Kövess minket!

Médiapiac

Lauder a Balkánon menetel

Ha az árbevételt nézzük, a bolgár televíziós piac majdnem fele a Ronald Lauder tulajdonában lévő CME kezében összpontosul. A CME sem rejti véka alá: van még befektetni való pénzük, amit szívesen költenének el akár Bulgáriában is. 3-400 millió dollárról lehet szó. A Lauder-birodalomnak kiterjedt médiaérdekeltségei vannak a térségben, kivételt csak Magyarország jelent, Itt viszont másfél évtizede alaposan megégették a kezüket a TV3 országos frekvenciapályázati történetével.

Az egyik helyi portál cikke szerint a tavalyi – mintegy 310 millió eurós – tévépiaci reklámbevételből körülbelül 150 millió e cég kasszájába folyt be. A cég az idei év első pár hónapjában nagyot nőtt a balkáni országban: összesen 400 millió dollárért megvette a legnagyobb kereskedelmi csatornát, a BTV-t, valamint mellé két kisebb adót (a bTV Comedyt és a bTV Cinemát) és a C. J. rádiós csoport háromnegyedét. A terjeszkedés üteme gyors, hiszen a cég alig két esztendeje jelent meg Bulgáriában, amikor az azóta Pro.bg-re keresztelt TV2 és a Ring.bg-vé alakított Ring TV 80 százalékát, hozzávetőleg 170 millió dollárért. Mostanra így messze a legerősebb tévéportfolió birtokosa a bolgár piacon a társaság; az év végi adatok alapján 45 százalékra tehető adóik közönségaránya. Ez körülbelül kétszer akkora szelet, mint a Modern Times Group-é; a nálunk a Viasat-családdal jelen lévő csoport a balkáni országban a Nova TV, a Diema, a Diema 2 és a Diema Family csatornákat mondhatja magáénak. Ez a médiacsalád tavaly 90 millió eurót meghaladó reklámbevételt könyvelhetett el a 2009-ben átlagosan ötödével zsugorodó piacon.

Hogy mennyire éleződhet a harc, az a jövő zenéje, az viszont egyértelmű, hogy a CME nem elégszik meg ekkora részesedéssel. A bTV-ügylettel vertikálisan integrált céget hozhatnak létre egy olyan térségben, ahová sok nyugat-európai médiaóriás még nem merte betenni a lábát. Másfelől – és ezt a CME sem rejti véka alá – van még befektetni való pénzük, amit szívesen költenének el akár Bulgáriában is. Április végi közlés szerint 3-400 millió dollárról lehet szó. “Ha van lehetőség egy profitábilis céget, megfontolás tárgyává tesszük a dolgot. Vannak eladó társaságok, minden csak ár kérdése” – idézi a média akkor Andrian Sarbu vezérigazgatót, aki arra számít, hogy az év utolsó negyedében már hasznot hoz bulgáriai befektetésük, amellyel a helyi nézettség 40, a tévé hirdetési piac 50-60 százalékát szerezték meg.

 

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom