Kövess minket!

Médiapiac

MGCA-eredményhirdetés

Negyedszerre rendezte meg a Metro International a Metro Global Creative Awards (MGCA) nemzetközi reklámversenyét, amely a legkreatívabb hirdetések felkutatására és díjazására jött létre. A Metro hasábjain 2007 májusa és 2008 áprilisa között megjelent legkreatívabb hirdetések listáját június 27-én, a portugál fővárosban, Lisszabonban ünnepélyes keretek között hozták nyilvánosságra, amelyen idén két kategóriában hirdettek ki győzteseket. A szakmai zsűri döntése alapján a „Legjobb kreatív hirdetés” kategóriában, Kenneth Cole hirdetése, míg a „Legjobb integrált hirdetés” kategóriában a Nokia brazíliai kreatívja lett az első helyezett.
Az utóbbi években az MGCA-ra leadott szavazatok alapján a díj, mára a legnagyobb nemzetközi hirdetési versennyé nőtte ki magát, amelyen közvetlenül a fogyasztók szavazhatnak. A verseny első körében helyi szinten egy zsűri választotta ki a tíz legjobb kreatívot, majd a második, globális fordulóban már a Metro 21 tagországának olvasói szavazhattak a http://www.metrocreativeawards.com/ oldalon az egyes országok legjobbjaira. A harmadik fordulóban egy globális zsűri választotta ki a kategóriák győzteseit. Az integrált kategória indulói az első forduló után egyenesen a harmadikba jutottak, az egyes kampányok komplexitása miatt.
Kenneth Cole, a 2008 februári Fashion Week-re tervezett kampányában, New York-ban megjelent 4 oldalas wrap hirdetése, a megszokottól eltérő szemléletű koncepciójával aratott sikert kategóriájában. A „Mindannyian más cipőben járunk” (We all walk in different shoes) címmel futott kreatívon, „nem szokványos” modellek, hanem például paraolimpikon atléta vagy éppen meleg házaspár gyermekével látható. Kenneth Cole, a Metro Fashion Week-re időzített megjelenésével átütő sikert ért el kampányában, amellyel így a Metro valamennyi aktív olvasóját, a fiatalokat és a divat után érdeklődőket egyaránt elérte. A hirdetés a hagyományos Metro újságot betakarva, egy dupla fedő oldalon jelent meg. (Média és kreatív ügynökség: Kenneth Cole)
A nemzetközi zsűri szavazatai alapján a legjobb integrált hirdetés címet a Nokia, Brazíliában megjelent címlapja nyerte el. A Nokia egy integrált, TV hirdetéssel kombinált megjelenéssel vezette be új GPS-el szerelt készülékét. A napi 150.000 példányszámú Metro hírújság 90%-a előre meghatározott, fix helyeken jut el az autókban ülőkhöz Sao Paulo városában, a Nokia pedig ezt a terjesztési rendszert kiválóan építette be kampányába. Összesen 96 féle borítót gyártottak, valamennyit „Te most itt állsz” üzenettel, amelyet a város különböző, előre meghatározott pontjain osztottak szét. 7 nap alatt, 120 terjesztő segítségével, így mind a 96 borítóváltozat (átlagosan 1000db újság) eljutott az azon a ponton áthaladókhoz. Az akcióban elért olvasók – az ügynökség felmérése szerint – folyamatosan azt kérdezgették, hogy „hogyan lehetséges ez?” (Média és kreatív ügynökség: JWT)
A Metro International idén saját maga által eladott hirdetéseinek számára létrehozott egy különálló kategóriát. A legjobb integrált központi hirdetés-ben a 20th Century Fox, „JUMPER” (Hipervándor) című mozifilm hirdetése végzett elsőként. A reklám kreatív koncepciója a film főszereplőjének speciális képességéhez kapcsolódik, amely a térben való „ugrást” szimbolizálja. A Metro hírújságot egy dupla rétegű hirdetési füzetbe húzták bele, amelynek a borítóján középen a film főszereplőjének alakja lett körbestancolva, így középén a kivágott lyukon keresztül láthatjuk a film főhősét, akit lapozáskor már egy teljesen más környezetben találunk, ezzel szimbolizálva a térben való ugrást. Megjelenések: Spanyolország, Hollandia, Belgium, Oroszország, Svédország, Egyesült Királyság. (Kreatív ügynökség: Metro International; Média ügynökség: közvetlenül a hirdetőtől)

A nemzetközi zsűri tagjai:

• Marc Malovany – Ügyvezető igazgató, ALCANCE / Kinetic, Latin-Amerika és a karib-tengeri térség felelőse
• Nikki Mendonca – Elnök, OMD EMEA
• Beatriz d’Antin – Nemzetközi kapcsolatok igazgató, MPG Group
• Julie T. Chan – Nemzetközi kapcsolatok igazgató, JOHNSON & JOHNSON
• Dan Cresta – Stratégiai igazgató, Naked Communications

A döntőbe jutott nyertesek munkái a http://www.metrocreativeawards.com/ oldalon tekinthetők meg.

A magyarországi indulók részéről idén sajnos nem ért el magyar hirdetés dobogós helyezést az MGCA-n. A helyi fordulót megnyert Citibank hirdetését és az integrált kategóriában nevezett pályázatokat (Danone, GM, Vodafone) a Metro Magyarország egy gratuláló hirdetésben jelentette meg.

Az idén Magyarországon 10. születésnapját ünneplő Metro egy különleges kategóriát is beépített a versenybe. Itt a 10 év alatt megjelent legjobb hirdetések versengtek, amelyek közül május 26-án egy magyar szakemberekből álló zsűri választotta ki azt a hirdetést, amely elnyerte a „10 év legjobb hirdetése” címet. A szakmai zsűri végül két hirdetésnek ítélte oda a címet, mivel két olyan munkát is találtak, amelyek kivitelezése magas színvonalú és egyaránt kreatív is volt.

Forrás: Lapkiadás

Médiapiac

Magyarország élen jár az új uniós hírközlési kódex implementálásában

Magyarország élen jár az új európai uniós hírközlési kódex implementálásában, a maga teljességében a kódex idehaza az elsők között lett átültetve a gyakorlatba – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön Győrben.

Közzétéve:

MTI/Kovács Attila

Koltay András az NMHH és a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke által szervezett, a távközlés világnapjához kapcsolódó konferencián kiemelte: komoly és termékeny az együttműködés a piaci ipari szereplőkkel, ugyanakkor az új hírközlésszabályozási keretrendszerben a piaci és versenyszempontok mellett a közérdek szempontjait is figyelembe vették.

Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány és Oroszország ukrajnai háborúja is megmutatta, hogy az államnak nem szabad tejles mértékben kivonulnia az olyan közszolgáltatások területéről sem, ahol a piaci verseny egészségesen működik és hatékonyan nyújtja a szolgáltatásokat.

A hírközlés is ilyen terület, ahol a verseny szabályozásán túl továbbra is szükség van állami közszolgáltatási és igazgatási intézmények fenntartására

– mondta az NMHH elnöke.

Borítókép: Koltay András

Tovább olvasom

Médiapiac

A világon egyedülállónak számít a Bartók Rádió

Devich Márton, a rádió csatornaigazgatója a Bartók Rádió különleges, 35 éves múltjáról mesélt a Duna Almárium című műsorában.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió 1987. május 23-án vette fel nagy zeneszerzőnk, Bartók Béla nevét, addig 3. műsor néven volt ismert. Elsősorban a klasszikus zene rádiója ma is, de jellemző rá a zenei sokszínűség; sugároz dzsesszt, népzenét, operákat, régizenét, kortárs zenét és filmzenéket is. Habár sokan úgy gondolják, hogy a magaskultúrát képviselő profilja miatt csupán egy szűk réteg kulturális igényeit elégíti ki, az elmúlt években sokat tettek azért a rádió munkatársai, hogy változatos zenei- és műsorrepertoárral tegyék széles körben még népszerűbbé – mondta a csatornaigazgató, Devich Márton a jubileum kapcsán a Dunán.

Világszerte sok klasszikuszenei rádióadó létezik, de csak kevés nemzet büszkélkedhet azzal, hogy a közszolgálati média részeként országos lefedettséggel rendelkező rádiócsatornán hallgathatja 24 órában ezt a zenei műfajt. Az elmúlt 35 évben alkalmunk volt többször megújulni, ezzel együtt hűséges és művelt törzshallgatói bázissal rendelkezünk. Több kell, hogy legyünk, mint egy lemezjátszó, ezért a koncertek és az operaközvetítések mellett rengeteg különböző magazinműsorral, a legrangosabb hazai és külföldi muzsikusokkal, a szakma kiválóságaival várjuk minden nap a hallgatóinkat

– sorolta a Bartók Rádió érdemeit Devich Márton csatornaigazgató, kiemelve, hogy kollégáival a mai napig arra törekszenek, hogy ismeretterjesztő tartalmaik közérthetők legyenek. A hallgatói visszajelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, mert abban hisznek, hogy a rádiózás közös műfaj, csak megfelelő kölcsönhatással működhet.

A Bartók Rádió május 23-án, hétfőn ünnepel: a Muzsikáló műsorfolyamában, és az Évfordulók című félórás magazinműsorában is megemlékeznek arról, hogy a rádiócsatorna 35 éve vette fel Bartók Béla nevét.

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévő rádióstúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Ellentmond egymásnak Márki-Zay és a Direkt36

Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi kormányfőjelöltje hazugsággal vádolja a Direkt36 portált, amely hosszú cikkben mutatta be a baloldal országgyűlési választási kampányának kulisszák mögötti eseményeit. A polgármester szerint egy olyan beszélgetés tartalmát ferdítették el, amelyről hangfelvétel készült, és az a portál szerkesztőihez is eljutott.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ismét áll a bál a baloldalon: Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje kedden az ATV-ben azzal vádolta meg a Direkt36 nevű baloldali portált, hogy meghamisították a szavait. Ismert: a Direkt36 kedden jelentetett meg egy cikket a Telex.hu hírportálon, amelyben a baloldal kampányát mutatták be a kulisszák mögé is bepillantva, a résztvevők visszaemlékezései alapján.

A Márki-Zay és a Direkt36 közötti vitát kiváltó epizód a portál tálalásában az volt, hogy 2021 októberének közepén, az előválasztás második fordulója előtt egy nappal a polgármester leült beszélgetni két tanácsadóval. Tóth Péter és Ruff Bálint arról diskurált a leendő miniszterelnök-aspiránssal, miként kellene megszerveznie a kampányát.

A Direkt36 forrásai szerint a találkozó végén Márki-Zay kijelentette, hogy „nem kér a kampányszakemberek tanácsaiból”, mindezt arrogáns hangon közölte velük.

„Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit” – közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. „Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt” – mondta a forrás a Direkt36-nak.

A polgármester azonban tegnap este az ATV-ben azt vázolta fel, hogy egészen más hangnemben zajlott a beszélgetés. Sőt kiemelte: „tévesen idéztek, de van hangfelvétel, és a szerkesztő urat már megkértem, hogy a hangfelvételt használja” – utalt Márki-Zay a Direkt36 cikkének egyik szerzőjére vagy szerkesztőjére, akinek ezek szerint a birtokában vannak a hanganyagok.

Mindez több kérdést is felvet.

Például azt, hogy ki vette fel a beszélgetést, és ha esetleg Márki-Zay volt az, akkor a tanácsadók, Ruff Bálint és Tóth Péter hozzájárultak-e ahhoz, hogy felvétel készüljön? Enélkül ugyanis a hanganyag elkészítése visszaélésnek minősül.

Az a kérdés is felmerül, hogy ha a Direkt36 megkapta a tárgyalás hanganyagát, és abban nem az általuk idézett mondatok hangoztak el, akkor ezt milyen megfontolásból tette a portál? Ennek tisztázása érdekében a Mediaworks Hírcentruma kérdéssel fordult a Direkt36-hoz, illetve Márki-Zay Pétert is megkeresték az ügyben.

Amennyiben kiderülne, hogy a városvezető készítette a felvételeket, akkor nem ez lenne az első eset, amikor engedély nélkül rögzít beszélgetéseket. Korábban a polgármesteri tisztség elnyerése után, 2018-ban került be azzal a hírekbe, hogy a hódmezővásárhelyi városházán bekapcsolt diktafonnal járkálva elegyedett szóba az ott dolgozókkal.

Az ügyről akkor úgy nyilatkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hogy „a diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns” – emelte ki az elnök a Magyar Nemzetben olvashatóak szerint.

Tovább olvasom