Kövess minket!

Médiapiac

„Ne nézd hülyének a közönséged” – címlapinterjú Majkával az új Médiapiacban

Melléklet a magyar sorozatokról, interjú a Korhatáros szerelem és A Tanár főszereplőivel, Kovács Patríciával, illetve Nagy Ervinnel. Elemzés a reklámblokkolók működéséről, tényfeltáró cikk az illegális köztéri reklámokról, a hazai zenészek állami támogatásairól. A Majka Majoros Pétert címlapinterjúnkban pedig arról kérdeztük, mennyire építi tudatosan az imidzsét, milyen kompromisszumokat kötött a karrierje érdekében. Megjelent a legfrissebb Médiapiac: csütörtöktől már kapható az újságárusoknál.

„Van bennem egyfajta örök elégedetlenség, ami jó, mert ez visz előre” – beszélt a motivációiról és arról, hogy az „ózdi hősből”, az első ValóVilág szereplőjéből hogyan lett nyakkendős műsorvezető Majka Majoros Péter a Médiapiacnak adott interjújában.

Majkát többek között arról is kérdeztük, hogyan építette fel közösségi médiás brandjét, mire figyel, kinek szól be, és áll-e egy profi stáb mögötte, akiknek több százezeres rajongói táborát köszönheti. Az utóbbi kérdésre szokatlan, meglepő választ adott.

A hétfőn megjelenő Médiapiacban külön mellékletet talál a hazai gyártású sorozatokról. Kovács Patrícia a TV2-n futó Korhatáros szerelem, Nagy Ervin pedig az RTL Klubon rövidesen látható A Tanár forgatási műhelytitkairól adott interjúnk lapunknak.

Az RTL Magyarország kreatív igazgatója, Herman Pierre az utolsó nagy tévés álmáról, a csatorna sorozatkészítési terveiről beszél, de azt is elárulja, milyen mértékben kell kompromisszumokat kötnie az üzleti eredményekért.

Herman Pierre, az RTL Magyarország kreatív igazgatója Fotó: Soós Bertalan

A TV2-csoport programigazgatója – a téma nemzetközileg is ismert szakértője – a latin-amerikai és a török telenovellák fejlődését mutatja be. Az interjúból az is kiderül, hogy Fischer Gábor, az Izaura Tv kitalálója a műfaj egyik legnagyobb sztárját, Gabriela Spanicot személyesen ismeri, még az otthonában is vendégeskedett.

Sixx Varga Attila kisokosa a műfajokat (szappanopera, telenovella, egykamerás-többkamerás sitcom, dramedy, szerializált sorozat) mutatja be, Rényi Ádám pedig az Oltári csajok és a Korhatáros szerelem nőképét elemzi.

A piacvezető sales house vezetőjét, Lukács Csabát az Atmedia tulajdonosi szerkezetében bekövetkezett változásról, a tévés piacon idén várható fejleményekről faggattuk, továbbá arról kérdeztük, miért lépett be az online piacra a kereskedőház.

Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója Fotó: Réti Dóra

A nemzetközi szintéren egyre több problémát okoz az online szegmensben hirdetőknek a reklámblokkolók terjedése. Megvizsgáltuk a globális trendeket, megnéztük, mit tervez ezen a téren az idegesítő reklámokat immáron automatikusan szűrő Google, ahogy a IAB Hungary adatait elemezve annak is utána jártunk, hogy idehaza mekkora kiesést okoz a kiadóknak a blokkolók használata.

Miközben az óriásplakátok tulajdonosait folyamatosan vegzálják, újabb és újabb jogszabályok nehezítik a cégek életét, a hatóságok szinte semmit nem tesznek az illegális – hivatalosan „építési hálóként” nyilvántartott – köztéri reklámok ellen. Tényfeltáró cikkünkben annak jártunk utána, kik a haszonélvezői az önkormányzatok, hivatalok nemtörődömségének.

