Kövess minket!

Médiapiac

Lelket öntenek a bizonytalan szülőkbe

Új magazinnal jelentkezik a Marquard Media Magyarországon Gyereklélek címmel. A hír nem új, hiszen a médiavállalat ezt már a múlt héten bejelentette, a közönség viszont most kedden vehette először kézbe a negyedévente megjelenő, tartalmas és igencsak vaskos, 132 oldalas lapot.

Miért pont egy print termék? – tette fel a kérdést a magazint bemutató keddi sajtórendezvényen a lap főszerkesztője, Tomsits Tímea.

Hiszen az utóbbi években az online előretörésével egyre többen kérdőjelezik meg a nyomatott lapok létjogosultságát. A főszerkesztő hangsúlyozta, mára kiderült, ez a kijelentés csak részben igaz, hiszen a magazinpiac reneszánszát éli köszönhetően a szűkebb, de igencsak elkötelezett, lojális közönséghez szóló Nich-lapoknak, amelyek köszönik szépen, jól vannak.

Hasznos platform

Kovács Anita, kereskedelmi igazgató szerint teljesen egyértelmű a választás: azért nyomtatott lap, mert a Marquardnál ez a drive, ráadásul nemzetközi kutatások is igazolják, hogy a legtöbb márka számára a legjobb, leghasznosabb platform a magazin, hiszen az emóciót helyezik a fókuszba. Ráadásul lapjaival – például az Évával, az Éva különszámokkal, Apával – a Marquard hosszú évek alatt a családi élet szakértője lett, természetes, hogy ezt a fogyasztói szegmenst célozza, bővíti a Gyereklélekkel – mondta a sajtóbeszélgetésen Kovács.

Tomsits szerint a netes tartalomfogyasztási szokásokra ma már egy print lap kiadásakor is érdemes figyelni. Ezt szem előtt tartva alakították ki a magazin formátumát, a tördelési, képszerkesztési struktúrát: a kiemelések, a keretes írások, a laza szerkezet a főszerkesztő szerint olvasásra ösztönöz, az egyes tartalmi blokkok akár önállóan is megállnak.

A bizonytalan Y

A lap előkészítése, a termékfejlesztés során a kiadó készített egy 3 ezer fős kutatást többek között a szülői szerep formálódásáról. Ugyan a lap a neveléssel, gyerekpszichológiával foglalkozik, de a célközönsége természetesen a gyerekvállalási időszakba érkezett Y-generáció (az 1980 és az 1993 között születettek), azaz a hirdetők számára annyira fontos húszas-harmincas korosztály.

Tomsits megjegyezte, hogy a felmérés szerint a szülők ma sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel, mint a korábbi generációk, ami azzal is összefügg, hogy kitolódott a gyerekvállalás a harmincas éveikre, így viszont a mai szülők érettebb személyiségek. És ennek köszönhetően tudatosabb szülők, tehát utána olvasnak, mit hogyan kell csinálni.

A neten viszont rengeteg az ellenőrizetlen tartalom, tanács, így keresik a megbízható forrást. A rendezvényen előadó Steigervald Krisztián generációkutató hangsúlyozta is, hogy az Y-nemzedék az egyik legbizonytalanabb, kritikus és egyben önkritikus.

Ők azok, akik elsőként találkoztak az internet kínálta lehetőségekkel az 1990-es években, de a valódi digitális robbanás – a közösségi média térhódítása, a mobil eszközök elterjedése – csak jóval később következett be (a Facebook magyar változata 2008-ban indult). Tehát a Z-hez és az alfákhoz képest „nem születtek bele” a digitális világba, amely alapvetően már audiovizuális és nem literális. Magyarán az olvasás számukra még teljesen mást jelent, mint a fiatalabb generációknak.

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyerteseket hirdettek két vidéki és két fővárosi rádiós frekvenciapályázaton

A Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz frekvenciát a KAtolikus Rádió, a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz frekvenciát a Roma Rádió kapta meg.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Nyertest hirdetett a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi, valamint a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a két vidéki médiaszolgáltatási lehetőségre irányuló pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt., míg a fővárosiakat a szintén egyedül pályázó Roma Rádió Kft. és az LBK Sport Kft. nyerte.

A testület a Dunaújváros 99,1 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz, a Kalocsa 94,5 MHz és a Székesfehérvár 106,6 MHz helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálata során a dunaújvárosi pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel, míg a székesfehérvári pályázati eljárásban nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t.

A Dunaföldvár 104,1 MHz és a Kalocsa 94,5 MHz pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az ugyancsak egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t. A Szeged 87,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat alaki vizsgálata során viszont a grémium megtagadta az egyedül pályázó Radio Plus Kft. nyilvántartásba vételét, ugyanis alakilag érvénytelen volt a pályázata – írták.

Közölték, a médiatanács ugyanakkor véglegesítette az Esztergom 92,5 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű, a Debrecen 104,6 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű, továbbá a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára szóló pályázati felhívásokat.

A testület az X AND A Kft. kérelme alapján 180 napra szóló ideiglenes hatósági szerződés megkötéséről döntött a körzeti vételkörzetű Budapest 92,9 MHz tekintetében – olvasható az NMHH közleményében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírságolt és figyelmeztetett a médiatanács

A szerződéses vállalások és a termékmegjelenítésre, támogatásra vonatkozó szabályok megszegése miatt szabott ki bírságot, valamint figyelmeztetett műsorszolgáltatókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál.

A velencei 90.4 Best FM kevesebb magyar zenét, míg a kiskunfélegyházi Rádió Smile kevesebb szöveget, magyar zenét, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, továbbá közszolgálati műsorszámot tett közzé, e tekintetben megsértette a vonatkozó törvényi rendelkezést is, valamint több zenét, ismétlést és reklámot tett közzé a megengedettnél, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

A kaposvári 99,9 Rádió 1 szolgáltatójára és vezető tisztségviselőjére összesen 20 ezer forint bírságot rótt ki a tanács, mert az adó kevesebb zenét sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest – írták.

Közölték, a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki a Balaton Televízió szolgáltatójára és figyelmeztette a Somogy TV-t. Előbbi médiaszolgáltató az egyik áprilisi, termékmegjelenítést tartalmazó műsorában olyan reklámértékű információkat közölt egy bemutatott termékről, amelyek közvetlen vásárlásra ösztönözhették a nézőket. Egy másik adásban pedig a műsort támogató cég termékeinek bemutatása ugyancsak vásárlásra buzdító hatású lehetett, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé.
Utóbbi szolgáltató a vizsgált augusztusi adáshéten nyolc alkalommal elmulasztotta közzétenni a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást a műsorszámok végén, emellett két esetben a műsorszámot támogató vállalkozások termékeiről reklámértékű információkat tett közzé – olvasható.

A közleményben kiemelték, a médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Közölték: bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat.

Augusztusban az RTL Klub Survivor – Celebek a civilek ellen! című műsor egyik epizódjában, valamint a TV2-n sugárzott Bohém rapszódia című filmben nem volt olyan tartalom, amely indokolta volna első esetben a 12-esnél magasabb, 16-os, míg a második esetben a 16-osnál magasabb, 18-as korhatár-besorolást.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete eljárása nyomán, amely állampolgári bejelentésre indult a Magyar Nemzet online felületén februárban megjelent cikkel kapcsolatban, a médiatanács hatósági eljárást indított – írták a kommünikében.

.

Tovább olvasom