Kövess minket!

Médiapiac

Megtartották az Aranyélet befejező évadának díszbemutatóját

Hétfőn este a MOM Kulturális Központ, majd a Larus Étterem adott otthont az Aranyélet díszbemutatójának. Az esemény jelentőségét növelte, hogy a magyar HBO eddigi legsikeresebb sorozata a harmadik évaddal, melyet október 14-én tűz műsorra az HBO GO, elköszön a nézőktől: ez lesz ugyanis a záró évad – olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

„Szerintem az Aranyélet mostantól megkerülhetetlen mérföldkő a magyar sorozatgyártásban.” /Ónodi Eszter/

Az Aranyélet az elmúlt két évaddal rengeteg rajongót szerzett magának. A szél ellenére sok olyan híresség jelent meg, akik büszkén vallják magukat a sorozat rajongójának. Ott volt többek közt Fluor Tomi, a Terápia több színésze Marozsán Erika, Szamosi Zsófi, Borbély Alexandra és párja, Nagy Ervin illetve Udvaros Dorottya is. A hazai filmesek is képviseltették magukat, hiszen ott volt Herendi Gábor és Nagypál Orsi is, akinek izgalmas romantikus filmje, a Nyitva októberben érkezik a mozikba.

Az Örök tél című filmben lenyűgöző alakítást nyújtó főszereplőnő, Gera Marina is megjelent az eseményen – ő az Aranyélet második évadában Gáll Feri fiatalkori szerelmét, Marit alakította, de ott volt még Lengyel Tamás is, akit az első évadban Miklósi Tiborként láthattunk, de feltűnt Farkas Franciska is, aki a sorozatban Oszit alakította.

Farkas Franciska - Fotó: Sághy Tímea / HBO
Fotó: Farkas Franciska – Fotó: Sághy Tímea / HBO

A jól megszervezett bevonulást a harmadik évad producerei nyitották, Stalter Judit és Fodor Judit a Laokoontól, illetve az HBO-s Závorszky Anna. Őket követte a sorozat kreátora, Krigler Gábor, aki Tasnádi István forgatókönyvíró társaságában vonult be. Tasnádi amellett, hogy az első évad vezető írója volt, a forgatókönyvíró-csapat egyetlen olyan tagja, aki mindhárom évadon dolgozott. Nemrég Szép Ernő-díjat kapott drámaírói munkásságáért, és épp második tévéfilmjén dolgozik.

A harmadik évad vezető írója Vancsik Péter a harmadik forgatókönyvíróval, Vanicsek Olivérrel, és az HBO forgatókönyv-fejlesztőjével, Angyalosy Eszterrel érkezett a vörös szőnyegre. A forgatókönyvírókat a rendezők, Dyga Zsombor és Mátyássy Áron követték, Marosi Gábor operatőr társaságában.

Ezután egymás után megérkeztek az esemény főszereplői, a harmadik évad színészei is. Közülük elsőként a Jakab Erikát alakító Danis Lídia és a sorozat egyik új szereplője, Bakonyi Csilla lépett a vörös szőnyegre. A két színésznő egyénként jól ismeri egymást, hiszen mindketten a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagjai, és mindketten csodásan festettek Kosanszky illetve Tomcsányi ruhájukban.

Ezután a hanyag eleganciájú Végh Zsolt érkezett, aki a sorozat egykori főgonoszát, Gáll Feri oligarchát alakítja. Őt követte Fullajtár Andrea, akit a korábbi évadokban mellékszereplőként láthattuk, ám a karaktere, Boros Zsuzsa államtitkár asszony a harmadik évad egyik kulcsfigurájává nőtte ki magát – leginkább a politikai babérokra törő Janka cselekményszálában lesz komoly jelentősége.

Döbrösi Laura és Olasz Renátó idén rendhagyó módon nem együtt, hanem filmbeli partereikkel érkeztek a díszbemutatóra.

Az HBO-ra jellemző, hogy minden sorozatában szeret fiatal tehetségeknek lehetőséget nyújtani a bemutatkozása. Az Aranyélet harmadik évadának nagy felfedezettje, a Gáll Biankát alakító Staub Viktória valósággal ragyogott Samsoe Dansk ruhájában Olasz Renátó oldalán.

Staub Viktória - Fotó: Sághy Tímea / HBO
Staub Viktória – Fotó: Sághy Tímea / HBO

Döbrösi Laurától megszokhattuk, hogy rendhagyó Je Suis Belle ruhakölteményekben tündököl a vörös szőnyegen, ám megjelenését még különlegesebbé tette új frizurája – amit egyébként épp az Aranyélet harmadik évada miatt vágtak körülbelül fél éve pár milliméteresre. Laurát a Zebegényi Gézát alakító Rajkai Zoltán kísérte.

Döbrösi Laura - Fotó: Sághy Tíme / HBO
Döbrösi Laura – Fotó: Sághy Tíme / HBO
„A bűn egy kegyetlen világ, amely izgalomba hozza az embereket, mint a szex.” /Thuróczy Szabolcs/

Végül megérkezett a sorozat legmegosztóbb karakterét, Jankát megformáló Ónodi Eszter, a filmbeli férjét, Attilát alakító Thuróczy Szabolcs oldalán. Nem kérdés, hogy ők ketten a magyar sorozattörténet egyik legemlékezetesebb házaspárja, akiknek a kapcsolata már eddig is rengeteg hullámvölgyön és hullámhegyen ment keresztül, de az új évad velük kapcsolatban is rengeteg fordulatot tartogat.

Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs - Sághy Tímea / HBO
Fotó: Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs – Sághy Tímea / HBO

A vörös szőnyeges bevonulás után egyéni és közös fotózás következett. A díszbemutató vendégeinek az Alba Pollux Kft. és a Canon különleges ajándékkal kedveskedett: a helyszínen felállított fotósarokban portrét készítettek az arra vállalkozókról, ami aztán a sorozat karaktereit promótáló plakátokon látható módon egy tízezres bankjegyre került, és az így személyre szabott Aranyélet kreatívokat vihették haza a vendégek emlékként.

Az est házigazdája a Társas Játék sztárja, Simon Kornél volt, aki kiemelt, hogy a sorozat egyik legnagyobb érdeme – egy elismert hazai filmkritikust idézve – ,hogy végképp elkergette azt a mumust, amit úgy hívnak hogy „ahhoz képest, hogy magyar…”. Az HBO képviseletében Kolb Iván, az HBO Magyarország Kereskedelmi Igazgatója elmondta, hogy az HBO GO tartalomkínálata az elmúlt években megháromszorozódott, így most már közel 5500 órányi minőségi szórakozást kínálnak az előfizetőknek. Továbbá kitért arra is, hogy az elmúlt években elért eredmények az HBO és a szolgáltatók közös sikerei, melyek a régóta fennálló és átfogó közös munka nélkül nem jöhettek volna létre.

Az HBO jövőbeli tervei között szerepel a mobil előfizetők felé történő nyitás is, hiszen ahogyan a nemzetközi trendek is mutatják, a mobil szolgáltatási portfólió elengedhetetlen része a minőségi tartalom, melyben az HBO kiemelkedő. Dóczi Melinda, az HBO regionális marketing vezetője pedig arról beszélt, hogy

„számunkra a legfontosabb a tartalom, a néző, az izgalom, a sztori, maga a szórakoztatás. És most ősszel az Aranyélet csak a kezdet. Jövőre érkezik a True Detective, a Hatalmas kis hazugságok, a Watchmen és természetesen a Trónok harca befejező évada.”

Ezután levetítették az új évad első részét, amit a közönség kitörő lelkesedéssel fogadott. Az Aranyélet a korábbi évadokhoz hűen ismét a magyar valóságra reflektál. – A visszatérő sorozat színészei vastaps kíséretében vonultak a színpadra, hogy utoljára meghajlással köszönjék meg a sorozat rajongóinak a lelkes támogatást.

Hogy mi fog történni a sorozatban megismert karakterekkel, az október 14-én kiderül az HBO GO-n.

 

Médiapiac

Ülésezett a médiatanács: elfogadta a felügyeleti tervet és helyi tévéket támogat

Mindemellett vidéki rádiókat is vizsgált, valamint frekvenciapályázati eredményt is hirdetett a testület – tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az általános hatósági felügyelet keretein belül az NMHH-nak jövőre is célja a médiaszolgáltatók folyamatos ellenőrzése, így – többek között -a reklámok hangerejének, a nagy elérésű híradók bűnügyi hírei, tudósításai kapcsán a törvényben előírt éves átlagban harmincöt százalékos plafonnak a vizsgálata, illetve a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése.

Külön vizsgálati terület lesz jövőre is a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartásának vizsgálata és a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategória alkalmazásának ellenőrzése

– hívták fel a figyelmet.

Közölték: a médiatanács 2022-ben is vizsgálja a nem magyar joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatók klasszifikációköteles műsorszámait, valamint a hallás- mellett a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatásokat is ellenőrzi.

A grémium nyomon követi a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldásokkal kapcsolatos követelmények betartását is, illetve folyamatosan figyelemmel kíséri a filmalkotások korhatári kategóriába sorolásának megfelelőségét

– tették hozzá.

Kiemelték: a 2022-es felügyeleti tervben új feladatként jelenik meg a lineáris online rádiós médiaszolgáltatások működésének és a videómegosztóplatform-szolgáltatásokkal kapcsolatos követelményeiknek az ellenőrzése is.

A felügyeleti terv a hatóság honlapján is olvasható – írták.

125 millió forint helyi hír- és magazinműsorokra

A médiatanács közleményében azt írta: a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási program hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának harmadik fordulójában

huszonnégy televíziós pályázat mintegy 124,25 millió forint támogatást kap.

A tájékoztatás szerint a Régió TV Esztergom, a mórahalmi Móra-Net TV, a Kistelek Városi Televízió, a Szentes Televízió, a ládbesenyői Irány TV, a Soltvadkerti TV és a Csurgói Városi Televízió közéleti magazinokat gyárthat az elnyert összegből.

Hírműsorokat készíthet a TV Budakalász, a Csaba TV, a Debrecen Televízió, a Veszprém TV, a Hegyvidék Televízió, a Gyula TV, a Kecskeméti Televízió, a Tolnatáj Televízió és a Szombathelyi Televízió.

A Salgótarjáni Városi Televízió, a Halas TV, a TV Szentendre, a Nyíregyházi Városi Televízió, a Szeged Televízió, a Gyula TV, valamint a fővárosi d1 TV és az Apostol TV pedig kulturális magazinműsorok készítésére pályázott sikerrel – áll a közleményben.

Vidéki rádiók vizsgálata, pályázati eredményhirdetés

A tájékoztatás szerint a médiatanács eredményt hirdetett a Budapest 102,1 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőség közösségi és a Szolnok 102,4 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű pályázati eljárásában. Előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbinál a Best Radio Kft. lett a nyertes.

Hozzátették: a testület elvégezte az Esztergom 92,5 MHz helyi és a Győr 88,1 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű, valamint a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatára kiírt pályázati eljárások alaki vizsgálatát. Az eljárásban nyilvántartásba vették a Katolikus Rádió Zrt.-t, a Karc FM Média Kft.-t és az Alba Regia Műsorszolgáltató Kft.-t, amelyek mindhárom esetben egyedül pályáztak.

A Szombathely telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázat eredménytelen lett, ugyanis az egyedüli induló pályázata alakilag érvénytelen volt – jelezték.

Közölték azt is, hogy a médiatanács elfogadta, és honlapján közzétette a Budapest 92,9 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra.

Médiafelügyeleti döntéseket ismertetve azt írták: a médiatanács a szerződéses vállalásai megsértése miatt összesen 25 ezer forintos bírságot rótt ki a kiskunfélegyházi 91,1 Rádió 1 Sirius szolgáltatójára, és figyelmeztette a fővárosi Manna FM-et is. Mindkét szolgáltató kevesebb közszolgálati, előbbi ezen kívül kevesebb szöveges tartalmat és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé.

Emellett a Miskolc Televízió szolgáltatóját azért figyelmeztette a grémium, mert szeptemberben figyelemfelhívás nélkül sugárzott reklámot, ami megtéveszthette a nézőket – hívták fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Koltay Andrást nevezte ki az NMHH elnökének az államfő

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 4-étől kilenc évig tölti be a tisztséget.

Közzétéve:

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (j) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének nevezi ki Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát a Sándor-palotában 2021. december 3-án, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 4-étől kilenc évre nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új elnökét pénteken Budapesten. Áder János a Sándor-palotában tartott eseményen átadta a kinevezésről szóló dokumentumot Koltay András jogásznak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorának. Az NMHH új elnöke esküt tett, majd azt aláírásával megerősítette.

Az NMHH honlapján közzétett tájékoztató szerint Koltay András az NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. LL.M. (Master of Law) fokozatot szerzett 2007-ben a University College Londonon, korábban a strasbourgi Emberi Jogok Nemzetközi Intézetében szintén folytatott tanulmányokat. PhD-fokozatát 2008-ban szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak.

A szólásszabadság alapvonalai címmel 2009-ben jelent meg monográfiája (Századvég), 2013-ban angol nyelven Freedom of Speech – The Unreachable Mirage című (Wolters Kluwer), 2016-ban pedig A vallások, az állam és a szólás szabadsága című kötete (Századvég).

Ezeken kívül több mint 250 tudományos publikációt jegyez magyar és külföldi nyelveken. 2010 és 2019 között az NMHH Médiatanácsának tagja volt. Főszerkesztője a Iustum Aequum Salutare jogtudományi folyóiratnak, míg felelős szerkesztőként jegyzi az In Medias Res, a sajtószabadsággal és a médiaszabályozással foglalkozó tudományos folyóiratot. 2018 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Tovább olvasom

Médiapiac

Társadalmi célú reklámként fogják vetíteni a szivárványcsaládok kampányfilmjét

Népszerű gyermek- és ifjúsági csatornákra kerül fel az a kampányfilm, amelyet a Szivárványcsaládokért Alapítvány készített, és amelyben az azonos nemű párok gyerekvállalási jogaiért küzdenek. A csatornák között szerepel az MTV, a Nickelodeon és a Comedy Central.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Folytatódik az azonos nemű párok gyerekvállalási jogaiért indított akció. A Szivárványcsaládokért Alapítvány #ugyanaz elnevezésű kampánya ismételten arra törekszik, hogy a hagyományos családokhoz való jogok illessék meg a homoszexuális párokat is, mondván: a magyar családokhoz hasonlóan a szivárványcsaládok is ugyanazokat az élményeket élik át, hiszen az ő életükben is ugyanaz a törődés, ugyanaz a szeretet és ugyanaz az aggódás van jelen”.

Üzenetük propagálása érdekében ezért a közösségimédia-felületek mellett országszerte több mint kétszáz óriásplakáton, számos online magazinban és hírportálon, a Joy, a Glamour, az Elle és a Forbes decemberi számában, valamint a ViacomCBS tévécsatornáin társadalmi célú hirdetések formájában is látható lesz az LMBTQ-kampány. 

Az alapítvány kampányfilmjei – amelyhez Kulka János és Kovács Patrícia adta a hangját – tehát a televízióban is láthatóak lesznek, miután a ViacomCBS vállalta, hogy a hazai kábelcsatornáin, többek között a Nickelodeon gyerekcsatornán, a Comedy Centralon és az MTV-n is vetíteni fogja a spotokat. 

Az újabb kampány időzítése is üzenetértékű, hiszen a kormány éppen egy évvel ezelőtt módosította az alaptörvényt, amely kimondja, hogy „Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.” Az LMBTQ-közösségeket azonban a törvénymódosító javaslat azon passzusa botránkoztatta meg leginkább, amely szerintaz örökbefogadás joga – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag a házastársaké lehet. 

Tiltakozásuk kifejezésére a Háttér Társaság, karöltve a Szivárványcsaládok Közösségével elindította #acsaládazcsalád elnevezésű kampányát, hangsúlyozva, hogy a család fogalma sokkal színesebb, mint ahogy azt néha az emberek gondolják, és a család akkor is család, ha a szülők történetesen azonos neműek – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom