Kövess minket!

Médiapiac

Macron feljelentett egy lesifotóst

A paparazzi az elnöki hivatallal szemben rendezett kiállítást olyan fotókból, amelyeken volt és jelenlegi politikusok és családtagjaik szerepelnek, ezért az államfő a magánélet megsértése miatt feljelentette a fotóst.

Fotó: MTI/EPA/Pool/Denis Balibouse

Feljelentést tett Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és neje, Brigitte egy paparazzi ellen, Thibaut Daliphard ugyanis kiállítást szervezett olyan fotókból, melyeken több francia államfő és családtagjaik szerepelnek nyaralás alatt, a fotókon Emmanuel Macron fürdőruhában, egy jet-ski nyergében látható.

A fényképeket szeptember 8-tól két hétig lehetett megtekinteni Párizsban az államfő hivatalául szolgáló Elysée-palotával szemben található művészeti galéria kirakatában, a Faubourg Saint-Honoré utcában.

Bár a szóban forgó fényképek tavaly nyáron bejárták a világsajtót, a francia elnöki pár a magánélet megsértése miatt feljelentette a fotóst, akinek a kiállítását és azt, hogy a fényképeket az elnöki rezidenciával szemben tették közzé, egyértelmű provokációnak tekintik, írja a történtekről beszámoló Europe 1.

A felvételeken egyébként nem csupán a jelenlegi francia vezető és felesége látható, olyan fényképeket is közszemlére tett Thibaut Daliphard a kiállításon, amelyeken François Hollande-ot láthatták az érdeklődőt a tengerparton félmeztenül és olyan fotók is voltak, amik Nicolas Sarkozy-t és feleségét, Carla Bruni-t ábrázolták fürdőzés közben.

A Macron házaspárt lehet, hogy a kiállítás helyszíne dühítette fel, hiszen az Élysée-palotába menet két héten keresztül nap mint nap láthatták a nyaralásukon készült fényképeket, ezért a rendőrséghez fordultak, akik a feljelentést követően két és fél órán keresztül hallgatták ki a paparazzit. Sajtóértesülések szerint Thibaut Daliphard-t keddre beidézte a párizsi ügyészség is, az elnöki házaspár magánéletének magánéletének megsértése miatt indított előzetes vizsgálat keretében.

A fényképésznek korábban is volt már összetűzése Emmanuel Macronnal, 2017-ben Emmanuel és Brigitte Macron azzal vádolta meg Thibaut Daliphard-t, hogy betört a lakóhelyükre, míg ők Marseille-ben vakációztak. A köztársasági elnök zaklatás és a magánélet megsértésének kísérlete miatt tett feljelentést a fényképész ellen, majd néhány nappal később visszavonta azt, állítólag a kedélyek lecsillapítása érdekében, az Eurpoe 1 azonban úgy tudja, hogy elutasították a feljelentést.

Az elnöki pár feljelentésének hírére sok kritikus komment érkezett, volt olyan, aki gúnyosan azt írta a Twitteren, hogy segíteni kellene Emmanuel és Brigitte Macronnak megtalálni a fotósokat, akik megsértik a magánéletüket, majd feltett egy olyan fotót, ahol az elnöki pár kézenfogva sétál egy mezőn, körülöttük több mint egy tucatnyi fényképésszel, akik megörökítik a házaspár magánéletét.

Le Parisien információi alapján a galéria tulajdonosa, Daniel Delamare azonnal eltávolította a kiállított képek közül azokat, amelyek az Élysée-palota jelzése alapján aggályosnak talált az államfő, a fotót készítő Thibault Daliphard pedig hozzátette, hogy nem érti, miért zavarták a képek Emmanuel Macront, hiszen a fotókon egy fiatal, dinamikus elnök látható, aki a Kennedy család tagjaira emlékeztet. Azt is elmondta, hogy hagyománynak számít a francia elnökökről nyaralásuk alatt fotók közzététele és leszögezte, hogy senki nem akart provokálni a fényképekkel – írja a V4NA hírügynökség.

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Reim Károly, az Index újságírója

Hosszan tartó betegség után, életének 31. évében meghalt Reim Károly újságíró, a Bors, a Csakfoci.hu korábbi munkatársa, az Index szerkesztő-riportere.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tudtuk, hogy nagy a baj, hónapok óta szorítottunk, drukkoltunk neki. Fiatal volt, dolgozni akart, miért ne gyógyulhatott volna meg? Vártuk, hogy betoppan közénk, hozza a fantasztikus házi palacsintáit, hoz egy exkluzív infót vagy egy rövid írást. Októberben még cikkeket küldött otthonról, s bíztunk benne, hogy újra a régi lesz: visszatértek zseniális Insta-posztjai, rövid telefonüzeneteiben már örök szerelméről, a Juventusról viccelődtünk…” – olvasható az Index nekrológjában.

“Néhány hete egy cikk kapcsán még beszéltünk Karesszel, akkor elárulta, hogy nagy a baj, de ő és mi is bíztunk a gyógyulásában. Sajnos ezt a mérkőzést végül igazi harcosként, de elveszítette” – emlékezett meg korábbi munkatársáról a Csakfoci.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom