Kövess minket!

Médiapiac

„Németországban már észrevehető az átalakulás” – villáminterjú Istenes Bencével

Nagy a letargia az országban, hiszen kiesett a német válogatott a világbajnokságról, de a műsorvezetőnek most nincs ideje ezzel foglalkozni. A frissen kinevezett szakember épp a válogató adásokon munkálkodik, elmondása szerint a kinti X Factorban máshogy dolgoznak a felvételeken és a hangulatkeltésen. A változó médiapiacról, a zsűriről, a versenyzőkről, a műsorvezetői feladatairól, valamint a Survivorról beszélgettünk.

Istenes Bencét telefonon sikerült utolérnünk, éppen a kocsiban ült, az X Factor forgatásának helyszínére tartott. Mint ismeretes a műsorvezető nagy foci-rajongó, de nem viselte meg túlságosan a kedvenc csapata, a német válogatott kiesése, hiszen

„nem játszottak jól, így nem érdemelték meg a továbbjutást”.

Hozzátette, azért érezhető az országon belül a letargia, készülnek a mémek, de nem volt ideje ezzel foglalkozni, mert késő estig dolgoznia kellett.

 

 

A válogató adásokat veszik fel éppen, hasonlóan a hazai műsorhoz vannak kiemelkedő versenyzők, sok a továbbjutó. Korábban Istenes azt nyilatkozta, kevesebb lesz az élőshow és nincs mentorház a rendszerben, így adódott a kérdés, hogy milyen hosszú lesz a műsor és mivel fogják kitölteni.

„Az adás augusztustól október végéig fog tartani.

Sokat változik a televíziós piac, ahogyan ezt Magyarországon is lehet látni, Németországban már a struktúrában is észrevető az átalakulás. Az élőshowk egyre kevésbé nézettek, ellentétben a válogatókkal, éppen ezért ezekből itt többet csinálnak”

– válaszolta.

Ugyanakkor a német X Factor szerkezete sok tekintetben ugyanolyan, mint amilyen a hazaié, így az ő műsorvezetői feladatai nem változnak. A backstage munkálatok irányítását is ő fogja végezni, amely szintén nem új a számára, hiszen korábban is kellett már a versenyzőkkel beszélgetnie a fellépések előtt és után, nyelvi nehézségei nem lesznek, hiszen Münchenben végezte a középiskolát. Azt azért elmondta, hogy Németországban a felvételek, illetve a hangulatteremtés különbözik a magyar produkciójétól:

„Itt kicsit másképp van felvéve a műsor, máshogy vannak feldolgozva a versenyzők történetei.”

Elárulta lapunknak, a háttérműsorokat kint már nem a televízióra, hanem az online felületekre készítik, külön stáb által legyártott plusz tartalmak kerülnek fel az Instagramra, a Facebookra és a YouTube-ra, amelyeknek szintén ő az arca.

 

 

A műsorvezető társát, Charlott Würdiget – aki egyébként Sidonak, az egyik zsűritagnak a felesége – csak pár napja ismeri, de jól kijönnek egymással.

A hazai X-Faktorhoz hasonlóan a német műsorban is népszerű könnyűzenei előadók döntenek a versenyzők sorsáról, Thomas Anders, a Modern Talking frontembere, valamint a már említett Sido, aki az ország egyik legelismertebb rappere foglal helyet az ítész székben, ugyanakkor beválogattak melléjük egy

„nagyon tehetséges, friss arcot és egy Tóth Gabi-szintű rockénekesnőt is.”

Istenes Bence épp a Survivor egyik helyszínére tart - RTL Klub
Istenes Bence épp a Survivor egyik helyszínére tart – RTL Klub

Végül elmondta, a Survivor forgatása „nagyon húzós volt”, amelyben közrejátszott az, hogy ötven napig folyamatosan dolgoztak, így hosszú ideig nem találkozhatott a családjával, „de túl vannak rajta, nagyon jó műsort csináltak, és már nagyon várja, hogy adásba kerüljön”.

Istenes Bencéék 2017-ben költöztek Kölnbe, hogy a műsorvezető kipróbálja magát a német piacon is, ugyanakkor továbbra is dolgozik a hazai RTL Klubnak, többek között erről is beszélt a közelmúltban Médiapiacnak. Az interjú eredetileg a május-júniusi számban jelent meg. A lapot ezeken a stadokon veheti meg, és itt fizethet elő rá.

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom