Kövess minket!

Médiapiac

Minden magyar vonatkozású olimpiai számot élőben közvetít a közmédia

Közel háromszor annyi szerkesztett csatornán tekinthetik meg a közmédia nézői a tokiói olimpia eseményeit, mint a korábbi nyári játékok alkalmával. Az M4 Sport, a Duna Tv, valamint a Kossuth rádió mellett az m4sport.hu párhuzamosan öt, ingyenesen elérhető csatornáján minden magyar vonatkozású versenyszámot közvetítenek, s a legtöbb eseményen magyar kommentár is elérhető lesz.

Borítókép: Verrasztó Dávid úszó edzést tart a Tokiói Vizes Központban 2021. július 20-án, fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen nyolc csatornán közvetíti a közmédia a szombaton kezdődő tokiói olimpia sporteseményeit, ami azt jelenti, hogy közel háromszor több szerkesztett adón követhetik nyomon a versenyeket a nézők, mint a korábbi nyári játékok esetében. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Médiapiacnak elmondta: az M4 Sport, a Duna Tv, és a Kossuth rádió mellett öt új online csatornát hoztak létre, amelyek az m4sport.hu oldalról érhetők el.

– Az öt webes csatorna broadcast minőségben biztosítja a nézői élményt, és a legtöbb műsorszámot magyar kommentárral közvetítjük

– fejtette ki Papp Dániel. Szavai szerint hazánkban még nem volt példa arra, hogy on demand jellegű szolgáltatás ingyenesen legyen elérhető. Magyarországon kívül Európában – folytatta – egyelőre csak néhány ország – az Egyesült Királyság mellett Németország és Spanyolország – közmédiájában működik ez a technológiai újdonság. Hozzátette: mivel a magyar szerkesztők alakítják a webes csatornák műsorát, a cél, hogy minden magyar vonatkozású eseményt közvetítenek.

Papp Dániel: “Most is azt a Simon Jagot kértük fel a díszletek megtervezésére, akire például az Al Jazeera és a BBC is a stúdiódizájn kialakítását bízta.” Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A stúdióban három műszakban dolgoznak majd a műsorvezetők, folyamatos lesz az adás. Molnár Mátyás, Bittman Emil és Berkesi Judit munkáját egykori sportolók is segítik az elemzéseikkel, a vízilabdában például Cseh Sándor és Madaras Norbert, mindeközben a helyszínen 52 fős stáb dolgozik majd – fogalmazott a vezérigazgató, aki néhány sportriporter nevét is megemlítette: Hajdú B. István a vízilabda, az asztalitenisz és a labdarúgó-mérkőzéseket közvetíti majd, Mohay Bence pedig az úszás és a birkózás eseményeit. Vásárhelyi Tamás a torna és atlétika számokat kommentálja majd, míg Kovács Kokó István az ökölvívó meccsekről és a triatlonverseny számairól közvetít. Összesen 6 úgynevezett ENG-stáb utazott ki, így az MTVA-nál a legtöbb magyar sportoló is azonnal megszólal majd.

Papp Dániel arra is kitért, hogy a televíziós élmény javítását szolgálja az M4Sport megújult stúdiója, amelyet már a labdarúgó Európa bajnokság alatt is megismerhettek a nézők.

– Ahogyan a csatorna 6 évvel ezelőtti indulásakor, most is azt a Simon Jagot kértük fel a díszletek megtervezésére, akire például az Al Jazeera és a BBC is a stúdiódizájn kialakítását bízta

– árulta el a vezérigazgató, aki kifejtette: – Az új díszlettel még a korábbiaknál is jobban igyekeztünk megfelelni a XXI. századi kihívásoknak. Vagyis a közvetítéseknél még hangsúlyosabban építünk a vizualitásra, minél több felületen a lehető legtöbb adatot, információt és képet mutatjuk meg. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a stúdióban kialakított torony, amelyen különböző LED-kijelzők találhatók, valamint az a kétszer 8 LED-oszlop, amelyeken összetolva és külön-külön is lehet képet megjeleníteni. Kijelenthető, hogy vizualitás szempontjából Magyarországon az M4Sporté az egyik legmodernebb stúdió.

Papp Dániel tájékoztatása szerint a széles körben népszerű sportok mellett a kuriózumnak számító versenyszámokba is betekintést kívánnak nyújtani a nézőknek, legalább az összefoglalókban. A fontosabb versenyeket, illetve a magyar vonatkozású számokat pedig több alkalommal is megismétlik majd. Megjegyezte: a labdarúgó EB-hez hasonlóan az olimpia eseményeivel kapcsolatban is mobilapplikációval segítik a nézőknek a tájékozódást.

Kárpáti András

Médiapiac

Az EBESZ képviselőivel találkoztak a közmédia vezetői

A magyar közmédia vezetői megbeszélést folytattak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) képviselőivel.

Közzétéve:

MTI/Soós Lajos

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója a tanácskozáson beszámolt a magyar közszolgálati médiarendszer működéséről, külön kiemelve a közelgő országgyűlési választások kapcsán a kampány során alkalmazott, a Médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit.

Hangsúlyozták a múlt héten megalakult Közmédia Választási Iroda szerepét, amelynek feladata annak felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampányidőszak és a választás ideje alatt is mindenkor megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak, valamint a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A találkozó végén a közmédia vezetői az EBESZ képviselőinek kérdésére válaszolva kifejtették, hogy

a közszolgálati médiaszolgáltatónak a működését meghatározó jogszabályok szerint nincs, és nem is lehet beleszólása a magyar médiapiac működésébe, hiszen a törvény erejénél fogva független intézményként működik.

Megjegyezték továbbá, hogy mint minden hazai médiaszolgáltatónak, természetesen a közmédiának is be kell tartania a Médiatörvény pártatlanságot biztosító rendelkezéseit és a közszolgálati média alapelveit tartalmazó Közszolgálati Kódex előírásait.

Borítókép: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója

Tovább olvasom

Médiapiac

Minden hétköznap Önök kérték a megújult Dunán

Több mint 50 éve teljesíti a nézők legváltozatosabb kívánságait az Önök kérték. A nemzet televíziójának 2022-es megújulásával hétköznaponként friss arculattal jelentkezik Bényi Ildikó népszerű műsora.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Hol találkozhatunk ma örökzöld és mai slágerekkel, ikonikus kabarérészletekkel, nótákkal vagy éppen prózai művekkel egyaránt? A válasz már 50 éve ugyanaz: az Önök kérték című műsorban, melynek fél évszázada gyarapodó repertoárjában a magyar zenei örökség legjava kap helyet. A jelenleg a Dunán futó, nagy múltú műsor azonban nemcsak szórakoztat, hanem összeköti a különböző generációkat és a diaszpórában élő magyarságot. Az elmúlt évtizedekben számtalan születés- vagy névnapi köszöntést, házassági évfordulót vagy szerelmi vallomást tett még emlékezetesebbé egy-egy kívánság teljesítésével határon innen és túl.

A televíziótörténeti jelentőségű műsor háziasszonya, Bényi Ildikó már 1997 óta teljesíti a nézők kéréseit, amely 2022-ben megújult formában, de változatlan küldetéssel szórakoztatja a tévénéző közönséget.

A nagy érdeklődés miatt az Önök kérték már nemcsak keddenként, hanem minden hétköznap délután 15:25-től várja a nézőket a Duna képernyője elé, az adásokat pedig rendszeresen megismétli a Duna World, 18:30-tól.

A 21. századi arculattal felfrissült epizódokban Bényi Ildikó továbbra is számít a nézők üzeneteire, és változatos produkciókat, valamint különleges meglepetésvendégeket ígér.

„Eddig is nagyon sok kérést teljesítettünk, de a napi műsornak köszönhetően jóval többet fogunk tudni adásba szerkeszteni. Kollégáimmal együtt azon dolgozunk, hogy mindenkinek megtaláljuk azt a műsorszámot, amivel a legnagyobb örömet tudjuk szerezni. Nagyon jó érzés számunkra, hogy a levelekben, e-mailekben időnként egy-egy élet is kirajzolódik. Így még jobban érezzük a súlyát annak, hogy mennyire fontos a küldetésünk” – fogalmazott a műsor háziasszonya, Bényi Ildikó.

Borítókép: A Wacha Imre-díjjal kitüntetett Bényi Ildikó, a közmédia műsorvezetője

Tovább olvasom

Médiapiac

Nagy megújulás előtt áll a Duna csatorna

Megújult napi tartalmakkal, showműsorokkal és új műsorvezetőkkel várják a nézőket szombattól.

Közzétéve:

Borítókép: A Duna Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt. Fotó: MTVA / MTI / Zih Zsolt

Az MTVA Sajtó és Marketing Iroda kedd közleményében azt írta, hogy teljes megújulás küszöbén áll a Duna, amely 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készül szombattól a nézőknek.

A csatorna – és ezzel a nézőközönség – olyan képernyősökkel gazdagodik, mint Verebes Linda színművész, Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész vagy a szintén Jászai Mari-díjjal elismert színművész, Kautzky Armand – hívták fel a figyelmet.

A közlemény szerint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

“Olyan átfogó koncepció valósul meg, amelyben új arculattal, a legmodernebb technológiával felszerelt környezetben térnek vissza a közkedvelt magazinok, mindemellett új tartalmakkal bővül a kínálat. A látványos és minőségi változás az egész évet végig fogja kísérni.”

Úgy folytatták, hogy a magyar kultúra napja – amely szombaton lesz – már a közmédia egyik mérföldköve is. A közlemény szerint Medveczky Balázs, a Duna csatornaigazgatója, a megújulás dátumának szimbolikus jelentőségéről szólva azt mondta, hogy

“a Duna évtizedek óta hiánypótló szerepet vállal a magyarságot összekötő kulturális értékek gyarapításában, a kultúra, életmód, egészség és gasztronómia területéről naprakész tartalmakat nyújt valamennyi korosztály számára. Az átalakuló médiafogyasztási szokások mellett is a minőségi televíziózás zászlóshajója”.

Kifejtették, hogy január 22-étől kibővül a programkínálat és valamennyi műsor átalakul. Új program indul Álmok álmodói címmel, amely hazánk nagyjait, példaképeit mutatja be. Megújult formában visszatérnek népszerű műsorok. Vasárnaponként a Családi körben új műsorvezető páros, egy színművészházaspár keresi a megoldást a társadalmat érintő kihívásokra. A Család-barát is új műsorvezető-párosokkal, megújult díszletből jelentkezik hétköznap délelőttönként. Az Almárium új környezetben várja a nyugdíjas korosztályt a kifejezetten nekik szóló tartalmakkal hétfőtől péntekig kora délutánonként. Arculatában és díszletében is megújul a Ridikül, ám a beszélgetések megmaradnak a délutáni lakástalkshow-ban.

Megújulnak a vallási tartalmak is, havonta változó tematikájú magazinműsorok, riportok, tematikus interjúk, valamint kerekasztal-beszélgetések is helyet kapnak a vasárnapi szertartásközvetítések mellett. A legértékesebb tartalmakért érdemes feliratkozni a Bizony Isten YouTube-csatornára – tették hozzá.

“Az igényes szórakozás is garantált lesz. A nemzet televíziója nagyszabású showműsorokkal készül. A január 23-i Petőfi Zenei Díjátadó után január 29-től kezdődik A Dal 2022, amelyben együtt keressük az év magyar slágerét. Az Önök kérték már hétfőtől péntekig teljesíti a kívánságokat. A játék sem maradhat el, változatlan struktúrával, de új házigazdával és csapatkapitányokkal tér vissza a képernyőre a Magyarország, szeretlek!. Ezek mellett koncertek, filmek, sorozatok is várják a nézőket” – áll a közleményben.

Tovább olvasom