Kövess minket!

Médiapiac

Lendületesen növekszik az Android Market

Egy független tanulmány szerint a Google-féle Android Marketen már több mint 400 ezer aktív alkalmazás található meg, a szerzők száma pedig 100 ezer felett jár. Az applikációs boltban jelentősen dominálnak az ingyenes mobilszoftverek.

Az Android Marketen az elérhető programok száma az év végén lépte át a 400 ezres határt, vagyis mindössze 4 hónap kellett ahhoz, hogy a korábbi 300 ezres határt újabb 100 ezerrel szárnyalják túl. Épp ennyi időre volt szükség egyébként 2011-ben akkor is, amikor 200 ezerről 300 ezerre emelkedett az applikációk száma – állapította meg a Distimo.

A gyors növekedéshez jelentős mértékben járulnak hozzá az ingyenes programok, ezek ugyanis az Android Marketben lévő kínálat körülbelül kétharmadát teszik ki, sőt arányuk a 2011 áprilisi 60 százalékról 2011 végére már 68 százalékra emelkedett. A növekedést a Distimo a freemium üzleti modell terjedésével magyarázza. (A freemium modell lényege, hogy a fejlesztők ugyan ingyenesen elérhetővé teszik programjaikat, azonban további kiegészítőket, extrákat már csak fizetség ellenében adnak hozzá.)

A Distimo megjegyzi, hogy a Google Android Marketen lévő programok száma ma még elmarad az Apple Store iPhone-os kínálatától. Utóbbi ugyanis már 2011 júniusában elérte a 400 ezres mérföldkövet.(Fontos megjegyezni, hogy a Distimo az Apple Store esetében külön számolja az iPhone-ra és az iPad-re optimalizált applikációkat, miközben az Android Market esetében nem tesz hasonló különbséget a táblagépes és az okostelefonos applikációk között. Együttvéve az iPad és az iPhone applikációk száma az Apple Store-ban körülbelül 500 ezer darab lehet.)

Egyébként az Android Market korábban 31 hónap alatt érte el a 200 ezres határt, míg ugyanerre az Apple-nek mindössze 22 hónap is elegendő volt. Ugyanakkor az Android Marketnek csak 4 hónapra volt szüksége, hogy ezután elérje a 300 ezret, szemben az Apple-lel, amelynek újabb 8 hónapra volt szüksége a további 100 ezres bővüléshez. Másképp fogalmazva: úgy tűnik az Android fejlesztők lelkesebbé, gyorsabbá váltak, vagy az Apple-os tábor érdeklődése mérséklődött, mindenesetre szűkült a szakadék a két versenytárs között. Ez látszik az alábbi ábrán is.

A Distimo arról is megemlékezett, hogy a mostanra 100 ezret is meghaladó androidos fejlesztői tábor tagjai átlagosan 4,1 applikációt publikálnak egy év alatt, szemben az egy évvel ezelőtti fejenkénti 5 applikációval. Ennek magyarázata nyilvánvalóan a sok új fejlesztő megjelenése lehet.

A tanulmány elkészítésekor a Distimo egyébként csak az aktív programokat vette számításba, tehát például a szerzői jogok megsértése vagy vírusos tartalom miatt a Google által letiltott alkalmazásokat nem vette bele a 400 ezerbe.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom