Kövess minket!

Médiapiac

Mégis közzétette a Partizán az SZFE-filmet

Radikális baloldali akciónak szánták az egyetemfoglalást a szervezők.

Borítókép: tüntető az egyetemfoglalók maszkjában, fotó: MTI / Mónus Márton

Korábban a FreeSZFE letiltotta a Partizán nevű YouTube-csatorna róluk szóló filmjét. Sajtóértesülések szerint azért, mert az egyetemfoglalók attól tarthattak, az alkotás képsorai rossz fényt vetnének rájuk. A Partizán végül mégis közzétette azt.

Radikális baloldali akciónak szánták az egyetemfoglalást a szervezők – ez derül ki a dokumentumfilmből, amelyet a Gulyás Márton által vezetett Partizán stábja mutatott be a nagyközönségnek. A hallgatók párbeszédei arra is rámutattak, hogy semmilyen kompromisszumra nem törekedtek, blokádjukkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét igyekezték provokálni, hogy reakció esetén áldozati szerepet ölthessenek magukra – ismerteti az alkotást a Magyar Nemzet cikke.

Már hónapokkal a tüntetések előtt készültek az egyetemfoglalásra a hallgatók

– tudhatjuk meg a Hülye fiatalság címet viselő, a tiltakozó diákságot bemutató Youtube-filmből. Ez azért is fontos, mivel a tüntetéssorozat idején az egyetem hallgatói önkormányzata (HÖK) azt hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett blokád spontán akció volt, amelyet egyébként a már szeptemberben nyilvánosságra került dokumentumok cáfoltak. Eszerint az akkori kommunikációs vezető körlevélben szervezett a diákoknak egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek a témája az volt, hogy megbukott a képviseleti demokrácia. Arra is fény derült, hogy

az augusztus végére megszervezett hallgatói blokádra a Soros György által támogatott baloldali aktivisták – például Misetics Bálint, Karácsony Gergely főtanácsadója és a filmet bemutató Gulyás Márton – képezték ki a hallgatókat.

A zavaros, értelmetlen mondatoktól és trágár kifejezésektől hemzsegő film továbbá egy beszélgetést megörökítő jelenettel is igazolja, hogy nem spontán akció történt: néhány héttel a tüntetések előtt arról konzultáltak a hallgatók, hogy a kormány által bejelentett modellváltáson hol találhatnak fogást, miközben magát az alapítványi fenntartást és a költségvetés megduplázását helyesnek tartják.

A filmben a hallgatók azt is elismerik, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű sorosista szervezet segítette őket azzal, hogy jogi kereteket határoztak meg az egyetemfoglaláshoz.

Csernai Mihály, a HÖK nemrég leköszönt elnöke azt is problémának tartja, hogy nem tudják kellőképpen megszólítani a baloldali tömeget, és hiányolta a tüntető hallgatókat segítő radikális mozgalmakat.

Így egyértelművé válik, hogy – az általuk korábban hangoztatottakkal ellentétben – nem ideológiától mentes csoportosulásról van szó, hanem egy olyan baloldali szervezkedésről, amely kormánybuktatásra készült. Utóbbit erősíti meg a film egyik jelenete, ahol az egyik hallgató arról beszél, hogy “ez nem egy olyan ország, ahol a többség szimpátiáját el tudod nyerni […] viszont az, hogy te köss kompromisszumot, annak semmi értelme, tehát sértőnek kell lenni és kész […] De akkor mi értelme van? Az, hogy ha tudsz erőt demonstrálni vagy valami, tudsz fennakadást okozni.”

Az elhangzottakból kiderül, hogy a forradalmat szervező hallgatók tudatosan ódzkodtak mindennemű tárgyalástól.

Sőt, a hallgatók azt is megbeszélik, hogyan lehet úgy provokálni az egyetem vezetőségét, hogy az kvázi megtámadja a blokádszervezőket, ezzel kiemelve az áldozati szerepüket.

„Akik az egyetemünkre betörnek éppen, hogy átvegyék az uralmat, halottak!” – idézte nevetve az egyik beszédet az egyik, a szervezkedésben aktívan részt vevő hallgató, miután kiszállt a liftből.

A film azt is megmutatta, hogy az SZFE akkori munkavállalói, Spilák Klára vagy Veszprémi Judit, az egyetem kommunikációs vezetői tevékenyen vettek részt az egyetemfoglalásban, sőt Enyedi Ildikó, az SZFE akkori osztályvezetője is elismerte Veiszer Alindának egy a Telex által is szemlézett beszélgetésen, hogy ő is segített a hallgatói blokád szervezésében, majd az üzente: „Az SZFE-ügynek nincs vége!”

Médiapiac

Új ismeretterjesztő műsor indul a Dunán Mező Misivel

Látványos és elgondolkodtató időutazásra hívja a nézőket Mező Misi Jézus és… címmel szombattól a Duna csatornán induló ismeretterjesztő sorozata, amely tizenkét régi mesterséget mutat be.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere műsorvezetőként mutatkozik be a Duna új ismeretterjesztő műsorában.

A Jézus és… című sorozat címe különleges asszociációra ad lehetőséget: a pontok helyére különböző mesterségek kerülnek, és a műsorvezető nemcsak bemutatja ezeket az ősi szakmákat, hanem testközelből tapasztalja meg, mit jelent az évezredes szakmákat űzni, miközben olyan szakemberek osztják meg vele tapasztalataikat, akik hivatásként tekintenek munkájukra.

Minden “hivatásmese” példa lehet arra, milyen hangsúlyosan hatja át kultúránkat és szakmáinkat hétköznapjainkban a kereszténység – mondta el a műsor keddi budapesti sajtótájékoztatóján Mező Misi, hozzátéve: az ősi foglalkozásokon keresztül a nézők közelebb kerülhetnek a hithez, valláshoz és számos személyes élettörténethez is.

Debrecen, 2022. június 21. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese, a Duna csatorna Jézus és vendégei vallási műsorának házigazdája (j) a sorozat Jézus és a fazekas című részének forgatásán Gál Álmos debreceni fazekasmesterrel a Föld Sója Kerámia Műhelyben 2022. június 21-én. MTI/Cseke Csilla

Mező Misi “élete legszebb kalandjának” nevezte a tizenkét hónapon keresztül forgatott sorozatot, amely a bíró, építőmester, fazekas, földműves, halász, katona, orvos, pásztor, pék, szőlész, tudós és vámszedő mesterségekbe nyújt bepillantást.

Mint a műsorvezető felidézte, a forgatás során eljutottak az olaszországi Pisába, egy gravitációs hullámokat vizsgáló kutatóközpontba, de jártak Erdélyben is, ahol a pásztorokról szóló műsort vették fel.
Különleges élmény volt száz méter magasan, az esztergomi bazilika kupolájának keresztjénél állni, de az is, amikor a sürgősségi osztályon testközelből lehetett megtekinteni egy gyomortükrözést – számolt be élményeiről Mező Misi.

Palkó Áron, a sorozat rendezője elmondta, a Jézus és… célja az, hogy a műsorban szereplőket “hitelesen tudja kibontani”. Mező Misi mellett könnyen megnyíltak az emberek, így a tizenkét mesterségről nem idealizált, hanem valós képet kaphatnak a nézők – jegyezte meg.

Tác, 2022. május 25. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és… vallási sorozata Jézus és a földműves című epizódjának forgatásán Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban 2022. május 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt


Filó László zászlós, a műsor katonákról szóló epizódjának szereplője hozzátette: a Jézus és… egyrészt szakmákról, hivatásokról szól, de olyan emberekről is, akik Istent keresik.
Katonának lenni nem szakma, hanem hivatás; benne van az alázat, a kitartás, a hűség és ami az egészet összefogja: az önfeláldozás – hangsúlyozta.

Vukics Adrienn régész, muzeológus, a műsor szakértője azt emelte ki, hogy a sorozatban karizmatikus emberek mutatják be a tizenkét kiválasztott hivatást. Ezen szakmák mindegyike létezett már Jézus idején, de némelyik már az őskorban is – fűzte hozzá.

A Jézus és… sorozat tizenkét epizódja szombat délutánonként 16:20-tól lesz látható a Dunán.

Borítókép: Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és a vámszedő című műsorának egyik házigazdája a sorozat forgatásán Somody Imre vállalkozó vácegresi birtokán 2022. április 11-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Új évaddal folytatódik a Csináljuk a fesztivált!

A Duna nagyszabású show-műsora hamarosan új adásokkal jelentkezik. A folytatásban a nézők még nagyobb szerepet kaptak: öt héten át válogathattak a különböző korszakok slágerei közül.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Óriási érdeklődéssel, több mint 12 ezer szavazattal ért véget a hirado.hu oldalán futó, öt héten át tartó voksolás, amelyben a Csináljuk a fesztivált! következő évadának slágereit véleményezhették a nézők.

A legnépszerűbb tematikus szavazási kör az Aranykor korszaka volt, amelyben több mint háromezren vettek részt, és akadt olyan dal is a listában, amely kimagasló győztes lett az ezret is meghaladó szavazattal.

A közönség által kiválasztott dalokat október 7-én jelenti be a Duna exkluzív sajtótájékoztató keretében, ahol minden részlet kiderül a Csináljuk a fesztivált! következő évadáról. Nyilvánosságra hozzák néhány sztárelőadó és a műsorvezetők kilétét, valamint azt is leleplezik, kik kapnak helyet majd a zsűriben.

Borítókép: A győztes Peter Sramek a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Prima díjjal ismerték el a Bartók Rádió munkáját

A legjobbak közé választották a Bartók Rádiót. A közmédia klasszikuszenei rádióadója az egyik legrangosabb elismerésben részesült: a magyar ismeretterjesztés és média kategóriájának Primájává választották.

Közzétéve:

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévõ rádióstúdió elõtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió értékőrző és -teremtő munkájával, a kultúra ápolásával és közvetítésével nélkülözhetetlen része a magyar művészeti, komolyzenei életnek – sokrétű szakmai tevékenységét Prima díjjal ismerték el magyar ismeretterjesztés és média kategóriában – közölte a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma.

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője elmondta, a Prima díj nagy öröm és nagyon sokat jelent az egész szerkesztőség számára.

„Minden kollégám munkája benne van ebben a díjban, aki az elmúlt évtizedekben a Bartók Rádiónál dolgozott, akik mindent megtettek és megtesznek ma is a csatornáért. Komoly szakmai tudást igényel a hivatásunk, amit szolgálatnak tekintünk. Remek csapat alkotja a szerkesztőséget, és azon dolgozunk, hogy minél színvonalasabb, tartalmasabb és színesebb műsorokat készítsünk, és igényesen szórakoztassuk a hallgatóinkat minél szélesebb körben.

Célunk, hogy a zene erejével reményt adjunk az emberek lelkébe, hogy dokumentáljuk a magyar zenei életet, segítsük a fiatal muzsikusokat és támogassuk a magyar kortárs zenét. Szép és nagy feladat, nagy felelősséggel”

– jelentette ki Devich Márton, hozzátéve, hogy a Prima díj visszaigazolása annak, hogy jó úton járnak.

A kategóriában Prima díjat kapott a Bartók Rádió mellett Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő, riporter és Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser is.

A legjobbnak járó a Prima Primissima Díjat december 2-án, titkos szavazás eredménye alapján hirdetik ki.

Tovább olvasom