Kövess minket!

Médiapiac

A Le Figaro szerint igazi harcos a magyar miniszter

A magyar igazságügyi miniszterről közölt portrét a tekintélyes francia lap.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Portré jelent meg szerdán Varga Judit igazságügyi miniszterről a Le Figaro francia konzervatív napilapban, amelyet a lap külpolitikai újságírója, Anne Rovan készített, s amelyet a Magyar Nemzet szemlézett. A cikk a tárcavezető pályafutását ismertetve arról ír:

a jogi diplomát szerzett fiatal hölgy, aki korábban az Európai Parlamentben dolgozott asszisztensként, most pedig foggal-körömmel védi Brüsszelben Orbán Viktor nacionalista ideológiáját.

A cikk szerzője szerint Varga Judit az, aki napi szinten kezeli a magyarországi jogállamisági dossziét, valamint országa és az európai intézmények közötti kapcsolatokat ebben a kérdésben. A 41 esztendős Varga Judit, aki csaknem három éve miniszter, Orbán Viktortól egy testre szabott tárcát kapott – állapítja meg Anne Rovan.

A miniszter egyaránt felelős az igazságügyért és az európai uniós ügyekért.

Ő egy harcos

– olvasható a cikkben egy EU-s diplomatára hivatkozva, aki korábban már látta munka közben a miniszteri csúcson Brüsszelben. Mint írták, Cseh Katalin szerint Varga Judit mindenben jogi megközelítést alkalmaz. A legtöbb megfigyelő egyetért abban, hogy ez a fiatal, jogi diplomával rendelkező, korábbi parlamenti asszisztensként dolgozó hölgy, akit a legutóbbi választásokon képviselővé választottak, kellemes képet ad Orbán Viktor nacionalista ideológiájáról. „Szép borító” – idézi fel a cikk, ahogy korábban Cseh Katalin ironizált Varga Judittal kapcsolatban.

A nemzethez hű miniszter

A szerző szerint Varga Judit valóban osztja a magyar miniszterelnök minden pozícióját, aki mellett ott állt a választásokat követő eredményvárón is. A miniszter, aki rendszeresen közzétesz fotókat a közösségi médiában három gyermekéről és férjéről, szintén foggal-körömmel védelmezte Brüsszelben a gyermekvédelmi törvényt, amelyet egy emlékezetes csúcstalálkozón szinte minden európai vezető bírált. A konzervatív lap szerzője emlékeztet:

Varga Judit szerint mindenekelőtt politikai motivációjú a harc, amelyet Brüsszel indítana Magyarországgal szemben.

 „Mivel nem ugyanazok az elképzeléseink, mint a mainstream irányvonal, támadnak minket, és ez megdöbbentő. Nincs tehát egyenlőség.” – idézte a szerző az igazságügyi minisztert, aki szintén bírálja az EU-ban uralkodó kettős mércét, és eközben nem felejti el kritizálni azon tagállamokat, amelyek a leginkább hangosak a magyar jogállamisági túlkapásokkal szemben.

Még Luxemburgban is folyik egy reform, amely garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét

 – tette hozzá. A szerző szerint a miniszter kitart amellett is, hogy „Brüsszelnek inkább az egységre kell törekednie”, hiszen az EU-nak kezelnie kell az ukrajnai háborút.

„Nem ez az álláspontja az Európai Bizottságnak, amely szerdán elindította annak az eljárásnak az első szakaszát, amely valószínűleg több milliárd eurótól fosztja majd meg Magyarországot” – írja a szerző utalva arra, hogy szerdán az Európai Bizottság írásbeli értesítést küld Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról, majd szintén Vargát idézi:

 Válaszolunk majd, ahogy ezt mindig is tettük. Biztos vagyok benne, hogy tiszteletteljes párbeszédet fogunk folytatni a bizottsággal. Hű vagyok a nemzethez, és ez a legfontosabb számomra.

Médiapiac

Jászai Gellért az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a 4iG vállalatcsoportot

Fekete Péter a vállalatcsoport vezérigazgatójaként és Linczényi Aladin az igazgatóság alelnökeként segítik az elnöki munkát.

Közzétéve:

Borítókép: A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székháza a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utca 8. szám alatt, fotó: MTVA/MTI/Róka László

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A tájékoztatás szerint Fekete Péter a vállalatcsoport vezérigazgatójaként és Linczényi Aladin az igazgatóság alelnökeként segítik az elnöki munkát és ellátják a 4iG csoport operatív irányítását.

A 4iG igazgatósága szerdán döntött a vállalatcsoport stratégiai, üzleti és operatív irányításának átalakításáról, amelynek célja az üzleti és integrációs folyamatok összehangolása, valamint a telekommunikációs és informatikai divíziók hatékonyabb támogatása.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei szerdán délután 0,66 százalékkal, 754 forintra gyengültek, a papírok árfolyama egy éven belül 632 és 1134 forint között változott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Várhelyi András újságíró, volt országgyűlési képviselő

Az újságíró, költő, író, volt kisgazda országgyűlési képviselő 69 éves volt – közölte a család az MTI-vel.

Közzétéve:

Várhelyi András 1953-ban született a Heves megyei Szilvásváradon. 1978-ban szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán, 1982-től tanársegéd volt az ELTE római jogi tanszékén, ezzel párhuzamosan színikritikusként, publicistaként írt. 1986-ban bölcsészdiplomát szerzett, és abban az évben nevezték ki egyetemi adjunktusnak az ELTE római jogi tanszékén.

1991-ben az akkor induló Új Magyarország című napilap igazgatójaként dolgozott, majd a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium szóvivője lett, 1992 őszétől pedig a Miniszterelnökségen dolgozott.

1994 őszén belépett a Magyar Demokrata Fórumba, de nyolc hónap után elhagyta a pártot és 1995 júniusában a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnöki főtanácsadójaként a kisgazda kabinetrendszer felépítésén dolgozott.

Az 1998-as országgyűlési választáson az FKGP jelöltjeként választották képviselővé, de 2001-ben kizárták a pártól. 2002-ben függetlenként indult, azonban nem szerzett mandátumot.

A család tájékoztatása szerint Várhelyi András hosszan tartó, súlyos betegség után augusztus 9-én hunyt el.

Tovább olvasom

Médiapiac

Rangos elismerést kapott Juhász Judit rádiós újságíró

Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetéssel jutalmazták Juhász Judit rádiós újságírót, Székesfehérvár civil díját kedden adták át.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Spányi Antal megyés püspök, a civil elismerés kuratóriumának elnöke az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy “az igazi érték megmarad, az igazi érték időtálló”. Azt mondta, a kitüntetés 2004-es alapításakor a Szent István-i értékrend hangsúlyozása volt a cél, az, hogy olyan ember kapja a díjat, aki életével és tevékenységével is példát tud mutatni az egész magyar társadalomnak.

Hozzátette: olyan embereket akartak díjazni, akik életükkel, helytállásukkal, küzdelmeikkel, a maguk állhatatos törekvéseivel mindig képesek voltak a Szent István-i, maradandó értékrend mellett kiállni.

A díjazottat Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta. Ismertette: Juhász Judit a közgazdász diploma megszerzése után elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének újságíró-iskoláját, szakmai pályafutását a Magyar Rádiónál kezdte, ahol csaknem két étvizeden át szerkesztő-riporterként, majd főmunkatársként dolgozott.

Az első szabadon választott magyar kormánynak négy évig szóvivője, majd a Westel Rádiótelefon Kft. PR-igazgatója, később a Magyar Rádió műsorokért felelős alelnöke volt. 2001-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke, ezt követően a Magyar Katolikus Rádió alapítója és vezérigazgató-helyettese.

A Kazinczy-, Pethő Sándor- és Prima-díjas újságíró munkásságát 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válását követően az akadémia első sajtófőnöke, szóvivője lett. Elhivatott közéleti, közművelődési tevékenysége közül külön méltatást érdemel az Anyanyelvápolók Szövetségének kötelékében végzett áldozatos munkája, mely szervezetnek 2013 decembere óta elnöke, valamint meghatározó személyisége, alelnöke a Magyar Örökség Díjbizottságának is – ismertette az államtitkár.

Soltész Miklós kiemelte: a Szent István-díj a keresztény emberek elkötelezettségét is díjazza, az olyan keresztény emberekét, akik vállalják hitüket a nyilvánosság előtt, ahogyan az Juhász Judit tette és teszi.

Juhász Judit megmutatta – folytatta az államtitkár -, hogy a médiában lehet úgy is dolgozni, hogy “nem durva és közönséges az ember, nem a szennyet terjeszti, pláne nem abból akar népszerűséget szerezni”. “Lehet úgy is érdekes az ember, hogy a szépet mutatja be szelíden és nem harsányan mondja el az igazát” – fűzte hozzá, megjegyezve, “keresztényként igazunkért bátran kiállni a médiában is lehet”.

Ez jellemzi Juhász Juditot. Ez a bátorság és szelídség, egyben határozottság jellemezte a politikában is – mondta.

Soltész Miklós felidézte: a rendszerváltás időszaka bonyolult és összetett volt, tiszta törekvésekkel és gazemberekkel. Úgy fogalmazott:

“Tudjuk, milyen nehéz volt nap mint nap kiállni kormányszóvivőként mindenki elé. A kommunizmus emlőin nevelkedett, de néhány hónap alatt dörzsölt liberális újságírókká vedlettek elé kiállni, akik lázítottak, történelmet hamisítottak, szerecsent mosdattak (.) és jó embereket hurcoltak meg.”

Az államtitkár megköszönte Juhász Juditnak, hogy megmutatta, “ha felkészültek vagyunk, nincs mitől félnünk, ha tudjuk és hisszük az igazunkat, nincs mitől félnünk, bármilyen hangos is a farkasfalka csaholása, (…)  keresztény hitünk mindenben megerősít”. Soltész Miklós hozzátette: “harminc évvel később, ma is hangos az ellen”, amely “kétezer éves igazságot, a teremtett világ valóságát akarja felülírni, a krisztusi békét, a nemzetek közötti egységet akarja ma is szétrombolni”. “A válaszunk megvan, és azt is tudjuk, hogyan” – jelentette ki az államtitkár.

Tovább olvasom