Kövess minket!

Médiapiac

Magyar Nemzeti Médiaszövetség: követeljük Karl Pachner azonnali eltávolítását

Az intézmény szánalmasnak, aljasnak és gyalázatosnak tartja, hogy az Österreichischer Rundfunk osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója szívinfarktust kívánt a magyar miniszterelnöknek.

Karl Pachner/Facebook

Követeljük Karl Pachner eltávolítását az osztrák közszolgálati médiából 

– írja legújabb közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Az intézmény szánalmasnak, aljasnak és gyalázatosnak tartja, hogy az Österreichischer Rundfunk osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója szívinfarktust kívánt a magyar miniszterelnöknek, “a magyar népet pedig hálátlannak és nacionalistának nevezte, amelynek szerinte nincs helye az Európai Unióban”. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint különösen bizarr, hogy Karl Pachner, aki titulusa szerint az online tér hivatott ismerője, később sajnálatát fejezte ki, amiért néhány Facebook-felhasználó szerinte félreértette szavait.

A szövetség úgy véli − annak ellenére hogy régi motoros a balos újságírásban −, Pacher még mindig nem tanulta meg, hogy

a szavaknak súlyuk, a tetteknek pedig következményük van, és egy újságíró, különösen egy közszolgálati médium vezetője, késő este, akármilyen állapotban sem írhat le aljas és sértő gondolatokat.

– Szavai egyáltalán nem voltak félreérthetők, de ha azok lettek volna is, akkor is csak azt bizonyítanák, hogy Pachner nem alkalmas újságírónak. Hisszük, hogy egyetlen médium, egy közszolgálati pedig különösen nem alkalmazhat olyan munkatársakat, akik sem fogalmazni, sem indulataikon uralkodni nem képesek. Karl Pachner ezt nem úszhatja meg egy bocsánatkéréssel: követeljük azonnali elbocsátását az osztrák közszolgálati médiából – írták.

Borítókép: Karl Pachner

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom