Kövess minket!

Médiapiac

Murdoch feladta, a Time Warner fellélegezhet

A 21st Century Fox visszavonja vételi ajánlatát, egyfelől a felvásárlási célpont vezetésének ellenállása, másfelől a részvényesek reakciója miatt. Ettől függetlenül lesz min gondolkodniuk az amerikai versenyhatóságoknak az elkövetkező hónapokban.

Rupert Murdoch bejelentette: a 21st Century Fox visszavonja vételi ajánlatát, melynek célja a Time Warner megszerzése volt. Mint elmondta: ők úgy látták, kiváló kombinációt teremthettek volna a két cég egyesítésével, de a Time Warner ellenállása mellett a részvényesek reakciója is amellett szól, hogy lemondjanak a tervről. Ettől függetlenül a jövőt fényesnek látja a 21st Century Fox első embere, így folytatják az eddigi stratégiát. A fentieken túl 6 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot hagyott jóvá a cég igazgatósága.

A 21st Century július közepén tett 80 milliárd dolláros ajánlatot a Time Warnernek, ám Jeff Bewkes elnök-vezérigazgató rögtön közölte: köszönik, nem kérnek Murdochékból. A kockázatokon, bizonytalanságokon túl azzal érvelt, hogy az általa irányított vállalkozás megfelelő pályán mozog, és a kitűzött stratégiai célokat önmagában képes elérni. Emellett elhangzott az is, hogy az ajánlat alaposan alulbecsli a Time Warner valós értékét.

Murdoch nem adta fel azonnal, így sokan úgy interpretálták a Sky Europe létrehozását és az ezzel összefüggésben történt átszervezéseket pay-TV fronton, hogy a 21st Century ily módon is igyekszik pénzt teremteni a tranzakcióhoz. Eközben a Time Warner ellenlépéseket tett, és minden erővel igyekeztek bizonyítani, hogy az HBO önmagában többet ér, mint amit Murdoch cége ajánlott az egész csoportért. Ennek egyik fő tényezője az HBO Go, amely jelenleg a tévécsatorna előfizetői számára elérhető VoD-szolgáltatás, de szerepe felértékelődése nyomán az HBO hasonlatosabbá válhatna a Netflixhez, amely nem csupán az új HBO-ként tekint magára, hanem a tőzsdén is jól teljesít. Felmerült tehát az HBO tőzsdére vitele, ám nem tudni, hogy az ajánlat visszavonása nyomán hogyan alakul az ügy.

Mém az HBO sikersorozatából, a Trónok harcából

Az amerikai piacon számos összeolvadást jelentettek be vagy rebesgettek róla, ha még nincs is hivatalos bejelentés. Egy izgalmas elemzés szerint ezek a tervek nagy kihívás elé állítják majd a szabályozó hatóságokat, így az várható, hogy legalább egyet visszadob a jövőben az FCC. Hogy melyiket, az egyelőre jó kérdés, minden esetre Murdoch lépése nyomán egy fejfájással kevesebb. Mint ismeretes, a Comcast még februárban bejelentette, hogy megveszi a Time Warner Cable-t, míg az AT&T a DirecTV-re hajt, és a T-Mobile USA körül már lassan végeláthatatlan akvizíciós szappanopera bontakozott ki.

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom