Kövess minket!

Médiapiac

Merre tart a Facebook?

A Facebook könnyebbé teszi a megosztást és a tartalmak monetizálását, alkalmazásversenyt hirdetett, nyílt forráskódú megoldásokkal ösztönzi a mobilos fejlesztéseket, és több appot – köztük egy magyar megoldást is – beépít a rendszereibe.

Mark Zuckerberg vezérigazgató az emberek előtérbe helyezését, a kapcsolódást lehetővé tevő applikációk körének kibővítését és a megosztás megreformálását jelölte meg fókuszpontokként a 2500 fejlesztő részvételével zajló konferencián.

Ennek keretében a Messengerbe új tartalmi-megosztási lehetőségeket építettek be, amelyekkel GIF-ek, fényképek, videók, klipek is megoszthatók. A most beépített appok között szerepel a magyar fejlesztésű ClipDis is, amely a beírt szövegeket népszerű filmekből kivágott rövid jelenetekkel kelti életre. Egyúttal a Messenger üzleti célú felhasználását is újragondolják.

A Messengerbe beépített applikációk

A LiveRail lehetővé teszi a mobil applikációk készítőinek, hogy a videó- és display-hirdetéseiket monetizálják, az Embedded Video Player pedig egy új közösségi plugin, amellyel a Facebook videók bárhol a weben beágyazhatóvá válnak.

Az Év Alkalmazása

Első alkalommal hirdették meg az FbStart mobilplatformon készülő alkalmazások versenyét, az Apps of the Year díjat. Az idei nyertesek:

  • App of the Year Nagydíj (Grand Prize): MomentCam (egy kínai alkalmazás, amely a fotókból képregényszerű rajzokat és karikatúrákat készít)
  • Európa, Közel-Kelet, Afrika: Whichit (Nagy-Britanniából származó közösségi szavazó alkalmazás)
  • Latin-Amerika: Qranio (brazil tanulásösztönző/trivia alkalmazás)
  • Észak-Amerika: Workflow (az appok közötti együttműködést segítő hatékonyságjavító megoldás az Egyesült Államokból)
  • Társadalmi hatás (Social Good): Hunger Crunch (A felhasználók virtuális és valós élményeken keresztül küzdhetnek az éhezés ellen. Az alkalmazásbeli vásárlások jótékonysági szervezeteket támogatnak.)

Nyílt forráskódú mobil fejlesztői rendszerek

A Facebook hat nyílt forráskódú projektet jelentett be, amelyek elsősorban a mobilfejlesztések könnyítését célozzák. Ezek között található az iOS és Android interfészek fejlesztését natív környezetben lehetővé tevő React Native, valamint a használt eszköz és a hálózat minősége alapján történő szegmentációt lehetővé tevő Year Class és Connection Class is.

Jövőbemutató fejlesztések

A Facebook folyamatosan dolgozik az elzárt közösségek hálózatba kapcsolását szolgáló Connectivity Lab kezdeményezésen, szakembereik igen aktívak a mesterségesintelligencia-fejlesztés terén, az Oculus pedig az emberi érzékelés jobb megértése révén a kommunikáció és az együttműködés új útjait, a virtuális valóság alkalmazásait kutatja – mondta el Mike Schroepfer, a vállalat technológiai igazgatója. A Parse nevű megoldás pedig, amellyel a hálózathoz csatlakozó eszközök által használt alkalmazások is fejleszthetők, a tárgyak internetét mozdítja elő.

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szijjártó: Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság ellen

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

Közzétéve:

MTI/EPA/Shawn Thew

Szijjártó Péter bejegyzésében kifejtette, az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, “amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával”.

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, “holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől”.     

“Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!” – zárta üzenetét Szijjártó Péter.

Tovább olvasom