Kövess minket!

Médiapiac

Mit hozott a köztévének az olimpia?

A nyitóesemény volt a legnézettebb az m1-en, de nemcsak a pályán, hanem nézettségben is sokat hozott Gyurta Dániel, Berki Krisztián vagy Pars Krisztián. Az átlagos tévénézésre fordított idő mind az m1-en, mind az m2-n megugrott a játékok alatt – derül ki az Initiative elemzéséből. Azóta visszatért a nézettségi verseny a rendes kerékvágásba.

Nemcsak a sportolók és a sportszeretők, hanem a közmédia is nagyon várta a július 27-i olimpiai megnyitót, mivel nagy nézettség-javulást várhatott tőle. Ezt a várakozást aztán a számok igazolták is. Miközben a jelentősebb sportesemények előtt az m1 közönségaránya 5% körül alakult, a megnyitó már 38,1 százalékos közönségaránnyal futott a kereskedelmi korosztályban.

A sok napközbeni eseményt és a munkaidővel való ütközést tekintve nem meglepő, hogy a legnagyobb arányban 60 évesnél idősebbeket találunk a nézők között (40%), a 18-49 évesek a nézők 37 százalékát tették ki. Érdekesség, hogy bár sportról van szó, a nézők 59 százaléka nő volt. A nézők 29 százalékának felsőfokú, 39 százalékának középiskolai végzettsége volt. A legmagasabb vásárlóerejűek a nézők ötödét tették ki, de az ABC célcsoport összességében a nézők 63 százalékát adta ki.

A közmédia végig érezhette az olimpia nézettségre gyakorolt jótékony hatását, ugyanakkor a játékok vége felé már alacsonyabb volt a számszerűsíthető érdeklődés, mint az elején. Érdekes, hogy Szilágyi Áron győzelmének napja, és a Berkes Krisztián-Pars Krisztián páros által bebiztosított kettős arany nap is jobb nézettséget hozott, mint az a nap, mikor Gyurta Dániel világcsúcsot úszott. Igaz ugyanakkor, hogy az egész olimpia legnézettebb eseménye magyar szempontból a férfi 200 méter mell eredményhirdetése volt Gyurtával és a – már nem olyan furcsa verzióban játszott – Himnusszal.

Az Initiative elemzéséből kiderül: az Eb-közvetítés és az olimpia előtti időszakban (01-22. hét, 2012) az m1 átlagos tévénézési ideje napi 27 perc volt, míg az olimpia idején átlagosan 47 percet (+77%) töltött a nemzeti főadó előtt a teljes lakosság. Az m2-n eltöltött idő eközben 39 százalékos növekedést mutatott. Érdekesség, hogy az olimpia időszakában átlagosan 27 perccel kevesebb volt a teljes nézési idő.

A közmédia tehát – a szokott módon – komolyan profitált a sportos nyárból, ugyanakkor a nézettség azóta visszarendeződött, és a két országos kereskedelmi tévé a következő hetekben várhatóan ismét jelentősen el fog húzni, mivel ezekben a hetekben már az őszi műsortstruktúra dübörög mind az RTL Klubon, mind a TV2-n.

 

További részletek és grafikonok elérhetőek az Initiative kutatási anyagában alább.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom