Kövess minket!

Médiapiac

″Minket legelsősorban a gondolatok érdekelnek″

A Netnapló célja az érző-gondolkodó alkotó közelhozása, illetve megismertetése. A Netnaplóról a Litera.hu főszerkesztőjét, Nagy Gabriellát kérdezte a Fedél Nélkül szerzője.

Mikor indult a Netnapló, és kinek az ötlete volt az elindítása?

A netnapló már rögtön a Litera indulásakor, 2002-től az egyik legfontosabb rovatunk volt. Már nem emlékszem, kinek jutott eszébe, talán az egyik alapítónknak, Csejdy Andrásnak, aki a Litera kiadója a mai napig, vagy Keresztury Tibornak, az első főszerkesztőnknek. A régi Magyar Napló folyóiratnak a 90-es évek elején volt egy kiváló naplórovata olyan szerzőkkel, mint Tandori Dezső, Balassa Péter, Spiró György, Németh Gábor, Csalog Zsolt, Bojtár Endre és Jókai Anna. Szerettük olvasni, ahogy a klasszikus írói naplókat is, amilyen a régi Tények és Tanúk sorozatban a Karinthy-, Jókai- vagy Balázs Béla-napló. Ugyan az egykori Terasz nevű kulturális oldalnak volt ilyen, gyorsan véget ért és a tudósítás műfajához sokkal inkább közel álló kezdeményezése az interneten, mi alapvetően írói blognak képzeltük el, arról álmodoztunk, írók, költők blogolnak majd a Literán, és nem csak egy hétig, hanem sokkal tovább. Aztán az egyhetes naplóknál maradtunk.

Milyen céllal indították el?

Kíváncsiak voltunk az írók, művészek gondolataira, a művek születésének forráshelyére. Azt gondoltuk, ez egy olyan határműfaj, mely betekintést enged a kulisszák mögé, az olvasók, miközben szépirodalmi igénnyel megírt szövegeket olvashatnak, képet kapnak magáról az íróról is, beleláthatnak az életébe, megtudhatják, mi foglalkoztatja, ezáltal közelebb érezhetik magukhoz a szerzőt, aki immár nem egy puszta név lesz számukra a könyv borítóján, nem egy távoli csillag, színpadon, mikrofon mögött álló, rádióból hallható elvont személy, hanem érző, gondolkodó, húsvér ember, aki nem mellesleg könyveket ír (például).

Ki publikálhat a netnaplóban?

Kezdetben a Litera által felkért írók, kritikusok, irodalomtörténészek, színészek, zenészek vagy más művészeti területen tevékeny alkotók publikáltak a rovatban. Ám mivel egy ilyen, hét külön írásból álló sorozatnak a megjelentetése komoly anyagi erőpróba, és az évek során a financiális feltételeink romlottak, 2011-ben kitaláltunk új naplóműfajokat, megszületett a műhelynapló, a fotónapló és a szabadnapló műfaja. Az utóbbi valójában egy pályázat, egyetlen napló beküldésével lehet naplóírásra pályázni, aki elnyeri a jogot, egy héten át írhat naplót a Literára. Remek műfaj, igaz, most épp nincs meghirdetett pályázat, sok felfedezettünk lett ennek köszönhetően, ilyen Szekrényes Miklós, Imre Eszter és Hó Márton.

A fotónaplókra is büszkék vagyunk, remek anyagot közöltünk például Stekovics Gáspár, Bahget Iskander, Horváth Dávid, Szebeni András, Kaiser Ottó, Frankl Aliona, Stalter György és Szilágyi Lenke fotóművészektől.

A műhelynapló-sorozatba pedig, amelyben a Fedél Nélkül is publikált, irodalmi-kulturális műhelyek kapnak meghívást. Folyóiratok, nyomtatott és online kulturális újságok, könyvkiadók, irodalmi szervezetek, egyetemek, könyvesboltok és más, kultúra területén tevékenykedő csoportok írtak már nálunk naplót, a Holmi folyóirattól a Pannonhalmi Szemléig, a Látótól az Irodalmi Jelenig és Magyar Narancsig, az Írók Boltjától a Magyar Írószövetségig, mostanra számolhatatlanul sokan. A határon túli irodalmat szemléző, Kilátó című sorozatunk egyik fő eleme kevésbé ismert erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai irodalmi fórumok bemutatása, így kaptak lehetőséget naplóírásra például a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem tanárai is vagy a Dunszt nevű online újság munkatársai.

A legjobb naplókat minden évben díjazzuk, az eddigi Napló-díjasaink: Dérczy Péter, Sajó László, Szijj Ferenc, Szolláth Dávid, Takáts József, Fabinyi Tamás; Műhelynapló-díjasaink pedig a Holmi, a Vörös Postakocsi, a Hévíz, az Ex Symposion és a Székelyföld. A tavalyi legjobb naplókért járó díjakat épp most fogjuk átadni a Nyitott Műhelyben, április 3-án, az Előhívás című kritikai beszélgetés előtt.

Milyen témákat várnak?

Minket legelsősorban a gondolatok érdekelnek, a szellemi élet alakulása, az irodalmi, kulturális folyamatok, a társadalmi változások. Szeretjük, ha a szerzőink sokféle nézőpontból tekintenek a világra, ha egymástól távoli galaxisok találkoznak a rovatban, és gyökeresen eltérő világlátások kerülnek egy pástra, ha vita van, helyben született, eredeti gondolatok fogalmazódnak meg. Szeretjük, ha egy írás a maga terepén radikális, szókimondó, fontos társadalmi témákat feszeget, és köntörfalazás, szépítés és hazugságok nélkül húsbavágó témákról, mindannyiunk életéről szól.

Van-e műfaji korlátozás?

A napló szabad műfaj. Kizárólag minőségi korlátokat ismerünk el. Szóljon egy napló bármiről, ha irodalmi igénnyel, jól van megírva, megállja a helyét. Lehet naplóimitáció, versbe szedett, fiktív, karikaturisztikus, a legextrémebb formákig el lehet menni. Egy a kikötés: igényes legyen, kerülje a felszínt, a mellébeszélést, valamint még a legenyhébb formában se kövessen el merényletet a magyar nyelv ellen.

Hány szerző publikált eddig benne?

Ezt csak saccolni tudom. Több óra lenne összeszámolni. Ha az első publikáció 2003-ból származik, akkor az eltelt 16 évben több mint nyolcszáz naplónak kell lennie a Litera felületén. A szerzők száma ennél kisebb, mivel voltak írók, műhelyek, akik dupláztak, tripláztak, sőt, visszatérő elkövetőket is bőven találhatunk köztük.

Kik a leghíresebb szerzők?

Nem kedvelem ezt a szót, fogalmazzunk másképp, hívjuk a legismertebb vagy legnépszerűbb szerzőknek őket. Ha csak a szerzői naplókat nézem, akkor ide tartozik Varró Dániel, Grecsó Krisztián, Háy János, Simon Márton, Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre, Vámos Miklós, Konrád György, de a széles körben ismert szerzők közt találjuk Veiszer Alinda és Tamás Gáspár Miklós nevét is. Világviszonylatban talán George Szirtes neve cseng a legtöbbeknek ismerősen. Esterházy Pétert azért nem említem, mert ugyan ezen a néven fut napló a Literán, az egy születésnapi meglepetés neki, a neve alatt szerzőtársai írtak a stílusában. De számos közismert művészt találunk még a műhelynaplók szerzői közt, a Karácsonyi Ének című ünnepi naplót például zenészek írták: Novák Péter, Frenk, Ujj Zsuzsi, Kollár-Klemencz László. Ha tovább nézegetjük a listát, akkor van itt bejegyzés Menyhárt Jenőtől (Európa Kiadó), Bárdos Deák Ágnestől (Kontroll Csoport), Török Ferenc filmrendezőtől, Máté Gábor színész-rendezőtől, Gerhes Gábor, Szirtes János, feLugossy László képzőművészektől és Rutkai Boritól. Sőt, gyerekektől is, ugyanis egy karácsonyi héten gyerekek lepték meg írásaikkal, rajzaikkal az olvasót.

Megjegyzem, nagy öröm számunkra a naplóírók közt látni olyan szerzőket – egyben megrendítő is ezzel szembesülni –, akik már nincsenek köztünk: Határ Győző, Borbély Szilárd, Beney Zsuzsa, Hazai Attila, Kőrösi Zoltán és Tarján Tamás ilyen.

Hogyan tudják mérni a blog és az írások sikerességét?

Sokféle egzakt és szubjektív mérőeszköz létezik. Nézzük a Google analyticsben, követjük a Facebook-statisztikát, a cikkek alatt jó pár éve látszik a kedvelők száma, de nyomon követhetők a hivatkozások és megosztások is. Mára azt látjuk, hogy más médiumok is átvették a műfajt, igencsak megszaporodtak a netnaplók az online újságokban. És van még egy: a személyes visszajelzések, melyek arról biztosítanak bennünket, hogy a netnapló az egyik legnépszerűbb, legolvasottabb rovat a Literán.

Hogyan tudják megőrizni n netnapló színvonalát?

Ha van lehetőségünk szerzőket felkérni, akkor a szerző eddigi írói tevékenysége elég garanciát jelent, ha műhelyeket szólítunk meg, akkor az irodalmi, kulturális lapok és kiadók megbízhatóan igényes szövegekkel jelentkeznek. Ha becsúszik néhány kevésbé értékelhető munka, a szerkesztő átdolgozásra visszaküldi a szerzőnek, változtatásokat javasol, igaz, olyan is előfordult már nemegyszer, hogy elálltunk a közléstől.

A Fedél Nélkül alkotói és szerkesztői hogyan kerültek a naplóba?

A Litera 2019-ben új fejezetet nyitott az életében. Egyrészt kívül és belül is megújult, másrészt minden eddiginél erőteljesebben igyekszik a mai magyar társadalom számára sorsdöntő ügyekre és témákra koncentrálni. Eljött az idő, hogy a művészeten, kultúrán, irodalmon túl az életünket vagy sokak életét meghatározó társadalmi kérdéseket helyezzük előtérbe. A Literától a hasonló ügyek felkarolása nem idegen, néhány éve fontos, társadalmi célú programot hirdettünk, Nekem nem mindegy címen. Fiatalok pályázhattak irodalmi művel szólásszabadság, erőszak, kirekesztés/rasszizmus és elvándorlás/migráció témában, az irodalmi pályázatot beszélgetések, viták, előadások és játékok kísérték az ország több régiójában (Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld). Ezt a hagyományt folytatva igyekszünk még többet tenni a társadalmi felelősségvállalás és a demokratikus értékek védelme terén, olyan műhelyeket, civil szervezeteket és fórumokat megszólítani, amelyek hátrányos helyzetben lévőknek adnak teret, segítséget és képviseletet. Ebbe a körbe tartozik a Fedél Nélkül, mely újság elsőként való meghívását az új Litera naplózói közé: szimbolikus gesztusnak szántuk. Azt az üzenetet közvetítjük vele az olvasónak, hogy társadalmi szolidaritás, empátia, egymás támogatása és megértése nélkül nincs működőképes emberi közösség. A jövőben is szándékunk lehetőségeinkhez mérten maximálisan kiállni azok mellett, akik bármilyen megkülönböztetést, hátrányt szenvednek el. Úgyhogy ez úton is köszönjük a Fedél Nélkül szerzőinek a kiváló naplókat, és örömmel vállalkozunk további együttműködésre.

Médiapiac

Még lehet jelentkezni a Mediaworks tehetséggondozó programjára

November 15-ig még beadhatók a jelentkezések.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A nagy érdeklődésre tekintettel november 15-ig meghosszabbították a Mediaworks Tehetséggondozó Programjának jelentkezési határidejét. A képzésre elsősorban főiskolásokat, egyetemistákat várnak.

Ahogyan arról korábban a Médiapiac is beszámolt, gyakorlatorientált tehetséggondozó programot indít a Mediaworks Hungary Zrt., hazánk legnagyobb médiavállalata. A képzés résztvevői a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadói és mentori gárdával dolgozhatnak együtt.

Utóbbiak rövid megszólalásait az alábbi videóban tekintheti meg:

A jelentkezés részleteiről a program Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Tovább olvasom

Médiapiac

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

Közzétéve:

Pixabay

A Kínai Kibertér Felügyelet (Cyberspace Administration of China, CAC) hivatalos internetes oldalán közzétett közlemény szerint az új listán szereplő források száma mintegy négyszeresére nőtt az előző, 2016-ban kiadott listához képest. Újdonságként ismertették továbbá, hogy

a szerdán közzétett, 1358 elemet tartalmazó listán most először szerepelnek a közösségi média hivatalos oldalai, valamint okoseszköz-applikációk.

A közlemény szerint azokat a hírközlőket, akik a listán kívüli forrásból vesznek át híranyagot, büntetésben részesítik. Hozzátették továbbá: a hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak “megtisztítására” helyezték át a hangsúlyt.

Szeptember közepén a kiberhatóság új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az “egészségtelennek” ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is. A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat – írta egy szeptemberi cikkében a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását. A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Kirúgták a Bild főszerkesztőjét

Julian Reichelt többek között női kollégáit zaklatta szexuálisan.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kirúgták Németország egyik legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztőjét. Julian Reicheltről kiderült, hogy a vádak szerint visszaélt a hatalmával, szexuálisan zaklatott női kollégákat, viszonyt folytatott egy kezdő újságíróval, akit aztán olyan pozícióba helyezett, amelyet a nő maga is túl nagy feladatnak tartott – írja a New York Times nyomán a Mandiner

A Bild kiadója, az Axel Springer hétfőn jelentette be, hogy kirúgta a Bild főszerkesztőjét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem tudta meghúzni a határt a privát és a szakmai dolgai között.

A kiadóvállalat egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy kivizsgálja a Reichelt ellen felhozott vádakat. Először nem találtak kirúgást megalapozó bizonyítékokat a viselkedésére, nemrég azonban ez megváltozott. Az Axel Springer szóvivője ugyanakkor nem akarta részletezni, hogy milyen bizonyítékokról van szó.

A New York Times cikke szerint Reichelt viszonyt folytatott a lap egyik kezdő újságírójával – a főszerkesztő akkor 36, az újságíró 25 éves volt.

A nőnek hamarosan vezető newsroomos pozíciót adott, a nyomozás során adott vallomásában azonban a nő azt mondta, nem állt készen erre a feladatra. Mindeközben a főszerkesztő rendszeresen hotelszobákba rendelte.

Tovább olvasom