Kövess minket!

Médiapiac

MTVA: ″nincs pardon″

Szebeni István mellett három másik munkatárs is repült a Híradóban elhangzott káromkodás miatt.

“A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap gyorsított vizsgálatának eredményeképp Szebeni István műsorvezetőnek, továbbá három másik munkatársnak (két belső és egy külsős kollégának) azonnali hatállyal a mai napon, megszüntetette a munkaviszonyát. A vizsgálat megállapította, hogy az ominózus adás szerkesztője, továbbá az adás lebonyolítás két érintett munkatársa is felelős a hétfő éjszakai Híradó elfogadhatatlan 10 mp-ének adásba kerüléséért. Az MTVA álláspontja továbbá is változatlan: sem élő adásban, sem stúdióban, sem felvételről bejátszott, sem pedig a kollégák közti kommunikációban nem elfogadott ez a magatartás. Az elhangzottakért az MTVA a Híradó nézőinek elnézését kéri” – közölte az MTVA.

A közmédia sajtóirodája kedden azt közölte az MTI-vel, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik a műsorvezetőt, “mert elfogadhatatlannak tartja az újságírónak a közmédia Híradójában mondott szavait”. Akkor gyorsított eljárást helyeztek kilátásba, ennek az eredménye a négy elbocsátás. Azt már a keddi közleményben leszögezték: biztosak abban, hogy Szebeni István nem kerülhet többé képernyőre a csatornánál.

Szebeni István a hét elején az éjjeli Híradóban káromkodott. Az volt a problémája, hogy a műsor megint átcsúszott másnapra, s mivel éjfél után kezdődött, “holnap” helyett “mát” kellett mondania. A szöveget a Szita Bence-ügy kapcsán vétette el. Mivel nem élő az adás, lett volna mód a dolog korrigálására, ez nem történt meg, így ment adásba a műsor. A videó elérhető például itt: http://comment.blog.hu/2013/05/14/_kib_ott_hirado

Megszólalt a híradós is, aki a Hír24-nek elmondta: tudja, hogy hibázott, és ez épp azért történt, mert mindent jól akart csinálni. Az említett ma/holnap tévesztés már korábban is megtörtént a Híradó másnap hajnalra csúszása miatt. Hozzátette: sokaktól kapott pozitív visszajelzést, ami jól esett neki.

Médiapiac

Antenna Hungária: százéves a magyar rádiózás

Az Antenna Hungária (AH) a műsorszórás és a távközlési szolgáltatások terén Magyarországon egyedülálló, nemzetközi szinten is elismert tapasztalataival a jövőben is a köz szolgálatában áll határon innen és túl – hangsúlyozta a cég operatív vezérigazgató-helyettese. Papp-Gerlei Gyöngyvér azon az ünnepségen beszélt erről, amelyet a magyar rádiózás napja alkalmából rendeztek a Országos Mikrohullámú Központ Széchenyi-hegyi épületében.

Közzétéve:

MTI/Lakatos Péter

A magyar rádiózás napja december 1., 1925-ben ezen a napon indult el a rendszeres rádióadás Magyarországon

– mondta a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: az első kísérleti adásokat már 1923-ben megkezdte az Antenna Hungária “elődje”, a Magyar Királyi Posta, így idén százéves a magyar rádiózás.

Ma már országos szinten az AH 136 telephelyével biztosítja a rádiós, illetve a földfelszíni tévés műsorszórást

– jegyezte meg.

Papp-Gerlei Gyöngyvér, az Antenna Hungária Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese MTI/Lakatos PéterKiemelte, hogy a rádiózás nagyon sokat változott, és még ma is van létjogosultsága. Példaként említette a reggeli rádiós műsorokat, amelyek felveszik a versenyt a hasonló idősávban sugárzott televíziós műsorok népszerűségével. “Rádió volt, van és jövője is lesz” – hangsúlyozta.

Papp-Gerlei Gyöngyvér arra is kitért, hogy az Országos Mikrohullámú Központ, Budapest egyik ikonikus épülete fennállásának 65. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból emléktáblát avatott az Antenna Hungária vezetése az épületben.

Árkai Zsolt, az Antenna Hungária műszaki igazgatója elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi épületből földfelszíni sugárzású analóg rádiós, valamint digitális televíziós csatornák műsorait továbbítják, összesen hat rádió- és mintegy 60 televíziós csatorna adásait.

Árki Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. műszaki igazgatója MTI/Lakatos Péter


Az érdekességek között említette, hogy az épület a 17 méteres antennával együtt 192 méter magas, és Budapest második legmagasabb építménye. A hivatalosan Antenna Hungária OMK-nak nevezett 11 emeletes épület a Szomszédok című teleregény főcímében is megjelent.

Az Országos Mikrohullámú Központ Széchenyi-hegyi épülete MTI/Lakatos Péter

Borítókép: Az adóterem vezérlője a magyar rádiózás napja alkalmából az Országos Mikrohullámú Központ Széchenyi-hegyi épületében tartott rendezvény napján, 2023. november 30-án

Tovább olvasom

Médiapiac

Szombaton kiderül, ki lesz a Dancing with the Stars győztese (videó)

Szombat este utolsó adásához érkezik a Dancing with the Stars negyedik évada. A TV2 népszerű táncos showműsorában először emelheti majd férfi híresség magasba a győztesnek járó trófeát. Krausz Gábor, Marics Peti és T. Danny három-három koreográfiával készül a látványos fináléra.

Közzétéve:

TV2

Fáradhatatlanul, három-három koreográfiával készül a még három versenyben lévő páros a Dancing with the Stars fináléjára. Krausz Gábor Mikes Annával, Marics Peti Stana Alexandrával, míg T. Danny Lissák Laurával táncol a nézők kegyeiért. 

A táncos showműsor döntőjében ugyanis már csak a nézőkön múlik, ki örülhet majd a győzelemnek, hisz Ördög Nóra, Juronics Tamás és Szente Vajk már csak véleményezi a látottakat.

Mindhárom páros egy vadonatúj koreográfiával és egy korábbi produkciójával lép parkettre, ami a zsűri kedvence volt. Ezután a beérkezett nézői szavazatok alapján a két legjobbnak bizonyuló páros harmadjára is parkettre lép és eltáncolja a legelső adásban látott koreográfiáját. Ezután derül majd ki, ki lett a parkett királya a Dancing with the Stars negyedik évadában. A nézők már most voksolhatnak kedvenceikre, hiszen az emelt díjas telefonszámok élnek – derül ki a TV2 közleményéből.

A Dancing with the Stars döntője egy fergeteges nyitánnyal robban be szombat este; egy különleges produkcióval visszatérnek a korábban kiesett párosok; valamint egy lenyűgöző extra produkcióval táncparkettre lép a korábbi évadok három győztese: Gelencsér Tímea, Tóth Andi és Csobot Adél.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hatósági eljárások indultak az RTL médiaszolgáltatója ellen

A Sztárbox és a Reggeli című műsorszámok egy-egy epizódját kifogásolja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

A Média Center Campona, az RTL Magyarország és a hozzá közeli beszállítók székháza Budatétényben a Nagytétényi úton, fotó: MTVA/MTI/Branstetter Sándor

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a médiatanács eljárást indított az RTL-en november 5-én 19 óra 30 perctől sugárzott Sztárbox című műsorszáma miatt.

A műsorban ismert médiaszereplők és celebek vívnak egymással ökölvívó-mérkőzéseket, de mivel a szereplők nem profi sportolók, a Sztárbox pedig így nem minősül sportműsornak, az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre – írták, hozzátéve, hogy a műsorszámot a szolgáltató a “12 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolta.

A médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta. A testület most induló eljárásában azt fogja vizsgálni, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolás

– közölték.

Úgy folytatták, hogy szintén az RTL műsorán, október 25-én a kora reggeli órákban került adásba a Reggeli című műsorszám azon epizódja, amelyben Lapite Oludayo (művésznevén: Fekete Pákó) nigériai származású médiaszemélyiséggel beszélgettek a műsorvezetők a közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról. Az interjú alanya a gúnyolódó műsorvezetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért volt fontos számára az állampolgárság megszerzése, mert régóta él Magyarországon, valamint szereti a magyar kultúrát és szokásokat.

“Az adásban megszólaltatott vendéget a műsorvezetők olyan helyzetbe hozták, amelyet láthatóan nem tudott megfelelően kezelni. Az így kialakult légkörben választási lehetősége sem volt, csak mechanikusan igyekezett megválaszolni a hozzá intézett kérdéseket, végrehajtani a feladatokat”

– fogalmaztak.

A médiatanács az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt eljárást indított a csatorna szolgáltatója ellen – jelezték.

Közölték azt is, hogy külföldi joghatóság alá tartozó csatornák műsorait is vizsgálta a médiatanács: a Film Café csatornán október 13-án, a kora délutáni műsorsávban sugárzott A nagy fehér című filmet bejelentés alapján vizsgálta a hatóság.

A cseh joghatóság alá tartozó Film Café szolgáltatója a Cseh Köztársaságban bejegyzett társaság – tették hozzá.

A Nemzeti Filmiroda a vizsgált filmet a “16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-kategóriába sorolta, a szolgáltató pedig változatlan tartalommal, de korhatár-megjelölés nélkül sugározta.

A magyar szabályozás szerint ezzel a műsort korhatárra való tekintet nélkül megtekinthetőnek minősítette. A hatóság a műsorszám vizsgálata során megállapította, hogy ha a szolgáltató a magyar joghatóság alá tartozna, a film csak 21 óra és 5 óra között lett volna sugározható – írták.

A hatóság a bejelentést és a vizsgálati eredményeket továbbította az illetékes cseh társhatóságnak, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A holland joghatóság alá tartozó Viasat 3 csatornán július 2-án 12 óra 40 perces kezdettel sugárzott Az éjszaka törvénye című műsorszámot, valamint a Viasat 6-on július 2-án 12 óra 18 perces kezdettel sugárzott Kiscsávó című műsorszámot bejelentés nyomán vizsgálta a médiatanács.

A Nemzeti Filmiroda Az éjszaka törvénye című filmet “16 éven aluliaknak nem ajánlott”, míg a Kiscsávó című műsorszámot “12 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolta.

A filmeket a szolgáltató változatlan tartalommal sugározta. Az éjszaka törvénye című film kapcsán a médiatanács megállapította, hogy a film sugárzási ideje nem felelt meg a médiatörvény vonatkozó rendelkezéseinek.

A műsorszám trágár nyelvezete, alaphangulata és egyes jelenetek intenzitása alapján ártalmas lehetett a tizenhat éven aluli korosztály személyiségfejlődésére.

Ha magyar joghatóság alá tartozna a médiaszolgáltató, úgy a film csak 21 óra és 5 óra között lenne sugározható – olvasható a közleményben.

Az azonos szolgáltató által üzemeltetett Viasat 6 csatornán szintén napközben vetített Kiscsávó című műsorszámot “6” korhatári jelöléssel sugározták.

A filmalkotás ugyanakkor a magyar szabályozás alapján a “12 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatár-kategóriába tartozik.

A hatóság a vizsgálati jelentés megállapításait és a bejelentést is eljuttatta a holland tárhatósághoz, felkérve a szükséges intézkedések megtételére – közölte az NMHH.

Tovább olvasom