Kövess minket!

Médiapiac

Lengyel elnök: a reklámadó nem korlátozná a szólásszabadságot

A törvénytervezet célja nem a szólásszabadság korlátozása, hanem a nagy médiacégek megadóztatása – jelentette ki Andrzej Duda.

Facebook / @andrzejduda

Duda a társadalmi vitára és a kormányon belüli megvitatásra váró, előzetes tervezet kapcsán nyilatkozott, amely ellen szerdán több magánkézben lévő sajtóorgánum tiltakozott, szüneteltette a műsorszolgáltatást, a sajtószabadság elleni támadásnak minősítve a beharangozott reklámadó – írja az MTI.

A lengyel elnök elfogadható lépésnek tartja a nagy médiacégek megadóztatását, de megjegyezte, hogy a tervezetet részletekbe menően még nem ismeri. Szerinte

a reklámadó nem érinti a szólászabadságot, hanem csak a “pénzről szól”.

Lengyelországban szerinte nem korlátozzák a szólásszabadságot.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban aláhúzta, hogy

a tervezet nem jelent semmiféle háborút a média ellen, de a nagy médiacégek védik magukat az adófizetés ellen.

A nagy médiakonszerneket több európai ország is megadóztatta.

Természetes dolognak mondta, hogy Lengyelországban adóznának azok a cégek, amelyek az országban tesznek szert bevételre. A javaslat elsősorban a globálisan több mint 3,4 milliárd zlotynál (271,7 milliárd forint) nagyobb bevételt, valamint az internetes reklámból 22 millió zlotyt (1,6 milliárd forint) meghaladó bevételt termelő műsorszolgáltatókat érinti, amelyek eddig nem Lengyelországban adóztak.

A tervezetet a média egy része a szólásszabadság korlátozásaként próbálja bemutatni, valójában azonban a Lengyelországban általuk keresett nagy pénz miatt folytatott harcukról van szó

– jelentette ki Dworczyk.

Piotr Müller kormányszóvivő a Radio Wnet független rádiócsatornának csütörtökön elmondta: a kormány kész a tervezett társadalmi konzultáció során tárgyalni az adókulcsokról, hogy az adó semmiképpen se korlátozza a lengyel média versenyképességét.

A tervezet szerint a reklámbevételek 2-15 százalékát vinné el az adó, a reklám méretétől és a hirdetett áru jellegétől függően. Az adóból származó bevételt az államkincstár a koronavírus-járvány által érintett egészségügyi és kulturális ágazat megsegítésére fordítaná.

A legtöbb lengyel újságírót tömörítő Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) szerda esti nyilatkozatában aláhúzta:

a tervezeten folytatott munkák jelenlegi szakaszában nem lehet előre látni, hogy az új szabályzás mennyire befolyásolná a szólásszabadságot.

Az egyes médiaszervek aznapi tiltakozását az SDP a magánmédia tulajdonosainak érdekeit védő akciónak nevezte.

A lengyel közszolgálati televízió honlapján elérhető írás szerint a reklámadó évente közel 800 millió zlotyt (63,9 milliárd forint) bevételt hozna az állami költségvetésnek, amiben benne van a két internetes óriáscég, a Google és a Facebook által fizetendő reklámadó. A legmagasabb adót, 144 millió zlotyt az amerikai Discovery társaság tulajdonában lévő TVN fizetné. A lengyel tulajdonú, a kormánnyal szemben kritikus Polsat tévé adója mintegy 108 millió zlotyt tenne ki, míg a közszolgálati TVP mintegy hetvenmillió zlotyt fizetne be.

Borítóképünkön Andrzej Duda lengyel elnök

Médiapiac

Tovább szólhat az Első Pesti Egyetemi Rádió

Két adóval is ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Media Universalis Alapítvánnyal, így az Első Pesti Egyetemi Rádió augusztus 1. és szeptember 29. között továbbra is hallható lesz a kisközösségi Budapest 97,0 MHz-es frekvencián – tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Budapest – Astoria telephelyre vonatkozó eljárásban pályázott a Media Universalis Alapítvány, erre tekintettel született a hatvannapos ideiglenes hatósági szerződés.

Szolgáltatói kérelem alapján szintén ideiglenes, 180 napra szóló hatósági szerződés megkötéséről döntött a grémium a Golden Talk Hungary Kft.-vel, amely így szeptember 1. és 2022. február 27. között a Marcali 88,0 MHz-es helyi frekvencián működhet kereskedelmi jelleggel, Rádió Plusz néven.

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. szolnoki, veszprémi, békéscsabai, egri, szekszárdi, salgótarjáni, szentesi és keszthelyi jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Nyíregyháza 102,6 MHz-es jogosultsággal.

Szintén a szolgáltatók kérelmére engedélyezte a tanács, hogy a Best Radio Kft. Budapest 99,5 MHz – BEST FM és a P1 Rádió Kft. Pécs 101,7 MHz – 101,7 Pécs FM jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak, így utóbbi augusztustól már 101,7 Best FM néven sugároz.

A testület elvégezte a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

Véglegesítette a tanács a körzeti Budapest 105,9 MHz és a helyi Veszprém 94,6 MHz rádiós frekvencia közösségi használatát célzó, valamint egy gyöngyösi telephely kisközösségi célú pályázati felhívását.

Elfogadta a Médiatanács a Budapest 102,1 MHz körzeti, valamint a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén a Bóta café egyik adásában a műsort támogató, kávét forgalmazó cég termékeinek megvásárlására ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a műsorszám végén nem tüntette fel a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást sem.

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásában megállapította a kiskorúakat védő cseh jogszabályok megsértését az AMC csatorna szolgáltatójánál. A cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországon sugárzó televízió júniusban A szem című filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett, így veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak a film egyes részei.

Tovább olvasom

Médiapiac

Halló, itt Tokió! – Olimpiai műsorfolyam a Kossuth Rádióban

Élő tokiói helyszíni kapcsolás és sportos témák minden nap az ötkarikás játékok ideje alatt a Kossuth Rádióban, július 24-től két héten keresztül, hajnaltól délutánig.

Közzétéve:

Pixabay

Július 24-től az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap hajnal 3 és 6 óra, valamint reggel 9 és délután 16 óra között jelentkezik a Kossuth Rádió Halló, itt Tokió! című műsora, amely egy több órás műsorfolyam lesz az olimpia ideje alatt.

„Ez idő alatt a Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó négy kommentátora közvetíti majd a hallgatóknak az olimpiai eseményeket, főként a magyar vonatkozásúakat. Rugalmasan kezeljük a műsoridőt, hiszen változó hosszúságú lehet egy-egy kapcsolás, nem mindegy ugyanis, hogy egy hosszabb kézilabdamérkőzés, vagy egy rövidebb úszószám zajlik majd a helyszínen. Számítani lehet körkapcsolásokra is, kommentátoraink ugyanis más-más sportprogramra várják a Kossuth Rádió hallgatóit” – mondta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A rádió magazinműsorai is igazodnak e jelentős eseményhez, tematikájukban a sport, az egészséges életmód, az olimpiák története, magyar vonatkozású sikerek is szerepelnek, de a rendező ország kultúrájához tartozó érdekességekről, történelméről, gasztronómiájáról is hallhatnak a Kossuth Rádióban.

A játék sem marad el, minden nap valamilyen olimpiai témájú kérdés hangzik el a műsorfolyamban, a leggyorsabb helyest választ adó hallgató pedig ajándékot kap.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A nyár legizgalmasabb fesztiváljairól tudósít a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV

Villáminterjúk, kulisszatitkok és élő pillanatok várják az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió közönségét az elkövetkezendő hetekben.

Közzétéve:

Pixabay

A csatornák a megszokott napi műsorterv mellett élőben jelentkeznek be a legszínesebb hazai fesztiválokról. A főpróba már megvolt: július 8. és 10. között a Bánkitó Fesztiválról adtak hangulatjelentést a nézőknek, a folytatás pedig még több izgalmas pillanatot ígér. A héten a Campus Fesztiválon, július 23. és 31. között a Művészetek Völgyében, július 29-én a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 25. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon, augusztus 18. és 21., valamint augusztus 25. és 28. között a 10 Nap Strandon lesz jelen az M2 Petőfi TV csapata.

A Petőfi Rádió ezek közül két helyszínen, a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a balatonvilágosi 10 Nap Strand rendezvényen vesz részt – mondta el a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának vendégeként Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy együttműködnek a Hangfoglaló Programmal, amely felhívja a figyelmüket a fiatal tehetségekre.

A fesztiválokon egyfelől keressük a jövő előadóit és kapcsolódási pontot építünk ki velük a közmédiához. Szerettünk volna minél több helyre eljutni, miközben a tartalomszolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt. A másik fontos célunk, hogy a közönség megismerje a saját arcainkat is, kiváltképp fontos ez a rádiós részről, hiszen ők a legtöbbször csak a hangjukkal szerepelnek. Majoros Rita és Bekker Dávid műsorvezetőinkkel találkozhatnak majd személyesen a fesztiválok látogatói

– tette hozzá Béli Ádám.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom