Kövess minket!

Médiapiac

Magyar Sportújságírók Szövetsége: Vicsek Ferenc távozzon a közéletből!

Szerintük is védhetetlen az ismert televíziós újságíró megnyilvánulása.

Borítókép: Vicsek Ferenc 2012-ben még a Klubrádió főszerkesztőjeként, fotó: Kovács Tamás/MTI

“A Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökségének döntése értelmében szövetségünk csatlakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség felhívásához, és követeljük, hogy Vicsek Ferenc távozzon a közéletből. Az ismert televíziós újságíró védhetetlen megnyilvánulását, miszerint »az MLSZ rasszista fiatalokkal töltötte meg a Puskás Arénát«, elítéljük és nem fogadjuk el, hogy valaki, főleg a MÚOSZ alelnöke, minden alap és következmények nélkül megbélyegezze sporteseményre járó és ott ennek megfelelően viselkedő magyar gyerekek tízezreit” – írta Facebook-bejegyzésében a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

Mint ismert, Vicsek Ferenc a szombati magyar–angol labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban – az azóta már törölt Facebook-bejegyzésében – úgy fogalmazott: „Az MLSZ túljárt a FIFA eszén, rasszista fiatalkorúakkal töltötte meg a Puskás Arénát, ha már a rasszista felnőtteket kitiltották.”

Védhetetlen nyilatkozat

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) megdöbbenve értesült Vicsek Ferenc korábbi televíziós műsorvezető-szerkesztő, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alelnöke szélsőséges, alpári megnyilvánulásáról, amelyre a közösségi médiafelületén ragadtatta magát” – emlékeztet az MNMSZ közleményére összefoglalójában a Magyar Nemzet.

A szövetség szerint Vicsek Ferenc rasszistának bélyegzett olyan magyar iskolásokat és ifjú sportolókat, akiknek a többsége valószínűleg nem is ismeri ezt a szót, sem a jelentését. Kifejtették, ha próbálnak is együttérezni a magyar győzelem okozta gyászban Vicsek Ferenccel, „példátlan és minősíthetetlen kirohanása a magyar gyerekek, mindannyiunk gyermekei, unokái, testvérei, unokatestvérei ellen védhetetlen, amire a legfőbb bizonyíték, hogy azóta ő maga is törölte a posztot, tehát már ő is elhatárolódik saját, elfogadhatatlan szavaitól. Ez azonban nem elég. Aki ilyet tesz, az távozzon a közéletből, a médiából és a baloldali MÚOSZ-ból is, ha lehet, azonnal” – követelte az MNMSZ.

Bocsánatot kért a kirohanásért

“Bocsánat! Hibáztam. Lehagytam az idézőjelet a rasszista szónál, de soha nem is gondoltam, hogy gyerek lehet rasszista. Arra utaltam, hogy valakik felhasználják a gyerekeket a saját játszmájukhoz a Puskás Arénában” – így magyarázta rövid Facebook-bejegyzésében a magyar–angol labdarúgó-mérkőzésen részt vevő gyermekek elleni kirohanását Vicsek Ferenc. A MÚOSZ alelnöke ugyanakkor azzal védekezett, hogy amint érzékelte, hogy hibázott, levette a posztot, ekkor viszont – állítja Vicsek – talán a Mandiner, visszaélve a nevével és a képmásával, a szövegösszefüggésből kiragadott mondatrésszel egy hamis posztot állított elő. – Vagyis hiába vontam vissza a hibás posztot. Ez ellen a kampány ellen védtelen vagyok – fogalmazott a korábbi televíziós műsorvezető-szerkesztő, majd ismételten elnézést kért a történtekért. 

Az eset kapcsán a Magyar Nemzet megkereste a MÚOSZ elnökét is, aki szintén elismerte, hogy Vicsek Ferenc hibázott a rasszista jelző használatával. Kocsi Ilona ugyanakkor kiemelte: kollégájuk belátta a hibáját, a posztot azonnal levette az internetről, és bocsánatot kért, s ezzel a történet itt véget ér.

A szövetség elnöke továbbá úgy véli, hogy Magyarországnak vendéglátóként, de ellenfélként is tiszteletben kell tartania az angol válogatott cselekedetét, hogy térdeléssel tiltakozott a rasszizmus ellen. 

“A kifütyülés elfogadhatatlan, intoleráns magatartás. Sajnálatos, ha ez felnőtt szurkolóknál előfordul, de a gyerekeknél kifejezetten szomorú. Az ellenfél tisztelete a sportszerűség egyik alapelve. A tolerancia, a másság elfogadása  – és ez vonatkozik a szokásokra is  – a versenyekhez is hozzátartozik” – rögzítette Kocsi Ilona. – Persze ha a gyerekek nem így viselkednek, az nem az ő hibájuk, hanem azon felnőtteké, akik ebbe a sportszerűtlen, intoleráns megnyilvánulásba belevitték őket – fűzte hozzá.

Médiapiac

Folytatódik a ferencvárosi balos médiaháború

Baranyi Krisztina polgármester azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus – reagált nyilatkozta újságírói megkeresésre Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP IX. kerületi képviselője a ferencvárosi médiabotrány legújabb fejleményeivel kapcsolatban. Hagymási Zoltán leváltott ügyvezető véleménye szerint a kerületi vezetés nagy problémát okozott a konfliktussal.

Közzétéve:

Borítókép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Mindenképpen fordulatot jelent, ha Hoffmann György, Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje visszalépett attól, hogy ő legyen a ferencvárosi önkormányzat által működtetett médiacég vezetője – reagált a Magyar Nemzetnek Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője arra a hírre, miszerint újabb fordulatot vett a kerületi baloldali médiaháború. A lapnak nyilatkozva kiemelte:

Baranyi Krisztina polgármester képtelen a kompromisszumra, és bár azt hirdeti, hogy független sajtót szeretne, mégis azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus.

Mint ismert, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán elbocsátotta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást szerződésszegés miatt. Ferencváros baloldali pártok által támogatott független polgármestere az esetre a Facebook-oldalán akkor úgy reagált: erről a szándékról előzetesen őt nem értesítették. Kijelentette, hogy Hagymási komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon küldte el Vágvölgyit, ezért javasolta az akkori cégvezető felmentését.

Utóbb kiderült: az ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember kerüljön Hagymási helyére. Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését.

A Magyar Nemzet megkereste Hagymási Zoltánt, a leváltott ügyvezetőt, aki a lapnak kifejtette: nem érzi árulásnak az elbocsátását. Szerinte itt a nagyobb probléma az, amit az önkormányzat ezzel okozott: a cég alkalmazottai ugyanis még mindig a pénzüket várják. Hozzátette: mivel a polgármester azt hangoztatta, hogy független médiát szeretne, nem érti, később miért nehezményezte nála, hogy nem értesítette őt Vágvölgyi B. András leváltásáról.

Átmeneti megoldásként Bencsik Márta, a felügyelőbizottság elnöke lenne a vezetője a ferencvárosi médiacégnek. Baranyi csak akkor hajlandó ebbe belemenni, ha az ideiglenes vezető vállalja, hogy Vágvölgyi B. Andrást 2024 ­végéig foglalkoztatja. Azt nem tudjuk, hogy ez a lépés mennyire illik bele a polgármester médiaszabadságról alkotott elképzeléseibe, hiszen ezúttal ő diktálna a testületnek a kerület vezetőjeként. Nem mellékes körülmény, hogy Vágvölgyi többmilliós sérelemdíjat és az elmaradt munkabér kifizetését is követeli a ferencvárosi önkormányzattól – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újra lebukott a Telex

A háború kitörése óta a baloldali sajtó a konfliktusba történő beavatkozás lelkes szószólójaként, majd később az Oroszország-elleni szankciók legnagyobb híveként próbálta meg befolyásolni a magyar közvéleményt. Míg a magyar kormány árstopokkal védi meg a magyar embereket a háborús infláció következményeitől, addig a baloldali újságírók mindent megtesznek, hogy kisebbítsék ezen intézkedések hatásosságát – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Közzétéve:

Az alábbi friss példán keresztül pedig újból bepillantást nyerhetünk a baloldali médiumok működésébe, amelyek amellett, hogy a hétköznapi emberek életének legapróbb döntéseibe is beleszólnának, a fake news-gyártásban is élen járnak – olvasható a cikket szemléző Magyar Nemzet hasábjain. 

A legutóbbi kormányinfón a 444-től a Telexhez igazolt Sarkadi Zsolt arról értekezett hosszasan, hogy a kormány miért nem kéri az embereket arra, hogy megváltoztassák fogyasztási szokásaikat/kezdjenek el spórolni/ utazzanak kevesebbet.

Ezután az újságíró azt a kérdést szegezte Gulyás Gergelynek, hogy miért nem ingyenes Magyarországon a benzin?

A miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, hogy az emberek életére olyan nagymértékben van hatással a háborús infláció, hogy „ahol ettől meg lehet őket óvni, azt tegyük meg.” Tehát a hatóági áras üzemanyag bevezetése és fenntartása egy jó intézkedés, hiszen ennek köszönhetően nem szabadítjuk rá az egyszeri fogyasztókra a magas piaci árakat.

Ezzel itt véget is érhetne a történet, ha a Telex pár napra rá nem jelentetett volna meg egy olyan cikket, amelyben azt sugallják, hogy Gulyás Gergely ingyen adná a benzint, pedig a bolygó védelme érdekében a spórolásra kellene ösztönöznie az embereket.

„Gulyás ingyen is adná a benzint, pedig inkább az autózás visszaszorításán kellene ügyködnie” – áll a telexes cikk címében a félrevezető, Gulyás Gergelynek tulajdonított állítás.

Az alábbi videón (2:35 percnél) látható, hogy az ingyen benzin kérdését a Telex újságírója vetette fel, és nem Gulyás Gergely javasolta. Sőt, félig viccesen reagált a felvetésre, megemlítette, hogy azokban az országokban ingyenes az üzemanyag, amelyek kőolaj-nagyhatalmak.

Ez a videó és az azt követő cikk az egyik legjobb példa arra, hogy milyen elvtelen módszerekkel operál a baloldali média. 

Ha már a szankciók iránt lelkesedő baloldali médiáról beszélünk, akkor érdemes megemlítenünk azt az ominózus esetet is, amikor az egyik 444-es újságíró arról beszélt az ATV-ben, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági intézkedések nekünk, magyaroknak is kell hogy fájjanak. Meglepő módon akkor is az olajembargóról volt szó.

A 444-es Vég Márton úgy fogalmazott, hogy „jelenleg olyan szankciót nem lehet bevezetni, amely nem fájna. Szerintem egy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is. (…) Nyilván Európának fájni fog és Magyarországnak is fájni fog. Gazdasági visszaesést okoz, inflációt okoz és a GDP is visszább fog esni, de morálisan ezt tartom helyesnek!”

– emlékeztetett rá a Tűzfalcsoport.

Tovább olvasom

Médiapiac

Brutálisan veszteséges a Disney+

Közel egy milliárd dollár a streamingszolgáltató vesztesége, a veszteség mértéke 50 százalékot emelkedett tavaly óta.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szerdán éjjel jött ki a Disney+ harmadik negyedéves pénzügyi jelentése. A streamingszolgáltatóhoz tartoznak a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars valamint a 20th Century Foxhoz tartozó filmek. Az előfizetők száma 137,7 millióról 152,1 millióra növekedett, az ebből származó bevétel is nőtt 23 százalékot, viszont a nettó veszteség a tavalyi 0,6 milliárdról 0,9 milliárdra nőtt, közel 50 százalékkal.

A veszteség növekedésnek hátterében a saját gyártású produkciók számának valamint ezek gyártási költségeinek emelkedése áll.

Növekvő veszteség = Áremelés

A növekvő veszteségek miatt a Disney+ anyavállalata egy nem túl meglepő megoldást eszelt ki: árat emelnek – számolt be róla a Mandiner.

A hazánkat és Európát érintő új árakról még nincsen információ, viszont az Egyesült Államokban a korábbi $7.99-től $10.99-re emelnek valamint bevezetnek egy új, reklámokkal tarkított csomagot $7.99-ért.

Tovább olvasom