Kövess minket!

Médiapiac

„Németországban már észrevehető az átalakulás” – villáminterjú Istenes Bencével

Nagy a letargia az országban, hiszen kiesett a német válogatott a világbajnokságról, de a műsorvezetőnek most nincs ideje ezzel foglalkozni. A frissen kinevezett szakember épp a válogató adásokon munkálkodik, elmondása szerint a kinti X Factorban máshogy dolgoznak a felvételeken és a hangulatkeltésen. A változó médiapiacról, a zsűriről, a versenyzőkről, a műsorvezetői feladatairól, valamint a Survivorról beszélgettünk.

Istenes Bencét telefonon sikerült utolérnünk, éppen a kocsiban ült, az X Factor forgatásának helyszínére tartott. Mint ismeretes a műsorvezető nagy foci-rajongó, de nem viselte meg túlságosan a kedvenc csapata, a német válogatott kiesése, hiszen

„nem játszottak jól, így nem érdemelték meg a továbbjutást”.

Hozzátette, azért érezhető az országon belül a letargia, készülnek a mémek, de nem volt ideje ezzel foglalkozni, mert késő estig dolgoznia kellett.

 

 

A válogató adásokat veszik fel éppen, hasonlóan a hazai műsorhoz vannak kiemelkedő versenyzők, sok a továbbjutó. Korábban Istenes azt nyilatkozta, kevesebb lesz az élőshow és nincs mentorház a rendszerben, így adódott a kérdés, hogy milyen hosszú lesz a műsor és mivel fogják kitölteni.

„Az adás augusztustól október végéig fog tartani.

Sokat változik a televíziós piac, ahogyan ezt Magyarországon is lehet látni, Németországban már a struktúrában is észrevető az átalakulás. Az élőshowk egyre kevésbé nézettek, ellentétben a válogatókkal, éppen ezért ezekből itt többet csinálnak”

– válaszolta.

Ugyanakkor a német X Factor szerkezete sok tekintetben ugyanolyan, mint amilyen a hazaié, így az ő műsorvezetői feladatai nem változnak. A backstage munkálatok irányítását is ő fogja végezni, amely szintén nem új a számára, hiszen korábban is kellett már a versenyzőkkel beszélgetnie a fellépések előtt és után, nyelvi nehézségei nem lesznek, hiszen Münchenben végezte a középiskolát. Azt azért elmondta, hogy Németországban a felvételek, illetve a hangulatteremtés különbözik a magyar produkciójétól:

„Itt kicsit másképp van felvéve a műsor, máshogy vannak feldolgozva a versenyzők történetei.”

Elárulta lapunknak, a háttérműsorokat kint már nem a televízióra, hanem az online felületekre készítik, külön stáb által legyártott plusz tartalmak kerülnek fel az Instagramra, a Facebookra és a YouTube-ra, amelyeknek szintén ő az arca.

 

 

A műsorvezető társát, Charlott Würdiget – aki egyébként Sidonak, az egyik zsűritagnak a felesége – csak pár napja ismeri, de jól kijönnek egymással.

A hazai X-Faktorhoz hasonlóan a német műsorban is népszerű könnyűzenei előadók döntenek a versenyzők sorsáról, Thomas Anders, a Modern Talking frontembere, valamint a már említett Sido, aki az ország egyik legelismertebb rappere foglal helyet az ítész székben, ugyanakkor beválogattak melléjük egy

„nagyon tehetséges, friss arcot és egy Tóth Gabi-szintű rockénekesnőt is.”

Istenes Bence épp a Survivor egyik helyszínére tart - RTL Klub
Istenes Bence épp a Survivor egyik helyszínére tart – RTL Klub

Végül elmondta, a Survivor forgatása „nagyon húzós volt”, amelyben közrejátszott az, hogy ötven napig folyamatosan dolgoztak, így hosszú ideig nem találkozhatott a családjával, „de túl vannak rajta, nagyon jó műsort csináltak, és már nagyon várja, hogy adásba kerüljön”.

Istenes Bencéék 2017-ben költöztek Kölnbe, hogy a műsorvezető kipróbálja magát a német piacon is, ugyanakkor továbbra is dolgozik a hazai RTL Klubnak, többek között erről is beszélt a közelmúltban Médiapiacnak. Az interjú eredetileg a május-júniusi számban jelent meg. A lapot ezeken a stadokon veheti meg, és itt fizethet elő rá.

Médiapiac

A külpolitikai újságírásba avat be a Magyar Médiafigyelő legújabb száma

A külföldi tudósítók, a haditudósítók és az ’56-os forradalomról tájékoztató sajtómunkások tevékenységéről is sokat megtudhatunk a folyóirat hasábjairól.

Közzétéve:

Borítóképünkön a Magyar Médiafigyelő című folyóirat borítója

A külpolitikai újságírás világába nyújt betekintést a Transzparens Újságírásért Alapítvány Magyar Médiafigyelő című folyóiratának 2023. évi második száma. A lap cikkei ismertetik a téma elméleti hátterét, a hozzá kapcsolódó szakmai és diplomáciai narratívákat, ezt követően pedig felvázolják a külföldi tudósítók munkájának lényegi elemeit és az elmúlt évtizedekben történt változásokat. Az olvasók bepillantást nyerhetnek a haditudósítás kulisszái mögé is, hogy miként zajlik a különböző katonai műveletekkel kapcsolatos tudósítói tevékenység a háborús vagy egyéb konfliktusövezetekben. A lapszám bemutat néhány híres haditudósítót, majd nyomon követi, hogyan alakult a háborúk tálalása és milyen módon változott az újságírók hozzáférése a kényes információkhoz.

A szerkesztők külön cikket szentelnek azoknak

külföldi tudósítóknak, akik sokszor az életüket, de legalábbis a testi épségüket kockáztatva az 1956-os forradalom sűrűjéből tájékoztatták az általuk képviselt sajtótermékek olvasóközönségét.

Elemzésükben kitérnek arra is, hogy milyen körülmények között végezték munkájukat a forradalom árnyékában, és hogyan látták, majd interpretálták az 1956 októberében lezajlott tragikus eseményeket. A folyóirat következő száma a forradalom külföldi sajtóképének részletesebb rekonstruálásával folytatja majd a téma feldolgozását.

Azt is megvizsgálják, hogy az utóbbi két évtizedben mely országok médiumai rendelkeztek saját magyarországi vagy a szomszédos államok valamelyikében tartózkodó közép-kelet-európai tudósítóval, majd azt is górcső alá veszik, hogy milyen tendenciák fedezhetők fel a hazánkban működő külföldi tudósítói hálózat működésében. Végül azt is bemutatják, hogy kik írják a Magyarországról szóló tudósításokat. A Transzparens Újságírás Alapítvány mottójának megfelelően, miszerint céljuk, hogy „informáljunk azokról, akik informálnak téged”, arra törekszenek, hogy közelebb hozzák az olvasókhoz azon külföldi újságírók személyét, akik a magyar vonatkozású híreket tolmácsolják, munkájukkal pedig önkéntelenül is formálják a Magyarországról alkotott képet.

A folyóirat második száma IDE KATTINTVA érhető el. 

Tovább olvasom

Médiapiac

A Médiatanács jelzésére tett gyermekvédelmi lépéseket a bajor és a cseh médiahatóság

Az Amazon Prime Video és a HBO Max Hungary streamingszolgáltatók kínálatában elérhető filmek közül több alacsonyabb korhatárbesorolást kapott, mint azt a magyar szabályozás megkívánná. A külföldi társhatóságok a magyar megkeresések alapján intézkedtek a szolgáltatókkal szemben.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Médiatanács tájékoztatása szerint a bajor joghatóság alá tartozó Amazon Prime Video műsorkínálatában elérhető tartalmak besorolása több esetben nem felelt meg a magyar szabályozásnak. A bajor médiahatóság a Médiatanács ellenőrzésének eredménye alapján megvizsgálta a műsorszámokat. Arról tájékoztatta a magyar médiahatóságot, hogy

az eljárás nyomán a szolgáltató önkéntesen módosította A bűn éjszakája, a Jason Bourne, az Assassin’s Creed és a Széttörve című műsorszámok korhatár-megjelölését.

A Médiatanács megkeresésére reagálva a cseh médiahatóság felhívta az HBO MAX Hungary Csehországban bejegyzett médiaszolgáltatóját, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályban meghatározott szigorúbb klasszifikációs követelményeknek. Ahogy arról korábban hírt adtunk, a streamingszolgáltató több filmet is a hazai követelményeknél alacsonyabb korhatár-megjelöléssel tett elérhetővé.

Az HBO Max kifogásolt műsorszámai: A kaptár: Raccoon City visszavár, a Démonok között: Az ördög kényszerített, az Eleven kór, a Röfi – Malacka ésa Mortal Kombat című filmek voltak. Ezek a magyar korhatár-besorolási szabályok szerint 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok, míg a szintén a HBO Maxon elérhető Mátrix: Feltámadások című film a IV. korhatári kategóriába tartozik, azaz 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Eljárás indul a Dikh TV és két helyi rádió szolgáltatójával szemben

Termékmegjelenítésre vonatkozó szabály be nem tartása és hatósági határozatban megállapított, műsorstruktúrával kapcsolatos követelmények nem megfelelő teljesítése miatt indul eljárás a Dikh TV országos kereskedelmi televízió és két helyi rádiócsatorna szolgáltatójával szemben is – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az MTI-vel.

Közzétéve:

Flickr

A Dikh TV országos vételkörzetű kereskedelmi televízió május 11-17. közötti adáshetét vizsgálva a Médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tett eleget az általa vállalt szórakoztató zenei tematika arányára vonatkozó vállalásának, valamint nem tartotta be a közszolgálati műsorszámok közlésére szánt minimális műsoridőt sem.

Ezenfelül május 12-én a televízió egyik délutáni műsorának tartalma nem felelt meg a termékmegjelenítés szabályainak. A Médiatanács tehát eljárást indít az országos kereskedelmi televízió szolgáltatójával szemben.

A Budaörs Rádió műsorainak hatósági ellenőrzése alapján a június 26-án sugárzott délelőtti – a médiaszolgáltató jelzése alapján termékmegjelenítést tartalmazó – műsorszámban olyan direkt rekláminformációk hangoztak el, amelyek alkalmasak lehettek arra, hogy közvetlenül felhívják a hallgatókat az ismertetett szolgáltatás igénybevételére. Ezért a vizsgálat nyomán a helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió szolgáltatója ellen hatósági eljárás indul.

Az Eger 100,7 MHz-en sugárzó 100,7 – BEST FM néven működő helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió július 22-28. közötti adáshetének vizsgálata alapján a médiaszolgáltató nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló, a helyi közélettel foglalkozó tartalmak, valamint a szöveg és zene arányára vonatkozó hatósági szerződésben megállapított vállalásának. A Médiatanács közigazgatási hatósági eljárást indít a szolgáltatóval szemben.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – közölte az NMHH.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom