Kövess minket!

Médiapiac

Messze még a digitális tartalomgyártás

A Brandfestival keretében Carra Anita, a UPC Magyarország marketing- és tartalomfejlesztési igazgatója, Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója és Vörös Csilla, a Nielsen Measurement ügyvezető igazgatója beszélgetett a tévés piac jelenéről és közeljövőbeli kilátásairól Kandó Eszter, a Kreatív szerkesztőjének vezetésével.

Hype és tények

Vidus Gabriella szerint sok a hiedelem a tartalomfogyasztási szokásokkal kapcsolatban, de továbbra is a lineáris televíziózás vezet. Saját oldalukon is látják, hogy megnőtt a fiataloknak szóló műsorok visszanézése. Ugyanez megfigyelhető a frissen bevezetett brandek és a megújított márkák – pl. az X-faktor – esetében is: az új brandeknél egyből belép a digitális kép is.

Carra Anita szerint a nézői szokások a fiatalok körében változnak, de összességében nincs még akkora változás, mint amekkora a hype.

Vörös Csilla is megerősíti, hogy van változás, de az arányokkal tisztában kell lenni. Csupán 3 százaléknyi fogyasztónak nincs tévéje, és a 4-17 éves korosztály is napi több órát tölt a képernyő előtt – épp csak kibővült az eszközhasználatuk. Számukra közömbös, hogy melyik képernyőt nézik, ez csak a szolgáltatók és a mérőcégek számára nem mindegy.

Vidus Gabriella szerint fontos kérdés, hogy mit értünk televízió alatt: az eszközt vagy a tartalmat, amit szolgáltatunk? A két megközelítésből eltérő gondolkodásmód születik. A céljuk, hogy a tartalom minél több helyre jusson el és ott fenntartható üzleti modell épüljön rá. Követni kell a fogyasztó, a technológia, a mérés és a monetizálási lehetőségek változásait is. Carra Anita egyetért abban, hogy a feladatuk minél több tartalmat elérhetővé tenni, és még sok olyan anyag van, ami nem érhető el digitálisan.

Gazdasági kihívások

Ahhoz, hogy beindulhasson a digitális felületekre gyártás, több tényező megváltozására van szükség. Az egyik a bevételi oldal. Amíg a nemzetközi videóhirdetési fellendülés nem gyűrűzik be hozzánk, nem lesz digitális gyártás – fogalmaz Vidus Gabriella. Ugyancsak ő hívja fel a figyelmet arra, hogy a válság óta megváltozott a médiatípusok elérési arányszáma, de amíg kínálati piac van, nem fognak érdemben emelkedni a relatív alacsony televíziós árak. A gazdasági helyzet miatt – a régióban egyedülálló módon – a hirdetői kereslet nem tér vissza a piacra. De ha az árak el is indulnának felfelé, az árkülönbség még mindig jelentős maradna a digitálissal szemben. Ennek oka részben az utóbbi körüli, olykor indokolatlan hype is. Azt fontos látni, hogy egyelőre a Netflix is veszteséges. Igazi áttörést az AT&TTime Warner összeolvadás hozhat a piacon, annak az eredményeit kíváncsian várják. A maguk részéről a Central Médiacsoport digitális eszközeibe történő bevásárlás sem a tartalomgyártásról, hanem a disztribúcióról szól. Egyelőre a meglévő tartalmak eljuttatása és az inventoryépítés a cél.

Carra Anita ezt azzal egészíti még ki, hogy az on-demand szolgáltatások esetében is az az alapkérdés, hogy van-e rájuk kereslet. Tanítani kell a létező megoldások használatát, mielőtt új fejlesztésekbe fognának. A hatékony költés elvárása a targetálást is ritkán engedi meg a televízióban, de ez digitális felületeken az interaktivitás miatt kifizetődőbb lehet.

Mérési kérdések

A digitális gyártás elterjedéséhez megbízható lineáris-digitális közös adatbázisra is szükség lesz – figyelmeztet Vidus Gabriella.

Vörös Csilla elmondása szerint a digitális mérési technika már itt van. Jövőre tervezik a digitális hirdetések, 2018-ra pedig a digitális tartalom mérését. Teljes tartalommérés jelenleg csak az Egyesült Államokban van, de a Nielsen most 24 országban – köztük Lengyelországban – elkezdte a digitális projektet. A megoldandó kulcskérdések: tudjuk, ki nézte a tartalmat és összehasonlíthatóak legyenek a különböző mérésekből származó adatok.

Médiapiac

Új ismeretterjesztő műsor indul a Dunán Mező Misivel

Látványos és elgondolkodtató időutazásra hívja a nézőket Mező Misi Jézus és… címmel szombattól a Duna csatornán induló ismeretterjesztő sorozata, amely tizenkét régi mesterséget mutat be.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere műsorvezetőként mutatkozik be a Duna új ismeretterjesztő műsorában.

A Jézus és… című sorozat címe különleges asszociációra ad lehetőséget: a pontok helyére különböző mesterségek kerülnek, és a műsorvezető nemcsak bemutatja ezeket az ősi szakmákat, hanem testközelből tapasztalja meg, mit jelent az évezredes szakmákat űzni, miközben olyan szakemberek osztják meg vele tapasztalataikat, akik hivatásként tekintenek munkájukra.

Minden “hivatásmese” példa lehet arra, milyen hangsúlyosan hatja át kultúránkat és szakmáinkat hétköznapjainkban a kereszténység – mondta el a műsor keddi budapesti sajtótájékoztatóján Mező Misi, hozzátéve: az ősi foglalkozásokon keresztül a nézők közelebb kerülhetnek a hithez, valláshoz és számos személyes élettörténethez is.

Debrecen, 2022. június 21. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese, a Duna csatorna Jézus és vendégei vallási műsorának házigazdája (j) a sorozat Jézus és a fazekas című részének forgatásán Gál Álmos debreceni fazekasmesterrel a Föld Sója Kerámia Műhelyben 2022. június 21-én. MTI/Cseke Csilla

Mező Misi “élete legszebb kalandjának” nevezte a tizenkét hónapon keresztül forgatott sorozatot, amely a bíró, építőmester, fazekas, földműves, halász, katona, orvos, pásztor, pék, szőlész, tudós és vámszedő mesterségekbe nyújt bepillantást.

Mint a műsorvezető felidézte, a forgatás során eljutottak az olaszországi Pisába, egy gravitációs hullámokat vizsgáló kutatóközpontba, de jártak Erdélyben is, ahol a pásztorokról szóló műsort vették fel.
Különleges élmény volt száz méter magasan, az esztergomi bazilika kupolájának keresztjénél állni, de az is, amikor a sürgősségi osztályon testközelből lehetett megtekinteni egy gyomortükrözést – számolt be élményeiről Mező Misi.

Palkó Áron, a sorozat rendezője elmondta, a Jézus és… célja az, hogy a műsorban szereplőket “hitelesen tudja kibontani”. Mező Misi mellett könnyen megnyíltak az emberek, így a tizenkét mesterségről nem idealizált, hanem valós képet kaphatnak a nézők – jegyezte meg.

Tác, 2022. május 25. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és… vallási sorozata Jézus és a földműves című epizódjának forgatásán Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban 2022. május 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt


Filó László zászlós, a műsor katonákról szóló epizódjának szereplője hozzátette: a Jézus és… egyrészt szakmákról, hivatásokról szól, de olyan emberekről is, akik Istent keresik.
Katonának lenni nem szakma, hanem hivatás; benne van az alázat, a kitartás, a hűség és ami az egészet összefogja: az önfeláldozás – hangsúlyozta.

Vukics Adrienn régész, muzeológus, a műsor szakértője azt emelte ki, hogy a sorozatban karizmatikus emberek mutatják be a tizenkét kiválasztott hivatást. Ezen szakmák mindegyike létezett már Jézus idején, de némelyik már az őskorban is – fűzte hozzá.

A Jézus és… sorozat tizenkét epizódja szombat délutánonként 16:20-tól lesz látható a Dunán.

Borítókép: Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és a vámszedő című műsorának egyik házigazdája a sorozat forgatásán Somody Imre vállalkozó vácegresi birtokán 2022. április 11-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Új évaddal folytatódik a Csináljuk a fesztivált!

A Duna nagyszabású show-műsora hamarosan új adásokkal jelentkezik. A folytatásban a nézők még nagyobb szerepet kaptak: öt héten át válogathattak a különböző korszakok slágerei közül.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Óriási érdeklődéssel, több mint 12 ezer szavazattal ért véget a hirado.hu oldalán futó, öt héten át tartó voksolás, amelyben a Csináljuk a fesztivált! következő évadának slágereit véleményezhették a nézők.

A legnépszerűbb tematikus szavazási kör az Aranykor korszaka volt, amelyben több mint háromezren vettek részt, és akadt olyan dal is a listában, amely kimagasló győztes lett az ezret is meghaladó szavazattal.

A közönség által kiválasztott dalokat október 7-én jelenti be a Duna exkluzív sajtótájékoztató keretében, ahol minden részlet kiderül a Csináljuk a fesztivált! következő évadáról. Nyilvánosságra hozzák néhány sztárelőadó és a műsorvezetők kilétét, valamint azt is leleplezik, kik kapnak helyet majd a zsűriben.

Borítókép: A győztes Peter Sramek a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Prima díjjal ismerték el a Bartók Rádió munkáját

A legjobbak közé választották a Bartók Rádiót. A közmédia klasszikuszenei rádióadója az egyik legrangosabb elismerésben részesült: a magyar ismeretterjesztés és média kategóriájának Primájává választották.

Közzétéve:

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévõ rádióstúdió elõtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió értékőrző és -teremtő munkájával, a kultúra ápolásával és közvetítésével nélkülözhetetlen része a magyar művészeti, komolyzenei életnek – sokrétű szakmai tevékenységét Prima díjjal ismerték el magyar ismeretterjesztés és média kategóriában – közölte a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma.

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője elmondta, a Prima díj nagy öröm és nagyon sokat jelent az egész szerkesztőség számára.

„Minden kollégám munkája benne van ebben a díjban, aki az elmúlt évtizedekben a Bartók Rádiónál dolgozott, akik mindent megtettek és megtesznek ma is a csatornáért. Komoly szakmai tudást igényel a hivatásunk, amit szolgálatnak tekintünk. Remek csapat alkotja a szerkesztőséget, és azon dolgozunk, hogy minél színvonalasabb, tartalmasabb és színesebb műsorokat készítsünk, és igényesen szórakoztassuk a hallgatóinkat minél szélesebb körben.

Célunk, hogy a zene erejével reményt adjunk az emberek lelkébe, hogy dokumentáljuk a magyar zenei életet, segítsük a fiatal muzsikusokat és támogassuk a magyar kortárs zenét. Szép és nagy feladat, nagy felelősséggel”

– jelentette ki Devich Márton, hozzátéve, hogy a Prima díj visszaigazolása annak, hogy jó úton járnak.

A kategóriában Prima díjat kapott a Bartók Rádió mellett Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő, riporter és Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser is.

A legjobbnak járó a Prima Primissima Díjat december 2-án, titkos szavazás eredménye alapján hirdetik ki.

Tovább olvasom