Kövess minket!

Médiapiac

Megvadult a streaming-piac

Vagy a menedzserek napernyő alatt, koktélt szürcsölve, hawaii ingben pompázva egyeztetnek kisebb vagy nagyobb megállapodásokról. Csokorba is szedtünk pár közelgő újdonságot.

Azt már hetek óta hallani, hogy saját zenetárat nyit az Amazon, amely a Spotify és a Tidal mellett az Apple-t tekinti riválisának. A nagy versenytársakhoz hasonlóan havi 9 dollár 99 centért kínálnának korlátlan hozzáférést, egy hallatlanul versengő piacra belépve – akár már a nyár végétől. Az biztos, hogy az Amazonnak lesz elegendő pénze megfizetni azokat az exkluzív tartalmakat, amelyek ezt a szektort mozgatják.

Az ötlet pártolói azt említik meg: az Amazon a Prime Video szolgáltatásával anno sikeresen eredt a Netflix és a Hulu nyomába az Egyesült Államok piacán, és az egy évvel ezelőtti nyolcadikról már a harmadik helyre kapaszkodott fel az USA-ban a szolgáltatás. Piaci részesedését jól mutatja, hogy az észak-amerikai kábeles internet-letöltések 4,3 százalékáért ők a „felelősek” – eközben a piacvezető Netflix az adathalmaz 35,2 százalékát adja. (Mindkettő meglehetősen szép eredmény, ha azt vesszük alapul, hogy az esti „főműsoridőben” a letöltések 71 százaléka zenei vagy mozgókép-streaming, és ez a ráta 2020-ra érheti el a 80 százalékot.) Előjelnek tekinthető akár az is, hogy a Prime ügyfelei már most is elérhetnek zenei szolgáltatásokat , ha ezek kínálata nem is annyira szerteágazó, mint a riválisoké.

Egyik fontos riválisuk, a Hulu speciális, de fontos szegmensben erősít egy nemrég kötött megállapodással. A Disney/ABC-vel arra szerződtek, hogy a népszerűbb sorozatok egész évadai lesznek elérhetőek a szolgáltatónál – sajtóhírek szerint félezernél is több epizód, valamint vagy kéttucatnyi film lesz elérhető a Hulu Kids kínálatában.

Ugyanakkor egy ennél sokkal méretesebb dobással készül a Hulu. Azt tervezik, hogy – kihasználva a lekérhető szolgáltatások piacán meglévő pozícióikat – nyitnak az élő műsort közvetítő hálózatok és a kábeltévézés felé is. Vagyis sajtóinformációk szerint havi negyven dollárárt kínálnának olyan lineáris televíziós csomagot, amiben helyet kapna az ABC, a Disney Channel, az ESPN, a Fox, az FX, a Fox News és a Fox sportcsatorna-halmaza is. Az értesülés szerint 2017-ben jelenhet meg a piacon ez az opció.

De mozog a zeneletöltés piaca is, hiszen a mintegy harmincmillió fizető ügyféllel rendelkező Spotify sem tétlenkedik. Saját gyártású videósorozatokkal próbálja tovább növelni piaci előnyét a társaság, a kisfilmekhez olyan színészeket sorakoztatva fel, mint Tim Robbins vagy Russell Simmons. Az év közepe táján már sajtóhírek szerint elérhető filmek között lesznek olyanok, amelyek például a zenei kultúrával foglalkoznak. A videókat először az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Svédország piacán lesz elérhető. Az ötlet jó megoldás lehet arra, hogy a 75 milliós aktív felhasználói táborból minél többen váljanak a szolgáltatás előfizetőivé.

A cégbirodalom átépítésének egyik lépéseként ismét a zenepiac felé kacsingat a Playboy, amely saját app-pal lépett nemrég a piacra. A nemes egyszerűséggel Playboy Music névre keresztelt szolgáltatás visszatérés a hetvenes évek egyik elhalt ötletéhez. Akkor indította el saját lemezkiadóját a nyuszis cég, de pár év múlva lehúzták a rolót.

 

Médiapiac

Egyre népszerűbb a streaming és az online

Az emberek naponta 1-3 órát tévéznek, és egyre népszerűbbek a streaming és az online tartalmak. A Direct One TV szolgáltató 2021 augusztusában több mint 3000 előfizetőjét kérdezte meg tartalomfogyasztási szokásairól, és kiderült hogy a legtöbben filmeket és sorozatokat néznek.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A felmérés szerint a válaszadók 77 százaléka a hagyományos tévézést részesíti előnyben, emellett 44 százalékuk a streamingszolgáltatók műsorait is figyelemmel követi.

A hagyományos televíziózást a nők jobban kedvelik (81 százalék), a streamingszolgáltatók pedig inkább a férfiak között népszerűek, ezen csoport közel fele használja, míg a nőknek csupán harmada.

A streaming a 18-24 évesek között a legnépszerűbb, míg a televíziózás a 60 feletti korosztályban 90 százalékos aránnyal szerepel.

A trendek szerint a valós idejű televíziózás szerepe egyre inkább csökken: ma már csupán minden harmadik válaszadó nézi meg mindig adásidőben a kiválasztott műsort, 63 százalékuk, ha úgy adódik élőben, de inkább visszajátszva néz meg egy-egy adást.

A felmérésből kiderült az is, hogy a filmek és sorozatok a legnépszerűbbek: 78 százalékkal vezetnek a filmek és a sorozatok, a második helyen a természet- és dokumentumfilmek állnak, az emberek 67 százaléka néz ilyen jellegű műsorokat rendszeresen. A hír- és sportműsorokat pedig a válaszadók mintegy 40 százaléka kedveli és követi.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ezek a közösségi tévék, rádiók kapnak támogatást

A médiatanács döntése nyomán tizenkilenc közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió majdnem 70 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában a nyertesek 69,78 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjelátviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Körzeti Televízió Tata, a Tatai Televízió, a Szentes Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a csabacsűdi Körös Televízió, a Kiskőrös Televízió, a szegedi TiszapART televízió, a Bajai Televízió, a TV Szentendre, a Túrkeve Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, valamint a budapesti EWTN BONUM és az Apostol TV. A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Nefelejcs és a fővárosi Klasszik Rádió 92.1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 92,7 MHz és a 91,6 MHz jogosultságai pályáztak sikerrel. A kisközösségi rádióknál a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas kap segítséget – tették hozzá.

A médiafelügyeleti döntésekről azt közölték, nem indít eljárást a testület egy júliusban a Duna televízión 21 óra után, 12-es karikával sugárzott reklámblokk miatt, mert a kifogásolt szpotok – melyekben rágógumit, hüvelytablettát és probiotikumot népszerűsítettek – nem tartalmaztak olyan elemet, amely kedvezőtlenül befolyásolhatta volna a védett korosztály szellemi, pszichológiai és erkölcsi fejlődését.

Szintén bejelentést vizsgálva, nem indít eljárást a tanács az RTL Klub szolgáltatója ellen sem, ugyanis a tévécsatorna a 0 óra 30 perctől sugárzott Haláli csajok című sorozatot 18-as korhatár-besorolással, az előírásoknak megfelelően tette közzé, a műsorszám kezdetekor és a reklámok után megjelenítve a korhatári minősítésre vonatkozó jelzést – jelezték.

A grémium az ÉPI-TECH Magazin adásai kapcsán újabb két eljárást indít a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, ezúttal a Kölcsey TV és a Somogy TV – különböző – szolgáltatói ellen. Augusztus elején ugyanis a közreadott műsor egy-egy adásában, illetve azok egy-egy ismétlésében építészeti cégek szolgáltatásairól, termékeiről reklámszerű többlet információk hangzottak el, ami jogszabályellenes. A műsorral kapcsolatban ezekkel együtt már kilenc eljárás van folyamatban a Médiatanácsnál – írták.

A testület hatósági ellenőrzést indított a hatoscsatorna szolgáltatója ellen, mert egy júliusi adásnapon az Ahogy nő a NŐ – nőgyógyászat és szexológia című műsort ugyan megfelelő, 18-as korhatárbesorolással és időpontban adta 22 és 5 óra között, a korhatári minősítésre vonatkozó, a műsort megelőző figyelemfelhívó, és a médiatörvény alapján kötelező jelzés azonban elmaradt – áll az NMHH közleményében.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt írták, a testület nyertest hirdetett a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon: mindkét esetben az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. nyert.

A Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencia eljárásában egyedül az LBK Base Kft., a Budapest 105,9 MHz körzeti frekvencia esetében az LBK Sport Kft. indult, míg a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia pályázatán kizárólag a Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot. A testület az alaki vizsgálatok után mindegyik esetben nyilvántartásba vette a pályázó vállalkozást – tették hozzá.

A grémium elfogadta a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatát célzó és egy Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségre szóló pályázat felhívásainak tervezeteit.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Döbbenetes stílusban gyalázza a családokat a liberális portál

Gyalázatos stílusban ír a budapesti demográfiai konferenciáról és a családokról a 444. Szerintük csupán szaporulatról van szó.

Közzétéve:

Borítókép: Panelbeszélgetés a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Döbbenetes stílusban ír a Soros György blogjának számító, a 444 a csütörtökön kezdődött IV. budapesti demográfiai csúcsról. Az alábbi két képernyőmentésen jól látszik, hogy számukra a kérdés egyszerű “szaporodás” csupán, a gyerekeket pedig “szaporulatnak” nevezik. Vagyis úgy, ahogy azt csak az állatoknál szokás használni.

A blogoldalnak nyilván az fáj, hogy a konferencián egyértelmű tényekkel mutatnak rá arra, hogy az illegális migráció káros, valamint hogy az LMBTQ-lobbi célja a hagyományos családok szétverése. Mint ismert, Soros propagandistái 2015-ben azon búsongtak, hogy miért nem maradnak Magyarországon az illegális migránsok – emlékeztetett az Origo.

Tovább olvasom