Kövess minket!

Médiapiac

Messze még a digitális tartalomgyártás

A Brandfestival keretében Carra Anita, a UPC Magyarország marketing- és tartalomfejlesztési igazgatója, Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója és Vörös Csilla, a Nielsen Measurement ügyvezető igazgatója beszélgetett a tévés piac jelenéről és közeljövőbeli kilátásairól Kandó Eszter, a Kreatív szerkesztőjének vezetésével.

Hype és tények

Vidus Gabriella szerint sok a hiedelem a tartalomfogyasztási szokásokkal kapcsolatban, de továbbra is a lineáris televíziózás vezet. Saját oldalukon is látják, hogy megnőtt a fiataloknak szóló műsorok visszanézése. Ugyanez megfigyelhető a frissen bevezetett brandek és a megújított márkák – pl. az X-faktor – esetében is: az új brandeknél egyből belép a digitális kép is.

Carra Anita szerint a nézői szokások a fiatalok körében változnak, de összességében nincs még akkora változás, mint amekkora a hype.

Vörös Csilla is megerősíti, hogy van változás, de az arányokkal tisztában kell lenni. Csupán 3 százaléknyi fogyasztónak nincs tévéje, és a 4-17 éves korosztály is napi több órát tölt a képernyő előtt – épp csak kibővült az eszközhasználatuk. Számukra közömbös, hogy melyik képernyőt nézik, ez csak a szolgáltatók és a mérőcégek számára nem mindegy.

Vidus Gabriella szerint fontos kérdés, hogy mit értünk televízió alatt: az eszközt vagy a tartalmat, amit szolgáltatunk? A két megközelítésből eltérő gondolkodásmód születik. A céljuk, hogy a tartalom minél több helyre jusson el és ott fenntartható üzleti modell épüljön rá. Követni kell a fogyasztó, a technológia, a mérés és a monetizálási lehetőségek változásait is. Carra Anita egyetért abban, hogy a feladatuk minél több tartalmat elérhetővé tenni, és még sok olyan anyag van, ami nem érhető el digitálisan.

Gazdasági kihívások

Ahhoz, hogy beindulhasson a digitális felületekre gyártás, több tényező megváltozására van szükség. Az egyik a bevételi oldal. Amíg a nemzetközi videóhirdetési fellendülés nem gyűrűzik be hozzánk, nem lesz digitális gyártás – fogalmaz Vidus Gabriella. Ugyancsak ő hívja fel a figyelmet arra, hogy a válság óta megváltozott a médiatípusok elérési arányszáma, de amíg kínálati piac van, nem fognak érdemben emelkedni a relatív alacsony televíziós árak. A gazdasági helyzet miatt – a régióban egyedülálló módon – a hirdetői kereslet nem tér vissza a piacra. De ha az árak el is indulnának felfelé, az árkülönbség még mindig jelentős maradna a digitálissal szemben. Ennek oka részben az utóbbi körüli, olykor indokolatlan hype is. Azt fontos látni, hogy egyelőre a Netflix is veszteséges. Igazi áttörést az AT&TTime Warner összeolvadás hozhat a piacon, annak az eredményeit kíváncsian várják. A maguk részéről a Central Médiacsoport digitális eszközeibe történő bevásárlás sem a tartalomgyártásról, hanem a disztribúcióról szól. Egyelőre a meglévő tartalmak eljuttatása és az inventoryépítés a cél.

Carra Anita ezt azzal egészíti még ki, hogy az on-demand szolgáltatások esetében is az az alapkérdés, hogy van-e rájuk kereslet. Tanítani kell a létező megoldások használatát, mielőtt új fejlesztésekbe fognának. A hatékony költés elvárása a targetálást is ritkán engedi meg a televízióban, de ez digitális felületeken az interaktivitás miatt kifizetődőbb lehet.

Mérési kérdések

A digitális gyártás elterjedéséhez megbízható lineáris-digitális közös adatbázisra is szükség lesz – figyelmeztet Vidus Gabriella.

Vörös Csilla elmondása szerint a digitális mérési technika már itt van. Jövőre tervezik a digitális hirdetések, 2018-ra pedig a digitális tartalom mérését. Teljes tartalommérés jelenleg csak az Egyesült Államokban van, de a Nielsen most 24 országban – köztük Lengyelországban – elkezdte a digitális projektet. A megoldandó kulcskérdések: tudjuk, ki nézte a tartalmat és összehasonlíthatóak legyenek a különböző mérésekből származó adatok.

Médiapiac

Még lehet jelentkezni a Mediaworks tehetséggondozó programjára

November 15-ig még beadhatók a jelentkezések.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A nagy érdeklődésre tekintettel november 15-ig meghosszabbították a Mediaworks Tehetséggondozó Programjának jelentkezési határidejét. A képzésre elsősorban főiskolásokat, egyetemistákat várnak.

Ahogyan arról korábban a Médiapiac is beszámolt, gyakorlatorientált tehetséggondozó programot indít a Mediaworks Hungary Zrt., hazánk legnagyobb médiavállalata. A képzés résztvevői a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadói és mentori gárdával dolgozhatnak együtt.

Utóbbiak rövid megszólalásait az alábbi videóban tekintheti meg:

A jelentkezés részleteiről a program Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Tovább olvasom

Médiapiac

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

Közzétéve:

Pixabay

A Kínai Kibertér Felügyelet (Cyberspace Administration of China, CAC) hivatalos internetes oldalán közzétett közlemény szerint az új listán szereplő források száma mintegy négyszeresére nőtt az előző, 2016-ban kiadott listához képest. Újdonságként ismertették továbbá, hogy

a szerdán közzétett, 1358 elemet tartalmazó listán most először szerepelnek a közösségi média hivatalos oldalai, valamint okoseszköz-applikációk.

A közlemény szerint azokat a hírközlőket, akik a listán kívüli forrásból vesznek át híranyagot, büntetésben részesítik. Hozzátették továbbá: a hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak “megtisztítására” helyezték át a hangsúlyt.

Szeptember közepén a kiberhatóság új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az “egészségtelennek” ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is. A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat – írta egy szeptemberi cikkében a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását. A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Kirúgták a Bild főszerkesztőjét

Julian Reichelt többek között női kollégáit zaklatta szexuálisan.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kirúgták Németország egyik legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztőjét. Julian Reicheltről kiderült, hogy a vádak szerint visszaélt a hatalmával, szexuálisan zaklatott női kollégákat, viszonyt folytatott egy kezdő újságíróval, akit aztán olyan pozícióba helyezett, amelyet a nő maga is túl nagy feladatnak tartott – írja a New York Times nyomán a Mandiner

A Bild kiadója, az Axel Springer hétfőn jelentette be, hogy kirúgta a Bild főszerkesztőjét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem tudta meghúzni a határt a privát és a szakmai dolgai között.

A kiadóvállalat egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy kivizsgálja a Reichelt ellen felhozott vádakat. Először nem találtak kirúgást megalapozó bizonyítékokat a viselkedésére, nemrég azonban ez megváltozott. Az Axel Springer szóvivője ugyanakkor nem akarta részletezni, hogy milyen bizonyítékokról van szó.

A New York Times cikke szerint Reichelt viszonyt folytatott a lap egyik kezdő újságírójával – a főszerkesztő akkor 36, az újságíró 25 éves volt.

A nőnek hamarosan vezető newsroomos pozíciót adott, a nyomozás során adott vallomásában azonban a nő azt mondta, nem állt készen erre a feladatra. Mindeközben a főszerkesztő rendszeresen hotelszobákba rendelte.

Tovább olvasom