Kövess minket!

Médiapiac

Minden negyedik YouTube video félreinformál!

Kétszer is meg kell gondolni, mit hisz el az ember abból, amit az interneten olvas. Különösen igaz ez a koronavírus-járvány idején. Több kutatás is felhívja a figyelmet az álhírek veszélyeire.

A koronavírussal kapcsolatos tévinformációk a járványt meghaladó sebességgel terjednek az interneten, és számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyesek. Veszélyességük egyik fő oka, hogy nehéz kiszűrni őket az információhalmazból, amely elönt minket a világhálón. A Youtube-on éppúgy találkozhatunk megalapozott, kutatásokkal megtámogatott hírekkel, mint egyszerű pletykákkal.

A másik veszélyforrás, hogy ezeket a pletykákat sokszor hitelesnek tűnő személyek, influenszerek, véleményvezérek terjesztik, és a csomagolás sokkal csillogóbb, mint a valódi, megalapozott hírek és tények esetében, ezért több ember számára vonzóak.

Az Ottawai Egyetem nemrégiben megjelent kutatása azt mutatja, hogy a Youtube egyszerre lehet hasznos információforrás, ugyanakkor a félretájékoztatás melegágya is a jelen egészségügyi krízisben. A kutatók megkeresték a platformon a koronavírusjárvánnyal kapcsolatban március 21-ig legtöbbször megtekintett videókat, és ellenőrizték az információtartalmuk helyességét.

Az eredmények szerint a professzionális és a kormány által támogatott tartalmak jelentősen pontosabb információkat tartalmaznak, mint bármely más forrás, mégsem szerepeltek előkelő helyen a megtekintések száma alapján. Az analízishez megtekintett 39 videó összes megtekintésszáma 257.804.146 volt, ezek 29 százaléka a hálózati hírekre, 22 százaléka a fogyasztói tartalmakra, 21 százaléka a szórakoztatóipari hírekre, 12 százaléka az internetes hírekre, 7 százaléka a professzionális tartalmakra, 5 százaléka az újságtartalmakra, 2 százaléka oktatási intézmények tartalmaira, 2 százaléka pedig a kormányzati ügynökségek tartalmaira jutott.

A feldolgozott videóanyag 72,5 százaléka nem tartalmazott tévinformációt, ugyanakkor 27,5 százaléka mutatott be félrevezető adatokat. Ez azt jelenti, hogy 4-ből 1 YouTube videó valótlan állításokat tett, tehát 62.042.609 megtekintés során találkozhattak a nézők álhírekkel. A tévinformációt tartalmazó videók közül minden harmadik a szórakoztatóipari hírek kategóriájából került ki.

A tévinformációk között olyan álhírek szerepeltek, minthogy a gyógyszeripari cégek már ismerik a gyógymódot, de nem akarják eladni, vagy hogy egyes országokban egy komolyabb vírusváltozat tombol. Ezen kívül rengeteg téves, így veszélyes megelőzési javaslattal, rasszista és diszkriminatív megjegyzésekkel, valamint összeesküvés elméletekkel is találkozni lehetett.

Koronavírus az interneten

A BOOM is készített egy felmérést a koronavírussal kapcsolatban az interneten keringő álhírekről. Ők azt találták, hogy ezek 35 %-a videós tartalom. Holtversenyben végeztek a szöveges kiírások és a képes megosztások. Mindkét változat az összes tévinformáció 29,4 százát tette ki.

A téves információk mennyisége március közepe és április közepe között tetőzött, azóta egyre csökken a számuk. Azonban ezek nagyrésze a Facebook-on, a Twitteren, és egyéb szociális média felületeken terjedt, tehát a közösségi média felhasználói különösen gyakran kerülhettek kapcsolatba olyan hírekkel, amelyek valótlan adatokat tartalmaztak.

