Kövess minket!

Médiapiac

Médianéző: A Trónok harca a sorozatok médiasztárja

Az HBO által sugárzott Trónok harca című amerikai sorozat új évadáról látott napvilágot messze a legtöbb médiamegjelenés január óta – állapította meg a Médianéző elemzése.

A médiafigyelő és –elemző cég január 1-től április 25-ig vizsgálta a televíziós csatornákon futó, új sorozatok médiavisszhangját. A vizsgált hét legtöbb megjelenéssel bíró sorozat közül a legkevésbé az AXN csatornán futó, befejező évadával jelentkező Kaliforgia keltette fel a média és az internetezők figyelmét.

Az elemzésben a Médianéző megvizsgálta a magyar nyelvű online hírportálokat, rádió és televízió csatornákat, az országos és regionális terjesztésű újságokat, valamint a nyilvános Facebook-oldalakat. A Trónok Harcának legújabb évada hazánkban az amerikai premiert követően egy nappal, április 7-én debütált, melynek tisztelegve a comment.blog.hu Trónok Harca napot tartott. Emellett a hírek egy része arról is beszámolt, hogy Barack Obama amerikai elnök idejekorán bekérte magának az évad első pár részét. A facebookozók is lelkesedéssel várták a sorozatot, az HBO idővonalán spoilerekkel teli kritikákat posztoltak, mint például „így kell elkezdeni egy évadot. Pontosan így” (player.hu). A sorozat 449 médiamegjelenéséből 212 volt pozitív hangnemű (polaritású), tehát a hírtartalmak közel fele kedvező véleménnyel volt az új szériáról. A Facebook esetében a semleges, véleményt nem tartalmazó posztok voltak túlnyomó többségben, a 317 poszt közül 47 rendelkezett pozitív, 5 negatív és 265 semleges polaritással. Mindezek összességében 27 540 lájkot kaptak, mely szintén kiemelkedő volt a sorozatok mezőnyében. Az évaddal kapcsolatos legjelentősebb kritikának a magyarnarancs.hu „Kegyetlenül túlértékelt tévésorozatok” című írása bizonyult, mely szerint a „Shakespeare ultra lightnak” is nevezhető mesefolyam a világ legkegyetlenebb Gyűrűk ura-paródiájának mutatja magát. A szériát hátrányosan érintő Facebook posztok többsége ugyancsak erről szólt.

A médiát és a Facebookot a második leggyakrabban foglalkoztató sorozatnak a szintén HBO-s A törvény nevében minősült. Az USA-ban január 13-án 1. évadával premierre kerülő széria ugyan jócskán lemaradt a Trónok Harca mögött (csak feleannyi cikk foglalkozott vele), de az összesen 276 darab megjelenésével szintén jelentős publicitást kapott. A két rendőrről szóló sorozat cikkeinek 48 százaléka (132 megjelenés) volt pozitív polaritású, és kiemelendő, hogy egyetlen negatív kritika sem került a média napirendjére arról. A Facebookon is hasonló volt a helyzet, hiszen az itt posztolt 167 bejegyzésből 43 volt pozitív és 124 semleges polaritású. A sorozat lájkjainak száma 7829 volt, a kommentezők pedig 537 alkalommal szóltak hozzá a posztokhoz. A sorozatok versenyének harmadik helyezettje az összesen 136 megjelenést és 52 posztot generáló Hannibal volt, mely az AXN-en fut jelenleg is. Erről a Napivízió blog úgy fogalmazott, egy különleges sorozat, melynek azonban nincs nagy jövője a vérszegény nézettségi számok mellett. Az alacsony posztszám ellenére a lájkok száma kimagasló, 2137 darab volt.

Hasonló megjelenésszámmal rendelkezett az AXN-en már futó, a washingtoni politika rejtelmeibe kalauzoló Kártyavár (88 darab) és az M2-n vetített reklámszakemberekről szóló Mad Men – Reklámőrültek (82 darab).

Az összes sorozatot tekintve a klasszikus médiában a Kártyavár esetén volt a legnagyobb – 63 százalék – a kedvező megjelenések aránya, míg a Reklámőrültek esetén csupán a megjelenések 11 százaléka volt pozitív polaritású. A netezők és a média érdeklődését a HBO geek vígjátékként aposztrofált Szilícium-völgye, és az AXN-en futó Kaliforgia váltotta ki legkevésbé. Mindkét sorozat esetében alacsony, 38-40 darabos megjelenésszám volt mérhető a vizsgált időszakban, a Facebook posztjaik száma pedig 12, illetve 11 darab volt.

Módszertani összefoglaló

A 2014. január 1. és április 25. közötti időszakban vizsgálták a magyar nyelvű online hírportálokat, RTV csatornákat, valamint az országos és regionális terjesztésű újságokat. A mintába azon cikkek kerültek, melyek név szerint említették valamely sorozatot. Az elemzés tárgyát képezték emellett a magyar Facebook-oldalakon található nyilvános oldalak posztjai. A megjelenések és a posztok polaritása pozitív értéket vett fel, ha a tartalom kedvező képet festett az adott sorozatról, negatívat, ha hátrányosan érintette azt, semlegest, ha nem jelenített meg véleményt.

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Reim Károly, az Index újságírója

Hosszan tartó betegség után, életének 31. évében meghalt Reim Károly újságíró, a Bors, a Csakfoci.hu korábbi munkatársa, az Index szerkesztő-riportere.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tudtuk, hogy nagy a baj, hónapok óta szorítottunk, drukkoltunk neki. Fiatal volt, dolgozni akart, miért ne gyógyulhatott volna meg? Vártuk, hogy betoppan közénk, hozza a fantasztikus házi palacsintáit, hoz egy exkluzív infót vagy egy rövid írást. Októberben még cikkeket küldött otthonról, s bíztunk benne, hogy újra a régi lesz: visszatértek zseniális Insta-posztjai, rövid telefonüzeneteiben már örök szerelméről, a Juventusról viccelődtünk…” – olvasható az Index nekrológjában.

“Néhány hete egy cikk kapcsán még beszéltünk Karesszel, akkor elárulta, hogy nagy a baj, de ő és mi is bíztunk a gyógyulásában. Sajnos ezt a mérkőzést végül igazi harcosként, de elveszítette” – emlékezett meg korábbi munkatársáról a Csakfoci.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom