Kövess minket!

Médiapiac

Mr. Magazine Budapesten

Tanulságos előadást tartott első magyarországi látogatásán, Budapesten a Mr. Magazine-ként ismert Samir Husni a nyomtatott média (közel)múltjáról és jövőjéről.

Állítása szerint 2008-ban kettős sokk érte a kiadók vezetőit: a gazdasági válság és az okoseszközök fémjelezte technológiai robbanás. És erre testületileg hibás választ adtak: egyfajta szerelmi viszonyt kezdtek a digitális világgal, a printben megtermelt pénzeket számolatlanul, gyakran valódi üzleti modellek nélkül csoportosítva át a digitális világba – melyről mára kiderült, hogy egy költséges, de terméketlen románc volt. Miközben egyes piacokon – például az Egyesült Államokban – pusztító módon csökkentették az előfizetések díjait vagy a vállalt példányszám teljesítése érdekében ingyen osztogatták a lapokat, a digitális fogyasztók monetizálása nem járt átütő sikerrel. Problémát jelent a reklámblokkolók egyre szélesebb körű elterjedése, az adatvédelmi aggályok, valamint az ún. Trash Audience jelensége is. Ez utóbbi nem emberi minőségre utal, hanem arra a tényre, hogy az online kiadványok hirdetései sokszor olyan tömegeket érnek el, akiknek egyébként sem lenne módja igénybe venni a reklámozott terméket vagy szolgáltatást.

Mr. Magazine álláspontja szerint a kulcs nem az olvasók száma, hanem azok az olvasók, akik számítanak. Ezért mindenképpen a közönséget kell az első helyre tenni a kiadói stratégiákban, természetesen nem megfeledkezve a hirdetők kiszolgálásáról sem.

Félreértés ne essék, Mr. Magazine is állítja, hogy jelenleg a digitális világban élünk és senki sem engedheti meg magának, hogy ne nyisson ebbe az irányba is, de a nyomtatott termékek – legyen szó napilapról, magazinról, könyvekről vagy DM-ről – világában a többcsatornás modellek jelentik a jövőt.

A visszarendeződés jelei már látszanak: növekszik az offline bevételek aránya, egyre több új magazin jelenik meg (különösen rétegmagazinok, mint például a Fit Pregnancy, a Vintage Fire Trucks vagy a philadelphiai meleg közösséget célzó Focus), online médiumok nyomtatott magazinokat adtak ki, a hagyományos lapok pedig egyre vastagabbak, jobb minőségű papíron, nagyobb méretben készülnek vagy tematikus mellékletekkel bővülnek. Mindeközben az olyan kísérletek, mint például az Apple Newsstand, a táblagépen megjelenő magazinok vagy akár a hagyományos honlap, gyakorlatilag megbuktak.

A printnek megvannak a maga fogyasztási szokásai, helyszínei; biztosítja azt az énidőt, amikor a többképernyős tartalomfogyasztás és a folyamatosan érkező zavaró ingerek után megpihenhetünk. Az online eszközök pedig forgalmat terelhetnek a nyomtatott formátumok felé. Ezen a téren az új hívószó a notifications: online csatornákon felhívni a figyelmet arra, amit printben mindenképpen el kell olvasni, meg kell nézni. A képes történetmesélés legjobb platformja is a nyomtatott sajtó maradt.

A verseny az időért és a felhasználó figyelméért folyik.

Fontos, hogy olyan tartalmat nem érdemes kínálni, amit a felhasználó az interneten is pillanatok alatt megtalál: szükséges, elégséges és releváns termékeket kell fejleszteni, és törekedni kell az olvasók bevonására. Ideális esetben egyfajta függőség alakul ki a lap és az olvasója között: így lehet minden egyes szám címlapján csodadiétát, hasizomgyakorlatokat vagy szexpózokat kínálni úgy, hogy a vásárló mégis mindig visszatérjen.

 

Mr. Magazine néhány gyakorlati tanácsot is megosztott a hallgatósággal:

  1. Legyünk tartalomkurátorok! Az interneten minden fent van, sok értéktelen vagy káros tartalom is. Mutassunk irányt!
  2. Elemezzük az adatokat és információkat! Két irányban is: egyrészt ismerjük meg minél jobban az olvasónkat, másrészt egyszerű információközlés helyett világítsuk meg a hátteret, összefüggéseket is!
  3. Adjunk megoldásokat! Az olvasóknak problémáik vannak, melyekre válaszokat keresnek.
  4. Legyünk mesterei a véleményeknek! Amit egyszer kinyomtattunk, azt nem tudjuk úgy megváltoztatni, mint ami online jelent meg.
  5. Teremtsünk élményeket! A tartalomszolgáltatás – bár még mindig a szakma alapja – önmagában már nem elég.
  6. Alakítsunk ki függőségeket! Adjunk mind többet ugyanabból.
  7. Legyünk szellemes történetmesélők! Az emberek még mindig vevők a történetekre.
  8. Gerjesszünk érzelmeket!
  9. Legyünk újítók a printben! Csináljunk olyat – tartalomban, technikában -, amit más még nem, amit érdemesnek tartanak a megőrzésre!
  10. Mi van ebben számomra? (What Is In It For Me?) Erre a kérdésre gyors, rövid és vonzó válaszokat kell tudnunk adni az olvasók, a hirdetők és önmagunk felé is.

Önmagunk legnagyobb ellenségei vagyunk. Felültünk a printet temető jóslatoknak, miközben senki nem temeti a digitálist azért, mert a Yahoo!-tól vagy a Mashable-től rengeteg munkatársat elbocsátottak, senki nem kelti a televízió halálhírét azért, mert műsorok jönnek és mennek. Valamennyi iparágnak megvannak a természetes ciklusai, amelyekhez alkalmazkodnunk kell. Ehhez a nyomtatott médiában is szükség lehet őrségváltásra: a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező, inkább már „renovatív” generáció mellett helyet kell adni az innovatív fiataloknak is, akik testközelből érzik az új világ működését, változásait – hívta fel a figyelmet Samir Husni.

Médiapiac

Biden elnök trágár módon szidalmazta a Fox News tudósítóját

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért Peter Doocy-tól, a Fox News televíziós csatorna tudósítójától, miután egy fehér házi sajtótájékoztató végén az elnök a még bekapcsolt mikrofonba azt mondta róla, hogy a “k..va anyját, de hülye!” – jelentette a Newsweek amerikai hetilap kedden.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

A mérsékelt liberális magazin online tudósítása szerint Biden elnök kormányzati tisztségviselőkkel találkozott hétfő délután a Fehér Házban, hogy az Egyesült Államokat sújtó magas inflációval kapcsolatos lehetséges megoldásokról folytasson megbeszélést. A találkozón újságírók is jelen voltak a teremben, és többen kérdéseket kiabáltak az elnök felé a megbeszélés végén.

Már távozás közben Peter Doocy azt kérdezte Joe Bidentől, hogy szerinte az infláció “politikai teher lesz-e a novemberi időközi választásokon”, mire az elnök – aki láthatóan nem tudta, hogy mikrofonja még be van kapcsolva – szó szerint azt mondta: “Nagy előnyt jelent – a magasabb infláció. A k..va anyját, de hülye!”  

A CNN amerikai hírtelevízió szerint Biden elnök később felhívta Doocy-t, és bocsánatot kért tőle a megjegyzésért, amelyet Doocy is megerősített a Fox News csatornának, elmondva, hogy az elnök a telefonban azt mondta neki: “személyesen semmi bajom nincs veled”.

Az eset után Joe Biden számos bírálatot kapott republikánus közszereplőktől. Charlie Kirk konzervatív kommentátor Twitter- üzenetében azt írta: “emlékszem még azokra az időkre, amikor [Donald] Trump valami hasonlót csinált, akkor egy hétig ez uralta a hírfolyamot, és végtelen számú, önmagukat felmagasztaló véleménycikkek és tárcák jelentek meg ‘az újságírók elleni értelmetlen támadásokról’ a publicisták tollából”.

Mások azonban védelmükbe vették az elnököt. Tommy Vietor politikai kommentátor azt írta a Twitteren: “nézzétek. mielőtt végtelen zsolozsmázásba és a kulturált hangvételhez történő visszatérés fontosságának hangsúlyozásába kezdenénk, nem lehetne, hogy őszintén elismerjük, hogy itt mindenki nyert? Biden kiereszthette a gőzt. A demokraták jót nevettek. Doocy végtelen hosszúságú élő adásban játszhatja el az áldozat szerepét. Senki sem kér bocsánatot. Nevessetek egyet, aztán haladjunk tovább!”.

Nem ez volt Biden elnök első esete a bekapcsolt mikrofonnal. 2010-ben, miután Barack Obama akkori elnök aláírta az egészségügy reformjáról szóló törvényt, Joe Biden akkori alelnök egy bekapcsolt mikrofon szerint azt súgta az elnök fülébe, hogy ez egy “kib.ott nagy jelentőségű megállapodás”.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Dal 2022 – Szombaton lesz az első válogató adás

Az első válogató adással szombaton indul A Dal 2022. A közmédia dalválasztó élő showműsora új műsorvezető párossal, megújult zsűrivel és rendhagyó zenei koncepcióval várja a nézőket a Dunán.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Az MTVA közleménye szerint ismét a magyar zenéké lesz a főszerep, és a zsűri ez alkalommal is a közönséggel együtt keresi az év dalát. Idén is negyven produkció versenyez, a dalok minden adásban élőben hangzanak el, és a döntősök szimfonikus változatban lesznek hallhatók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében.

A Dal első válogató adása január 29-én, szombaton 19 óra 35 perctől lesz látható és hallható a megújult Dunán. A műsorban tíz versenydal hangzik el: fellép Erdős Fruzsi (dalának címe: Azt beszélik), a Kies (Nem félek), Kijube (Holnap majd elhiszem), Majoros Csenge (Földöntúli szerelem), a Pankastic! (Hosszú volt a nyár), a Prove (Karambol), a Ruby Harlem & Roy (Még ma este), Sándor Szofi (21 gramm), az Easy Babies (Szerelem) és Ya Ou (Zsákutca).

A Dal 2022-ben újra helyet foglal a zsűriben Wolf Kati énekesnő, aki 2012-ben már volt zsűritag, majd 2015-ben és 2020-ban versenyzőként szerepelt a műsorban. Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese negyedik alkalommal lesz benne a zsűriben, Ferenczi György, az 1ső Pesti Rackák frontembere, szájharmonikása, hegedűse másodszor vesz részt a dalválasztásban, a negyedik zsűritag, Egri Péter, a rockabilly magyar nagykövete pedig korábban zenekarával, a Mystery Ganggel állt A Dal színpadán.

A dalverseny új műsorvezető párosa Rókusfalvy Lili és Király Viktor. Előbbi A Dal 2020-ban már volt házigazda, utóbbi versenyzőként szerepelt többször a műsorban: 2012-ben testvéreivel, 2014-ben és 2018-ban szólóprodukcióval jutott a döntőig.

A négy válogatóból adásonként öt, összesen húsz dal jut tovább a két elődöntőbe: négy produkció a zsűri pontjai alapján, az ötödik a közönség szavazataival. Az elődöntőkből négy-négy dal kerül a fináléba, így nyolc dalt hallhatnak újra a nézők, amelyek közül márciusban kiderül, melyik lesz Magyarország slágere 2022-ben. A végső győztesről idén is a közönség dönt.

A győztes dal előadója Az Év Dala 2022, egyben a Petőfi Zenei Díj Év dala 2022 elismerésben részesül, emellett tízmillió forintot kap produkciója fejlesztésére, valamint egy tízdalos stúdiólemezt és az egyik felvételhez videoklipet készíthet. A döntőbe jutott nyolc dal minden előadója gazdagodik zenei pályájára fordítható nyereménnyel. Idén is odaítélik a legjobb dalszövegért járó díjat, valamint az Akusztik Dalverseny fődíját.

Részletes információk A Dal Facebook- és Instagram-oldalán, a műsorvezetők közösségimédia-felületein, az adal.hu-n, valamint a műsor hivatalos YouTube-csatornáján találhatók.

Borítókép: Az év férfi előadója díj átadója, Wolf Kati énekesnő, a Dal 2022 zsűritagja a Petőfi Zenei Díjak átadásán az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. január 20-án

Tovább olvasom

Médiapiac

Dzsihádra felszólító weboldalt tiltott be a francia belügyminiszter

A francia belügyminiszter vasárnap az M6 televízió képernyőjén jelentette be, hogy elrendelte a 2012-ben létrehozott és az Egyenes út névre keresztelt szalafista weboldal felszámolását.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az online felület évek óta a francia hatóságok megfigyelése alatt áll, Gérald Darmanin elmondása szerint a portálnak jelentős szerepe volt a radikális iszlamista tanok terjesztésében, a gyűlöletkeltésben és a dzsihád hirdetésében. A belügyminiszter szerint a portál egyfajta online kiadóként funkcionált, amely a francia titkosszolgálatok által is megfigyelt radikális imámok prédikációiról készült felvételeket is sugározta.

A weboldal egyik ilyen állandó prédikátora volt a pantin-i mecset volt imámja, Ibrahim Abou Talha is, akit a francia történelemtanár, Samuel Paty lefejezése után eltávolítottak a mecset éléről, mert megosztotta a hívek között azt a videót, amelyben az egyik diák apja a muszlim diákok elleni diszkriminációval vádolta a tanárt, és amely az oktató lefejezéséhez vezetett.

Ugyancsak az Egyenes út weboldal radikális prédikátorai között szerepelt az a Youssef Abou Anas is, aki az Ecquevilly településen bezárt mecset egykori, szalafista imámjaként tartanak azóta is számon a francia hatóságok. Abou Anas rendszeresen szólította fel híveit a nők, a zsidók és a keresztények elleni erőszakra – írta a Magyar Nemzet

Tovább olvasom