Kövess minket!

Médiapiac

Megújul a Hír TV, amely összeköltözik a Karc FM-mel

A nézők szeptember 13-án, hétfőn egy megújult Hír TV-re ébrednek. A jobboldali-konzervatív hírcsatorna Angol utcai épületébe költözik a Karc FM, amely a Hír TV-vel közös produkciókra is készül. Megújul egyes műsorok arculata, de teljesen új produkciók is indulnak mindkét csatornán.

MTI/Koszticsák Szilárd

A részletekről exkluzív beszélgetésen számolt be a Médiapiacnak Gajdics Ottó, a Hír TV tartalmi igazgatója.

  • Összeköltözik a Hír TV és a Karc FM, a rádió ezután a Hír TV székházából, az Angol utcából sugározza adását;
  • Átalakul a Paláver: a műsor hosszabb lesz, egy részét a Hír TV-n, egy részét pedig a Karc FM-en tudják követni a nézők, de olyan idősáv is lesz, hogy mindkét adón ez a műsor fog menni;
  • Változik az ismert vitaműsor a Hír TV-n. A Csörtében a tervek szerint politikusok fognak vitatkozni a stúdióban, akiknek meghatározott időkeret áll majd rendelkezésére;
  • A Hír TV esti hírháttérműsora átalakul: Magyarország Élőben helyett Napi Aktuális címen fut majd a műsor, amelyben a korábbiaknál több külső kapcsolást és más látványelemeket ígérnek a készítők;
  • Kedd és péntek között esténként jelentkezik a Vezércikk, amelyben M. Kovács Róbert és vendégei tekintik át a napi híreket;
  • Radar és Mozaik címmel két riportműsor is érkezik a csatornára;
  • Összeolvad a Troll és a Keménymag;
  • A Sajtóklub és a Bayer Show változatlan formában és időpontban várja a nézőket.

“Közel egy éve dolgozunk a Hír TV és a Karc FM közös tartalmi, látványbeli és formátumbeli megújításán. Célunk az volt, hogy érdekesebb, informatívabb, megjegyezhetőbb szolgáltatást nyújtsunk közönségünknek, fogyaszthatóbb, érthetőbb formában. A megújulás egyik leglátványosabb pillanata jön el 2021. szeptember 13-án, hétfőn, amikor is új műsorstruktúrával, új műsorokkal és megújult látvánnyal kerül képernyőre a Hír TV és aznap szólal meg az új stúdiójából a Karc FM” – nyilatkozta a Médiapiacnak Gajdics Ottó.

Az igazgató kiemelte: a Paláver, ami a Karc FM legnépszerűbb terméke – egy interaktív, betelefonálós műsor – nagyon izgalmas formátumban folytatódik.

“A költözés lehetővé tette, hogy egy olyan stúdiót építsünk, ami be van kamerázva, következésképp láthatóvá tesszük az adást a Hír TV-ben.

A Paláver az eddig megszokottnál fél órával előbb kezdődik: már délután fél 4-től fogadjuk a telefonálóink hívását és 4 óráig csak a Hír TV-n fog menni a műsor, de a rádió stúdiójából érkezik az adás. Ezután 4-től 5-ig a Hír TV-ben és a rádióban is követhető lesz az adás, délután 5-től 6 óráig pedig csak a rádióban lesz hallható a Paláver minden hétköznap, a közismert és közkedvelt műsorvezetők segítségével.

Ez a Hír TV és a Karc FM együttműködésének az egyik legszínpompásabb eleme” – mondta Gajdics Ottó.

A médiaszakember általánosságban a változásokról beszélve hangsúlyozta, hogy egyes műsorok a Karc FM-re kerülnek a Hír TV-ből. “Minden abban rejlő lehetőséget igyekszünk kihasználni, hogy a két szerkesztőség, a két newsroom egy telephelyre kerül” – fogalmazott Gajdics Ottó.

A tartalmi igazgató elárulta, hogy a Hír TV műsorstruktúráját egyszerűbbé, követhetőbbé teszik. “Ez sávos műsorszerkezetet és új műsorokat is jelent, amelyek oldottan, lazán, de a nemzeti-konzervatív értékrend mentén készülnek és a nézők információéhségét igyekeznek kielégíteni” – hangsúlyozta.

“A sávos műsorszerkesztés megköveteli, hogy archoz lehessen kötni az egyes műsorokat. A Hír TV népszerű vitaműsora, a Csörte például jelentős mértékben átalakul, feszültebb, izgalmasabb, pörgősebb lesz, de ugyanúgy M. Dobos Marianne műsorvezetésével kerül a képernyőre”

– kezdte sorolni a konkrétumokat Gajdics Ottó.

Azon kérdésünkre, hogy mi változik a Csörtében, az igazgató a készítőket idézve válaszolt: „Olyan műsort állítottunk össze, amelyben a jobb- és baloldali szereplő is egyforma esélyeket kap érvei kifejtésére. Mindkét félnek ugyanannyi ideje van a megszólalásra a műsorban és ezt óra is jelzi. Ha elfogy az idő, elnémul a mikrofon”. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a vitaműsor az elmondottak alapján professzionálisabb keretekben folytatódik: a rangos politikusi, elnökjelölti viták ugyanis világszerte hasonló megkötésekkel, szabályokkal zajlanak le. A Hír TV tartalmi igazgatója kiemelte: meglepő kérdésekre is számíthatnak a felek. A vendégkörrel kapcsolatban a direktor úgy fogalmazott: igyekeznek olyan meghívottakat szerepeltetni, akik között nyilvánvaló lesz a nézetkülönbség. Mint mondta, a műsortól azt is várják, hogy a közéleti viták színvonala emelkedjen Magyarországon.

A Csörte első részében politikusoké lesz a főszerep, ők fognak vitázni, ám a szokásos öt fős felállás helyett (négy vendég és egy műsorvezető) egyéni viták lesznek, vagyis a meghívott politikusokon kívül csak a műsorvezető lesz jelen. Az adás második részében elemzők, újságírók értékelik az elhangzottakat.

“A Sajtóklub, mint a Hír TV egyik legnézettebb műsora – a Bayer Show mellett – megmarad, ám több új műsor is készül: ilyen a Vezércikk is”

– mutatott rá Gajdics Ottó, aki elmondta: a műsor a klasszikus formátumban, három vendéggel és egy műsorvezetővel készül. A Vezércikk a hétfői napot kivéve minden nap jelentkezik, a szereplők pedig „a jobboldali értelmiség és médiavilág legjobban szeretett ikonikus figurái lesznek: főszerkesztők, megmondó emberek, akik a napi történéseket értékelik, elemzik, véleményezik” – hangsúlyozta a tartalmi igazgató. Az adás során M. Kovács Róbert műsorvezető és a vendégek a nap legfontosabb híreit beszélik át, ám ennél sokkal többről van szó.

“A műsorban a nézők betekinthetnek a készülő lapokba: fel fogunk hívni, be fogunk kapcsolni vidéki és budapesti szerkesztőségeket, főszerkesztőket, lapszerkesztőket, akikkel arról beszélgetünk, hogy milyen témák várhatóak holnap”

– avatott be minket Gajdics Ottó a részletekbe. A Sajtóklubra visszatérve kiemelte: az továbbra is hétfőnként jelentkezik változatlan időpontban, a megszokott formában.

Este 7 órától a Magyarország Élőben műsor helyett a Napi Aktuálissal találkozhat a közönség a tévé képernyői előtt.

Ez továbbra is hírháttér műsor lesz, ahol a meghívott vendégekkel vitatják meg a nap történéseit, ám a stúdióbeszélgetések mellett igyekeznek több látványelemet, külső kapcsolást, bejátszást, grafikát használni az adások során.

Szintén új műsor lesz a Radar, amely izgalmas riportokból fog építkezni.

A délutáni magazinban igyekeznek bemutatni a különböző eseményeket, eredményeket és igyekszik a műsor feltárni a mindennapok meghatározó problémáit is, ez utóbbiakra a megoldást is igyekeznek felvázolni egy-egy szakértő segítségével. A műsor házigazdái Budai Ivett és Eper Márton lesznek.

A délelőtti műsorsávban Mozaik címmel jókedvű, informatív magazinműsor készül Gyürky Enikő és Szani Roland vezetésével, akik igyekeznek majd kapcsolni a száguldó riportereket határainkon innen és túl, valamint kulturális tartalmakkal is találkozhatnak a nézők az adás keretein belül. De lesznek közszolgálati témák, életviteli tanácsok is.

“A Troll és a Keménymag ezentúl egy műsorként kerül a képernyőre szombat esténként. Az új produkció címe: Troll – A keménymag szájkosár nélkül. A politikai influenszerek legjobbjai beszélik át a hét legfontosabb történéseit könnyed, humoros stílusban. Amit a Trolltól és a Keménymagtól megszoktak a nézőink, mindazt most is meg fogják kapni”

– emelte ki Gajdics Ottó.

Vadonatúj program a vasárnap 19 órakor jelentkező Magánterület, amelyben közkedvelt politikusok, színészek, sportolók és közéleti szereplők egy napjába leshetünk be testközelből. A műsor érdekessége, hogy kizárólag hölgyek szerepelnek benne. Szombatonként jelentkezik délután a StartStop mobilitási műsor Szujó Zoltánnal, valamint este a Svenk című hazai filmes magazinműsor, amelyet megelőz a nemrégiben elindult „Szélesvásznú történelem” Bayer Zsolt vezetésével. Ebben a műsorban a rendszerváltás előtti híres magyar filmeket vetíti le a csatorna, kiegészítve az adott filmet egy elemző, kulisszatitkokat feltáró talk-show formájában. És ha már talk-show: változatlanul vasárnap este 21 órától kerül a nézők elé az évek óta nagy sikernek örvendő Bayer Show.

A tartalmi igazgató kitért arra is, hogy a Híradó is megújul, és más lesz a díszlet a Napi Aktuálisnál, aminek új műsorvezetője Gerhardt Máté lesz. “A Híradót valamivel pörgősebbé is tesszük: rövidebb anyagokból fog állni, gyorsabb, izgalmasabb lesz. A politika és közélet mellett kis színes anyagok is elférnek majd” – vázolta fel Gajdics Ottó a változásokat.

“A Hír TV és a Karc FM fúziójának lényege – azon túl, hogy kihasználjuk az ebben rejlő szinergiákat –, hogy bárki, bárhonnan, bármilyen eszközön hozzáférjen az általunk készített tartalmakhoz”

– emelte ki Gajdics Ottó, hozzátéve, hogy ennek érdekében megújul mind a televízió, mind a rádió honlapja.

A direktor korábban a Karc FM főszerkesztője is volt, amelynek jelenleg is ügyvezetője. A rádióval kapcsolatban büszkén mesélte a Médiapiacnak, hogy egy kis budapesti frekvenciából országos rádióvá nőtte ki magát a Karc FM, amely év végére 30 városban szól országosan.

Borítókép: Gajdics Ottó, a Hír TV tartalmi igazgatója

Médiapiac

Szülői kézikönyvet készített a biztonságos internethasználatról az NMHH

A kiadvány a videójátékokkal játszó „gamer” gyermekek szüleinek szól, és egyebek mellett a korhatárajánlásokról, a képernyőidőről, a streamerekről, valamint a játék közben felmerülő rejtett költségekről ad tájékoztatást.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„A biztonságosabb internet felé az első lépést a szülő teheti meg, ha beszélget gyermekével a témáról. Megtalálni a közös hangot, feltenni az első kérdést azonban nem könnyű feladat” – hangsúlyozza az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), kiemelve, hogy a gyermekek támogatása érdekében a szülőknek érdemes mielőbb megismerkedniük a videójátékok kultúrájával.

A hatóság ismertette a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) közösen végzett 2022-es kutatása eredményét is, amely szerint

a gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, és az online szórakozás szerepe várhatóan tovább erősödik a következő években.

A kutatást idézve kitérnek arra, hogy a gyermekek kisiskolásként, 7-9 évesen veszik kezükbe az első játékkonzolokat, ekkor még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. “A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek és vicces videók mellett egyre nagyobb mértékben jelen vannak az online játékok – lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft. A 10-15 évesek között a Minecraft mellett a legnépszerűbb játék a Fortnite” – ismerteti a gyermekek felhasználói szokásait az NMHH.

Rögzítették: az NMHH elkötelezett a gyermekek védelme iránt, ezért a videójátékozással kapcsolatos beszélgetésekben is támogatni kívánja a szülőket. A biztonságos internet napján a GameStar magazin szerkesztőségével együttműködve kiadott kézikönyv IDE KATTINTVA olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíró akadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai újságírótársadalmat érzékenyítse a szellemitulajdon-védelmet illetően.

Közzétéve:

Pixabay

Az inézmény közleményében azt írták, hogy

a képzést a magyar újságírók és a médiaszakos egyetemisták körében hirdetik meg: így nemcsak a gyakorló újságírók juthatnak hasznos tudáshoz, hanem azok is, akik később fognak majd elhelyezkedni a szakmában.

A szellemitulajdon-védelemben való jártasság segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz – közölték, hozzátéve: ennek erősítése a hazai gazdasági szektor számára az európai és a világpiac tekintetében is létfontosságú, azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony.

A kívánt szemléletformáláshoz elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása – emelték ki. Megjegyezték:

a szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben nem kapott megfelelő figyelmet, így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával. Az SZTNH ezen kíván javítani egy olyan képzéssel, amely megismerteti, milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a szerzői és iparjognak, miként segíti a vállalkozásokat a kutatás-fejlesztés minősítés, miként tör előre az IP (Intellectual Property) a nemzetközi cégek értékében.

A résztvevők azokat az újságírói szempontból fontos összefüggéseket ismerhetik meg, amelyek kontextusba helyezik a területet más gazdasági és közéleti témákkal kapcsolatban, például hogy milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai; milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után; mit véd a szerzői jog; mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni – sorolták.

A képzés első fele online zajlik és február 22-én kezdődik. A jelenléti oktatás március 1-jén lesz a hivatal szakkönyvtárában. Regisztrálni a kommunikacio@hipo.gov.hu e-mail-címen lehet legkésőbb február 21. 17 óráig.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TV2 volt a legnézettebb csatorna januárban

A főcsatorna mellett a teljes csatornacsalád is kimagasló eredményt ért el.

Közzétéve:

A TV2 Csoport logója, forrás: Facebook/@tv2hun

A tavaly őszi tévés főszezon sikereit követően a TV2 tovább folytatta menetelését, és mind csatorna-, mind csoportszinten megnyerte a nézettségi versenyt januárban mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+). Ez azt jelenti, hogy a TV2 volt a legnézettebb csatorna, és portfóliószinten a TV2 Csoport csatornáit választotta a legtöbb néző januárban, teljes napon és főműsoridőben egyaránt – közölte a TV2 Sajtószobája.

Az eredményekhez kiemelten járultak hozzá az alábbi műsorok:

Szerencsekerék továbbra is kiemelten magas nézettséget ért el januárban. A hétköznap esti műsortoplistát toronymagasan vezeti, és egyúttal átlagosan idősávja legnézettebb műsora is volt mindhárom kiemelt korcsoportban. Ráadásul a fő konkurens RTL-en szintén hétköznap esténként futó Drága örökösök idősávjában is többen választották a TV2-t, mint versenytársát.

A január 2-án a csatornára visszatérő Vigyázat, gyerekkel vagyok!  című műsor Ördög Nóri vezetésével szintén idősávja legnézettebb műsora volt januárban mindhárom kiemelt korcsoportban hétköznap esténként.

A showműsort a Hazatalálsz váltotta január 23-án a hétköznap esti 9 órás műsorsávban. A csatorna vadonatúj saját gyártású napi sorozata szintén jelentős fölénnyel nyerte idősávját mindhárom kiemelt korcsoportban.

Januárban a Mokka és Mokkacino is mindhárom kiemelt korcsoportban győzelmet aratott a konkurens csatorna reggeli azonos idősávjával szemben. Az esti Tények pedig a teljes lakosságon belül és a fiatalabb, 18–49 éves korosztály körében lett idősávja legnézettebb műsora.

A csatorna a hétköznap esti hírműsorokat megelőző idősávban (14:30–18:00 között) is kiválóan teljesített, a TV2 délutáni sorozatai a 18-59 éves korcsoportban átlagosan ötször annyi nézőt ültettek le a képernyő elé januárban, mint a fő versenytárs RTL. Ez az arány a teljes lakosságon belül és a fiatalabb, 18–49 éves nézők körében még magasabb volt.

Összefoglalva:

A januári műsorok sikerének köszönhetően nem csupán a 18–59 éves korcsoporton belül, hanem a teljes lakosság tekintetében és a fiatalabb, 18–49 éves nézők körében is kiemelkedően teljesített a TV2, csatorna és csoportszinten is. Ennek eredményeképpen januárban a TV2 lett a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon és főműsoridőben egyaránt.

A főcsatorna mellett a teljes csatornacsalád is kimagasló eredményt ért el januárban, hiszen a sikeres őszi tévés főszezonhoz hasonlóan idén januárban már nem csupán teljes napon, hanem főműsoridőben is a TV2 Csoport csatornát választotta a legtöbb néző mindhárom kiemelt korcsoportban. A győzelemhez nagymértékben hozzájárult, hogy tavaly januárhoz képest teljes napon a TV2 Csoport jelentősen tudta növelni előnyét az RTL Magyarországgal szemben, illetve idén januárban már főműsoridőben is piacvezető volt mindhárom kiemelt korcsoportban.

Tovább olvasom