Januártól februárig a legnépszerűbb álhírek Kínával voltak kapcsolatosak. Sokan tévesen igyekeztek megbecsülni a járvány lefolyását, vagy éppen tudományosan megalapozatlan, hamis gyógymódokat, megelőzési lehetőségeket kínáltak. Márciusban egyre több Olaszországgal kapcsolatos álhír kapott szárnyra, és megjelentek az olyan összeesküvés elméletek is, amelyek szerint a koronavírus egy szándékosan előállított biológiai fegyver. Áprilisban egyre több politikával és karanténnal kapcsolatos álhír is napvilágot látott.

A videóban terjedő álhírek mennyisége áprilisban ugrott meg igazán, és vette át a vezető helyet. Márciusban még a téves információt tartalmazó megosztások java szöveges vagy képes volt. Ennek többek között az lehetett az oka, hogy a márciusban bevezetett karanténnal kapcsolatban számos hibás útmutató terjengett az interneten, és tett szert nagy népszerűségre.

Médiapiac

A Dal 2022 – Szombaton lesz az első válogató adás

Az első válogató adással szombaton indul A Dal 2022. A közmédia dalválasztó élő showműsora új műsorvezető párossal, megújult zsűrivel és rendhagyó zenei koncepcióval várja a nézőket a Dunán.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Az MTVA közleménye szerint ismét a magyar zenéké lesz a főszerep, és a zsűri ez alkalommal is a közönséggel együtt keresi az év dalát. Idén is negyven produkció versenyez, a dalok minden adásban élőben hangzanak el, és a döntősök szimfonikus változatban lesznek hallhatók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében.

A Dal első válogató adása január 29-én, szombaton 19 óra 35 perctől lesz látható és hallható a megújult Dunán. A műsorban tíz versenydal hangzik el: fellép Erdős Fruzsi (dalának címe: Azt beszélik), a Kies (Nem félek), Kijube (Holnap majd elhiszem), Majoros Csenge (Földöntúli szerelem), a Pankastic! (Hosszú volt a nyár), a Prove (Karambol), a Ruby Harlem & Roy (Még ma este), Sándor Szofi (21 gramm), az Easy Babies (Szerelem) és Ya Ou (Zsákutca).

A Dal 2022-ben újra helyet foglal a zsűriben Wolf Kati énekesnő, aki 2012-ben már volt zsűritag, majd 2015-ben és 2020-ban versenyzőként szerepelt a műsorban. Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese negyedik alkalommal lesz benne a zsűriben, Ferenczi György, az 1ső Pesti Rackák frontembere, szájharmonikása, hegedűse másodszor vesz részt a dalválasztásban, a negyedik zsűritag, Egri Péter, a rockabilly magyar nagykövete pedig korábban zenekarával, a Mystery Ganggel állt A Dal színpadán.

A dalverseny új műsorvezető párosa Rókusfalvy Lili és Király Viktor. Előbbi A Dal 2020-ban már volt házigazda, utóbbi versenyzőként szerepelt többször a műsorban: 2012-ben testvéreivel, 2014-ben és 2018-ban szólóprodukcióval jutott a döntőig.

A négy válogatóból adásonként öt, összesen húsz dal jut tovább a két elődöntőbe: négy produkció a zsűri pontjai alapján, az ötödik a közönség szavazataival. Az elődöntőkből négy-négy dal kerül a fináléba, így nyolc dalt hallhatnak újra a nézők, amelyek közül márciusban kiderül, melyik lesz Magyarország slágere 2022-ben. A végső győztesről idén is a közönség dönt.

A győztes dal előadója Az Év Dala 2022, egyben a Petőfi Zenei Díj Év dala 2022 elismerésben részesül, emellett tízmillió forintot kap produkciója fejlesztésére, valamint egy tízdalos stúdiólemezt és az egyik felvételhez videoklipet készíthet. A döntőbe jutott nyolc dal minden előadója gazdagodik zenei pályájára fordítható nyereménnyel. Idén is odaítélik a legjobb dalszövegért járó díjat, valamint az Akusztik Dalverseny fődíját.

Részletes információk A Dal Facebook- és Instagram-oldalán, a műsorvezetők közösségimédia-felületein, az adal.hu-n, valamint a műsor hivatalos YouTube-csatornáján találhatók.

Borítókép: Az év férfi előadója díj átadója, Wolf Kati énekesnő, a Dal 2022 zsűritagja a Petőfi Zenei Díjak átadásán az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. január 20-án

Tovább olvasom

Médiapiac

Dzsihádra felszólító weboldalt tiltott be a francia belügyminiszter

A francia belügyminiszter vasárnap az M6 televízió képernyőjén jelentette be, hogy elrendelte a 2012-ben létrehozott és az Egyenes út névre keresztelt szalafista weboldal felszámolását.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az online felület évek óta a francia hatóságok megfigyelése alatt áll, Gérald Darmanin elmondása szerint a portálnak jelentős szerepe volt a radikális iszlamista tanok terjesztésében, a gyűlöletkeltésben és a dzsihád hirdetésében. A belügyminiszter szerint a portál egyfajta online kiadóként funkcionált, amely a francia titkosszolgálatok által is megfigyelt radikális imámok prédikációiról készült felvételeket is sugározta.

A weboldal egyik ilyen állandó prédikátora volt a pantin-i mecset volt imámja, Ibrahim Abou Talha is, akit a francia történelemtanár, Samuel Paty lefejezése után eltávolítottak a mecset éléről, mert megosztotta a hívek között azt a videót, amelyben az egyik diák apja a muszlim diákok elleni diszkriminációval vádolta a tanárt, és amely az oktató lefejezéséhez vezetett.

Ugyancsak az Egyenes út weboldal radikális prédikátorai között szerepelt az a Youssef Abou Anas is, aki az Ecquevilly településen bezárt mecset egykori, szalafista imámjaként tartanak azóta is számon a francia hatóságok. Abou Anas rendszeresen szólította fel híveit a nők, a zsidók és a keresztények elleni erőszakra – írta a Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Médiapiac

2021 legnézettebb gyerekcsatornája lett a JimJam

A csatorna közönségaránya 2021-ben a 18-49 éves lakosság körében a Nielsen Közönségmérés adatai szerint 1,06 százalékot ért el, így megelőzve valamennyi hazánkban sugárzott gyermekcsatornát ebben a célcsoportban.

Közzétéve:

Az említett célcsoportban előkelő első helyre került a JimJam a gyerekcsatornák között nem csak az év elején, hanem egész 2021 folyamán. 

Nagyon örülünk a JimJam eredményének, hogy a ráfordított figyelem és következetes befektetések révén a kisgyermekes családoknak egy igazán értékes csatornát kínálhatunk. Boldogan tapasztaljuk a kiugró érdeklődést a tartalmaink iránt, köszönjük a gyerekek lelkesedését és a szülők bizalmát” – mondta Radóczy Katalin, az AMCNI programigazgatója.

A JimJam 2006-os indulása óta mára több, mint 100 országban van jelen. Elsősorban a legfiatalabb, vagyis 2-5 éves korosztály igényei szerint készül mind a programstruktúra, mind a csatorna arculata. Népszerűsége annak köszönhető, hogy a bájos és szerethető karakterek – mint például az ovisok ikonikus kedvencei a Bing nyuszi vagy Tesz-Vesz város hősei – észrevétlenül tanítják a gyerekeket, és segítenek felfedezni, megérteni a körülöttünk lévő világot a legkisebbeknek is. A mesék lassabb tempójúak és kevésbé vibrálók, emellett teljes mértékben agresszió mentesek, így abszolút biztonságos környezetet biztosítanak, csak úgy, ahogy a csatornán látható családi filmek, melyek mind reklámmegszakítások nélkül élvezhetők.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom