Kövess minket!

Médiapiac

Mihók Attila új szerepben

Mihók Attila a Ringier élén betöltött ügyvezetői igazgatói posztját megtartva június elsejétől a Népszabadság elnök-vezérigazgatói megbízatását is megkapta. Első munkanapja után megkértük, beszéljen új feladatairól, a Népszabadság helyzetéről és perspektíváiról, az idei évre várható eredményekről és az Axel Springerrel tervezett fúzió állásáról.

Június 1-jén léptél hivatalba a Népszabadság elnök-vezérigazgatójaként. Hogy telt az első nap?

A Népszabadságnál kezdtem és először technikai dolgokkal foglalkoztunk: számítógép, szoftverek, email-cím, névjegykártya, stb., valamint az elkövetkezendő két hét időbeosztását egyeztettem az asszisztensemmel. Délután a Ringier kiadó ügyei szólítottak el. Lényegében az első nap úgy telt, ahogy vártam, és ahogyan a későbbiekben is tervezem – megosztva az időmet a két cég között, fókuszálva mindkét üzletre.

Megtartod a Ringier ügyvezetői posztját is. Lesznek fix napok, amikor a Népszabadság ügyeivel foglalkozol?

Fix napok nem. Fix értekezletek vannak, mint mondjuk a Ringier kéthetente, szerdán sorra kerülő board meetingjei, vagy a Népszabadságnál csütörtökönként tartott termékértekezletek. Egyébként az igények függvényében fogom a Bécsi úton tölteni az időmet. A Ringier kiadóban sem áll meg az élet, rengeteg projekt vár megvalósításra, a munkatársak itt is ugyanúgy számíthatnak a jelenlétemre, mint korábban – ügyesen kell tervezni az időbeosztást. Emellett e-mailen non-stop elérhető vagyok.

És van rád igény?

(nevet) Egyelőre úgy néz ki, hogy több az igény, mint a rendelkezésre álló idő. Nem félek, hogy unatkozni fogok. A rugalmas munkaidő reggel még korábbi munkakezdést és még későbbi befejezést jelent majd.

Az első napot megbeszéltük. Mennyi időt tervezel még a cég élén?

(nevet) Nem átmeneti időszakkal számolok. A Népszabadság a Ringier AG többségi tulajdonában van, fel sem merült, hogy kihagyják az Axel Springerrel tervezett fúzióból. Sokszor elmondtam már, most is megerősítem, a GVH-hoz beadott fúziós kérelemben a két cégcsoport összes magyarországi vagyonelemét felsoroltuk, benne a Népszabadságot is.

Feltételezem, hogy a fúzióval kapcsolatban…

… még senki nem tud mondani semmit. Én is hallom a különböző feltételezéseket, de bármilyen struktúráról vagy egyébről szóló döntés akkor születik majd, ha a felek megkapták a fúziós engedélyt, és elkezdhetnek foglalkozni a közös működés kereteinek kialakításával. Addig a két érintett kiadó versenye ugyanúgy folytatódik, mint eddig.

Miért került a te irányításod alá a Népszabadság?

Kovács Tibor más feladatot kapott a cégcsoporton belül. Az én kinevezésem nyilván kézenfekvő döntés volt, vannak előnyei a perszonáluniónak. Információk futnak össze az én kezemben, sokat hozzá tudok tenni a Népszabadság gazdálkodásához. Az is tudható, hogy én építeni szeretek, ezt csináltam az elmúlt 13 évben a Ringier-nél, több ország vezetőjeként. Rengeteg ötletem, tervem is van, mit lehet a Népszabadsággal, illetve a Népszabadság körül tenni. Másrészt folytatni kell a megkezdett stratégiai megújulást, ami bő féléve elkezdődött.

Mi az, amit folytatsz, és mit csinálsz majd másképp, mint az elődöd?

Most voltam először a cégnél új minőségemben. Maradjunk annyiban, hogy erre a kérdésre egy hónap múlva kellene visszatérni. Eddig is tagja voltam a Népszabadság igazgatóságának, elég jól ismerem a szervezetet, de nem voltam operatív vezetője a kiadónak. A Kovács Tibor által elkezdett megújulási folyamat folytatódni fog.

Azt gondolom, hogy a cég egyre inkább alkalmazkodik a megváltozott piaci körülményekhez, és elindult egy megújulási folyamat a lap szerkesztőségében is. Ebben a folyamatban lesznek döntési pontok, amelyeknél jelen leszek és számíthatnak a segítségemre. Az utóbbi időben a Népszabadság nagy hangsúlyt helyezett az online fejlesztésekre, azok is folynak tovább, azokban is van rengeteg lehetőség. A kitűzött cél a gazdaságos működés megteremtése. Két veszteséges év és a gazdasági válság elcsitulta után ismét profitábilis működésre törekszünk.

A Népszabadságot nem csak a recesszió, hanem a szeriőz lapok általános visszaesése is sújtotta. Meg lehet ezt állítani?

A szeriőz lapok átalakulását nem feltétlenül kell elválasztani bármilyen egyéb print termék átalakulásától. A Népszabadság példányszáma arányaiban nem csökkent többet, mint mondjuk a glossy magazinoké, a hirdetési bevétele a piaci átlagnál kevésbé esett. A minőségi napilapok jobban szem előtt vannak, jobban figyelnek rájuk, és az online portálok szeretnek a Népszabadsággal foglalkozni. A példányszám-csökkenésnek is van egy határa, nem folytatódik lineárisan, az elmúlt hónapokban a példányszám-csökkenés lassult, sőt lassan megáll. Ráadásul a Népszabadság Zrt. esetén alapvetően nem egy lap kiadásáról, hanem bizonyos fajta tartalom előállításáról beszélünk, amelynek minél több csatornán kell tudnia eljutni a fogyasztóhoz. Az egyik csatorna, hogy kinyomtatjuk, és így adjuk el. Vannak más csatornák is, külön bevételi lehetőségekkel. Változnak a fogyasztói szokások, de szeriőz tartalmakra mindig volt igény, ami ezután sem szűnik meg. Ne felejtsük el azt sem, hogy a Népszabadság nagyon erős márka, hasonlóan a Blikkhez vagy a Nemzeti Sporthoz, és ebben a márkában, márkákban még rengeteg potenciál van.

Az emberek továbbra is fognak újságot vásárolni és olvasni. A példányszámok mai csökkenésének csak egyik oka, hogy változnak a fogyasztói szokások. A másik nagyon fontos ok, hogy kevesebb az emberek elkölthető jövedelme, így minden területen csökkent a fogyasztás. De senki nem gondolja, hogy – mondjuk – vége a motorizációnak, mert egyes autómárkák eladása akár 70 százalékkal is visszaesett, de említhetném a telekom szektort is, ahol jelentős visszaesések voltak az árbevételek terén.

Milyen eredményekre számítasz 2010-ben?

Nem titok, hogy a Népszabadságnál voltak leépítések. Az átszervezésnek költségei vannak, amelyek még rányomják bélyegüket erre az évre. De 2010 utolsó negyedévére a lap eredménye egyensúlyba kerülhet.

Ami a Ringier kiadót illeti, az a dolgok mai állása szerint fennállásának legjobb eredményét fogja elérni 2010-ben. Másfél éve döntöttünk a stratégiai irány mellett: a válság ellenére új online és offline termékeket indítottunk, erős költségoldali racionalizálással összekötve. Tavaly is csak egyszámjegyű visszaesést szenvedtünk el, szemben a piacon gyakori 20-30 százalékos mínuszokkal. Ebből lendületet véve idén már nagyon sok előnyhöz jutunk.

Hirdetés

Médiapiac

Egy tweet miatt vették el az „év humanistája” címet

Nem „megfelelően” beszélt a transzokról.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Amerikai Humanista Társaság (American Humanist Association, AHA) hétfőn visszavonta a Richard Dawkins evolúciós biológus professzornak 25 évvel ezelőtt megítélt „év humanistája” díjat, mert véleményük szerint a tudós marginalizált csoportokat alázott meg tudományos értekezés „leple alatt” – írja a The Guardian.

És akkor eljöttek Dawkinsért

Az AHA még 1996-ban Az önző gén, illetve az Isteni téveszme könyvekért jutalmazta Dawkinst a díjjal a tudományos fogalmak tömegek felé való kommunikálásának segítéséért. Úgy tűnik azonban, hogy hétfőn a társaság meggondolta magát.

A döntés hátterében az áll, hogy Richard Dawkins a hónap elején a transznemű embereket Rachel Dolezalhoz hasonlította. Dolezal egy polgárjogi aktivista, aki éveken keresztül egy fekete nőnek tettette magát.

A tudós csak párbeszédet akart

Dawkins reagált az őt ért kritikákra. Azt írta, hogy nem állt szándékában a transzneműek becsmérlése. Kiemelte, hogy a szóban forgó tweetet azzal a szóval fejezte be, hogy „beszéljünk róla”, és sajnálja, hogy ennek ellenére félreértették az üzenetét.

Az Amerikai Ateisták alelnöke, Allison Gill – egyébként egy transz nő – is kritizálta Dawkins üzenetét. Mint mondta, azok ártalmas és veszélyes narratívákat erősítenek meg. A Mandiner szerint hozzátette, hogy reméli, hogy Dawkins professzor megfelelő megértéssel és tisztelettel fogja kezelni a hasonló ügyeket a jövőben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Visszahúzódóban a járvány, csökkent a Netflix-előfizetők száma

Nagy esés tapasztalható a Magyarországon is közkedvelt streamingszolgáltató feliratkozóinak számában az idei év első három hónapját figyelembe véve. Ezzel hivatalosan is lezártnak tekinthető a járványhelyzet okozta növekedéshullám az előfizetők számában.

Közzétéve:

Az amerikai cég beszámolója szerint 2021 első negyedévében négymillió feliratkozóval bővült a repertoár. Ez kétmillióval kevesebb az eredetileg tervezett hatnál — összehasonlításképp az előző év utolsó három hónapjában nyolcmillió új személy fogadta el az előfizetés feltételeit. Érdekességképp, a cég részvényárfolyama 11 százalékos zuhanást produkált ebben az időszakban – számolt be róla a Híradó.hu.

A szolgáltató szerint a csökkenés mértéke várható volt, hiszen a tavalyi járványkitörés óriási pénzbeli nyereséget generált, aminek következtében az elérhető film- és sorozat felhozatal stagnál, az pedig kisebb számú feliratkozóhoz vezet. A vállalat piaci helyzetét a nézőkért folytatott verseny további résztvevői is befolyásolhatják, hiszen ma már a Disney+, a Peacock, az Apple és a Hulu jelenlétével is számolni kell. A Netflix a részvényeseknek írt levelében említi (a levél a Twitter bejegyezésben szereplő linkre kattintva érhető el):

Az előző évi dinamikák hozzájárultak az idei év eddigi szűkebb kínálatához, ami kisebb számú feliratkozót generál. Nem gondoljuk viszont, hogy a konkurenciaharc ennek következtében változna, piaci esélyeinkre mindez nem jelent veszélyt.

2020-ban a Netflix 36 millió előfizetővel lett gazdagabb, aminek köszönhetően átlépte a 200 milliós határt és Hollywood legnagyobb streamingszolgáltatójává lépett elő. Érdekesség, hogy a feliratkozók a negyedik negyedévben ráadásul nagyrészt (83 százalékban) az Egyesült Államokon kívülről jöttek. A társaság árbevétele 24 százalékos növekedést produkál évről évre.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A Facebook nem engedi terjeszteni a botrányt

Ismét cenzúrázza a jobboldali tartalmakat a Facebook, a közösségi oldal most éppen a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalom egyik vezetőjének a gyanús ingatlanvásárlási ügyeit feltáró New York Post-cikk megosztását tiltotta le. Ugyanígy járt a hírt átvevő brit Daily Mail is.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Közben kiderült, hogy Kentucky állam egyik fekete, demokrata képviselőnője, Attica Scott Breonna Taylor tavalyi lelövése ürügyén most pénzgyűjtést indított az áldozat családja nevében, csak arról éppenséggel a család nem tudott. Breonna Taylor anyja, Tamika Palmer szerint a demokrata politikus a BLM-en keresztül a lánya tragikus halálát kihasználva próbált nyerészkedni.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a múlt hétvégén a konzervatív New York Post kiderítette, hogy a radikális baloldali mozgalom társalapítója, a Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) ügyvezető igazgatója, Patrisse Khan-Cullors 1,4 millió dollárért (420 millió forint) vásárolt magának luxusingatlant Los Angeles megye „legfehérebb”, kizárólag gazdagok által lakott részén, Topaga Canyonban.

Ezzel párhuzamosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy a vele házasságban élő nő, a fekete kanadai Janaya Khan szintén ingatlanokkal foglalkozik, 

CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN HÁROM LUXUSLAKÁST BIRTOKOL, ÖSSZESEN 3,2 MILLIÓ DOLLÁR (959 MILLIÓ FORINT) ÉRTÉKBEN, A BAHAMÁKON PEDIG A FELESÉGÉVEL KÖZÖSEN RENDELKEZNEK EGY LUXUSVILLÁVAL, AMELYNEK AZ ÁRA A 20 MILLIÓ DOLLÁRT (6 MILLIÁRD FORINT) IS ELÉRHETI.

A vádakra reakcióképpen a BLM egy közleményt adott aki, amelyből sok mindent nem tudhatunk meg, azt viszont igen, hogy értelmezésük alapján „Patrisse Khan-Cullors a jobboldali média, a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus áldozata lett”.

Ennek ellenére a napokban a radikális baloldali szervezet New York-i vezetője, Hawk Newsome vagyonosodási vizsgálatot követelt Khan-Cullorsszal szemben, értékelése alapján a magát képzett marxistának valló nő ingatlanügyei aláássák a BLM hitelességét. 

Az amerikai radikális baloldal fejének a gyanús ingatlanügyeiről és egyre nyilvánvalóbb sikkasztásáról szóló hírek villámgyorsan terjedtek a különböző közösségi oldalakon, épp ezért a Facebook – a BLM-hez való példátlan lojalitásuk miatt nem meglepően –  

LETILTOTTA A NEW YORK POSTNAK A PATRISSE KHAN-CULLORS INGATLANÜGYEIVEL KAPCSOLATOS TÉNYFELTÁRÓ CIKK MEGOSZTÁSÁT, ARRA HIVATKOZVA, HOGY ANNAK TARTALMA SÉRTI A KÖZÖSSÉGI OLDAL ALAPELVEIT. 

Másnap ugyanez történt a brit Daily Mail cikkével is, miután az újság munkatársa megpróbálta közzétenni a New York Posttól átvett információkat. 

A Facebook által alkalmazott nyílt cenzúra téma volt a Fox News Tucker Carlson Tonight című műsorában. Az erről szóló hírt megosztotta Twitter-oldalán Donald Trump volt amerikai elnök legidősebb fia, Donald Trump Jr. is.

Tucker Carlson műsorvezető a New York Posttal szemben alkalmazott cenzúra miatt a Facebookhoz fordult, a közösségi oldaltól mindössze azt a választ kapta, hogy a cikket azért távolították el a platformról, mert az alapelveik mellett adatvédelmi problémák is felmerülnek, szerintük annak tartalma sérti a személyes adatok védelmére vonatkozó irányelveiket.

A Fox műsorában még az hangzott el, hogy már a Facebook Messenger alkalmazásában sem lehet elküldeni a BLM-vezér ingatlanügyeiről szóló New York Post-cikket.

Rendszeresen cenzúrázzák a közösségi oldalak a konzervatív híreket és véleményeket

Az Origo számos alkalommal írt már a nagy techcégek által a konzervatív vélemények és a baloldali politikusok számára kellemetlen hírek letiltásáról, cenzúrázásáról. Ezek közül a leglátványosabb az volt, amikor még 2020 október végén, tehát az amerikai elnökválasztási kampány utolsó napjaiban a Facebook és a Twitter egy hétre letiltották a New York Postnak azon cikkeit, amelyekben az újságírók feltárták Joe Biden akkori demokrata elnökjelölt fiának, Hunter Bidennek a külföldi, korrupciógyanús ügyeit, illetve nyilvánosságra hozták a laptopján talált obszcén jellegű fényképeit, amelyek prostituáltak társaságában készültek.

2021 januárjában, a Capitolium ostromának az ürügyén pedig valamennyi közösségi platform örökre letiltotta Donald Trump volt elnök személyes és politikai jellegű fiókjainak a használatát.

A volt elnök másodszülött fiának, Eric Trumpnak a felesége, Lara Trump márciusban igazolt a Fox Newshoz, mint műsorvezető. Március 31-én az apósával készített egy interjút, de annak a megosztását letiltotta a Facebook, illetve a Facebook tulajdonában lévő Instagram – közölte a Daily Mail.

Néhány napja a Twitter véglegesen törölte a Project Veritas amerikai oknyomozó portál alapítójának, James O’Keefe-nek a profilját, aki az utóbbi időszakban számos felvételt tett közzé arról, hogyan gyártott hazug propagandát a CNN annak érdekében, hogy megbuktassa Donald Trumpot. Ideiglenes jelleggel pedig felfüggesztésre került a Project Veritas oldala is.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Tovább olvasom