Kövess minket!

Médiapiac

Mi lesz veled, nyomtatott lappiac?

A koronavírus-járvány minden iparágra rendkívül erőteljes negatív hatással van, nem kivétel ez alól a médiapiac sem, különösen nehéz idők várnak a nyomtatott lapok szerkesztőségeire, kiadóira. A helyzetre való tekintettel, talán a legfontosabb kérdésnek jártam utána, hogy vajon hogyan alakul át a hazai nyomtatott lappiac, és milyen hatása lesz a kialakuló gazdasági válságnak a szegmensre. Ehhez pedig olyan orgánumok szakembereit kerestem meg, mint a HVG, a 168 Óra, a Marquard Media Magyarország, a Forbes és a Ringier Axel Springer Magyarország.

A print lapok a digitalizáció erősödésével jó ideje nehéz helyzetben vannak. Az egyébként is szorult helyzetből most egy olyan állapotba kerülnek, amelynek ha tetszik, ha nem, de lesznek kárvallottjai. Elég csak a január végén elindult, a budapesti Belváros utcáin, ingyenesen terjesztett napilapra, a Pesti Hírlapra gondolnunk, amely először azt jelentette be, hogy a járvány hozta döntések értelmében egy ideig nem kerül utcára, majd a múlt héten az is kiderült, hogy a főszerkesztő, Kerényi György távozik a laptól, ahol a digitális működésre való erőteljesebb átállás megszorításokat és átszervezéseket von maga után.

HVG (Forrás: HVG Facebook)
HVG (Forrás: HVG Facebook)

Nincsenek könnyű helyzetben a hetilapok sem. Szauer Tamás, az egyik legolvasottabb közéleti, gazdasági és politikai hetilap, a HVG marketing és terjesztési igazgatója szerint minden magyarországi cég életére óriási hatással lesz a válság. Néhány termék iránt robbanásszerű a pillanatnyi kereslet, de a legtöbben sajnos nem ebben a helyzetben vannak. A rendezvény-szervezési tevékenységüknél már most szembetűnő a probléma, ott egyik napról a másikra kellett minden tervüket törölni a nyár végéig. Jelenleg webináriumok szervezését tervezik.

„A hirdetési bevételeink, ahogy mindenki másnak, nekünk is csökkenésnek indultak. A HVG-t, a hvg.hu-t és a hvg360-at szerencsére rendületlenül olvassák az emberek” – mondja.

A HVG szerkesztősége és az összes többi munkatárs is már hetek óta otthoni munkavégzésben látja el a feladatait. Az irodába csak ritkán, és a csak a legszükségesebb feladatok ellátására járnak be. Ilyenkor is szigorú szabályokat betartva végzik a munkájukat, hogy vigyázzanak egymás egészségére.

„Ahogy sok más cég, úgy mi is az első napok nehézségei után kezdünk rutinosabbak lenni a távoli kapcsolattartásban és az együttműködésben. A szerkesztőség továbbra is elkötelezetten látja el munkáját és a legfontosabb feladatának az emberek pontos és hiteles tájékoztatását tartja. Ilyen időkben vetül fény arra, hogy az újságírás nem munka, hanem hivatás! A szervezetünk többi tagja is nem ritkán 12-14 órát dolgozik, hogy zavartalanul működhessen minden online és print kiadványunk. A legtrükkösebb feladat az ikonikussá vált heti címlapok elkészítése volt, mivel ez rengeteg közös gondolkodást, ötletelést igényel. Ha rátekintek a legutóbbi címlapra, azt látom, hogy sikeresen abszolváltuk ezt a feladatot” – teszi hozzá.

Miután arról beszélünk, hogy több nemzetközi magazin döntött úgy, hogy az aktuális számát digitálisan olvasható formában is elérhetővé teszi, mások pedig már azt is bejelentették, hogy idén már nem jelentkeznek print kiadvánnyal, felmerül a kérdés, vajon milyen hatással lesz a válság a nyomtatott lappiacra a járvány lecsengése után? Ezzel kapcsolatban Szauer Tamás azt mondja, hogy a HVG hetilap teljes egészében elérhető a hvg360 digitális hírmagazinon keresztül. Ha ezt most ingyenessé tennék, akkor pár hónapig élvezhetnék az olvasók a hetilap tartalmait, de lehet, hogy utána soha többé. Ezt a bevételi forrást tehát nagyon fontosnak tartja a működésükhöz.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha tudnánk a választ a print termékek iránti kereslet alakulására. Több mint két hete van vészhelyzet kihirdetve az országban. Aki ennyi idő után határozott kijelentést tesz a print piac sorsáról, azt nem lehet komolyan venni. Egy dolgot biztosan tudunk, a HVG negyven éve jelenik meg minden héten, és ha rajtunk múlik, ez a következő negyven évben is így lesz.

168 Óra (Forrás: 168 Óra Facebook)
168 Óra (Forrás: 168 Óra Facebook)

A járvány miatt kialakuló gazdasági válság hatásait valóban még csak megjósolni lehet, a 168 Óra közéleti hetilapot kiadó Telegráf Kiadó Kft. marketingigazgatója, Simon Zsuzsa szerint is felelőtlenség lenne a jelenlegi helyzetben és a rendelkezésre álló információk alapján bármit is prognosztizálni.

Ami biztos, hogy a kiadónk igyekszik több lábon állni. Továbbra is preferáljuk a lap digitális változatának terjesztését, amelyre eddig is több formában elő lehetett fizetni. Ugyanilyen fontos számunkra a meglévő printes előfizetői állomány gondozása, illetve az előfizetők körének folyamatos bővítése, az előfizetők számának növelése. Folytatódik az önálló, tematikus időszakos kiadványok megjelentetése, mint például a Magán-ügy egészségügyi magazin volt, és ilyen a hamarosan megjelenő Utcafront exkluzív építészeti kiadvány is, amely megvásárolható lesz az újságárusoknál, illetve megrendelhető lesz a kiadóban.

A többek között a Nők Lapja, az ELLE, a Marie Claire és a Cosmopolitan kiadója, a Centrál Médiacsoport megszorítási intézkedéseinek értelmében elsőként a működési költségeinek csökkentését jelentette be, de arról is beszámoltak, hogy ez a munkaórák ideiglenes rövidülésével párosul.

A hetvenéves Nők Lapja olvasói átéltek már számtalan krízishelyzetet, de ahogy az mindig is volt, a lapot az olvasói egy olyan fórumnak tartják, ahol a nemzedékek értik és értékelik egymást, ahol szót értenek egymással. Mint írják, a régi értékek most felértékelődnek és az önzés, individualizmus helyét a közösség, a fegyelmezettség, az összefogás váltja fel.

A lap szerkesztősége által közzétett állásfoglalás szerint a szenzációkeltő vagy pánikkeltő információáradattal szemben az a céljuk, hogy hitelesen tájékoztassanak, és a szélsőségektől mentes, mélyebb, teljesebb információkhoz juttassák olvasóikat. Ugyanakkor kiemelten figyelnek arra is, hogy ezekben az embert próbáló hetekben legyen a járványon és a karanténon kívül is életünk. „A normál, hétköznapi örömök segítenek megőrizni a testi és lelki egészségünket, ezért mindent megteszünk azért, hogy igényes szórakozást nyújtsunk olvasóinknak. Fontosnak tartjuk, hogy enyhítsük a bezártság okozta megpróbáltatást, és segítsünk kikapcsolódni.

Hiszünk benne, hogy a javasolt szabályok betartásával, önfegyelemmel juthatunk túl a leghamarabb ezen a válságon. Viselkedjünk felelősen.”

A sok bizonytalanságot ígérő jövővel kapcsolatban pedig azt írják, bizakodóak, a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetből is létezik kiút, de ehhez ki kell lépni a komfortzónából, ami a kezdeti szorongató érzéseken túl azt is jelenti, hogy új ismereteket kell szereznünk, eddig nem próbált módszerekkel kell közelítenünk a kihívásokhoz. „Ha nem is a régi, kitaposott úton haladva, de mindig van folytatás.”

A pozitivitás fontosságát hangsúlyozza a Marie Claire internetes változata, a marieclaire.hu is. A szerkesztőség tagjai hiszik, hogy nagy szükség van rájuk, ők a szavak erejével tudnak most leginkább segíteni. Emellett elindítottak egy podcast sorozatot Nyugimese címmel, amelyhez több színész csatlakozott, hogy esténként kedvenc történeteiket, verseiket olvassák fel kicsiknek és nagyoknak.

A Cosmopolitan ugyancsak erősíti internetes jelenlétét, a Cosmo.hu virtuális jógatermet hozott létre, ahol a hét minden napján, hétfőtől vasárnapig a Yogasecrets oktatói tartanak jóga és meditációs órákat, amelyeket élőben követhetnek a home office-ban mozogni vágyók. Mint mondják, egy órán átlagosan 30 ezren vesznek részt virtuálisan és rendkívül pozitívak a visszajelzések, hiszen ez „kézzelfogható” segítség azoknak, akik komolyan veszik az #otthonmaradok kampányt.

A nyomtatott újságok iránti kereslet évről évre csökken, a koronavírus-járvány, illetve az ezzel járó intézkedések, mint az otthoni karanténok, a nyitvatartási- és kijárási korlátozások további nehézséget jelentenek, hiszen a potenciális vásárlók eltűnnek az újságosoktól. A Lapker Zrt. képzési, kommunikációs és marketingvezetője, Szirtes Bernadett azt nyilatkozta az Indexnek, hogy azért nem maradnak print lapok nélkül a vásárlók, ugyanis a nagy élelmiszerláncoknál, mint amilyen a Lidl, az Aldi, a Spar, az Auchan, a Tesco, a CBA vagy a Coop, a terjesztés és az árusítás továbbra is zavartalan, folyamatosan tudják biztosítani az újságokat a boltok polcaira.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a Magyar Lapkiadók Egyesülete a múlt héten kéréssel fordult a Kormányzathoz, amely szerint a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) választó újságírókra, médiamunkásokra is terjesszék ki az adómentesítési szabályokat, mert valójában a tartalom-előállításban elsősorban ezen adózási formában dolgoznak a kiadók munkavállalói.

Mint írják, a jelenleg kialakult médiapiaci és gazdasági helyzet kapcsán a kiadói társadalom nem győzi hangsúlyozni, hogy nem létezik média és tartalomszolgáltatás reklámbevételek nélkül, így az MLE is kiáll a Magyar Reklámszövetség kérése mellett, miszerint is terjesszék ki a gazdasági kármentési intézkedési csomagot a reklám-, média- és pr-ügynökségek, a sales house-ok, a közterületi piaci szereplők, direkmarketing szolgáltatók és a marketing kutatással foglalkozó vállalkozások tekintetében. Hozzáteszik, a sajtó útján a különböző médiumok segítségével az állampolgárokhoz eljuttatott korrekt, gyors, pontos információk életeteket menthetnek.

Marquard Media Magyarország Kft kiadványai (Forrás: Marquard Media Group AG)
Marquard Media Magyarország Kft kiadványai (Forrás: Marquard Media Group AG)

Óhidi Zsuzsanna, a Marquard Media Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a pandémia sajtópiacra gyakorolt hatásáról azt mondja: „Minden bevételi lábunknál érezzük a csökkenést, elkezdtük felkészíteni a szervezetet arra, hogy ez az elkövetkező három hónapban így is marad. Ugyanakkor vannak területek, amelyeket már a járvány utáni időkre készítünk fel, ezekbe továbbra is invesztálunk. Ilyen a digitális tartalomfejlesztés, az adat alapú tartalomgyártás, a vadonatúj kupon applikációnk, a ShoppieGO és az e-kereskedelem.”

A járvány miatt kialakult helyzetben a kiadóhoz tartozó orgánumok, mint az InStyle, a JOY, az Éva magazin, az Apa magazin, a Gyereklélek és a Runner’s World is más-más stratégia mentén működik tovább. „A legtöbb esetben az online csatornák fejlesztésére csoportosítottuk át a kapacitásokat, kivétel a JOY magazin, ahol az újragondolt JOY-Napok indokolttá teszi a magazinok megjelentetését. Természetesen a válság elmúltával visszatérünk a papírhoz is, a portfólió összetételén nem tervezünk változtatni, ebben egyébként is nagyot léptünk a múlt év végén, amikor két tematika köré rendeztük termékeinket, ugyanakkor az sem kérdés, hogy minden szerkesztőségnek újra kell gondolnia a terméke szerepét, lehetőségeit a post-COVID világban.” Hozzátette:

Mi nagyon drukkolunk annak, hogy a kisebb szereplők, akik a piac sokszínűségét biztosítják, kitartsanak, ugyanakkor számítunk rá, hogy újabb és újabb lapok tűnnek el a standokról. Emellett mi is megtettük azt a gesztust, szinte azonnal a járvány kitörése után, hogy a Shopacholic.hu-n, a saját webshopunkban, kedvezményes áron, digitálisan letölthetővé tettük a kiadványainkat.

Forbes (Forrás: Forbes)

A Forbes üzleti magazin is gyorsan reagált a megváltozott helyzetre: a teljes csapat home office-ból dolgozik, e-mailen, fájlmegosztós és videó-konferenciás platformokon szervezik a munkát.

A több lábon álló márkának a legnagyobb kihívást az eseményüzletáguk jelenti, amely a legérintettebb mind közül, de arra is számítanak, hogy a kiskereskedelmi és a hirdetési árbevételeik is csökkenni fognak.

Eltökéltek vagyunk, hogy a print magazint folyamatosan megjelentessük, ezt a több mint hétezer előfizetőnk miatt sem tehetjük másként. Hamarosan jelentkezünk új digitális fejlesztésekkel

– mondta Kocsis Attila kiadóvezető.

A Ringier Axel Springer Magyarország Kft. az összes kiadványukra – így többek között a Blikkre, tvr-hétre és a Glamour magazinra – vonatkozóan is úgy tartja, hogy amíg a jelenlegi körülmények között fenntartható lesz, az online termékeik mellett minden nyomtatott kiadványukkal szeretnének változatlan minőségben és terjedelemben megjelenni, a megszokott gyakorisággal.

Az, hogy ezt pontosan meddig és hogyan tehetjük meg, a fogyasztói döntések rohamos átalakulása mellett nagyban múlik a gyártó- és terjesztő hálózatot érintő változásokon, és természetesen hirdető partnereink lépésein is. Az üzleti döntéseinket megalapozottan szeretnénk meghozni, elsietni nem akarjuk őket, ugyanakkor kellő időben kell reagálnunk – ezért napi szinten értékeljük az üzletünk alakulását, modellezünk és folyamatosan újratervezünk

– mondja Varga Eszter vállalati kommunikációs menedzser.

– Ingyenes tartalmakkal mi is készültünk: az elmúlt héten hozzáférhetővé tettük az Issuu.com digitális standon a bookazine-sorozatunk első számának tartalmát, valamint ezen a héten a GEO magazinunk legutóbbi számát, és folyamatosan bővítjük az ide feltöltött kiadványaink körét.”

Egyszerre lesz tehát kemény és izgalmas, számtalan kérdőjellel tűzdelt elkövetkezendő időszak a nyomtatott lappiac szereplői számára. Egyfelől látható, hogy mindenki azzal számol, hogy a kevesebb hirdetési bevételek miatt csökkenni fognak a bevételek, ugyanakkor a kialakult válsághelyzet számos egyedi gondolatnak, újításnak köszönhetően akár még egyfajta vérfrissítést is hozhat. A kiadók és szerkesztőségek kénytelenek lesznek átgondolni a terveiket, és nagy küzdelmek árán, de amennyire csak lehet, kitartani, hiszen noha a járvány igazi nagy médiapiaci vesztesei között ott lesznek a print lapok, lesznek olyanok, akik képesek megtalálni a menekülési formát.

Médiapiac

Cseh kézben a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió

Cseh tulajdonba került a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió, amely eddig Ivan Kmotrík szlovák vállalkozó Grafobal nevű pénzügyi csoportjának tulajdonában volt – jelentette szerdán a CT24 közszolgálati cseh hírtelevízió közlésére hivatkozva az MTI. E szerint a TA3 új tulajdonosa Michal Vorácek cseh vállalkozó Blueberg Media csoportja.

Közzétéve:

A TA3, amelynek sugárzási engedélye a C.E.N. társaság tulajdonában volt, 2001 óta működik Szlovákiában egyetlen hírtelevízióként. A közszolgálati szlovák televíziónak nincs hírtelevíziós csatornája.

A Finstat.sk hírportál szerint a C.E.N. csoport hosszabb ideje veszteséggel gazdálkodik, 2020-ban vesztesége 1,91 millió eurót tett ki.

Vorácek tavaly októberig társtulajdonosa volt a szlovák Our Media SR társaságnak. Ez a cég vette meg 2018-ban a Pravda című befolyásos baloldali szlovák napilapot, amelynek most a kiadója.

A tulajdonosváltással összefüggésben távozik a TA3 igazgatója, Mirjana Hron Simisic, aki ezentúl a Grafobal Group menedzsmentjében fog dolgozni. A TA3 új ideiglenes vezetője Ján Svoboda, az Our Media SR csoport menedzsmentjének eddigi elnöke.

Szintén cseh kézben, a prágai székhelyű PPF pénzügyi csoport tulajdonában van a vezető szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.

Tovább olvasom

Médiapiac

Biden elnök trágár módon szidalmazta a Fox News tudósítóját

Joe Biden amerikai elnök bocsánatot kért Peter Doocy-tól, a Fox News televíziós csatorna tudósítójától, miután egy fehér házi sajtótájékoztató végén az elnök a még bekapcsolt mikrofonba azt mondta róla, hogy a “k..va anyját, de hülye!” – jelentette a Newsweek amerikai hetilap kedden.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

A mérsékelt liberális magazin online tudósítása szerint Biden elnök kormányzati tisztségviselőkkel találkozott hétfő délután a Fehér Házban, hogy az Egyesült Államokat sújtó magas inflációval kapcsolatos lehetséges megoldásokról folytasson megbeszélést. A találkozón újságírók is jelen voltak a teremben, és többen kérdéseket kiabáltak az elnök felé a megbeszélés végén.

Már távozás közben Peter Doocy azt kérdezte Joe Bidentől, hogy szerinte az infláció “politikai teher lesz-e a novemberi időközi választásokon”, mire az elnök – aki láthatóan nem tudta, hogy mikrofonja még be van kapcsolva – szó szerint azt mondta: “Nagy előnyt jelent – a magasabb infláció. A k..va anyját, de hülye!”  

A CNN amerikai hírtelevízió szerint Biden elnök később felhívta Doocy-t, és bocsánatot kért tőle a megjegyzésért, amelyet Doocy is megerősített a Fox News csatornának, elmondva, hogy az elnök a telefonban azt mondta neki: “személyesen semmi bajom nincs veled”.

Az eset után Joe Biden számos bírálatot kapott republikánus közszereplőktől. Charlie Kirk konzervatív kommentátor Twitter- üzenetében azt írta: “emlékszem még azokra az időkre, amikor [Donald] Trump valami hasonlót csinált, akkor egy hétig ez uralta a hírfolyamot, és végtelen számú, önmagukat felmagasztaló véleménycikkek és tárcák jelentek meg ‘az újságírók elleni értelmetlen támadásokról’ a publicisták tollából”.

Mások azonban védelmükbe vették az elnököt. Tommy Vietor politikai kommentátor azt írta a Twitteren: “nézzétek. mielőtt végtelen zsolozsmázásba és a kulturált hangvételhez történő visszatérés fontosságának hangsúlyozásába kezdenénk, nem lehetne, hogy őszintén elismerjük, hogy itt mindenki nyert? Biden kiereszthette a gőzt. A demokraták jót nevettek. Doocy végtelen hosszúságú élő adásban játszhatja el az áldozat szerepét. Senki sem kér bocsánatot. Nevessetek egyet, aztán haladjunk tovább!”.

Nem ez volt Biden elnök első esete a bekapcsolt mikrofonnal. 2010-ben, miután Barack Obama akkori elnök aláírta az egészségügy reformjáról szóló törvényt, Joe Biden akkori alelnök egy bekapcsolt mikrofon szerint azt súgta az elnök fülébe, hogy ez egy “kib.ott nagy jelentőségű megállapodás”.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Dal 2022 – Szombaton lesz az első válogató adás

Az első válogató adással szombaton indul A Dal 2022. A közmédia dalválasztó élő showműsora új műsorvezető párossal, megújult zsűrivel és rendhagyó zenei koncepcióval várja a nézőket a Dunán.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Az MTVA közleménye szerint ismét a magyar zenéké lesz a főszerep, és a zsűri ez alkalommal is a közönséggel együtt keresi az év dalát. Idén is negyven produkció versenyez, a dalok minden adásban élőben hangzanak el, és a döntősök szimfonikus változatban lesznek hallhatók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében.

A Dal első válogató adása január 29-én, szombaton 19 óra 35 perctől lesz látható és hallható a megújult Dunán. A műsorban tíz versenydal hangzik el: fellép Erdős Fruzsi (dalának címe: Azt beszélik), a Kies (Nem félek), Kijube (Holnap majd elhiszem), Majoros Csenge (Földöntúli szerelem), a Pankastic! (Hosszú volt a nyár), a Prove (Karambol), a Ruby Harlem & Roy (Még ma este), Sándor Szofi (21 gramm), az Easy Babies (Szerelem) és Ya Ou (Zsákutca).

A Dal 2022-ben újra helyet foglal a zsűriben Wolf Kati énekesnő, aki 2012-ben már volt zsűritag, majd 2015-ben és 2020-ban versenyzőként szerepelt a műsorban. Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese negyedik alkalommal lesz benne a zsűriben, Ferenczi György, az 1ső Pesti Rackák frontembere, szájharmonikása, hegedűse másodszor vesz részt a dalválasztásban, a negyedik zsűritag, Egri Péter, a rockabilly magyar nagykövete pedig korábban zenekarával, a Mystery Ganggel állt A Dal színpadán.

A dalverseny új műsorvezető párosa Rókusfalvy Lili és Király Viktor. Előbbi A Dal 2020-ban már volt házigazda, utóbbi versenyzőként szerepelt többször a műsorban: 2012-ben testvéreivel, 2014-ben és 2018-ban szólóprodukcióval jutott a döntőig.

A négy válogatóból adásonként öt, összesen húsz dal jut tovább a két elődöntőbe: négy produkció a zsűri pontjai alapján, az ötödik a közönség szavazataival. Az elődöntőkből négy-négy dal kerül a fináléba, így nyolc dalt hallhatnak újra a nézők, amelyek közül márciusban kiderül, melyik lesz Magyarország slágere 2022-ben. A végső győztesről idén is a közönség dönt.

A győztes dal előadója Az Év Dala 2022, egyben a Petőfi Zenei Díj Év dala 2022 elismerésben részesül, emellett tízmillió forintot kap produkciója fejlesztésére, valamint egy tízdalos stúdiólemezt és az egyik felvételhez videoklipet készíthet. A döntőbe jutott nyolc dal minden előadója gazdagodik zenei pályájára fordítható nyereménnyel. Idén is odaítélik a legjobb dalszövegért járó díjat, valamint az Akusztik Dalverseny fődíját.

Részletes információk A Dal Facebook- és Instagram-oldalán, a műsorvezetők közösségimédia-felületein, az adal.hu-n, valamint a műsor hivatalos YouTube-csatornáján találhatók.

Borítókép: Az év férfi előadója díj átadója, Wolf Kati énekesnő, a Dal 2022 zsűritagja a Petőfi Zenei Díjak átadásán az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. január 20-án

Tovább olvasom