Kövess minket!

Médiapiac

Lezárult az Appra magyar! első szakasza

A beérkező nevezések közül összesen 164-et fogadott el a kiíró IVSZ az alkalmazásversenyen.

„Az eNET adatai alapján 2013 márciusában 2,4 millió okosmobil volt használatban Magyarországon, és az okoseszközök rohamos terjedésével párhuzamosan hazánkban is gombamód szaporodnak a mobilalkalmazás fejlesztésre specializálódott cégek” – mondta el Major Gábor, az Appra magyar!-t kiíró Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) főtitkára, aki szerint jól mutatja a szektorban rejlő potenciált, hogy a 2013-ban elindult Appra magyar!-ra összesen 164 érvényes nevezés érkezett.

Major szerint Magyarország is követi a legfontosabb nemzetközi trendeket: „Mivel nem készült tudományos kutatás a magyar appfejlesztő piacról, olyan benchmarkokat tudunk csak használni a szektor feltérképezéséhez, mint a versenyekre nevezett fejlesztések száma és minősége. Ezek alapján elmondható, hogy a három nagy operációs rendszerre optimalizált programok aránya évről évre növekszik.”

Ugyanakkor még bőven van növekedési lehetőség többplatformos fejlesztések piacán. Ezt támasztja alá az is, hogy az Appra magyar!-ra érkezett nevezések közül több mint 40 alkalmazás fut két platformon, és mindössze tízet optimalizáltak három operációs rendszerre. Magasan a legtöbb fejlesztés, több mint 110 csak egy alkalmazás piacteréről tölthető le.

Mi a helyzet Amerikában?

„A fejlett IT iparral rendelkező Amerikai Egyesült Államok érezhető módon előttünk jár, de ez egyáltalán nem szégyen. Jól mutatja az ottani fejlesztők piaci szimatát, hogy egy friss kutatás szerint a legtöbb fejlesztés iOS (81%) és Android (68%) operációs rendszerekre készül, de 37 százalékukat már a piacra legfrissebben érkező Windowsra is optimalizálják. A legtöbb programozó több platformra is készíti az alkalmazását” – mondta a főtitkár.

Szintén az ADC adatai szerint az USA-ban a játékok uralják az alkalmazásboltokat, de a fejlesztők örülnének a nagyobb változatosságnak. Természetesen rengeteg átfedés van a területek között, mégis jól mutatja a fogyasztói igényeket, hogy a programozók kétharmada készít játékokat, míg szórakoztatással kapcsolatos appokat 37 százalékuk, az oktatást támogató mobil megoldásokat 32 százalékuk, életmódos témájú alkalmazásokat 22 százalékuk fejleszt.

Magyarország ebből a szempontból eltérő képet mutat: a hazai alkalmazásverseny életmód kategóriájába érkezett a legtöbb nevezés (66), míg a játékok száma ennek kicsit kevesebb mint a fele (28).

A legnagyobb kihívás: a láthatóság

A fejlesztők szerint az appok piacán – Amerikában és itthon is – az ismertség elérése az első számú probléma. Megfelelő kommunikációs támogatás nélkül a legjobb fejlesztések is könnyen elveszhetnek. Többek között ezt a nehézséget igyekszik orvosolni az Appra magyar!. A projekt egyik legfőbb célja, hogy kellő publicitást biztosítson a legjobb hazai appokat elkészítő fejlesztőknek, programozóknak.

Az Appra magyar! támogatói: Apcom, Microsoft Magyarország, Magyar Telekom, T-Systems Magyarország, Telenor, eNET, Játéknet.hu. Médiatámogatók: Sanoma Media Budapest Zrt., Index, Inforádió, HWSW, Metropol, Marquard Média

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom

Médiapiac

Így készíti fel a Telex a magyarokat egy új világra

„A magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában” – vélekedett Greenpeace szakértője.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hosszú tudósításban számolt be a Telex arról, hogy egyes NGO-k szerint milyen óriási léptékű strukturális változásokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy felszámoljuk Magyarország gázfüggőségét.

A lap munkatársai az Egyensúly Intézet friss kiadványainak bemutatóján jártak, ahol Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse, Bart István, az Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője és Csernus Dóra, az intézet klíma- és környezetpolitikai szakértője beszélgettek arról, hogyan kell(ene) a magyaroknak megváltoztatni az életüket a következő évtizedekben.

A szakértők többek között olyan ötletekkel álltak elő minta 20 fokos lakás, vagy az autópályákon alkalmazott alacsonyabb haladási sebesség.

Perger Andrásszerinta kritikus helyzetet „az eddigi kormányok nem kezelték sehogy, csak újabb csatlakozások és vezetékek felépítésével, utána pedig elkezdtek az embereknek pénzt adni rezsicsökkentés címen, hogy nyugodtan használjanak csak annyi gázt, amennyit akarnak”. A szakértő szerint a szokásokat is át kéne alakítani, de ez még aktív állami szerepvállalással sem lenne egyszerű feladat. Az pedig politikai értelemben teljesen racionális, hogy a kormány nem vállalja az emberek egyesével győzködését arról: mostantól ne az legyen, hogy meleg lesz a lakásban olcsón, komfortosan, hanem ehelyett bizonyos átalakításokra, lemondásra, kényelmetlenségre van szükség. Ha ugyanis bármi ehhez kapcsolódót említ az ember, akkor a választók megijednek, ahogy azt sem lehet szóba hozni, hogy mi lenne ha csak 20 fokra fűtenénk fel a lakásokat télen. 

A Greenpeace szakértője szerint ez a téma Magyarországon szentségtörésnek számít, „míg a skandináv országokban nincs abban semmi különös, hogy az emberek gyapjúzokniban és vastag pulcsiban vannak otthon, a magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában”

A Mandiner.hu által szemlézett tudósításban idézett megszólalók szerint konkrét lépésekre is szükség lehet a változás érdekében. A közlekedés terén ilyen lenne például az alacsonyabb sebességkorlátozás bevezetése az autópályákon. Rengeteg benzint lehetne például azzal megspórolni, ha 110 kilométeres maximális óránkénti sebességet vezetnének be az autópályákon.

Tovább olvasom

Médiapiac

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás – Az elmúlt fél év legfontosabb eseményei az évadzáró adásban

Az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttér műsorában ezúttal Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Réz András filmesztéta, író vendégeskednek.

Közzétéve:

MTVA

Az évad utolsó epizódjában átfogó visszatekintésben összegzi az elmúlt fél év legfontosabb belpolitikai, külpolitikai, geopolitikai és társadalmi-kulturális eseményeit a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor.

A műsor teljes adása csütörtökönként 20:30-tól egyaránt követhető az M1-en, a hirado.hu oldalán, valamint a legnagyobb közösségi- és videómegosztó oldalon is.

A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor korábbi adásai újranézhetőek a hirado.hu honlapjánFacebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Borítókép: MTVA

Tovább olvasom