Kövess minket!

Médiapiac

Magyarországon is hódít a Video-on-Demand

Mostanra a hazai lakosság körében is megkezdődött a digitális televíziós videótár térhódítása. A trend folytatódásával 2012-ben széles körűvé válhat az otthonról távkapcsolóval megrendelhető videótartalmak fogyasztása. Ez állapítható meg a UPC és az ITHAKA Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ online kutatásának eredményeiből, illetve a televíziós műsorterjesztő saját VoD-statisztikáinak összevetéséből.

A digitális tévézés terjedésével fokozatosan egyre ismertebbé és népszerűbbé válnak a nézők kényelmét és növekvő igényeit kiszolgáló technológiai megoldások. A tavaly decemberben elvégzett trendkutatás arra kereste a választ, mennyire ismert a Video-on-Demand (VoD)– szabad fordításban: digitális videótár – szolgáltatás az internetet rendszeresen használó lakosság körében.

Videómagnó és set-top-box a topon

A korszerű digitális funkciók elérhetőségét erősen meghatározza a tévéadás vételi módja. Az ITHAKA felméréséből megfontolt növekedési ütemű, de egyértelmű tendenciaként bontakozik ki a digitális tévézés országos térnyerése az internetezők körében. A megkérdezettek 35 százaléka digitális kábelen keresztül tévézik, ez négy százalékponttal több mint a másfél évvel korábbi kutatásukban mért eredmény. A válaszadók csaknem egy tizede heti rendszerességgel rögzíti kedvenc műsorait, és ehhez ugyan leggyakrabban még mindig hagyományos videomagnót használ, de feljövőben vannak a digitális technológiák is. A válaszadók 19 százaléka asztali DVD/HDD felvevővel, 34 százaléka pedig digitális set-top-box-szal rögzít – utóbbiak tábora az elmúlt másfél évben 15 százalékponttal nőtt.

Téka helyett VOD

A hagyományos videó vagy DVD kölcsönzést kiváltó Video-On-Demand népszerűsége is nőtt az elmúlt években, de az országos átlag egyelőre még alacsony érdeklődést mutat. Az online film- és műsorkölcsönzést a digitális TV szolgáltatással rendelkező internetezők mindössze 4 százaléka veszi igénybe. 18 százalék azok aránya, akiknek van hozzáférésük a szolgáltatáshoz, de még nem élnek vele. A VOD a 60 évnél idősebbek körében a legkevésbé népszerű, mindössze 2,4 százalékuk kölcsönöz digitálisan. Ugyanakkor az 50-59 év közöttieknek már 5,5 százaléka él ezzel a lehetőséggel, valamivel magasabb arányban, mint a 29 évnél fiatalabbak (5,3 százalék). A videótár-látogatók többsége elsősorban mozifilmek között böngész, a dokumentum-filmek, természetfilmek, zenei műsorok kevésbé népszerűek.

Nézőcsúcs decemberben a UPC-nél

A UPC saját december havi statisztikái az országos átlagnál már jóval élénkebb érdeklődést jeleznek a VOD iránt. A hónap folyamán a UPC digitális videótárát elérő tévénézők csaknem egyötöde, 42 ezer előfizető választott filmet a VOD kínálatából. Ez csaknem 20 ezerrel több, mint az év első felében regisztrált kölcsönzők száma, a növekedés fokozatosan érte el az év végi rekordot. Az év utolsó hónapjában több mint 270 ezer alkalommal néztek meg valamilyen video anyagot az előfizetők a digitális tévés tárból, egyedül Szilveszter napján tízezer lekérést indítottak.

150 ezren egy kölcsönzőben

A UPC videótár elindulása óta a hozzáféréssel rendelkezők 60 százaléka, több mint 150 ezer előfizető próbálta már ki a digitális kölcsönzést. Csaknem mindegyikük legalább havonta egyszer belép a videótárba. Táboruk egy év alatt 20 százalékponttal gyarapodott. Ha a felhasználók számában nem is, a tartalomválasztás tekintetében mindenképpen nagy a hasonlóság az országos online felmérés megállapításaival. Akárcsak az ITHAKA kérdőívének válaszadói, a UPC ügyfelei is elsősorban a mozifilmeket keresik a videótárban. Az ingyenes és a fizetős tartalmak decemberi toplistáján egyaránt a népszerű blockbusterek és a magyar filmek állnak az első helyeken.

A UPC videótárában jelenleg több mint 1800 videóanyag, köztük 300-nál több mozifilm és ezernél több televíziós műsor és sorozat-epizód érhető el, összesen 1910 óra mennyiségben, amit csaknem 80 napig tartana folyamatosan végignézni. Ezeknek a tartalmaknak a nagy többsége ingyenesen hozzáférhető a digitális kábeltévés szolgáltatás előfizetőinek.

Toplisták: 2011. december

Ingyenesen elérhető (SVOD – előfizetésben benne foglalt) videók:

TOP 25

1. Artúr és a villangók: 11462

2. Charlie Bartlett: 5120

3. Valami Amerika 2.: 4067

4. Magyar vándor: 3635

5. Griffin & Phoenix: 3531

6. Poligamy: 3395

7. Valami Amerika: 2336

8. Andrea Bocelli – Vivre: Koncert Toszkánában: 2192

9. Társas játék 8.: 2071

10. Társas játék 9.: 2049

11. Szex és New York 2.: 2037

12. Lora: 1938

13. Lady Gaga: Londoni élő koncert: 1906

14. Queen Rock Montreal: 1816

15. Társas játék 10.: 1759

16. A kívülálló: 1552

17. Pink: Funhouse: 1543

18. Túl jó nő a csajom: 1531

19. Tron: Örökség: 1503

20. Társas játék 11.: 1466

21. Dáridó Lajcsival 1. Epizód: 1465

22. Jonah Hex: 1426

23. Tőzsdecápák – A pénz nem alszik: 1350

24. A kidobóember: 1336

25. Utódomra ütök: 1331

 

Fizetős (TVOD) videók:

TOP25:

1. Verdák 2.: 958

2. Thor: 831

3. Transformers 3.: 767

4. Ismeretlen férfi (2011): 764

5. Koszorúslányok (2011): 547

6. Maci Laci: 530

7. Elhajlási engedély: 514

8. Micimackó: 410

9. A Karib-tenger kalózai – Ismeretlen vizeken: 392

10. Tom és Jerry és Óz, a csodák csodája: 379

11. Férj és feleség: 360

12. Álomháború: 356

13. Csúcshatás: 329

14. A király beszéde: 317

15. Alkonyat – Napfogyatkozás: 274

16. Orvlövész: 266

17. Anyát a Marsra: 259

18. 22 lövés: 229

19. A sas: 227

20. Alkonyat – Újhold: 208

21. Arthur: Maltazár bosszúja: 203

22. A rítus: 201

23. Féktelen harag: 196

24. Verdák: 192

25. Boszorkányszombat: 190

Total Top 25 Feature: 9 899

Médiapiac

Új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a szlovák kormány

A szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját és nevét 2011-ben Iveta Radicová – később idő előtt távozó – liberális kormányának idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, és számos vitatott változtatásra is sor került, amelyekkel kapcsolatban az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett hírszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A Robert Fico kormánya által most elfogadott – a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke által élesen bírált – törvényjavaslat a TASR közszolgálati hírügynökség közlése szerint egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd.

Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát.

A szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a jogszabályt még nyáron elfogadja a parlament.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfő

Tovább olvasom

Médiapiac

Reklámriport miatt bírságolt a médiatanács

Túlmutatott a támogatás megengedett keretein a Trendmánia című műsorszám december 16-án sugárzott adása, ezzel a TV2 megsértette a törvényi rendelkezést, a médiatanács emiatt megbírságolta a médiaszolgáltatót – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

Megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést a TV2 a Trendmánia (9. évad 40. rész) című műsorszám december 16-án sugárzott adásával – mondta ki a médiatanács április 23-án meghozott határozata.

A műsorrészt egy szépségipari cég üzletében vették fel, amelynek polcain márkanévvel ellátott szépségápolási termékek voltak láthatóak, amelyek egy részét a riporter ki is próbálta, illetve jótékony hatásukról beszélgetett az üzletvezetővel – írták.

Mindezek miatt a testület a műsorszámot reklámriportnak tekintette, és 500 ezer forint bírsággal sújtotta a TV2-t, a jogsértés ismételtségére tekintettel pedig 25 000 forint megfizetésére kötelezte a csatorna vezető tisztségviselőjét.

A közlemény szerint nézői bejelentés alapján, a kiskorúak védelme szempontjából vizsgálta a médiatanács az M4 Sporton február 28-án 18 óra 46 perctől sugárzott MOL Magyar Kupa DVSC-Ferencvárosi TC-nyolcaddöntőt a műsorszámban hallható trágár nézői bekiabálások miatt.

A testület figyelembe vette, hogy az élőben közvetített sportműsorszám szerkesztésére a médiaszolgáltatónak éppúgy nem volt lehetősége, mint a sugárzás időpontjának megválasztására, ezért nem indult hatósági eljárás a médiaszolgáltatóval szemben.

Ugyanezen az ülésén két rádiós frekvenciára kiírt pályázati eljárást is eredményesnek nyilvánított a médiatanács: a Fonyód 101,3 MHz és a Siófok 92,6 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázatok nyertese a Radio Plus Kft. lett.
A közlemény szerint nézői észrevétel nyomán kereste meg a médiatanács a cseh társhatóságot Kőhalmi Zoltán – Történjen bármi című, a Comedy Centralon január 1-jén 15 óra 56 perckor sugárzott műsorszáma miatt.

A műsort a médiaszolgáltató korhatárjelölés nélkül sugározta, azonban az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna.

Az RRTV megállapította, hogy a műsorszám ugyan nem sértette meg a rádiós és televíziós műsorszolgáltatásról szóló cseh rendelkezéseket, de a társhatóság a magyar jogszabályokra tekintettel felhívta a médiaszolgáltatót, a Viacom CBS Networks International Czech s.r.o.-t, hogy tegyen eleget a magyar törvényben meghatározott, az általános közérdeken alapuló szigorúbb szabályoknak a korhatárjelölés tekintetében, amelyet a műsorszám sugárzásakor elmulasztott feltüntetni.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TikTok végleg kivághatja a kellemetlenkedőket

Így használd a közösségi médiás profilodat – III. rész: Törölni lehet, és azokat is törölhetik, akik sokakkal kiszúrnak.

Közzétéve:

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon, fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ezt nem kellett volna kitenni – elképzelni is nehéz, mennyi alkalommal gondolták ezt a közösségi médiafelületek használói egy-egy kevésbé jól sikerült, vagy éppen utóbb szűkebb-tágabb körben botrányt okozó poszt kapcsán. A megoldás egyszerű, de mi van akkor, ha más posztját akarjuk törölni? A lehetőségeket a médiahatósággal járta körbe a Médiapiac.com.

A nagy számok törvénye sajátos módon érvényre jut a közösségi médiában is: minél aktívabb az ember, minél többet posztol, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan tartalmat tesz ki, vagy tesznek ki róla mások, amit nem akart volna megosztani a virtuális – vagy bármilyen – nyilvánossággal. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, arról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembere adott tájékoztatást a Médiapiac.com kérdésére.

A sajátot könnyű…

Fáczán Gábor főosztályvezető előbb a legegyszerűbb esetről beszélt, kifejtve, hogy a saját tartalom eltávolítása a legtöbb platformon problémamentesen megoldható, az online felületek kivétel nélkül lehetőséget adnak posztjaink, képeink eltávolítására.

… és másét?

De mi van akkor, ha valaki más tesz közzé olyan tartalmat, amit nem akartunk volna magunkról közölni? – A válasz – magyarázta a főosztályvezető – szintén a platformok szabályzatának tanulmányozásával adható meg. A legtöbb online felületen rendelkezésre áll a „jelentés” lehetősége, vagyis legtöbbször egy űrlap segítségével jelezni lehet a szerzői jogi vagy adatvédelmi jogsértést. Legtöbbször pedig a platform maga eltávolítja a problémás tartalmat. – A TikTok esetében érdemes arra is ügyelni, hogy

többszöri szerzői jogsértésnél nem csupán a tartalmat távolíthatja el, hanem akár a felhasználó fiókját is felfüggesztheti, törölheti

– jegyezte meg Fáczán Gábor.

S mi a helyzet akkor, amikor valaki a sajátjaként tünteti fel más tartalmát? Plágium ez?

– Elsődlegesen a komment tartalma lesz irányadó. Ha a komment szerzői alkotásnak minősíthető, akkor felmerül a plágium kérdése. Ebben az esetben azonban a jelentés nem elég – jegyezte meg a főosztályvezető. Szükség van még arra, hogy a bejelentő bizonyítsa, a más által közzétett tartalomban az ő alkotása szerepel. Meg kell adni, hogy mi a vita tárgya, vagyis például fényképről, szövegről, videóról van szó, ahogy meg kell jelölni azt a tartalmat is, amelyben a plagizált rész szerepel. Végül az is megjelölendő, hogy milyen alappal kéri az érintett a tartalom eltávolítását. A platform kivizsgálja az esetet, és ha megállapítja, hogy valóban plagizálás történt, akkor eltávolítja azt. Azaz megy a virtuális szemetesbe.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, a másodikból pedig az derült ki, hogy a Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom