Kövess minket!

Médiapiac

Meglódult az OTT-piac – köszi, Netflix!

A Digital TV Research most publikált prognózisa szerint a tavaly 454 millióról kétmilliárd dollár közelébe ugranak 2021-re a televíziós és videós OTT-pénzek a régió 18 államában. (Összehasonlításként: 2010-ben még alig 26 millió dollár forgott ezen a piacon.)

Az előrejelzés szerint továbbra is Oroszországban termelik meg a bevételek felét: a 2021-re jósolt évi másfél milliárd dolláros növekményből 724 millió ott csilingel majd a kasszákban, 220 millió pedig Lengyelországban. A gazdaságilag hasonlóan fejlett térségekhez képest kicsit elmaradott OTT-piac a robbanásszerű növekedés dacára is rejt majd még magában bővülési potenciált. Hiszen öt év múlva is csak húszmillióhoz közelít a SVoD-előfizetők (2010-ben 125 ezres, ma 3,35 milliós) tábora. Ennek ellenére ez a forma lesz a piacvezető; az OTT-bevételek bő 55 százalékát viszi majd el, Oroszországban első-, a lengyel piacon második számú tényezőként. A helyi viszonyokat kevésbé figyelő árképzést valószínűsít a Digital TV Research azon becslése, hogy nem csupán a befolyó péntek, de az előfizetők fele is oroszországi lesz 2021-ben.

A cég közleményében Simon Murray elemző arra emlékeztet, hogy akármennyire is bírálják relatíve drága volta, a helyi tartalom hiánya és az angol programnyelv miatt a térségbe idén januárban betoppant Netflixet, az amerikai óriás szempontjából jobb döntés volt a minél hamarabbi belépés, minthogy megvárták volna, amíg a helyi szereplők elsősorban Lengyel- és Oroszországban) túl erős piaci pozíciókat szereznek meg maguknak.

Az adatokat – például a tavalyi 454 millió dolláros bevételt – azzal is érdemes összehasonlítanunk, ami a Cable Europe éves varsói kongresszusán hangzott el az IHS kutatásai alapján. Ezek szerint a teljes kontinens kábeles bevételei mintegy 23 milliárd euróra rúgnak, a növekedés pedig 7,1 százalékos volt tavaly. Ezen belül a telefónia hozza az átlagot, a tévé 5,5 százalékot produkált – a szélessávú internet viszont ennek közel a dupláját, tíz százalékot. Mindennek dacára továbbra is a televízió marad a fő bevételi forrás; ez termeli a pénz mintegy felét, míg az internet a szűk egyharmadát.

Az adatok alapján egyértelmű, hogy a digitális csomagok és a lekérhető szolgáltatások iránti igény növekedése fűti a piacot – a bővülésnek ugyanakkor még vannak jelentős tartalékai. A televíziós előfizetéseknek ugyanis csak a 61,2 százaléka digitális, ezek termelik a tévés bevételek 77 százalékát, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy még mindig van mintegy huszonegy millió európai háztartás, amely analóg technológiával tévézik.

 

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom