Kövess minket!

Médiapiac

Mennyit érnek a domainek?

A domain értékét nem csupán az ára határozza meg, hanem az is, hogy mennyire jól csengő a név, amely domainként lett bejegyezve, tartalmaz-e fontos kulcsszavakat, márkanevet, mennyi minőségi link mutat az adott domain alatt létrehozott honlapra, vagy szimplán csak valaki számára mennyire fontos, hogy az adott domaint vegye használatba.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Míg egy újonnan bejegyzett domainnek fix ára van – mely az egyes regisztrátoroknál eltérő lehet, de nagyságrendileg általában megegyezik – addig a domainek adás-vétele tulajdonképpen csak azon múlik, hogy melyik domainért mennyit hajlandó adni egy vevő – írja a Rackhost.hu.

Főként a .com és .net végződésű domainnevek esetén van hatalmas érdeklődés, és egy-egy név rendkívül magas összegekért cserél gazdát. A 2021-es domaineladási statisztika a DN Journal adatai alapján a következő:

Forrás: rackhost.hu, a DN Journal adatai alapján

Az idei év eddigi legdrágábban eladott domainje több mint 3 millió dollárért kelt el, de minden hónapban találhatunk félmillió dollár feletti tranzakciót.

Ahogyan már említettük, főként a .com és .net tartományban jellemzőek az ilyen magas értékű eladások, az országkód szerinti domaineket vizsgálva ennél alacsonyabb eladási árakkal találkozunk, viszont itt is akadtak már idén szép összegekért elkelt domainnevek. Ezeket mutatja a következő diagram:

Forrás: rackhost.hu, a DN Journal adatai alapján

A .hu domain tartományban ritkán találkozunk milliós nagyságrendű eladási árakkal, de természetesen nem kizárt, hogy jó áron tudjuk értékesíteni domainnevünket, vagy ha vásárolni szeretnénk, akkor találhatunk számtalan értékes eladó domaint különböző portálokon. Sőt arra is lehetőség van, hogy domainelkapó szolgáltatással próbáljunk megszerezni számukra hasznos domainneveket titkos licit alapján, azaz annyit ajánlunk érte, amennyit számunkra ér. A hamarosan lejáró nevek között tudunk keresgélni, vagy akár kulcsszavak szerint szűrni, hogy megújítás hiányában azonnal lecsaphassunk rájuk.

Aki pedig inkább olyan domaint választana, amely még nincs regisztrálva, jóval alacsonyabb árakra számíthat. A domainkeresőben ellenőrizheti, hogy szabad-e még az általa kiszemelt név, és az adott regisztrátor árainak megfelelően megvásárolhatja őket.

Sokan azt gondolják, hogy annyi domaint regisztráltak már, hogy a jól csengő nevek szinte mind elfogytak, de ez természetesen nem igaz.

Annyiféle kombináció létezik, használhatunk a domainnévben kötőjelet, ékezeteket vagy számokat is, nem beszélve az újonnan kitalált márkanevekről, melyeket jó eséllyel korábban még nem regisztrált senki.

Mi sem mutatja jobban, hogy a domainnevek nem fogynak el – mindig lehet újakat találni és regisztrálni –, mint a .hu domain regisztrációs statisztika. 2021 májusában 9 612 .hu domaint regisztráltak, az év első öt hónapjában pedig összesen 56 885 db-ot. Ez több mint 6 000-rel magasabb szám, mint a tavalyi év azonos időszakának adatai, amikor 50 685 .hu domain regisztráltak. Az utolsó 3 év első 5 hónapjának domainregisztrációit az alábbi diagram szemlélteti.

Forrás: rackhost.hu, a Hureg statisztika alapján

Ahogyan láthatjuk, nemcsak nem fogynak el a domainnevek, hanem az évek múlásával egyre több .hu domaint regisztrálnak, és ez a tendencia feltételezhetően megfigyelhető a többi domaintartomány esetében is.

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom