Kövess minket!

Médiapiac

Minden magyar vonatkozású olimpiai számot élőben közvetít a közmédia

Közel háromszor annyi szerkesztett csatornán tekinthetik meg a közmédia nézői a tokiói olimpia eseményeit, mint a korábbi nyári játékok alkalmával. Az M4 Sport, a Duna Tv, valamint a Kossuth rádió mellett az m4sport.hu párhuzamosan öt, ingyenesen elérhető csatornáján minden magyar vonatkozású versenyszámot közvetítenek, s a legtöbb eseményen magyar kommentár is elérhető lesz.

Borítókép: Verrasztó Dávid úszó edzést tart a Tokiói Vizes Központban 2021. július 20-án, fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen nyolc csatornán közvetíti a közmédia a szombaton kezdődő tokiói olimpia sporteseményeit, ami azt jelenti, hogy közel háromszor több szerkesztett adón követhetik nyomon a versenyeket a nézők, mint a korábbi nyári játékok esetében. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Médiapiacnak elmondta: az M4 Sport, a Duna Tv, és a Kossuth rádió mellett öt új online csatornát hoztak létre, amelyek az m4sport.hu oldalról érhetők el.

– Az öt webes csatorna broadcast minőségben biztosítja a nézői élményt, és a legtöbb műsorszámot magyar kommentárral közvetítjük

– fejtette ki Papp Dániel. Szavai szerint hazánkban még nem volt példa arra, hogy on demand jellegű szolgáltatás ingyenesen legyen elérhető. Magyarországon kívül Európában – folytatta – egyelőre csak néhány ország – az Egyesült Királyság mellett Németország és Spanyolország – közmédiájában működik ez a technológiai újdonság. Hozzátette: mivel a magyar szerkesztők alakítják a webes csatornák műsorát, a cél, hogy minden magyar vonatkozású eseményt közvetítenek.

Papp Dániel: “Most is azt a Simon Jagot kértük fel a díszletek megtervezésére, akire például az Al Jazeera és a BBC is a stúdiódizájn kialakítását bízta.” Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A stúdióban három műszakban dolgoznak majd a műsorvezetők, folyamatos lesz az adás. Molnár Mátyás, Bittman Emil és Berkesi Judit munkáját egykori sportolók is segítik az elemzéseikkel, a vízilabdában például Cseh Sándor és Madaras Norbert, mindeközben a helyszínen 52 fős stáb dolgozik majd – fogalmazott a vezérigazgató, aki néhány sportriporter nevét is megemlítette: Hajdú B. István a vízilabda, az asztalitenisz és a labdarúgó-mérkőzéseket közvetíti majd, Mohay Bence pedig az úszás és a birkózás eseményeit. Vásárhelyi Tamás a torna és atlétika számokat kommentálja majd, míg Kovács Kokó István az ökölvívó meccsekről és a triatlonverseny számairól közvetít. Összesen 6 úgynevezett ENG-stáb utazott ki, így az MTVA-nál a legtöbb magyar sportoló is azonnal megszólal majd.

Papp Dániel arra is kitért, hogy a televíziós élmény javítását szolgálja az M4Sport megújult stúdiója, amelyet már a labdarúgó Európa bajnokság alatt is megismerhettek a nézők.

– Ahogyan a csatorna 6 évvel ezelőtti indulásakor, most is azt a Simon Jagot kértük fel a díszletek megtervezésére, akire például az Al Jazeera és a BBC is a stúdiódizájn kialakítását bízta

– árulta el a vezérigazgató, aki kifejtette: – Az új díszlettel még a korábbiaknál is jobban igyekeztünk megfelelni a XXI. századi kihívásoknak. Vagyis a közvetítéseknél még hangsúlyosabban építünk a vizualitásra, minél több felületen a lehető legtöbb adatot, információt és képet mutatjuk meg. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a stúdióban kialakított torony, amelyen különböző LED-kijelzők találhatók, valamint az a kétszer 8 LED-oszlop, amelyeken összetolva és külön-külön is lehet képet megjeleníteni. Kijelenthető, hogy vizualitás szempontjából Magyarországon az M4Sporté az egyik legmodernebb stúdió.

Papp Dániel tájékoztatása szerint a széles körben népszerű sportok mellett a kuriózumnak számító versenyszámokba is betekintést kívánnak nyújtani a nézőknek, legalább az összefoglalókban. A fontosabb versenyeket, illetve a magyar vonatkozású számokat pedig több alkalommal is megismétlik majd. Megjegyezte: a labdarúgó EB-hez hasonlóan az olimpia eseményeivel kapcsolatban is mobilapplikációval segítik a nézőknek a tájékozódást.

Kárpáti András

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom