Kövess minket!

Médiapiac

Mi jelenti 2019-ben a legnagyobb feladatot a magazin iparág számára?

James Hewes, a Magazinkiadók Világszövetsége (FIPP) elnökének előrejelzései az előttünk levő évre.

“Úgy vélem, hogy az első feladat a print árbevétel esetében fog jelentkezni. A legtöbb piacon ez ugyanis tovább fog csökkenni, bár vannak arra mutató jelek, hogy a csökkenés lassulni fog. Ezzel együtt jár a költségekre nehezedő nyomás – amely lehet, hogy a második nagy kihívást fogja jelenteni. Hogyan tegyük a hagyományos print tevékenységet még gazdaságosabbá? Biztos vagyok benne, hogy több összeolvadást és akvizíciót fogunk látni, még az elmúlt pár év frenetikus üzletkötéseihez képest is.

A harmadik nehézség a hirdetések terén jelentkezik majd. A digitális hirdetések, amelyek hosszabb időn keresztül fogyasztókra vetítve alacsonyabb bevételt produkáltak, mint a print, még a marketingesek körében bizalomvesztéssel is szembesülnek. Muszáj lesz a bevételi bázist diverzifikálni 2019-ben, hogy a túlélés érdekében el tudjuk kerülni a hirdetésektől való függést.

Végül pedig, úgy vélem, hogy feladatot fog jelenteni a kiadók számára a csapat kialakítása és megtartása – az álláspiacon nagy a verseny, különösen a fiatal, digitálisan képzett tehetségek terén” – olvasható a MLE által küldött közleményben.

A kihívások kezelésével kapcsolatban az alábbiakat mondta:

“Az a véleményem, hogy a kiadóknak három fő dolgot kell megtenniük. Az első az, hogy szorosabb együttműködést alakítsanak ki egymás között, főleg azokon a területeken, amelyeken a nagy digitális platformok erejének megtörésére kilátás nyílik. A digitális hirdetési csalások esetén pedig hatékonyabb az iparági összefogás , mint az egyéni fellépés. Az olyan szervezetek támogatása, mint a FIPP, a helyi kiadói egyesület vagy a nemzetközi testületek, mind hatékony lehetőséget kínálnak arra, hogy hallassuk a hangunkat és közösen lépjünk fel.

A második lehetőség a folyamatos tanulás. A médiaipar 2019-ben még gyorsabban fog változni, mint 2018-ban. Az egyedüli mód arra, hogy a változás sebességével lépést tudjuk tartani, az, hogy mind személyi, mint szervezeti ügyekben elszántan folytatni kell a tanulást. Konferenciák, white paperek, sztorik, podcastok, videók – mindezek hatalmas mennyiségű információt szállítanak az iparágról, amelyeket figyelembe kell venni, meg kell fontolni és be kell építeni stratégiánkba.

Legvégül pedig a networking segítségével meg kell találni cégünk számára az új lehetőségeket. A cégek mind technológiai téren, mind az általános üzleti kapcsolatok terén összekapcsolódnak, és ha izoláljuk magunkat, akkor elszalasztjuk az új lehetőségeket. El kell határozni, hogy rendszeresen találkozunk új emberekkel, a harmadik féltől érkező új ötletekre odafigyelünk, mert mindez lényeges összetevője annak, hogy a ma médiaiparának meg tudjunk felelni.”

A “Mi az öt legnagyobb lehetőség a magazinipar számára 2019-ben?” kérdésre kifejtette: “Igazából 11 lehetőséget is meg tudnék adni. Az Innovation Media Consultingnál levő kollégáink, akikkel az éves Innovation In Magazin Media tanulmányunkat készítjük, 11 olyan új üzleti modellt tudtak beazonosítani, amelyek a kiadókat segíthetik bevételeik sikeres diverzifikálásában. Nem akarom a dicsőséget learatni helyettük, és nem mondom el mindegyiket, hisz lesz lehetőség az iparági eseményeken elhangzó prezentációkból megismerni ezeket.

A legnagyobb lehetőség szerintem a fizetős tartalmakban rejlik. Az év elején megjelent Digital Subscriptions Snapshot tanulmányunkból kiderül, hogy hírkiadók sora jelentős bevételt szerzett abból, hogy a tartalmakért fizetniük kellett az olvasóknak. Egyre többen tudatában vannak az újságírás értékeinek, és készek is fizetni érte.

A magazinkiadók számára is fennáll a lehetőség az ebbe az irányba való elmozdulásra, és én úgy látom, hogy 2019-ben nagy számban fogunk erre példát látni. De mielőtt elindulnának ezzel a lehetőséggel, meg kell győződniük, hogy olyan magas minőségű, egyedi tartalmakat állítunk elő, amelyet a közönség értékel és igényel. Ellenkező esetben azért kell küzdenünk, hogy jelentős számú fogyasztót meg tudjunk győzni, hogy fizessenek.”

Véleménye szerint a következő három területre kell a leginkább koncentrálni:

– hang

– AI (mesterséges intelligencia)

– blockchain.

Mint mondja, ezek közül a hang fejlődött ki leginkább. Világszerte több mint 50 millió okos hangszóró van forgalomban, legelterjedtebbek az Amazon Echo és a Google Home eszközök. Ezek folyamatos növekedése 2019-ben a kiadók számára a hangalapú termékek fejlődését fogja meghozni. Az AI használata jelenleg főleg más iparágakban jelentős, különösen az önvezető autók piacán. A kiadói iparágban az AI használatának növekedése főleg a marketing, a paywall esetében várható, valamint a rutinfeladatok automatizálásában, mint pl. a basic journalism és a fordítások. Végül pedig a blockchain, amelyről nagyon sokat írnak, beszélnek, és kétségtelenül a banki területen várható leginkább a használata. Sok lehetőséget rejt azonban a mi iparágunk számára is a tranzakciók és tulajdonosi viszonyok tartós, változatlan nyilvántartására, és a médiavállalatok jól teszik, ha figyelemmel kísérik a fejlesztéseket.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom