Kövess minket!

Médiapiac

Nem bízhatunk semmiben, a jövő kiszámíthatatlan

A változás gyors és kiszámíthatatlan, a folyamatok gyakran a média ellen dolgoznak, de lát pozitív fejleményeket is Karl Ulrich, a Süddeutscher Verlag vezérigazgatója, aki a Kreatív által szervezett Média 2018 konferencián osztotta meg vízióit a hallgatósággal.

A vezérigazgató nem éppen optimista hangvételben kezdte az előadást:

Tíz évvel ezelőtt mindenki a médiában akart dolgozni, ma pedig azt kérdezik, tíz év múlva ki fogjuk-e tudni fizetni az irodabérletet

– mondta. Az álhírek terjedése, az elsősorban az online médiával szemben megjelenő, átláthatóságot és mérhetőséget követelő bizalmi deficit, a Facebook monopolhelyzete mind olyan tényezők, amelyek nehezítik a szektor feladatát.

Csupán idő kérdése, hogy a natív hirdetéseket is utolérje az álhír-probléma, különösen, hogy az Európai Unión és az Egyesült Államokon kívül rosszul szabályozott területről beszélünk.

Mindenki virális sikerre hajt, a cégek pedig egyre több tartalomgyártót csábítanak el saját, belső médiavállalataik számára. (A SDV maga is segített például az Allianz saját szerkesztőségének felállításában, ha már megakadályozni nem tudja a folyamatot.) A véleményvezérek felépítésében nincs tapasztalata a kiadóknak, és a videós tartalomgyártás is lassabban terjed a szükségesnél. Ugyanakkor vannak jó újságírók – lásd a Panama Papers esetét -, viszont kérdéses, hogy az oknyomozó munka tud-e még valódi hatást kiváltani a társadalomban.

 

Karl Ulrich azért néhány olyan fejleményről is beszámolt, amelyek – jól kihasználva – segíthetik a médiavállalkozásokat.

Az egyik ilyen a lassúság újrafelfedezése: az online a print felé tart, az SDV készíti például a Google nyomtatott magazinját, de a webshopok is egyre gyakrabban adnak ki életmódlapokat. Az amerikai ekönyv-piac öt éve csökken, a nyomtatott könyvek piaca viszont újra növekedésnek indult. Azt ugyan nem tudni, hogy ezek a trendek meddig tartanak, de egyelőre bíztató az irány.

A technológia fejlődése is rejt magában lehetőségeket. A vezérigazgató szerint a kiterjesztett valóság fontosabb lesz, mint a virtuális, ugyanis több funkcionalitást és lehetőséget kínál – az SDV három éve foglalkozik aktívan ezzel a területtel. A big data – nyugtalanító orwelliánus víziók mellett – egyelőre inkább kérdéseket vet fel: milyen adat releváns, melyikből lesz végül hatékonyságnövekedés, piacképes termék vagy szolgáltatás.

A mesterséges intelligencia rohamléptekben fejlődik, az ajánlórendszerek ma már 20 kérdés helyett 4-5-tel is jól működnek, miközben akár az eredetileg megadott preferenciáinkat is felülírják – lassan jobban tudják, mire van szükségünk, mint mi magunk.

 

Míg pár éve az olvasottság mérése is kihívást jelentett, ma már egyre több, drágán értékesíthető online médiatermék létezik. Az SDV napilapjából például 60.000 példány fogy online, egy-egy előfizető évente 360 eurós bevételt jelent.

Az előfizetéses modell egyelőre jól működik, egy-egy fizetős cikkre viszont ritkán áldoznak a felhasználók – ehhez könnyebben kezelhető micropayment-megoldásokra lenne szükség. A lehetőségeket folyamatosan fejlesztik, de kérdés, hogy 3-5 éven belül nem fog-e teljesen megváltozni a piac.

Ne bízzunk semmiben. A változás gyakran erősebb, mint amit el tudunk képzelni

– mondta összefoglalásként a vezérigazgató.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom