Kövess minket!

Médiapiac

Megjelent a 2016-os Fordulópontok

A New York Times évkönyvének hazai kiadása nem az elmúlt év történéseit elemzi, hanem a következő év várható trendjeit kutatja a világ legnevesebb esszéistái, kutatói, üzletemberei, írói és hírességei írásain keresztül.

A Geomédia Zrt. 2015-ben exkluzív együttműködést kötött a New York Times kiadójával és elnyerte a kiadó évkönyve magyar változatának kiadási jogát. A NYT Turning Points (Fordulópontok) című kiadványát a világ mintegy 40 országában adják ki Latin-Amerikától Ausztráliáig. A Fordulópontok nem a mögöttünk hagyott év eseményeit, az azokra adott reakciókat összegzi, hanem előre tekint, a következő év várható trendjeit, kihívásait, azok főszereplőit kutatja. A New York Times szerkesztőinek felkérésére a világ legnevesebb esszéistái, kutatói, üzletemberei, írói és hírességei írják meg véleményüket a kiadványban. Bevonja az olvasókat és rávilágít a globális vélemények, trendek és ízlések impulzusaira, tehát a jövőt kutatja, ellentétben a legtöbb klasszikus évkönyvvel. A NYT által felkért szerzők mellett a hazai kiadó lehetőséget kapott a kiadvány „testre szabására”, vagyis a tartalom fele részben 2016 Magyarországáról szól majd.

A kiadványban található – mások mellett – a Google volt vezérigazgatója, Eric Schmidt írása Az Iszlám Állam az interneten háborúzik címmel, cikket olvashatunk Sergei Guriev közgazdász tollából Európa és Kína párharcáról. Kommandósból lett a tavalyi év sikerregényének (Redeployment) szerzője Phil Klay, ő arról értekezik, hogy mit tehet a világ az Iszlám Állammal szemben. Olvashatók cikkek továbbá a génkutatásról, a modern építészetről, a jövő évi divattrendekről és a művészek előtt álló kihívásokról és bemutatkoznak az év fotói és az év legjobb karikatúrái is.

A „magyar részben” olvashatjuk Lakner Zoltán elemzését, hogy miről szól a magyar politika 2016-ban, Péterfy Gergely esszéjét a párizsi terrortámadások tanulságairól és Orsós László Jakab New Yorkból írt munkáját, az Amerikában újra megjelent rasszizmusról.

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom