Kövess minket!

Médiapiac

Nem bízhatunk semmiben, a jövő kiszámíthatatlan

A változás gyors és kiszámíthatatlan, a folyamatok gyakran a média ellen dolgoznak, de lát pozitív fejleményeket is Karl Ulrich, a Süddeutscher Verlag vezérigazgatója, aki a Kreatív által szervezett Média 2018 konferencián osztotta meg vízióit a hallgatósággal.

A vezérigazgató nem éppen optimista hangvételben kezdte az előadást:

Tíz évvel ezelőtt mindenki a médiában akart dolgozni, ma pedig azt kérdezik, tíz év múlva ki fogjuk-e tudni fizetni az irodabérletet

– mondta. Az álhírek terjedése, az elsősorban az online médiával szemben megjelenő, átláthatóságot és mérhetőséget követelő bizalmi deficit, a Facebook monopolhelyzete mind olyan tényezők, amelyek nehezítik a szektor feladatát.

Csupán idő kérdése, hogy a natív hirdetéseket is utolérje az álhír-probléma, különösen, hogy az Európai Unión és az Egyesült Államokon kívül rosszul szabályozott területről beszélünk.

Mindenki virális sikerre hajt, a cégek pedig egyre több tartalomgyártót csábítanak el saját, belső médiavállalataik számára. (A SDV maga is segített például az Allianz saját szerkesztőségének felállításában, ha már megakadályozni nem tudja a folyamatot.) A véleményvezérek felépítésében nincs tapasztalata a kiadóknak, és a videós tartalomgyártás is lassabban terjed a szükségesnél. Ugyanakkor vannak jó újságírók – lásd a Panama Papers esetét -, viszont kérdéses, hogy az oknyomozó munka tud-e még valódi hatást kiváltani a társadalomban.

 

Karl Ulrich azért néhány olyan fejleményről is beszámolt, amelyek – jól kihasználva – segíthetik a médiavállalkozásokat.

Az egyik ilyen a lassúság újrafelfedezése: az online a print felé tart, az SDV készíti például a Google nyomtatott magazinját, de a webshopok is egyre gyakrabban adnak ki életmódlapokat. Az amerikai ekönyv-piac öt éve csökken, a nyomtatott könyvek piaca viszont újra növekedésnek indult. Azt ugyan nem tudni, hogy ezek a trendek meddig tartanak, de egyelőre bíztató az irány.

A technológia fejlődése is rejt magában lehetőségeket. A vezérigazgató szerint a kiterjesztett valóság fontosabb lesz, mint a virtuális, ugyanis több funkcionalitást és lehetőséget kínál – az SDV három éve foglalkozik aktívan ezzel a területtel. A big data – nyugtalanító orwelliánus víziók mellett – egyelőre inkább kérdéseket vet fel: milyen adat releváns, melyikből lesz végül hatékonyságnövekedés, piacképes termék vagy szolgáltatás.

A mesterséges intelligencia rohamléptekben fejlődik, az ajánlórendszerek ma már 20 kérdés helyett 4-5-tel is jól működnek, miközben akár az eredetileg megadott preferenciáinkat is felülírják – lassan jobban tudják, mire van szükségünk, mint mi magunk.

 

Míg pár éve az olvasottság mérése is kihívást jelentett, ma már egyre több, drágán értékesíthető online médiatermék létezik. Az SDV napilapjából például 60.000 példány fogy online, egy-egy előfizető évente 360 eurós bevételt jelent.

Az előfizetéses modell egyelőre jól működik, egy-egy fizetős cikkre viszont ritkán áldoznak a felhasználók – ehhez könnyebben kezelhető micropayment-megoldásokra lenne szükség. A lehetőségeket folyamatosan fejlesztik, de kérdés, hogy 3-5 éven belül nem fog-e teljesen megváltozni a piac.

Ne bízzunk semmiben. A változás gyakran erősebb, mint amit el tudunk képzelni

– mondta összefoglalásként a vezérigazgató.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom