Kövess minket!

Médiapiac

Mit hozott Andy Vajna színrelépése és a Class FM netre szorulása?

Folytatjuk a médiapiac féléves bizonyítványának kiértékelését. Ezúttal többek között azt vizsgáljuk, milyen változásokat hozott Andy Vajna rádiójának terjeszkedése és a Class FM kiesése az analóg adók sorából.

A rádiós piacon történt változásokról, a várható fejleményekről a szektor vezető szakembereit kérdezte a Médiapiac.

Csikesz Erika vezérigazgató, Sláger FM

• A pozitív gazdasági mutatók hatására, továbbá a konkurens médiumok piaci változásai következtében a rádiós szektor határozott növekedési trendet mutat, ami a reklámköltések emelkedésében és a hallgatók számának növekedésében egyaránt jelentkezik. Mivel 2017-ben továbbra sincs országos kereskedelmi rádió, ez mind a fővárosi adók, mind a vidéki meghatározó csatornák számára kedvező lehetőségeket teremt.

• A 103.9 Sláger FM Budapesten a legfrissebb adatok alapján egyértelműen a főváros rádiója, hónapról hónapra sikerül megdöntenie egyéni hallgatói rekordját és felülmúlnia bevételi elvárásait. Ez a kiemelkedő bizalom a médiaköltések terén is megjelenik, hiszen olyan hirdetőkkel bővült az elmúlt időszak portfóliója, akik korábban egyáltalán nem használták a rádiót mint eszközt. A reklámhatékonyság látható fokmérője, hogy visszatérő partnereink számára egyértelmű forgalomnövekedést hozott a sikeres együttműködés, legyen szó szpot- vagy nonszpot-kommunikációról.

A veszprémi Méz Rádió is a Tematic Media Group tulajdonában van, így közvetlen a szerepünk a vidéki folyamatokban. A kiemelkedő kulturális és földrajzi adottságokkal rendelkező térség egyedülálló rádiója idén határozott növekedési pályára állt a megújult program- és műsorstruktúra, arculat és online aktivitás hatására, amit a hirdetői kör magas fokú bizalommal viszonoz, hiszen az árbevételi adatok meredeken ívelnek felfelé.

• Az ősz és az év vége klasszikusan intenzív időszaknak ígérkezik, amelyre minden eszközzel felkészültünk partnereink számára, legyen szó programújdonságokról vagy kreatív hirdetési megoldásokról.

Hanák Tamás ügyvezető igazgató, Radio Sales House

• Az év első felében a rádiós piacon voltak változások, de alapvetően azt tapasztaltuk, hogy ezek kedvezően hatottak a hallgatottságra és a hirdetőkre egyaránt, mozgalmas, izgalmas piaccá vált a szektor. Cégünk megjelenése az eddigi legnagyobb rádiós portfólióval hozzájárult ahhoz, hogy a hirdetők ismét komoly szereplőként, hatékonyan elérhető reklámfelületként tervezzenek a médiatípussal.

• Az idei év első fele kedvezően alakult a Radio Sales House számára. Üzleti szempontból az év elejétől végezzük a négy országos közszolgálati adóból, a Sláger FM-ből, valamint több mint hatvan helyi adóból álló legnagyobb rádiós portfólió értékesítését. A 2017 első hat hónapjában elért forgalmunk több mint 60 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakának bevételét. Ez azt is tükrözi, hogy költséghatékony szolgáltatási kínálatunk elnyerte a piaci szereplők bizalmát, és sikerült a piacon tartanunk a tavalyi rádiópiaci szerkezetváltozás előtti forgalom jelentős részét.

• Összességében a rádiós piac további erősödését várjuk, figyelembe véve az első fél év adatait, valamint az előttünk álló erős, ünnepi negyedévet.

Hauk Zoltán kereskedelmi igazgató, Rádió 1

• Az országos kereskedelmi rádió megszűnésével a rádiók összhallgatottsága stagnált, sőt, Budapesten még növekedett is. A megváltozott piaci környezet legnagyobb nyertese a Rádió 1, amely naponta több mint 1,1 millió hallgatót vonz a Kantar Hoffmann 2017. április–júniusi időszakra vonatkozó adatai szerint, és további emelkedést várunk a nyári hónapokban becsatlakozott városok és ezáltal a lefedettségi terület növekedése miatt. A reggeli műsort a kereskedelmileg fontos 15–49 éves korosztály körében országosan is a legtöbben hallgatják, Balázsék műsorának nincs konkurenciája.

• Rádiónk számára az idei év az innovációról szól, minden energiánkat a hálózat fejlesztésére összpontosítjuk, nem titkolt célunk, hogy az ország minden szegletében hallható legyen a Rádió 1. A budapesti mellett a 21 vidéki helyi frekvencia biztató visszaigazolása annak, hogy sikeres terméket és üzletileg vonzó lehetőséget kínálunk a helyi rádióknak. Fontos megjegyezni, hogy a csatlakozók számára a hálózat garantálja a lokalitás megőrzését, napi 4 óra 40 perc helyi adást biztosít, amelyben a helyi hírek, információk mellett helyi reklámok hangoznak el.

• Az őszi időszakban a Rádió 1-hálózat bővülése várhatóan folytatódik, szeptemberben az őszi roadshow-val kitelepülünk a nyáron csatlakozó városokba a Balázsék című műsorral, promóciós aktivitással készülünk a hallgatók és üzleti partnereink számára.

Nagy Tamás ügyvezető igazgató, Target Media Sales

• A rádiós piacnak nem tett jót az erős márkaértékű és nagy hallgatottsággal bíró országos kereskedelmi rádió, a Class FM megszűnése. Megítélésem szerint ezzel hosszabb távon inkább vesztett a rádiós piac, bár rövid távon lehet, hogy egy-két hirdetőt nyertek a megmaradó szereplők. Egy erős országos kereskedelmi rádió sok olyan – főleg multinacionális – hirdetőt vonz be, akik ha országos adón hirdetnek, a kisebb rádiókba is rendelnek kiegészítő reklámot. Az idei év leginkább a Rádió 1 hálózatos tovább terjeszkedéséről szólt, de ez sajnos önmagában nem képes betölteni a megmaradt űrt.

Személy szerint üdvözlöm, hogy elindult az országos frekvencia pályáztatása a nyáron, sőt megkockáztatom, hogy a rádiós piacnak az is jót tenne, ha (előbb-)utóbb egy második országos kereskedelmi adó is elindulhatna. A verseny a hallgatóknak, a szakmának és a hirdetési piacnak is inkább előnyt jelentene, mint ahogy annak idején a Sláger–Danubius–(Petőfi)-párharc is összességében pozitív volt, jól körülhatárolható célcsoportokkal, zenei irányzatokkal. A fővárosban ezzel párhuzamosan viszont több új szereplő jelent meg, sőt két további fővárosi frekvencia pályáztatása zajlik éppen. Ez leginkább az éter telítődéséhez vezet már Budapesten, könnyen reklámtúlkínálatot okozhat, ami a piacon működő rádiók rentabilitását veszélyeztetheti.

• Az idei első fél év jól alakult, az egy évvel korábbi időszakkal összehasonlítva egyértelmű növekedést tapasztaltunk. A bővülés egyrészt a kisebb hirdetők nagyobb számából, másrészt a nagyobb, főleg multicégek nagyobb megrendeléseiből tevődött össze. Az irány, úgy tűnik, az első fél évet követően is kitart, a növekedés mértéke az egy számjegyű tartomány felső határán lehet.

• A tavaszi növekvő tendencia a harmadik negyedévben is egyértelműen látszik. Most még nehéz előre jelezni az év utolsó negyedévét, előfoglalásaink, éves szerződéseink erre az időszakra is szép számban vannak, jelenleg nem látok bővülés ellen ható tendenciát az év végét illetően. A makrogazdasági számok, a fogyasztás növekedése optimizmusra sarkall, és valószínűleg hatással lesznek a lakosság karácsonyi bevásárlásának volumenére is. Emiatt a reklámkereslet további erősödését tartom valószínűbbnek az év végére.

Médiapiac

Ezek a közösségi tévék, rádiók kapnak támogatást

A médiatanács döntése nyomán tizenkilenc közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió majdnem 70 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában a nyertesek 69,78 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjelátviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Körzeti Televízió Tata, a Tatai Televízió, a Szentes Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a csabacsűdi Körös Televízió, a Kiskőrös Televízió, a szegedi TiszapART televízió, a Bajai Televízió, a TV Szentendre, a Túrkeve Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, valamint a budapesti EWTN BONUM és az Apostol TV. A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Nefelejcs és a fővárosi Klasszik Rádió 92.1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 92,7 MHz és a 91,6 MHz jogosultságai pályáztak sikerrel. A kisközösségi rádióknál a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas kap segítséget – tették hozzá.

A médiafelügyeleti döntésekről azt közölték, nem indít eljárást a testület egy júliusban a Duna televízión 21 óra után, 12-es karikával sugárzott reklámblokk miatt, mert a kifogásolt szpotok – melyekben rágógumit, hüvelytablettát és probiotikumot népszerűsítettek – nem tartalmaztak olyan elemet, amely kedvezőtlenül befolyásolhatta volna a védett korosztály szellemi, pszichológiai és erkölcsi fejlődését.

Szintén bejelentést vizsgálva, nem indít eljárást a tanács az RTL Klub szolgáltatója ellen sem, ugyanis a tévécsatorna a 0 óra 30 perctől sugárzott Haláli csajok című sorozatot 18-as korhatár-besorolással, az előírásoknak megfelelően tette közzé, a műsorszám kezdetekor és a reklámok után megjelenítve a korhatári minősítésre vonatkozó jelzést – jelezték.

A grémium az ÉPI-TECH Magazin adásai kapcsán újabb két eljárást indít a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, ezúttal a Kölcsey TV és a Somogy TV – különböző – szolgáltatói ellen. Augusztus elején ugyanis a közreadott műsor egy-egy adásában, illetve azok egy-egy ismétlésében építészeti cégek szolgáltatásairól, termékeiről reklámszerű többlet információk hangzottak el, ami jogszabályellenes. A műsorral kapcsolatban ezekkel együtt már kilenc eljárás van folyamatban a Médiatanácsnál – írták.

A testület hatósági ellenőrzést indított a hatoscsatorna szolgáltatója ellen, mert egy júliusi adásnapon az Ahogy nő a NŐ – nőgyógyászat és szexológia című műsort ugyan megfelelő, 18-as korhatárbesorolással és időpontban adta 22 és 5 óra között, a korhatári minősítésre vonatkozó, a műsort megelőző figyelemfelhívó, és a médiatörvény alapján kötelező jelzés azonban elmaradt – áll az NMHH közleményében.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt írták, a testület nyertest hirdetett a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon: mindkét esetben az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. nyert.

A Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencia eljárásában egyedül az LBK Base Kft., a Budapest 105,9 MHz körzeti frekvencia esetében az LBK Sport Kft. indult, míg a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia pályázatán kizárólag a Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot. A testület az alaki vizsgálatok után mindegyik esetben nyilvántartásba vette a pályázó vállalkozást – tették hozzá.

A grémium elfogadta a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatát célzó és egy Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségre szóló pályázat felhívásainak tervezeteit.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Döbbenetes stílusban gyalázza a családokat a liberális portál

Gyalázatos stílusban ír a budapesti demográfiai konferenciáról és a családokról a 444. Szerintük csupán szaporulatról van szó.

Közzétéve:

Borítókép: Panelbeszélgetés a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Döbbenetes stílusban ír a Soros György blogjának számító, a 444 a csütörtökön kezdődött IV. budapesti demográfiai csúcsról. Az alábbi két képernyőmentésen jól látszik, hogy számukra a kérdés egyszerű “szaporodás” csupán, a gyerekeket pedig “szaporulatnak” nevezik. Vagyis úgy, ahogy azt csak az állatoknál szokás használni.

A blogoldalnak nyilván az fáj, hogy a konferencián egyértelmű tényekkel mutatnak rá arra, hogy az illegális migráció káros, valamint hogy az LMBTQ-lobbi célja a hagyományos családok szétverése. Mint ismert, Soros propagandistái 2015-ben azon búsongtak, hogy miért nem maradnak Magyarországon az illegális migránsok – emlékeztetett az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bizarr eszközökkel a testén tartóztatták le a magyar jogszabályt bíráló CNN-riportert

Autója átkutatása során kábítószert és szexuális segédeszközöket is találtak a rendőrök.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CNN riportere, Richard Quest, fotó: Youtube / Quest Means Business

Richard Questet, az ismert CNN-riportert, aki minap a nemrég elfogadott magyar gyermekvédelmi törvényt kritizálta, 2008-ban kábítószer birtoklása miatt tartóztatták le. Őrizetbe vételének pillanatában a nyakában egy kötél volt, amely a nemi szervéhez volt rögzítve – emlékeztet az Origo, hozzátéve: az autójának átkutatása után a hatóságok szexuális segédeszközöket is találtak a furcsa stílusáról ismert tévés csomagtartójában. Quest igyekszik minden fórumon kiemelni a homoszexualitását, és ahol lehetősége van, ott ezt minden lehetséges módon népszerűsíti is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap az ENSZ közgyűlésén vett részt New Yorkban, ahol találkozói mellett interjút adott a CNN-nek is. Richard Quest Quest Means Business című műsorának volt a vendége, ahol a miniszter ismét lesöpörte a balliberális propagandagyár hamis vádjait.

Az interjú során Richard Quest hevesen kritizálta a magyar gyerekvédelmi törvényt és számtalanszor azt hangoztatta, hogy ő bizony homoszexuális, jóllehet a törvénynek ehhez semmi köze sincs, hiszen az a gyerekek érdekeit védi, és a szülőknek adja vissza a gyerek nevelésének a kizárólagos jogát

– hangsúlyozza az eset kapcsán az Origo cikke, amely felidézi, hogy a magyar gyerekvédelmi törvényt élesen kritizáló Richard Quest-et 2008. április 18-án, pénteken hajnali 3 óra 40 perckor a New York-i Central Parkban, amikor a parkban kijárási tilalom volt, a rendőrök letartoztatták, mert úgy tartózkodott ott, hogy az már három órája zárva volt.

Letartóztatásának pillanatában a rendőrök a riportert a nyakában egy kötéllel kapták el, amely a nemi szervéhez volt rögzítve.

Ekkor még kijárási tilalom megszegése miatt indult eljárás ellene, azonban amikor átkutatták a műsorvezetőt, a kabátja bal zsebében egy zacskó kristályos metanfetamint és az autójának a csomagtartójában szexuális játékokat találtak a rendőrök.

A vádak ejtéséért cserébe a riporter beleegyezett abba, hogy egy hat hónapos drogterápián vesz részt. Azonban nem tisztázta, hogy a furcsa kialakítású kötél milyen célt szolgált is valójában.

Tovább olvasom