Kövess minket!

Médiapiac

Mit hozott Andy Vajna színrelépése és a Class FM netre szorulása?

Folytatjuk a médiapiac féléves bizonyítványának kiértékelését. Ezúttal többek között azt vizsgáljuk, milyen változásokat hozott Andy Vajna rádiójának terjeszkedése és a Class FM kiesése az analóg adók sorából.

A rádiós piacon történt változásokról, a várható fejleményekről a szektor vezető szakembereit kérdezte a Médiapiac.

Csikesz Erika vezérigazgató, Sláger FM

• A pozitív gazdasági mutatók hatására, továbbá a konkurens médiumok piaci változásai következtében a rádiós szektor határozott növekedési trendet mutat, ami a reklámköltések emelkedésében és a hallgatók számának növekedésében egyaránt jelentkezik. Mivel 2017-ben továbbra sincs országos kereskedelmi rádió, ez mind a fővárosi adók, mind a vidéki meghatározó csatornák számára kedvező lehetőségeket teremt.

• A 103.9 Sláger FM Budapesten a legfrissebb adatok alapján egyértelműen a főváros rádiója, hónapról hónapra sikerül megdöntenie egyéni hallgatói rekordját és felülmúlnia bevételi elvárásait. Ez a kiemelkedő bizalom a médiaköltések terén is megjelenik, hiszen olyan hirdetőkkel bővült az elmúlt időszak portfóliója, akik korábban egyáltalán nem használták a rádiót mint eszközt. A reklámhatékonyság látható fokmérője, hogy visszatérő partnereink számára egyértelmű forgalomnövekedést hozott a sikeres együttműködés, legyen szó szpot- vagy nonszpot-kommunikációról.

A veszprémi Méz Rádió is a Tematic Media Group tulajdonában van, így közvetlen a szerepünk a vidéki folyamatokban. A kiemelkedő kulturális és földrajzi adottságokkal rendelkező térség egyedülálló rádiója idén határozott növekedési pályára állt a megújult program- és műsorstruktúra, arculat és online aktivitás hatására, amit a hirdetői kör magas fokú bizalommal viszonoz, hiszen az árbevételi adatok meredeken ívelnek felfelé.

• Az ősz és az év vége klasszikusan intenzív időszaknak ígérkezik, amelyre minden eszközzel felkészültünk partnereink számára, legyen szó programújdonságokról vagy kreatív hirdetési megoldásokról.

Hanák Tamás ügyvezető igazgató, Radio Sales House

• Az év első felében a rádiós piacon voltak változások, de alapvetően azt tapasztaltuk, hogy ezek kedvezően hatottak a hallgatottságra és a hirdetőkre egyaránt, mozgalmas, izgalmas piaccá vált a szektor. Cégünk megjelenése az eddigi legnagyobb rádiós portfólióval hozzájárult ahhoz, hogy a hirdetők ismét komoly szereplőként, hatékonyan elérhető reklámfelületként tervezzenek a médiatípussal.

• Az idei év első fele kedvezően alakult a Radio Sales House számára. Üzleti szempontból az év elejétől végezzük a négy országos közszolgálati adóból, a Sláger FM-ből, valamint több mint hatvan helyi adóból álló legnagyobb rádiós portfólió értékesítését. A 2017 első hat hónapjában elért forgalmunk több mint 60 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakának bevételét. Ez azt is tükrözi, hogy költséghatékony szolgáltatási kínálatunk elnyerte a piaci szereplők bizalmát, és sikerült a piacon tartanunk a tavalyi rádiópiaci szerkezetváltozás előtti forgalom jelentős részét.

• Összességében a rádiós piac további erősödését várjuk, figyelembe véve az első fél év adatait, valamint az előttünk álló erős, ünnepi negyedévet.

Hauk Zoltán kereskedelmi igazgató, Rádió 1

• Az országos kereskedelmi rádió megszűnésével a rádiók összhallgatottsága stagnált, sőt, Budapesten még növekedett is. A megváltozott piaci környezet legnagyobb nyertese a Rádió 1, amely naponta több mint 1,1 millió hallgatót vonz a Kantar Hoffmann 2017. április–júniusi időszakra vonatkozó adatai szerint, és további emelkedést várunk a nyári hónapokban becsatlakozott városok és ezáltal a lefedettségi terület növekedése miatt. A reggeli műsort a kereskedelmileg fontos 15–49 éves korosztály körében országosan is a legtöbben hallgatják, Balázsék műsorának nincs konkurenciája.

• Rádiónk számára az idei év az innovációról szól, minden energiánkat a hálózat fejlesztésére összpontosítjuk, nem titkolt célunk, hogy az ország minden szegletében hallható legyen a Rádió 1. A budapesti mellett a 21 vidéki helyi frekvencia biztató visszaigazolása annak, hogy sikeres terméket és üzletileg vonzó lehetőséget kínálunk a helyi rádióknak. Fontos megjegyezni, hogy a csatlakozók számára a hálózat garantálja a lokalitás megőrzését, napi 4 óra 40 perc helyi adást biztosít, amelyben a helyi hírek, információk mellett helyi reklámok hangoznak el.

• Az őszi időszakban a Rádió 1-hálózat bővülése várhatóan folytatódik, szeptemberben az őszi roadshow-val kitelepülünk a nyáron csatlakozó városokba a Balázsék című műsorral, promóciós aktivitással készülünk a hallgatók és üzleti partnereink számára.

Nagy Tamás ügyvezető igazgató, Target Media Sales

• A rádiós piacnak nem tett jót az erős márkaértékű és nagy hallgatottsággal bíró országos kereskedelmi rádió, a Class FM megszűnése. Megítélésem szerint ezzel hosszabb távon inkább vesztett a rádiós piac, bár rövid távon lehet, hogy egy-két hirdetőt nyertek a megmaradó szereplők. Egy erős országos kereskedelmi rádió sok olyan – főleg multinacionális – hirdetőt vonz be, akik ha országos adón hirdetnek, a kisebb rádiókba is rendelnek kiegészítő reklámot. Az idei év leginkább a Rádió 1 hálózatos tovább terjeszkedéséről szólt, de ez sajnos önmagában nem képes betölteni a megmaradt űrt.

Személy szerint üdvözlöm, hogy elindult az országos frekvencia pályáztatása a nyáron, sőt megkockáztatom, hogy a rádiós piacnak az is jót tenne, ha (előbb-)utóbb egy második országos kereskedelmi adó is elindulhatna. A verseny a hallgatóknak, a szakmának és a hirdetési piacnak is inkább előnyt jelentene, mint ahogy annak idején a Sláger–Danubius–(Petőfi)-párharc is összességében pozitív volt, jól körülhatárolható célcsoportokkal, zenei irányzatokkal. A fővárosban ezzel párhuzamosan viszont több új szereplő jelent meg, sőt két további fővárosi frekvencia pályáztatása zajlik éppen. Ez leginkább az éter telítődéséhez vezet már Budapesten, könnyen reklámtúlkínálatot okozhat, ami a piacon működő rádiók rentabilitását veszélyeztetheti.

• Az idei első fél év jól alakult, az egy évvel korábbi időszakkal összehasonlítva egyértelmű növekedést tapasztaltunk. A bővülés egyrészt a kisebb hirdetők nagyobb számából, másrészt a nagyobb, főleg multicégek nagyobb megrendeléseiből tevődött össze. Az irány, úgy tűnik, az első fél évet követően is kitart, a növekedés mértéke az egy számjegyű tartomány felső határán lehet.

• A tavaszi növekvő tendencia a harmadik negyedévben is egyértelműen látszik. Most még nehéz előre jelezni az év utolsó negyedévét, előfoglalásaink, éves szerződéseink erre az időszakra is szép számban vannak, jelenleg nem látok bővülés ellen ható tendenciát az év végét illetően. A makrogazdasági számok, a fogyasztás növekedése optimizmusra sarkall, és valószínűleg hatással lesznek a lakosság karácsonyi bevásárlásának volumenére is. Emiatt a reklámkereslet további erősödését tartom valószínűbbnek az év végére.

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom

Médiapiac

Így készíti fel a Telex a magyarokat egy új világra

„A magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában” – vélekedett Greenpeace szakértője.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hosszú tudósításban számolt be a Telex arról, hogy egyes NGO-k szerint milyen óriási léptékű strukturális változásokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy felszámoljuk Magyarország gázfüggőségét.

A lap munkatársai az Egyensúly Intézet friss kiadványainak bemutatóján jártak, ahol Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse, Bart István, az Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője és Csernus Dóra, az intézet klíma- és környezetpolitikai szakértője beszélgettek arról, hogyan kell(ene) a magyaroknak megváltoztatni az életüket a következő évtizedekben.

A szakértők többek között olyan ötletekkel álltak elő minta 20 fokos lakás, vagy az autópályákon alkalmazott alacsonyabb haladási sebesség.

Perger Andrásszerinta kritikus helyzetet „az eddigi kormányok nem kezelték sehogy, csak újabb csatlakozások és vezetékek felépítésével, utána pedig elkezdtek az embereknek pénzt adni rezsicsökkentés címen, hogy nyugodtan használjanak csak annyi gázt, amennyit akarnak”. A szakértő szerint a szokásokat is át kéne alakítani, de ez még aktív állami szerepvállalással sem lenne egyszerű feladat. Az pedig politikai értelemben teljesen racionális, hogy a kormány nem vállalja az emberek egyesével győzködését arról: mostantól ne az legyen, hogy meleg lesz a lakásban olcsón, komfortosan, hanem ehelyett bizonyos átalakításokra, lemondásra, kényelmetlenségre van szükség. Ha ugyanis bármi ehhez kapcsolódót említ az ember, akkor a választók megijednek, ahogy azt sem lehet szóba hozni, hogy mi lenne ha csak 20 fokra fűtenénk fel a lakásokat télen. 

A Greenpeace szakértője szerint ez a téma Magyarországon szentségtörésnek számít, „míg a skandináv országokban nincs abban semmi különös, hogy az emberek gyapjúzokniban és vastag pulcsiban vannak otthon, a magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában”

A Mandiner.hu által szemlézett tudósításban idézett megszólalók szerint konkrét lépésekre is szükség lehet a változás érdekében. A közlekedés terén ilyen lenne például az alacsonyabb sebességkorlátozás bevezetése az autópályákon. Rengeteg benzint lehetne például azzal megspórolni, ha 110 kilométeres maximális óránkénti sebességet vezetnének be az autópályákon.

Tovább olvasom

Médiapiac

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás – Az elmúlt fél év legfontosabb eseményei az évadzáró adásban

Az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttér műsorában ezúttal Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Réz András filmesztéta, író vendégeskednek.

Közzétéve:

MTVA

Az évad utolsó epizódjában átfogó visszatekintésben összegzi az elmúlt fél év legfontosabb belpolitikai, külpolitikai, geopolitikai és társadalmi-kulturális eseményeit a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor.

A műsor teljes adása csütörtökönként 20:30-tól egyaránt követhető az M1-en, a hirado.hu oldalán, valamint a legnagyobb közösségi- és videómegosztó oldalon is.

A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor korábbi adásai újranézhetőek a hirado.hu honlapjánFacebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Borítókép: MTVA

Tovább olvasom