Marketing rovatunkban arról olvashat, mi is az az „okos város”. Technológiai és politikai divathullám, a totális kontroll eszköze vagy érdemi megoldás a fenntarthatóság és a városi életminőség problémáira? Kollégánk, Béres Máté pedig annak járt utána, hogy kik azok a zenészek, akik jelentős állami támogatásokat kapnak a koncertjeik megszervezésére, lemezeik kiadására.

Soltész Péter Fotó: Pamuki Krisztián

Portré rovatunkban pedig a Punnany Massif menedzserét, Soltész Pétert mutatjuk be.

A lapra itt fizethet elő, csütörtöktől pedig megvásárolhatja az Inmedio és a Relay standjain.

Médiapiac

Az Apple újra elérhetővé teszi a Parlert

Az Apple újraindítja az internetes szólásszabadságról szóló vita középpontjában álló Parler nevű, konzervatív közösségi média alkalmazását – jelentette be a vállalat.

Közzétéve:

A számítógépeket és okostelefonokat gyártó óriásvállalat “kifogásolható tartalom” ürügyén januárban távolította el a Parlert a megvásárolható alkalmazásokat tartalmazó tárhelyéről, az úgynevezett App Store-ból.

Az Apple vezetése hétfőn a Mike Lee utahi republikánus szenátornak és Ken Buck coloradói republikánus képviselőnek küldött levelében tudatta, hogy a Parler továbbfejlesztett alkalmazását hamarosan jóváhagyják, így az ismét elérhető lesz a felhasználók számára.

Az óriáscég levelét Buck képviselő hozta nyilvánosságra a Twitteren, majd a hírt megerősítette Lee szenátor irodája is. Az Apple nem kívánta kommentálni az információt, a Parler pedig nem reagált a The Wall Street Journal című lap munkatársának megkeresésére.

A képviselőknek küldött levélben az Apple vezetése kiállt a korábbi döntése mellett, amellyel eltávolította az alkalmazást az elérhető appok tárhelyéről. Az indoklásban olyan korábbi Parleren megjelent posztokra hivatkoztak, amelyek szerintük rasszisták voltak és vallásokat ócsároltak, vagy erőszakra buzdítottak.

Az Apple tájékoztatása szerint munkatársai január óta “érdemi és tartalmas párbeszédet” folytattak a Parler dolgozóival, és az alkalmazást gyártó cég további fejlesztéseket és szabályozást ígért. Ezek mibenlétéről azonban nem közölt részleteket.

Ken Buck képviselő a Twitteren úgy fogalmazott: a döntés “hatalmas győzelem a szólásszabadság számára”.

A Parler közösségi portál – amely megjelenési formájában a Twitterhez hasonlít – 2018-ban indult, és rendkívül gyorsan népszerűvé vált Donald Trump republikánus elnök támogatói körében. Felemelkedése egybeesett azzal, amikor a Twitter egyre agresszívabban lépett fel a nem tetsző tartalmak ellen, sok Twitter-fiókot be is tiltott. Mark Meckler, a Parler igazgatója februárban azt közölte, hogy a platformnak több mint 20 millió felhasználója van.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Kovács: A CNN tökélyre fejlesztette a szisztematikus manipulációt

A szisztematikus manipuláció művészete, amit a CNN tökélyre fejlesztett, az egyik legveszélyesebb fejlemény az elmúlt időszakban.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Donald Tusk megnyilakozása a Magyarország és Lengyelország demokratikusan megválasztott kormánya és politikai vezető ereje elleni boszorkányüldözés része – kommentálta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CNN-ről megjelent legfrissebb leleplezést, valamint az Európai Néppárt (EPP) elnökének a magyar és a lengyel kormány járványkezelését bíráló közlését hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Donald Tusk korábban azt írta Twitter-oldalán, hogy a koronavírus-járványban „Magyarország és Lengyelország tragikus rekordokat dönt a halálozások és az új esetek számában”. „Illiberális demokráciák működésben. Kevesebb szabadságot, de nagyobb biztonságot ígértek. Ígéretüket be is tartották, de csak az első felét” – írta az EPP elnöke a mikroblogban.

Kovács Zoltán szerint Donald Tusk az elmúlt években „provokatőri irányba” ment el, és nyilatkozta alapján „nyugodtan lehetne a liberálisok képviselője is”. A politikus szerint Donald Tusk nem átallja politikai célokra felhasználni a járványt, és annak egymással össze nem vethető adatait, ez pedig „mindent elárul az elszántságról és célról”.

Megjegyezte:

az első és második hullám eszközeivel nem lehet hatékonyan védekezni a brit mutánssal szemben, az egyetlen megoldás az, ha mindenkit beoltanak.

Ezt a hitet, bizalmat rombolják ezek a megszólalások – jegyezte meg, hozzátéve, hogy „ezt teszi a baloldal is, amely napról napra, vagy akár napon belül is képes magának ellent mondani csak azért, hogy ellentmondjon a kormánynak vagy a kormány intézkedéseinek, és bizonytalanságot keltsen a magyar emberekben”. Kovács Zoltán szerint Donald Tusk ezeknek a céloknak a szolgálatába állt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Donald Tusk állításával szemben Magyarország a többlethalálozásokat tekintve „valahol az európai átlag alatt” van.

Kovács Zoltánt kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a CNN amerikai hírtelevízió műszaki igazgatója bevallotta, a CNN „a manipuláció művészetét” gyakorolja, annak érdekében, hogy „megváltoztassa a világot”. Az igazgató kifejtette azt is, hogy a hírtelevízió hazug propagandát folytatott, mert az volt a célja, hogy eltávolítsák a hivatalából Donald Trump volt republikánus amerikai elnököt – számolt be róla a hirado.hu.

A szisztematikus manipuláció művészete, amit a CNN tökélyre fejlesztett, az egyik legveszélyesebb fejlemény az elmúlt időszakban. Amikor ez összekapcsolódik politikai célokkal, a koronavírus-járvány kapcsán az egészségügyi védekezésben az elbizonytalanítás kampányával, az szó szerint életveszélyes, emberéleteket követel – jelentette ki Kovács Zoltán.

Tovább olvasom

Médiapiac

A tech cégekkel szembeni kudarc után bizakodó az uniós biztos

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos üdvözölte vasárnap azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy 21 százalékos globális társaságiadó-minimumot állapítanának meg a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára függetlenül attól, hogy a nyereségük mely országhoz kötődik.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/AP pool/Virginia Mayo

“Úgy vélem, hogy egy érdekes javaslat került az asztalra. Támogatjuk a pénzügyi harmonizáció miatt. Nemcsak európai szinten, hanem világszinten is” – mondta a biztos a BFM francia hírtévében.

Thierry Breton szerint “ez egy elegáns megoldás lesz” ahhoz hogy “emelt fővel jöjjünk ki” a nagy internetes vállalatokra, köztük a Google-ra, az Amazonra, a Facebookra és az Airbnbre kivetendő adóról az OECD kereteiben folyó tárgyalások kudarcából.

Franciaország 2019 júliusban egyoldalúan fogadott el, majd vezetett be új adónemet a digitális óriáscégek megadóztatására.

“A 21 százalékos adó szerintem nagyon jó, ami minket illet, nem tartjuk megbotránkoztatónak” – mondta az uniós biztos, korábbi francia gazdasági és pénzügyminiszter.

Franciaország, ahol a társasági adó kulcsa jelenleg akár a 28 százalékot is elérheti, és 2022-ben csökken 25 százalékra, az OECD keretein belül szeretett volna bevezetni egy nemzetközi adót a multinacionális vállalatokra, egy a nyereségre kivetendő legalább 12,5 százalékos globális társaságiadó-minimummal, amely a jelenleg Írországban érvényben lévő aránynak felel meg.

“Természetesen nyitottak vagyunk az összeg emelésére” – mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter április elején a Bloomberg TV csatornának, egy nappal azután, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ismertette a társaságiadó-emelési terv részleteit. A terv célja, hogy az adóelkerülés megakadályozásával 15 év alatt 2500 milliárd dollár új költségvetési bevételt teremtsenek elő.

Tovább olvasom