Kövess minket!

Médiapiac

Miben bízhatunk a hamis hírek, a dezinformáció korában?

A bizalom a jövőbeli sikerek legfontosabb tényezőjévé vált annak ellenére, hogy a hagyományos média iránt még sosem volt ekkora a bizalmatlanság. A lapkiadókat nemzetközi szinten tömörítő World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) a berlini IFRA/DCX Expo alkalmából publikált jelentése több mint 70 országból származó éves adatokat vizsgált.

Két évvel ezelőtt volt a fordulópont a médiaiparban, amikor is az üzleti modell alapjaiban változott meg: a hírmédiumok a bevételük nagyobb részét már az olvasóktól kapják. Az idei kutatás megerősíti ezt a trendet, ugyanis 2016-ban az újságok összárbevételének 56%-a a terjesztési értékesítésből (print és digitális) származott.

A trend fő hajtóereje a bizalom: a magas színvonalú újságírás lojális közönséget épít. „A bizalom csökkenése a legnagyobb kockázat egy iparág számára, és minden erőfeszítésünknek arra kell irányulnia, hogy visszaszerezzük” – mondta a konferencián Vincent Peyregne, a WAN-IFRA ügyvezetője. „Korábban a figyelem volt a fő érték, manapság pedig a bizalom. A bizalom csökkenése erodálja üzleti működésünk alapját: a hiteles, első osztályú újságírást.” A nemzetközi szövetség oldalának, publikációs felületeinek főszerkesztője, Dean Roper a kutatással kapcsolatban megjegyezte: miközben a közösségi média iránti bizalom – részben a hamis hírek terjedése miatt – csökkent, a hagyományos sajtó szerepe ismét felértékelődött.

A WAN/IFRA jelentés 3 fő témára fókuszált:

  • a bizalom
  • az olvasók elérése és a kapcsolat szorosabbra fűzése
  • a hirdetési módszerek újragondolása

Néhány hasznos megállapítás a kutatásból:

  1. A globális digitális terjesztési bevételek 28%-kal nőttek az előző évhez képest, 2012-2016 között pedig 300%-kal. A trend tehát folytatódik.
  2. Az összes digitális bevétel több mint 30%-át adják az olvasói bevételek.
  3. Mindezek ellenére az újságok összbevétele globális szinten 2016-ban 2,1%-kal csökkent az előző évhez képest. Az elmúlt öt évben ez a csökkenés 7,8%-os volt.
  4. A nyomtatott lappal és digitális „lábbal” is rendelkező médiacégeknél még mindig a print termeli ki a terjesztési bevételek túlnyomó részét, és ez tovább növekszik – az elmúlt 5 év átlagát tekintve 3%-kal.
  5. Ugyanakkor a kiadók teljes bevételét tekintve a print részesedése a becslések szerint 2016-ban tovább csökkent. Tavaly a print a bevételek 91,6%-át adta, 2012-ben ez az arány 95,1% volt.
  6. Ugyanis a hirdetési bevételek a printben tovább csökkentek, az elmúlt évhez képest 8%-kal, az elmúlt 5 év átlagában pedig 26,8%-kal.
  7. A digitális hirdetési árbevétel 5%-kal nőtt 2015-ről 2016-ra. Ez rámutat a kiadók előtt álló feladatra is: nemcsak több digitális bevételt kell produkálniuk, de új bevételi forrásokat is kell szerezniük, hogy a printnél elmaradó hirdetési bevételeket pótolni tudják.

A digitális hirdetési árbevételek terén az internetes óriáscégek dominanciája ma már megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor az újságok kiadóinak olyan speciális adottságaik, különleges eszközeik vannak, amelyekre alapozva a jövőben növelhetik bevételeiket. Egyrészt az olvasóik fizetnek a lapok által kínált tartalomért, másrészt a kiadók szövetségekbe tömörülve kihasználhatják a kiváló minőségű márkájukban rejlő lehetőségeket.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom