S ki ne szeretne egy listán szerepelni egyebek közt például Nyikita Mihalkovval, Kissingerrel, Oliver Stone-nal vagy Orbán Viktorral?”

MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség döbbenetesnek és felháborítónak tartja, hogy egy magyarországi újságíró, Bayer Zsolt is felkerült az ukrán szélsőségesek halállistájára – írja a Magyar Nemzet.

Megdöbbentőnek tartjuk egyben azt a közömbösséget, amellyel ezt a hírt a baloldali médiumok többsége tárgyalta – már, ha egyáltalán foglalkozott vele.

– hangsúlyozza az MNMSZ.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség kiemeli, hogy tagjaik elítélik a szomszédunkban tomboló erőszakot.

Együttérzünk a szenvedőkkel, megértjük a háború okozta traumákat, ugyanakkor hisszük: embernek kell maradni az embertelenségben. Semmilyen tragédia nem indokolhatja, hogy kivetkőzzünk emberi mivoltunkból, hogy halállal fenyegessünk másokat bármilyen indokkal.

Hangsúlyozzák: 

Bár baloldali politikusok fenyegettek már Magyarországon egzisztenciális tönkretétellel újságírókat, arra az utóbbi időben nem volt példa, hogy Európában egy szervezet tízezres halállistájára kerüljön fel magyar szerző. A MNMSZ ezért szolidaritásra hív fel minden jóérzésű újságírót a jobb- és a baloldalon egyaránt.

“Felkérünk mindenkit, hogy hallassa a hangját az esztelen erőszak ellen” – emeli ki közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség és hozzáteszik: “Hisszük, hogy közös fellépéssel megakadályozhatjuk, hogy munkáját végző újságírót a véleményéért bárki a ellehetetlenítéssel, tönkretétellel vagy elpusztítással fenyegessen meg.”

Mint ismert, ismét bővítette halállistáját a Mirotvorec honlap, amelyet 2014-ben hoztak létre, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet és de facto elfoglalta a Donbasz egy részét. Ezúttal Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája került fel a szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel, akikről olyan személyes adatokat is nyilvánosságra hoztak, mint például a születési dátumuk, útlevélszámuk és lakcímük. A halállistaként ismert felsorolásban szerepel többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos.

Jelentem, felkerültem a náci ukránok halállistájára! Ideje volt! 

– reagált Bayer Zsolt publicista, a Magyar Nemzet munkatársa saját blogján a hírre. Hozzátette: “Ezen a listán fent lenni erkölcsi kötelesség. S ki ne szeretne egy listán szerepelni egyebek közt például Nyikita Mihalkovval, Kissingerrel, Oliver Stone-nal vagy Orbán Viktorral?

Borítókép: Bayer Zsolt író, újságíró, műsorvezető

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom