Kövess minket!

Médiapiac

Másképp kattintanak a régió országaiban

A cseheknél és nálunk a legelterjedtebbek a CTR alapú kampányok, így aztán jóval alacsonyabb átlagos átkattintási arányt mért a Gemius, mint a szlovákoknál.

Számos eltérés van a régió országai között azt illetően, hogy milyen lelkesedéssel és mely banner formátumokra kattintanak a fogyasztók – derül ki a Gemius AdMonitorának 2011 első félévére vonatkozó adataiból. Az egyik eltérés, hogy jelentős különség van az egyes piacokon mért átlagos átkattintási ráták (CTR) között. E téren a szlovákok vezetnek 0,59 százalékkal, őket a lengyelek (0,46%) és a csehek (0,30%) követik. A magyar piac 0,25 százalékkal a vizsgált négy ország közül az utolsó helyen áll.

 

Grafikon 1. Országonkénti átlagos CTR

Forrás: gemiusDirectEffect 2011 H1, Vizsgált hirdetések: Hagyományos bannerek + rich media (Toplayer, Preroll, Expand, etc.)


“A kialakult helyzet valószínűleg a kattintás alapú kampányok cseh- és magyar piaci népszerűségére vezethető vissza, ugyanis ezek rendelkeznek a legalacsonyabb CTR mutatókkal. Itt még a kevésbé vonzó vagy rosszabbul teljesítő kreatívokat is a ppc (pay-per-click) modell alapján veszik meg. Ennek következtében, a megjelenések száma növekszik, míg a kattintásoké ezzel párhuzamosan csökken” – magyarázza a különbségeket Ács Tamás, a gemiusDirectEffect ügynökségi adszerver termékmenedzsere.

Akkor is különbségeket találunk, ha a kreíatívok mérete és a rájuk jellemző átkattintási arány összefüggését vizsgáljuk. Ha összevetjük a leggyakrabban használt hirdetési formátumok rangsorát a legkattintottabbakéval, látható, hogy a kettő nem egyezik. A legkattintottabb hirdetések nem feltétlenül a legnépszerűbbek. Az egyszerűbb, kisebb és ebből következően kevésbé kattintott formátumok népszerűbbek, mint a nagyobb, agresszívabb kreatívok.

A legtöbb vizsgált piacon, így például Lengyelországban a CTR értéke és a hirdetés mérete többé-kevésbé együtt mozog. E szempontból Magyarország a szabályt erősítő kivétel: itthon a méret és az átkattintási arány között nem mutatkozik pozitív  kapcsolat. A Gemius elemzése szerint ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a nagyméretű hirdetési formátumok egyelőre nem tudtak számottevő népszerűséget elérni itthon. Hozzáteszik: valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a magyar felhasználók sokkal toleránsabbak az online hirdetésekkel szemben, mint többi régiós piac felhasználói.

 

Grafikon 2. Különböző méretű (pixel) hirdetések átlagos CTR-je – Lengyelország

Forrás: gemiusDirectEffect 2011 H1, Vizsgált Hirdetések: Hagyományos bannerek

 

Grafikon 3. Különböző méretű (pixel) hirdetések átlagos CTR-je – Magyarország

Forrás: gemiusDirectEffect 2011 H1, Vizsgált Hirdetések: Hagyományos bannerek


Ha a megjelenések részesedését vizsgáljuk, akkor a vizsgált országokban az élen a Pénzügy, a Telekommunikáció és az Autóipar szektorok állnak. Ezek azonban nem esnek egybe a legmagasabb CTR értékkel rendelkező szektorokkal. Az átkattintási arányokat tekintve az FMCG szektorok, azaz az Élelmiszer, a Lakberendezés és Dekoráció, a Média, Könyvek, CD&DVD, illetve a Ruházat és Kiegészítők kategóriák állnak az élen. Ez arra utalhat, hogy a mindennapi fogyasztási cikkek eladásához ötletesebb és kreatívabb kampányokat kell alkalmaznia a hirdetőknek.

 

További részleteket az alább kapcsolódó dokumentumként letölthető gemiusAdMonitor prezentációban olvashat.

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom