Kövess minket!

Médiapiac

Lengyel elnök: a reklámadó nem korlátozná a szólásszabadságot

A törvénytervezet célja nem a szólásszabadság korlátozása, hanem a nagy médiacégek megadóztatása – jelentette ki Andrzej Duda.

Facebook / @andrzejduda

Duda a társadalmi vitára és a kormányon belüli megvitatásra váró, előzetes tervezet kapcsán nyilatkozott, amely ellen szerdán több magánkézben lévő sajtóorgánum tiltakozott, szüneteltette a műsorszolgáltatást, a sajtószabadság elleni támadásnak minősítve a beharangozott reklámadó – írja az MTI.

A lengyel elnök elfogadható lépésnek tartja a nagy médiacégek megadóztatását, de megjegyezte, hogy a tervezetet részletekbe menően még nem ismeri. Szerinte

a reklámadó nem érinti a szólászabadságot, hanem csak a “pénzről szól”.

Lengyelországban szerinte nem korlátozzák a szólásszabadságot.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban aláhúzta, hogy

a tervezet nem jelent semmiféle háborút a média ellen, de a nagy médiacégek védik magukat az adófizetés ellen.

A nagy médiakonszerneket több európai ország is megadóztatta.

Természetes dolognak mondta, hogy Lengyelországban adóznának azok a cégek, amelyek az országban tesznek szert bevételre. A javaslat elsősorban a globálisan több mint 3,4 milliárd zlotynál (271,7 milliárd forint) nagyobb bevételt, valamint az internetes reklámból 22 millió zlotyt (1,6 milliárd forint) meghaladó bevételt termelő műsorszolgáltatókat érinti, amelyek eddig nem Lengyelországban adóztak.

A tervezetet a média egy része a szólásszabadság korlátozásaként próbálja bemutatni, valójában azonban a Lengyelországban általuk keresett nagy pénz miatt folytatott harcukról van szó

– jelentette ki Dworczyk.

Piotr Müller kormányszóvivő a Radio Wnet független rádiócsatornának csütörtökön elmondta: a kormány kész a tervezett társadalmi konzultáció során tárgyalni az adókulcsokról, hogy az adó semmiképpen se korlátozza a lengyel média versenyképességét.

A tervezet szerint a reklámbevételek 2-15 százalékát vinné el az adó, a reklám méretétől és a hirdetett áru jellegétől függően. Az adóból származó bevételt az államkincstár a koronavírus-járvány által érintett egészségügyi és kulturális ágazat megsegítésére fordítaná.

A legtöbb lengyel újságírót tömörítő Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) szerda esti nyilatkozatában aláhúzta:

a tervezeten folytatott munkák jelenlegi szakaszában nem lehet előre látni, hogy az új szabályzás mennyire befolyásolná a szólásszabadságot.

Az egyes médiaszervek aznapi tiltakozását az SDP a magánmédia tulajdonosainak érdekeit védő akciónak nevezte.

A lengyel közszolgálati televízió honlapján elérhető írás szerint a reklámadó évente közel 800 millió zlotyt (63,9 milliárd forint) bevételt hozna az állami költségvetésnek, amiben benne van a két internetes óriáscég, a Google és a Facebook által fizetendő reklámadó. A legmagasabb adót, 144 millió zlotyt az amerikai Discovery társaság tulajdonában lévő TVN fizetné. A lengyel tulajdonú, a kormánnyal szemben kritikus Polsat tévé adója mintegy 108 millió zlotyt tenne ki, míg a közszolgálati TVP mintegy hetvenmillió zlotyt fizetne be.

Borítóképünkön Andrzej Duda lengyel elnök

Médiapiac

A Wikipédia törölné a kommunizmus tömeggyilkosságairól szóló bejegyzést

A „Tömeggyilkosságok a kommunista rezsimek alatt” szócikket „elfogultság” miatt eltávolítanák a platformról.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Telegraph arról számolt be, hogy a Wikipédia egyik bejegyzésénél, amelynél „a kommunista rezsimek alatti tömeggyilkosságokat” részletezik, fennáll a törlés veszélye. A Wikipédia-oldalt, amely az egypárti kommunista rezsimekben, például a Szovjetunióban és Kínában élő emberek millióiról szól, törlésre jelölték.

A Wikipédia egyes szerkesztői állítólag nem értenek egyet azzal, hogy a tömeges népirtásért a kommunista ideológiát okolják.

A szócikk olyan kommunista személyiségek akcióit sorolja fel, mint Mao elnök, Sztálin, Pol Pot és Kim Dzsong Il. A cikket azzal vádolják, hogy elfogult „antikommunista” nézőpontot fogalmaz meg, és az oldal adminisztrátorainak kell dönteniük arról, hogy el kell-e távolítani a cikket.

Az írás főcíme jelenleg: „A cikk semlegessége vitatott”, és „a cikk törlését fontolgatja a Wikipédia a törlési politikájával összhangban”. A cikkről hosszas vita folyik a Wikipédia szerkesztői között. Egyikük a törléssel szemben foglalt állást, és bírálta a kommunista párti szerkesztőket: A Wikipédia védi és lehetővé teszi a nyilvánvaló visszaéléseket és manipulációkat egy maroknyi partizán részéről, akik a történelem átírására törekednek, és más partizán akadémikusokra hivatkozva elfednék a gyilkosságokat. Ha ezt megengedik, ez az egész projekt kudarcot vallott, és a Wikipédiának be kellene zárnia a boltot.”

A cambridge-i Robert Tombs történészprofesszor azzal érvelt, hogy a népirtás és az ideológia közötti kapcsolat lekicsinylése azt eredményezheti, hogy a fasizmus és a gyarmatosítás bűneit is figyelmen kívül hagyják.

Tombs kijelentette:Ez erkölcsileg védhetetlen, legalább annyira rossz, mint a holokauszt tagadása, mert »az ideológia és a gyilkolás összekapcsolása« a lényege annak, hogy miért fontosak ezek a dolgok. Elolvastam a Wikipédia-oldalt, óvatosnak és kiegyensúlyozottnak tűnik. Ezért az eltávolítására tett kísérletek csak ideológiailag motiváltak lehetnek” – olvasható a 888.hu cikkében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elfogadta az NMHH 2022-es költségvetését az Országgyűlés

A hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Közzétéve:

Borítóképünkön az Országház épülete, fotó: Pixabay


122 igen szavazattal, 48 nem ellenében az Országgyűlés kedden elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2022-es költségvetéséről szóló előterjesztést.

A képviselők döntése alapján

a hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Személyi juttatásokra 11,2 milliárd forint, dologi kiadásokra 16,2 milliárd forint, egyéb működési célú kiadásokra 14,3 milliárd forint, beruházásokra 4,1 milliárd forint, a járulékokra és adókra pedig 2 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre.

A hatóság bevételeinek nagy része, 36,2 milliárd forint 2022-ben is a különböző díjakból, elsősorban a 31 milliárd forintos frekvenciadíjból származik, amit 2,6 milliárd forintos állami támogatás és 9 milliárd forintos működési bevétel egészít ki.

Az NMHH Médiatanácsa jövőre 695 millió forintból gazdálkodhat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az MTV hazug lejáratóvideót készített Magyarországról

A legnagyobb zenei televíziós csatorna lejáratóvideót készített Magyarországról. Szándékos és egyértelműen tetten érhető hazugságokkal dúsított videót gyártottak, amelynek elkészültéhez a Budapest Pride egyik szervezője nyújtott segítséget, hívja fel rá a figyelmet a Kontra magyar hírportál.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Budapest Pride egyik szervezője, Radványi Viktória nyerte idén az MTV European Music Awards “Generation Change” nevű elismerését. A díjátadóra Magyarországon, a budapesti Puskás Arénában került sor, a nagyszabású show-t az állami Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatta – olvasható a V4NA hírügynökség szemléjében.

A “Generation Change” díj nyerteséről, Radványi Viktóriáról az MTV egy filmet is készített, ami azonban hazug, hamis képest fest Magyarországról, és a magyarországi LMBTQ-közösség helyzetéről, hívta fel rá a figyelmet a Kontra magyar hírportál.

A videóban Radványi Viktória “érzelmes zene mellett mesélt arról, hogy Budapesten nem foghatja meg a barátnője kezét, folyton a háta mögé kell nézzen, mert veszélyben érzi az életét”, írja a Kontra, és hozzáteszik, hogy miközben a Budapest Pride szervezője megpróbáltatásairól beszél, egy videófelvétel képeit láthatják a nézők, amelyen egyenruhások az LMBTQ-közösség tagjait rángatják, inzultálják, sőt egyeseket le is tartóztatnak (a videóban 4:15-től).

Az említett képsoroknak azonban köze sincs Magyarországhoz, azok Grúziában készültek.

Tehát miközben Radványi Budapest utcáin zajló erőszakról beszélt, azt a film készítői a MTV-nél egy másik országban készült felvételekkel szemléltették, nyilvánvalóan azért, mert nem találtak olyan felvételt, ami alátámasztotta volna díjazottjuk állításait. Vagyis, ahogy a Kontra összegez:

A legnagyobb zenei televíziós csatorna lejáratóvideót készített Magyarországról. Szándékos és egyértelműen tetten érhető hazugságokkal dúsított videót gyártottak, amelynek elkészültéhez a Budapest Pride egyik szervezője nyújtott segítséget.

Miután hétfőn napvilágot látott a hír, hogy nemes egyszerűséggel hazug a videó, az MTV megváltoztatta annak a tartalmát. Úgy tűnik, rájöttek, hogy itthon mégse verik az LMBTQ embereket, hiába gondoljuk egyre többen úgy, hogy az apa az férfi és az anya az nő – tette hozzá a Mandiner.

Tovább olvasom